Ademwerk als poort naar zelfacceptatie - interview Mees Stegeman

De adem heeft me laten herinneren dat ik helemaal goed ben zoals ik ben. Het is de poort naar mijn waarheid, mijn kern.
— Mees Stegeman

Mees Stegeman - Coaching & Breathwork

Mees Stegeman - Coaching & Breathwork - Interview over de kracht van verbonden ademwerk en het doen van ademsessies.

Foto: Amber & Wolf

Waar de meesten ademwerk op latere leeftijd ‘ontdekken’, deed Mees Stegeman (1997) haar eerste ademsessie al op haar dertiende. Op haar negentiende volgde ze de opleiding tot Transformational Breath (later: Bewust Verbonden Ademwerk) ademcoach. Hiermee was ze misschien wel de jongste ademcoach die Nederland ooit gekend heeft.

Mees deelt hier haar verhaal. Over hoe de adem zo jong al op haar pad is gekomen, wat het haar heeft gebracht en welke tips ze heeft voor jou als het op ademhaling aankomt.

Ademwerk in de praktijk: wat doe je als ademcoach?

Mees: “Ik bied 1-op-1 begeleiding aan in trajecten van 3 tot 6 maanden in mijn praktijk in Amsterdam. Daarnaast begeleid ik groepssessies en werk ik heel graag samen met andere collega’s om gezamenlijke events te geven. Ook co-train ik bij de modules van de Adem en Bewustzijn Academie ademopleiding en verzorg ik sessies voor groepen binnen bedrijven.

In de 1-op-1 trajecten loop ik echt even een tijdje naast mensen. Het is prachtig om te zien wat er zich in zo'n setting stap voor stap mag ontvouwen. Door middel van coaching en adem- en lichaamsgericht werk vinden er op diep niveau shifts plaats rondom bepaalde thema’s en is er aandacht voor integratie hiervan in het dagelijks leven. Om de sessies te ondersteunen werk ik naast ademwerk ook met somatisch werk in de sessies, altijd afgestemd op de persoon en de behoefte in het moment.”

Met een zachte benadering in ademwerk breng je zonder extra inspanning een diepe verandering teweeg en bouw je aan een stevige basis in jezelf.

Op een duurzame manier leren omgaan met emotie en trauma

Mees Stegeman - Coaching & Breathwork - Interview over de kracht van verbonden ademwerk en het doen van ademsessies.

Foto: Amber & Wolf

"Ik begeleid veel mensen die eerder therapie of coaching hebben gevolgd of al langer bezig zijn innerlijk werk, maar zoeken naar meer verdieping. Ze geven vaak aan nog te verlangen naar een stuk werkelijke belichaming. Ze staan bijvoorbeeld op een kantelpunt in hun leven: ze voelen dat het anders kan en verlangen naar meer verbinding en veiligheid in zichzelf, hun gevoel en hun lichaam. En voelen dat ze graag op dat niveau willen werken.

In de sessies gaan we aan de slag met de thema's die op dat moment voor hen leven. Vaak gaat dit om het versterken van het vertrouwen in zichzelf en het lichaam, meer rust en ruimte kunnen voelen, en op een duurzame manier leren omgaan met emotie en trauma. 

Wat ik vaak terugkrijg is dat mijn manier van werken zacht, maar treffend is. Voor veel mensen is het wennen dat het ook op deze (zachte) manier kan. Zo bouwen ze, zonder extra inspanning, aan een stevige basis voor zichzelf. Een basis in zijn, in voelen.

Ademsessies openen een deur naar een waardevol proces. Hierdoor ontdek je steeds beter wat wel of niet voor je werkt en leer je daar meer naar te luisteren. Het proces voltrekt op zo’n menselijk, puur niveau, dat is waar ik het liefst mee werk!”

Ademsessies als herinnering aan je eigen kracht

“Al op jonge leeftijd ben ik in aanraking gekomen met ademwerk, bij mijn eerste ademsessie was ik dertien jaar. Op vakantie bij mijn oom en tante in Frankrijk, vroeg mijn tante (ademtrainer Wilna Eenkhoorn, red.): 'Kom je ook mee ademen?'. Daar ben ik haar heel dankbaar voor. Ik had net mijn eerste jaar middelbare school erop zitten, waarin mijn lichaam herstellende was van een periode met zwaar ondergewicht door Coeliakie en een eetstoornis. Dit in combinatie met alle welbekende indrukken van dat eerste schooljaar maakte dat ik een duidelijk verlangen bij mezelf kon verwoorden als leidraad voor de ademsessie: meer vertrouwen in mezelf. Ik had geen idee wat me te wachten stond, maar ik was nieuwsgierig en ging er open in. 

Die eerste sessie ervaarde ik als ontspannend, maar het was nog erg wennen. Van overgave was niet echt sprake, er zat nog zoveel controle in mijn systeem. Maar het was al prachtig dat ik even meer rust in mijn hoofd kon ervaren waar het normaal gesproken altijd maar doordenderde. De ademsessie had in elk geval mijn nieuwsgierigheid gewekt, en de jaren erna woonde ik meer sessies bij. Wanneer ik bijvoorbeeld onzekerheid ervoer of veel in mijn hoofd zat, herinnerden de ademsessies mij altijd weer aan mijn eigen kracht.

Ik wist: dit is bijzonder. Dat had mijn tante ook door. Ze vroeg me of ik mee wilde doen met een ademweek. Die week heeft veel indruk op mij gemaakt, er ging een wereld voor me open - zowel in theorie leren over het proces, als in de ervaring. Hier heb ik weer een stukje verder in mezelf kunnen zakken. Aan het einde van de week was er de mogelijkheid om ook zelf een ademsessie te begeleiden en te proeven van dit proces. Fascinerend vond ik het om het lijf en de adem van een ander te leren lezen en te zien hoe dit congrueert met hoe je in het leven staat en hoe treffend begeleiding in aanraking en woorden kan zijn.”

Je kunt een ander pas echt goed begeleiden in ademwerk als je zelf in staat bent intuïtief te voelen waar die persoon zich bevindt.

Ademwerk: een waardevolle methodiek om anderen in te kunnen begeleiden

“Een jaar daarna besloot ik mee te doen aan de volledige ademcoach opleiding (van de Adem & Bewustzijn Academie, red.). Vastberaden was ik om deze inzichten verder te verdiepen. Alleen voor jezelf is een ademopleiding al zo’n cadeau. Wat zo mooi is aan deze uitgebreide opleiding, is dat je niet alleen een ‘methode’ leert, maar ook intensief je eigen proces aangaat. Dit betekent dat je zelf veel begeleide sessies ervaart en dit ook blijft onderhouden. Je kunt een ander pas echt goed begeleiden als je zelf in staat bent intuïtief te voelen waar die persoon zich bevindt en de capaciteit hebt ontwikkeld om alles wat tijdens het proces naar boven komt, te dragen. Jouw eigen pure aanwezigheid en de belichaming van dit werk zijn het grootste cadeau dat je een ander kunt geven.

Ik heb dit pad dus niet heel bewust gekozen. Het diende zich aan, en ik heb simpelweg de afslag genomen. Het is echt vanuit eigen ervaring en fascinatie ontstaan. Door mijn eigen ervaringen besefte ik: dit is ongelooflijk waardevol werk, hier wil ik anderen in begeleiden.”

Een ademsessie brengt me in contact met mijn eigen waarheid en helpt me voelen wat wel of niet klopt voor mij.

Ademwerk om jezelf door en door te leren kennen en accepteren

Mees Stegeman - Coaching & Breathwork - Interview over de kracht van verbonden ademwerk en het doen van ademsessies.

Foto: Maja Elders

“Ik weet zeker dat ik niet hetzelfde mens zou zijn zonder mijn reis en ervaringen in dit werk. Ik merk dat ik dankzij ademwerk zo een stevige basis heb ontwikkeld - hier kan ik altijd op terugvallen. Ik was altijd al een heel sensitief mens, wat er uiteindelijk toe leidde dat ik mijn ratio zodanig ontwikkelde dat het mijn standaard manier werd om met dingen om te gaan. Tijdens ademsessies was er volledige ruimte om dit te onderzoeken en werd ik liefdevol verwelkomd met alles wie ik was. Ik heb mezelf er door en door leren kennen, liefdevol leren accepteren en beter leren dragen. 

Het grootste wat het me heeft gebracht, is denk ik toch wel zachtheid voor mezelf. Wetende hoe hard ik mezelf kon pushen en over grenzen heen kon gaan - enorm hard werken in mijn studie, werk of sport, obsessief bezig zijn met voeding, altijd die controle nodig (denken) te moeten hebben. In het proces heb ik me veiliger bij mezelf leren voelen, en leren luisteren naar wat ik écht nodig heb.

Een ademsessie brengt me in contact met mijn eigen waarheid en helpt me voelen wat wel of niet klopt voor mij. Het brengt me dichter bij liefde en acceptatie. In uitdagende periodes bieden ademsessies ondersteuning, terwijl ze me op andere momenten juist inspireren in mijn leven, dromen en werk. 

Ademwerk heeft me ook een liefdevolle community gebracht van inspirerende coaches. Deze verbindingen zijn bijzonder, omdat we de diepste delen van elkaar kennen. Sommigen van hen ken ik inmiddels al jaren. We spreken dezelfde 'taal', en wanneer we elkaar zien voelt het meteen vertrouwd.”

Ademwerk als holistische therapievorm

“Ademwerk is therapeutisch, op een holistische manier. Onze eerste manier van emoties verwerken ís via het lijf. Wat een beetje ongelukkig is aan onze maatschappij, is dat we die taal niet geleerd krijgen of verliezen. Hoewel educatie en het verwoorden van zaken zeker belangrijk is, ligt in veel ‘reguliere’ begeleiding de nadruk nog steeds voornamelijk op cognitief niveau.

Vanaf het moment dat we ter wereld komen, en zelfs daarvoor al, is onze primaire taal van verwerking via beweging, sensatie en ademhaling. Daar waar emoties daadwerkelijk gemetaboliseerd kunnen worden en kunnen stromen. Met die primaire taal heb ik weer opnieuw kunnen verbinden, iets waar ik meer mens door ben geworden. En dit is voor iedereen mogelijk.”

Mijn adem bewust vertragen tijdens en na sporten helpt mijn lijf om beter te herstellen.

Adem- én somatisch werk: ondersteunend voor het zenuwstelsel

“Het is me intussen eigen geworden om gedurende de dag regelmatig in te checken en te verbinden met mijn lijf en adem. Ik ben geen fan van rigide routines, en stem het graag af in het moment. Soms is dat gewoon even niets: liggen en zijn. Soms is dat juist beweging. 

Door mijn verdieping in somatisch werk heb ik een nog rijkere toolkit ontwikkeld, die ik ook in mijn dagelijks leven gebruik. Deze uitbreiding voelt heel logisch, omdat er naast de adem nog veel meer is wat ons kan ondersteunen op zenuwstelsel niveau. Het is fijn hiermee te kunnen spelen en te voelen wat in het moment het beste past - en dit heeft dan ook natuurlijk weer effect op m’n adem. Ook ontvang ik graag begeleide sessies rondom dit somatische werk. Hetzelfde geldt overigens voor ademwerk; als ik voel dat ik onderhoud of intensievere begeleiding nodig heb, boek ik een groeps- of een 1-op-1 sessie bij een collega.

Puur op fysiek niveau in het dagelijks leven en wanneer ik in beweging ben, bijvoorbeeld op de fiets, zorg ik ervoor dat ik altijd door mijn neus adem. Mijn adem bewust vertragen tijdens en na sporten maakt dat ik mezelf op een gedoseerde manier kan prikkelen en uit kan dagen, en het helpt mijn lijf om beter te herstellen.”

Het is waardevol om verschillende methodieken te verkennen, want ademwerk is een breed begrip en kan op veel vlakken worden ingezet.

Advies voor als je nieuw bent met ademwerk

“Vraag je eerst af: wat is precies je doel of intentie? Ben je geïnteresseerd in het fysieke aspect, of ligt je focus meer op mentaal/emotioneel of spiritueel gebied? Vervolgens: ga op ontdekkingstocht! Het is waardevol om verschillende methodieken te verkennen, want ademwerk is een breed begrip en kan op veel vlakken worden ingezet.

Begin in de basis eens met meer in te checken bij je adem, en het verbinden met je lijf. Je lijf is een directe spiegel van je binnenwereld. Merk op hoe je ademt of beweegt. Zet je het vaak ergens vast in je lijf? Op welke momenten? Hoe voel je je hierbij? 

Wil je de grotere potentie van het werk ervaren? Ga dan voor begeleide ademsessies bij een gecertificeerde ademcoach waarbij je je veilig voelt. Persoonlijke coaching ontvangen is enorm waardevol; zo kun je echt samen de diepte in gaan rondom de thematiek waar jij graag licht op wilt schijnen.”

Het is erg menselijk om te verlangen naar een concreet resultaat, maar echte verandering en verankering vraagt om tijd en geduld.
Mees Stegeman - Coaching & Breathwork - Interview over de kracht van verbonden ademwerk en het doen van ademsessies.

Foto: Maja Elders

De illusie van een quick-fix

“De integratie van een ademsessie is een essentieel onderdeel. Dit zorgt ervoor dat wat er voorbij komt in een sessie, daadwerkelijk een plaats krijgt in het dagelijks leven. Zonder integratie kunnen ademsessies op zichzelf blijven staan en kunnen ze hun volledige potentieel niet verwezenlijken.

Zowel voor coachee als coach is het verleidelijk om in een oplosreflex te schieten - wees je daar bewust van. Het is erg menselijk om te verlangen naar een quick fix of een concreet resultaat, maar echte verandering en verankering vraagt om tijd en geduld. Er bestaat geen wonderpil of techniek, er bestaat alleen een reis. Met allemaal kleine transformatietjes, en reminders als deel van het geheel. Zie het als een ontdekkingstocht die je mag aangaan met een nieuwsgierige en open houding. Daarom is een reeks ademsessies zeker geen overbodige luxe. 

Als je echt meer wilt leren kan ik je een groepsweekend ook enorm aanraden. Dit aangaan samen met een groep geeft ook weer een extra dimensie en het is heel helend.”

(kijk in de agenda op The Breathwork Movement voor diverse groepssessies en retreats)

Boekentips van Mees

“Wat betreft de adem zijn Gewoon Ademhalen, Breath (NL: Het nieuwe ademen), en Het Presence Proces inspirerende boeken voor mij geweest. The Body Keeps the Score of boeken van Peter Levine raad ik ook aan voor cliënten die zich meer in traumawerk willen verdiepen.”


Mees Stegeman - Coaching & Breathwork

Voor meer informatie over Mees en haar werk, kijk op Spacebymees.com.
Volg Mees via Instagram voor de laatste updates.


Voor een volledig overzicht van gecertificeerde ademcoaches, kijk in de ademcoach finder.


Bekijk ook:

Vorige
Vorige

Ademwerk om je te verbinden met wie je werkelijk bent- interview met Alev Satilmis

Volgende
Volgende

Hoe je je geest kunt kalmeren met je ademhaling, volgens de wetenschap