Zo leer je de taal van je lichaam spreken - Interview Maartje van Ewijk

Maartje van Ewijk is ademfysioloog en functional breathwork trainer in Vlijmen, bij Den Bosch.

Maartje van Ewijk is ademfysioloog en functional breathwork trainer in Vlijmen, bij Den Bosch. Jarenlang werd ze gekweld door hevige spanningshoofdpijnen, totdat ze de taal van haar lichaam leerde spreken, met dank aan ademwerk.

Het lichaam is heel duidelijk in wat het wil vertellen, maar die taal moet je wel leren begrijpen. Dat is wat ademwerk voor je doet.
— Maartje van Ewijk

Maartje van Ewijk

Ademcoach/ademfysioloog Maartje van Ewijk helpt je middel ademcoaching de weg terugvinden naar jezelf.

Wanneer je niet leeft volgens je waarden, raken lichaam en geest uit balans. Dit kan leiden tot allerlei fysieke, mentale, emotionele klachten.

Ademcoach/ademfysioloog Maartje van Ewijk helpt je middels ademcoaching de weg terugvinden naar jezelf. Ze zet ademwerk in om te laten ervaren dat het leven ook anders kan: minder gejaagd, minder pijnlijk, met meer ontspanning en zelfvertrouwen. Zeker bij grote veranderingen en de overgangsfasen van het leven.

Maartje begeleidt als ademcoach zowel zowel individuen, groepen als bedrijven. Vrouwen die ontspanning zoeken in hun hectische leven met werk en een gezin, mensen met fysieke pijn of ongemak, mensen met trauma, angst, of hyperventilatie, of simpelweg mensen die meer rust en ontspanning zoeken in een druk bestaan. Ademhaling vormt in al deze gevallen de basis.

We mogen meer in lijn leven met wie we werkelijk zijn. Als we daar van afwijken, worden we ziek.

Ademwerk voor een minder gejaagd leven

Maartje: “Ik geloof met heel mijn hart dat het leven eenvoudiger, liefdevoller en veel minder stressvol kan zijn. We mogen meer in lijn leven met wie we werkelijk zijn, in volledige autonomie en authenticiteit. Want als we daar van afwijken, worden we ziek.

Om die reden geef ik stressreductietrainingen op basis van mindfulness, ademwerk en yoga. Ik ben ademfysioloog en functional breathwork trainer en help mensen om weer terug bij zichzelf komen. Zodat je weer kunt voelen wie je bent en wat er nodig is om je energie weer te laten stromen. Om je wereld een beetje mooier, vriendelijke, liefdevoller en gezonder te laten worden. Zowel op mentaal, emotioneel, fysiek als spiritueel vlak.

In mijn ademcoaching werk ik volledig op maat. Dit start altijd vanuit de basis: het adempatroon. Waar is er ruimte? Waar stagneert het? Het grootste deel van mijn coaching is gericht op stressreductie en lichaamsbewustzijn. Want pas als je ontspannen bent - of weet wanneer je dat niet bent, en dus bewust bent van je spanningsniveau en hoe dit zich uit je in lichaam - leer je jezelf kennen. En wanneer je steeds beter naar je lichaam kunt luisteren, ontstaat bewustwording van jouw staat van zijn en jouw reacties op gebeurtenissen in je leven. Je wordt je bewust van hoe je door je dagen navigeert, en hoe je ademhaling en je lichaam op dit alles reageert. Naast ademhaling zet ik hier ook mindfulness, yin yoga, yoga nidra en subtiele hypnosetechnieken voor in.”

Ademwerk brengt je in contact met je lijf en met datgene dat je onderbewuste altijd al wist.

De zoektocht bij chronische pijnklachten

“Zo lang als ik me kan herinneren heb ik spanningshoofdpijn. Als jong kind van een jaar of 7 kwam ik hiervoor bij allerlei specialisten terecht, denk aan fysiotherapeuten, manueel therapeuten, caesartherapeuten, psychologen, orthopedagogen, etc. De pijn werd van buitenaf bestreden, spieren werden losgemaakt, ik kreeg oefeningen mee naar huis, of werd gemasseerd. Maar het hielp nooit. Opmerkingen als 'je past je te veel aan', 'je bent te sociaal' of 'je legt de lat te hoog' waren zeker raak, maar ze losten het probleem - de pijn - niet op.

In mijn studententijd ontdekte ik yoga. Daarmee leerde ik mezelf en mijn lichaam steeds beter kennen. Aan mijn 'te korte spieren' lag het niet. Na yoga volgde mindfulness. Ik volgde trainingen, ging op stilteretraite en volgde de docentenopleiding. Ook dit gaf veel inzicht in mezelf, mijn denken, gedrag en het verloop van mijn ademhaling. Maar de pijn bleef met regelmaat terugkeren.

Op een dag kon ik mijn rechterarm niet meer bewegen en viel ik uit op mijn werk. In dezelfde periode werden mijn oudste twee kinderen geboren en verhuisden we voor een paar jaar naar de Verenigde Staten. Hier kwam ik los uit de sociale context waarin ik was opgegroeid en kon ik - zonder dat ik me daar bewust van was - mezelf volledig opnieuw kalibreren. Wie ben ik eigenlijk? Waar word ik blij van? Wat heb ik nodig? Wat is belangrijk om gelukkig te zijn? Wat geeft me energie? Pas bij terugkomst in Nederland realiseerde ik me hoe bevrijdend het was om helemaal los te zijn van de sociale context. Om echt volledig mezelf te kunnen zijn, zonder kaders, zonder me aan te hoeven passen aan een bepaalde norm. Hier had ik dus ook - opvallend genoeg - geen last van de pijn.”

Door door het ongemak heen te ademen kun je het integreren en loslaten waardoor je mentaal en fysiek wordt bevrijd van de pijn.

Ademwerk voor contact met je lichaam

“En toen ontdekte ik ademwerk. In de yogaschool waar ik me bij aansloot werden ademlessen gegeven. Ineens kon ik het vrije gevoel dat ik in de VS had terug ervaren, maar dan nu volledig vanuit mezelf. Door te ademen. Ademwerk bleek voor mij de missende schakel tussen yoga en mindfulness. Week na week, sessie na sessie, kwam ik dichter bij mezelf. Mijn eigen, interne zelf, zoals ik werkelijk was.

Ik wilde weten hoe dit mogelijk was. Waarom kon ik in een ademsessie zo goed voelen wie ik was, wat ik nodig had, wat mijn lichaam tegen me vertelde? Waarom kon ik met de adem volledig mezelf zijn? En wat was het dat mij zo veel jaren zo veel hoofdpijn bezorgde?

Ik volgde verschillende ademopleidingen. Eerst vanuit de yogatraditie en filosofie bij Michael Bijker, en vervolgens de Breathwork Masterclass van Kasper van der Meulen. Ik wilde exact weten hoe het zit met ademwerk, dus ben ik niet alleen veel gaan ervaren maar ook in de wetenschap erachter gedoken. Vele lagen werden tijdens dit proces afgepeld. Niet ineens, maar laagje voor laagje. Er kwam van alles naar boven. En de therapeuten uit mijn jeugd hadden zeker een punt. Maar wat het hoofd weet, kan het lichaam nog niet oplossen. Het lichaam is heel duidelijk in wat het wil vertellen, maar die taal moet je wel leren begrijpen. Dat is wat ademwerk doet: het brengt je in contact met je lijf en met datgene dat je onderbewuste altijd al wist. Door er doorheen te ademen kun je het integreren en loslaten waardoor je mentaal en fysiek wordt bevrijd van de pijn.

Dit is dan ook wat ik aan anderen wil overdragen, wat ik wil meegeven, waar mijn hart naar uit gaat. Je lichaam doet wat het doet met een reden. Contact met je lijf is ontzettend belangrijk. Het hoeft niet gefixt te worden; het wil gehoord worden. Het wil aandacht, liefdevolle aandacht. Zodra je haar dat geeft, zal ze vertellen wat ze nodig heeft. Lichaam en geest komen dan in verbinding. Je onderbewuste vertelt je wat jij en je lijf nodig hebben. En het is juist ons lijf dat we vaak vergeten. We willen alles begrijpen, rationaliseren, beredeneren. Maar dat is niet nodig: diep vanbinnen weet je het al.”

Ik heb geleerd dat ongemak of pijn signalen zijn, die niet opgelost of gefixt hoeven te worden.
Ademcoach/ademfysioloog Maartje van Ewijk helpt je middel ademcoaching de weg terugvinden naar jezelf.

De kracht van zelfacceptatie

“Ik kan oprecht zeggen dat ademwerk mijn leven heeft veranderd. Het heeft me geleerd om met compassie naar mijn lichaam te kijken. Het brengt me, en houdt me, in het moment. Het allerbelangrijkste is dat de adem me thuis heeft gebracht bij mezelf. Ik heb geleerd dat ik goed genoeg ben zoals ik ben, ook als ik aan mezelf twijfel. Dat ongemak of pijn signalen zijn, symptomen, die niet opgelost of gefixt hoeven te worden. En dat we allemaal hetzelfde zijn, en we allemaal het diepe verlangen hebben om gezien en geaccepteerd te worden, precies zoals we zijn.

Ik kijk sinds ademwerk in mijn leven is op een heel andere manier naar mezelf en de wereld om me heen. En stiekem is dat precies dezelfde manier als toen ik een meisje van 7 was.”

Een aantal keer per dag bewust voelen waar je adem zich in je lichaam bevindt en wat de kwaliteit van je adem is, doet al wonderen.

De kinderen als ‘ademoefening’

“Ik zet nooit een wekker: ik word het liefste wakker wanneer mijn lichaam voldoende geslapen heeft. Het eerste wat ik doe is inchecken bij mijn ademhaling. Waar zit ze? Wat is de kwaliteit van mijn adem? Diep, ondiep, snel, langzaam, hoog in de borst of in de buik? Daarna ga ik met mijn gedachten naar de dag die voor me ligt. Hoe ziet deze dag eruit? Wat heb ik nodig, en hoe kan ik daarbij bij mezelf blijven?

Ik doe dit niet alleen in de ochtend; meerdere keren per dag check ik in bij mijn adem. Ook neem ik zo nu en dan een one breath brake (zie voor deze oefening: Jouw adem, jouw medicijn, red.), of doe ik een downregulation oefening, waarbij ik mijn adem vertraag, voor of na een sessie bijvoorbeeld.

Als ik een lange werkdag heb ga ik na de lunch een kwartiertje liggen voor een hartcoherentie-oefening. Soms val ik dan in slaap. Dit helpt me om ook in de avond nog energie te hebben voor de (drie) kinderen. Overigens 'gebruik' ik ook de kinderen als ademoefening: door samen te knuffelen en te co-reguleren, door extra tijd te nemen bij het bedtijdritueel, en om samen te vertragen in onze adem voordat een kind gaat slapen. Het werkt twee kanten op: de kinderen worden rustig, ik ontspan en krijg weer energie voor deel twee van de avond, en er wordt goed geslapen zodat ook mijn man en ik een avond hebben zonder kinderen die uit bed komen omdat ze niet kunnen slapen.”

Ik zie ademwerk als een middel om jezelf beter te leren kennen en patronen in je gevoel, je gedrag en je denken te ontdekken.

Advies als je nieuw bent met ademwerk

“Ademwerk hoeft niet groots te zijn. Een aantal keer per dag bewust voelen waar je adem zich in je lichaam bevindt en wat de kwaliteit van je adem is, doet al wonderen. Denk aan het eerste moment dat je in de ochtend je ogen opendoet, een moment vlak voor de lunch, in de middag na de lunch of voordat je afsluit op je werk of je kinderen van school haalt, en voordat je gaat slapen.

Na zo’n incheckmoment kun je downreguleren (je uitademing langer maken dan je inademing, en deze steeds wat meer verlengen) of bijvoorbeeld box breathing of one breath brake inlassen. Je kiest afhankelijk van jij nodig hebt: meer energie, ontspanning, spanning loslaten of afschakelen en lekker in slaap vallen.

Een absolute favoriet, en mega effectief, is de fysiologische zucht. Adem hiervoor in twee stappen in: de eerste goed in, gevolgd door 'een slokje er bij', houd heel even vast en zucht dan uit met geluid. Heerlijk! Instant ontspanning én ontlading.

Ik zie ademwerk echt als een middel om jezelf beter te leren kennen en patronen in je gevoel, je gedrag en je denken te ontdekken. De adem geeft je feedback over je binnenwereld, je gevoelswereld, en de staat van je zenuwstelsel. Dit herkennen, en zeker ook patronen hierin herkennen, is super waardevol voor zelfkennis en zelfregulatie. En dit werkt ook omgekeerd: door middel van je adem kun je jouw staat van zijn bijstellen. Super functioneel dus.

Vul dit dagelijkse adembewustzijn aan met zo nu en dan (eens per twee weken of eens per maand: net wat past bij jou) een wat langere ademsessie bij een ademcoach om te verbinden met je onderbewuste, zicht te krijgen op patronen en los te laten wat je wil laten gaan. Dan heb je een prachtige tool om steeds wat meer bij jouw kern, jouw zijn te komen en steeds meer in harmonie met jezelf en de mensen om je heen te gaan leven.”

Boekentips van Maartje

“Als het puur over ademen gaat is Het nieuwe ademen van James Nestor een topper!

Verder zijn de boeken van Gabor Maté aanraders. Wanneer je lichaam nee zegt was een eye opener! Goed voor jezelf zorgen en met name waarachtig en authentiek leven naar jouw waarden is van serieus belang voor je gezondheid. In De Mythe van Normaal gaat Maté verder over de relatie tussen hoe we leven in de huidige maatschappij en alle gevolgen daarvan op onze gezondheid. Diep vanbinnen weet je het al, maar het lezen van zo iemand als Gabor Maté is toch een fijne - en verontrustende - bevestiging.

Op dit moment lees ik Ongetemd leven van Glennon Doyle. Dit gaat over jezelf zijn met alles wat je bent en je verbinden met het diepe wéten binnenin je.”


Maartje van Ewijk

Voor meer info over Maartje en haar werk, kijk op Maartjevanewijk.nl.
Volg Maartje ook via Instagram voor de laatste updates.


Bekijk ook:

Vorige
Vorige

Studie toont aan: fysiologische zucht kan pijn verminderen

Volgende
Volgende

Microdosing & ademwerk: drie ademcoaches leggen uit