Grip terug op je lichaam na een beroerte via ademhaling - het verhaal van ademcoach Nina Kalnay

Wat doen ‘professionele ademhalers’ als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Lees hier het verhaal van Nina Kalnay, ademcoach en yogadocent in Gent.

Het voelde na mijn beroerte alsof mijn lichaam aan het falen was, iets wat ik als fitte, sportieve jonge vrouw moeilijk kon verwerken.
— Nina Kalnay
Nina Kalnay is yogadocente en ademcoach in Gent, waarmee ze mensen op mooie wijze begeleid in het leren kennen en begrijpen van het zenuwstelsel, en van zichzelf.

Nina Kalnay is geboren en getogen in Oostenrijk, en woont al sinds haar 21ste in België, alwaar ze als yogadocente en ademcoach mensen op mooie wijze begeleid in het leren kennen en begrijpen van het zenuwstelsel, en van zichzelf. Iets wat voor velen niet vanzelfsprekend is, maar wat je alleen maar kan opleveren als je ermee aan de slag gaat - denk aan meer (innerlijke) rust, betere slaap, meer kracht en energie, minder pijn en een functionele ademhaling.

Nina heeft dit aan den lijve mogen (moeten) ondervinden. Na een beroerte op haar 30ste raakte ze de grip op, en de verbinding met haar lichaam volledig kwijt. Een zoektocht volgde, die haar in de richting van yoga, ademwerk en biohacking bracht. Hier lees je wat dit haar heeft gebracht - en wat het dus ook voor jou kan doen.

Tijdens mijn opleiding tot ademcoach heb ik voor het eerst ervaren wat loslaten betekent, zowel fysiek als emotioneel.

Je bent niet altijd ademcoach en yogadocent geweest, wat deed je ervoor?

‘Na mijn economische opleiding was ik enorm gedreven de carrièreladder op aan het klimmen in de sales. Als enige vrouw in het management wilde ik iedereen bewijzen - vooral ook mezelf - dat ook een vrouw dat kan, de top bereiken. En dat deed ik ook, ik bereikte de top, maar het was met name de top van mijn kunnen. Want intussen kampte ik met spierspanning door stress en slapeloze nachten.

Maar ik bleef doorgaan, volhardend als ik was. Totdat ik op mijn 30ste een beroerte kreeg na een manipulatie van mijn nek. Dit is me bijna fataal afgelopen. Gelukkig herstelde ik goed, maar ik bleef moe en futloos - iets wat ik als fitte, sportieve jonge vrouw moeilijk kon verwerken. Voor mij was mijn lichaam aan het falen, ook al wist ik cognitief dat dat niet zo was. Na de beroerte kon ik geen baantjes meer zwemmen, niet meer klimmen en niet meer mountainbiken. Na 15 minuten wandelen moest ik twee uur rusten. En dat nam ik mijn lichaam kwalijk, en wat mijn frustratie nog versterkte, was het feit dat je aan de buitenkant niet kon zien dat ik er vanbinnen slecht aan toe was.

Na mijn revalidatie, die vooral uit zelfmedelijden, afzondering en veel slapen bestond, begon ik mijn werk weer op te pakken, eerst parttime, maar al snel weer fulltime. Mijn lichaam was er duidelijk niet klaar voor, want al snel belande ik terug thuis met een beginnende depressie. Ik zag ineens heel pijnlijk in dat de ‘top’ me niet gelukkig maakte en dat mijn lichaam iets heel anders nodig had dan een 60-urige werkweek.’

Eenmaal bij Kasper van der Meulen ging een heel speciale deur open om dieper in verbinding te komen met mijn fysieke en mentale lichaam via ademhaling.

Wat had je lichaam wel nodig?

‘Vooral rust, zorg en aandacht. Ik vond in eerste instantie mijn weg (terug) naar yoga. Yoga kwam telkens opnieuw terug in mijn leven; tijdens examens, tijdens een relatiebreuk, tijdens de revalidatie van de beroerte en deze beginnende depressie. Dankzij yoga kon ik opnieuw de verbondenheid met mijn lichaam voelen.

Ademoefeningen (pranayama) zijn de rode draad binnen de yoga. Ik merkte algauw dat ademoefeningen me tot rust konden brengen, of juist energie gaven als ik het nodig had. In september 2021 kwam ik voor het eerst de Wim Hof Methode tegen, die bestaat uit blootstelling aan koude, ademhalingsoefeningen en (de juiste) mindset. Dit was iets wat me nóg meer in verbinding bracht met de adem.

Vervolgens leerde ik Kasper van der Meulen kennen. En daar ging een heel speciale deur open om dieper in verbinding te komen met mijn fysieke en mentale lichaam via ademhaling. Het is ongelofelijk wat de adem kan doen voor ons, ook op spiritueel vlak!’

Ik heb ervaren dat je ook kleine trauma’s kunt verwerken met behulp van ademwerk.
Nina Kalnay is yogadocente en ademcoach in Gent, waarmee ze mensen op mooie wijze begeleid in het leren kennen en begrijpen van het zenuwstelsel, en van zichzelf.

Wat precies, wat heeft ademwerk voor jou gedaan?

‘Het proces van ademwerk heeft mij geleerd om aanwezig te zijn in het hier en nu, om te luisteren naar de subtiele signalen van mijn lichaam en geest. Dit heeft me geholpen om mijn emoties te erkennen en te omarmen, zonder erdoor overweldigd te worden. In plaats van mijn pijn of angst te onderdrukken, ben ik in staat geweest om ze te verwelkomen als belangrijke boodschappers van mijn innerlijke wereld.

Ik heb een heel moeilijke relatie achter de rug met een verschrikkelijk einde. Nu weet ik dat ik door mijn overlevingsinstinct gedisconnecteerd was van mezelf, van mijn lichaam, mijn emoties. Cognitief dacht ik dat ik het verwerkt had, maar mijn lichaam hield nog steeds vast aan de niet-verwerkte emoties.

Tijdens mijn opleiding tot ademcoach heb ik ervaren wat loslaten betekent, zowel fysiek als emotioneel. Nu weet ik dat ik ook kleine trauma's kan verwerken met behulp van ademwerk. En heb ik gezien dat ademhaling de weg is om jezelf echt te leren kennen en begrijpen, en vooral ook te accepteren en lief te hebben. Ik zie nu dat spirituele groei niet betekent dat je jezelf losmaakt van de wereld om je heen, maar juist dat je een diepere verbinding met alles en iedereen om je heen ontwikkelt.

Ademwerk heeft me geholpen om mijn perceptie te verbreden en te beseffen dat we allemaal met elkaar verbonden zijn op een dieper niveau. Door deze bewustwording ben ik in staat geweest om meer compassie en mededogen te cultiveren, zowel voor mezelf als voor anderen. Dit heeft geleid tot meer harmonieuze relaties en een gevoel van vervulling in mijn leven. Ik ben dankbaar voor de wijsheid en inzichten die ademwerk me heeft gebracht, en ik kijk ernaar uit om mijn reis van spirituele groei voort te zetten, met mijn adem als gids.’

Ik slaap zo veel dieper dan vroeger, toen ik nog niet met ademoefeningen tot die diepe rust kon komen.

Wat is jouw dagelijkse ademroutine?

‘Ik start elke ochtend met een ademoefening. Je zou kunnen zeggen dat ik er verslaafd aan ben, aan die belangrijke me-time voordat ik mijn drie kinderen en mijn man wakker maak.

Ik sta om 6u15 op, ga op mijn shakti-mat liggen en volg meestal een up-regulating ademoefening via de Othership app. Daarna doe ik wat fysieke oefeningen en neem minstens twee keer per week een koude dip in onze vijver. Daarna ben ik ontspannen om met mijn gezin de dag te beginnen. Door mezelf op de eerste plaats te zetten kan ik er veel rustiger en helderder voor mijn gezin en cliënten zijn.

Doorheen de dag doe ik korte ademinterventies, afhankelijk van wat ik nodig heb: meer energie of ontspanning. Mijn dagen eindigen ook steevast met een ademoefening, en ook hier volg ik mijn lichaam. Is mijn lichaam nog niet helemaal tot rust gekomen? Dan doe ik eerst box-breathing met de visualisatie van een vierkant, dan vertraag ik de uitademingen of neem ik een paar fysiologische zuchten. Het is heerlijk om door te zuchten tot diepe ontspanning te komen. Vervolgens plak ik mijn mond dicht. Door dit alles slaap ik zo veel dieper dan vroeger, toen ik nog niet met ademoefeningen tot die diepe rust kon komen.’

Ik ben voorstaander van ‘the minimum effective dose’: geen lange, intensieve ademinterventies of -sessies maar net dat wat JIJ nodig hebt.
Nina Kalnay is yogadocente en ademcoach in Gent, waarmee ze mensen op mooie wijze begeleid in het leren kennen en begrijpen van het zenuwstelsel, en van zichzelf.

Wat is jouw advies voor als ademwerk nieuw voor je is?

‘Als je aan ademwerk begint, vind ik het belangrijk om te weten hóe je ademt. Adem je functioneel? Adem je bijvoorbeeld te snel of te veel terwijl je eigenlijk aan het rusten bent? Weet je of je middenrif beweegt of blaas je enkel je buik op als een ballon als iemand je vraagt om de buikademhaling toe te passen? Ben je fan van intense ademoefeningen?

Laat je altijd goed begeleiden als je hiermee wilt starten. Je weet immers vaak niet of een bepaalde methode echt iets aan jouw staat van (bewust)zijn bijdraagt. Je kunt snelle, intense ademinterventies toepassen en daarbij bijvoorbeeld je bekkenbodem uitrekken of je middenrif er niet bij betrekken. Ik ben voorstaander van ‘the minimum effective dose’: geen lange, intensieve ademinterventies of -sessies maar net dat wat JIJ nodig hebt. En vooral weten wat je doet, en waarom.’

Welke boek kan jij aanraden voor meer info over de adem?

Het nieuwe ademen, van James Nestor: het is een boek voor iedereen, ook als beginnende fan van ademhaling. James Nestor bespreekt op een gemakkelijke manier wat ademen inhoudt, waarom we te veel ademen of waarom we beter door de neus ademen. In dit boek leer niet alleen over ademhaling, maar bijvoorbeeld ook waarom kauwen zo belangrijk is voor de ontwikkeling van onze sinussen of waarom CO2 zelfs kan helpen bij depressie.’

En lees uiteraard ook Jouw adem, jouw medicijn :-)


Nina Kalnay - Studio Yina

Kijk voor meer informatie over Nina en haar werk, zie haar profiel op The Breathwork Movement. Hier vind je ook ervaringen van mensen die door haar begeleid zijn.

Haar website is www.yina.be. Volg Nina ook via haar socials:

Facebook.com/studioyina
Instagram.com/studioyina


Voor het overzicht van alle ademcoaches:


Bekijk ook: