Oefeningen voor je nervus vagus | Ervaar échte ontspanning
Wat als je je voortdurend onrustig, gestrest of overprikkeld voelt, en je de uitknop van je lichaam niet meer kunt vinden? Het is super belangrijk dat je dan gaat ontdekken hoe je jouw nervus vagus kunt activeren: de belangrijkste ontspan-zenuw van je lichaam.
Door het stimuleren van je nervus vagus kan je jezelf weer in de ontspan-stand krijgen en kan je lichaam weer doen wat het moet doen: optimaal werken voor jou. Ontdek in dit artikel hoe je dit voor elkaar krijgt, met simpele maar super effectieve oefeningen uit de Release Methode van B-Mind. Deze oefeningen helpen je snel en simpel van altijd ‘aan’ naar (eindelijk) weer kunnen ontspannen. Ik heb het zelf ervaren en dat was top, lees dus verder voor een verslag.
Maar eerst nog even wat theorie ;-)
De nervus vagus, wat is dat?
Je nervus vagus is misschien wel de belangrijkste zenuw van je lichaam, hij heeft namelijk de gave om je lichaam van de actiemodus naar de ruststand te brengen. Het wordt ook wel de ‘zwervende zenuw’ genoemd, omdat hij zich vanuit je hersenstam vertakt naar al je organen in je borstkas en buik. De nervus vagus is verantwoordelijk voor de communicatie tussen je maag-darmkanaal, het hart en andere organen. Hij regelt je spijsvertering, je immuunsysteem en ontstekingen, en ook je stemming. Je kunt de nervus vagus daarmee zien als de snelweg tussen je lichaam en je brein. Continu worden boodschappen over en weer gestuurd om je hersenen informatie te geven over wat er zich afspeelt in je lichaam.
Je nervus vagus helpt je om tot rust te komen als je in de doe-modus bent geweest of stress hebt ervaren, onder meer door je hartslag en ademhaling te coördineren/vertragen en de aangemaakte stresshormonen cortisol en adrenaline weer af te voeren. Zo krijgt je lichaam de kans om zijn belangrijke rust- en hersteltaken goed uit te voeren - wat alleen kan als je ontspannen bent - zoals slapen, eten verteren, ontstekingen remmen en je hormoonhuishouding op peil houden.
Gestresst en altijd ‘aan’?
Wanneer je chronisch ‘aan’ staat en veel stress ervaart kan je lichaam niet meer goed schakelen tussen actie en ontspanning. Het lukt je nervus vagus dan niet meer om jou in de ontspan-stand te krijgen. Dat kan zorgen voor allerlei vervelende klachten, waaronder:
Slaapproblemen
Chronische gevoelens van stress, angst en onrust
Spijsverteringsproblemen, spastische darmen
Hormonen die alle kanten opschieten
Hoge bloeddruk
Hartritmestoornissen
Burn-out en depressie
Chronische stress zorgt er onder meer voor dat je meer ontstekingsstoffen aanmaakt. En chronische ontsteking is de oorzaak is van veel - vrijwel alle - moderne westerse ziekten, zoals reumatoïde artritis, Alzheimer en hart- en vaatziekten. Chronische stress is dus zeer schadelijk en zorgen voor een verminderde functie van de nervus vagus, maar ook andere ongezonde leefstijlfactoren kunnen leiden tot disfunctie van de nervus vagus, zoals slechte voeding, te weinig beweging, overmatig alcoholgebruik en roken.
Je nervus vagus stimuleren
Wanneer je het gevoel hebt dat je meer ‘aan’ dan ‘uit’ staat is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je nervus vagus goed blijft werken. Zo voorkom, verminder of genees je allerlei fysiek en mentale klachten waar je uiteraard liever niet mee te maken krijgt.
Vind jouw uit-knop
Ik ken het maar al te goed, het gevoel van altijd ‘aan’ staan. In de afgelopen jaren heb ik veel werk verzet (of eigenlijk dus juist niet, de kunst zit hem in het ontspannen) om mijn nervus vagus te stimuleren en herstellen. Ik kan niet anders zeggen: wat een genot om de uitknop van je lichaam te begrijpen en kunnen indrukken! ‘s Avonds weer ‘gewoon’ in no-time in slaap kunnen vallen. Nooit meer last van spastische darmen. Niet meer in de stress schieten van veel werk of onverwachte plotwendingen in het leven. Me duizend keer kalmer en relaxter voelen, elke dag opnieuw. Het is echt compleet anders leven met een goed werkend intern systeem dat makkelijk kan schakelen tussen ‘aan’ en ‘uit’. Rijkdom.
Bewust ademen heeft me hier enorm bij geholpen. De adem is dé ingang naar je interne systeem en ook nog eens de regelaar, aangezien je door je adem te beïnvloeden, ook meteen invloed hebt op je hartslag, stresslevels en zo meer. Maar de adem is niet het enige hulpmiddel, in feite speelt je hele lichaam en alle zintuigen mee. Er zijn diverse ‘knoppen’ waar je op kunt drukken om ervoor te zorgen dat je tot echte rust en ontspanning komt. En dan bedoel ik ook échte ontspanning, zowel van je lichaam als je geest. Want wanneer je ‘rustig’ op de bank ligt terwijl je hoofd maar blijft malen, is er van ontspanning alsnog geen sprake. Haat gaat verder dan dat. En het komt allemaal neer op weten hoe je je nervus vagus kunt stimuleren.
Help je lichaam optimaal ontspannen
Die vraag is nu natuurlijk: hoe doe je dat? Ik ging ervoor op bezoek bij Jerome Wehrens, van B-Mind, die hier alles van weet. Nadat Jerome op zijn 20ste zijn rug brak tijdens een ongeluk, volgde een intense periode waarin het zaadje werd geplant voor alles wat hij nu doet: het trainen en coachen van mensen en ze leren hoe ze meer controle kunnen krijgen over lichaam en geest, en deze beter in balans kunnen houden.
Tijdens zijn herstelperiode heeft Jerome alle denkbare boeken en trainingen verslonden over hoe je lichamelijk in topconditie kunt komen en hoe je gezond oud kunt worden. Bovendien heeft hij alles op zichzelf toegepast: zijn lichaam werd een levend laboratorium en onderzoeksobject. En nog steeds. Wat goed werkt, stopt hij in zijn gereedschapskist, en wat niet werkt laat hij los. Inmiddels heeft hij uit al zijn ervaringen, onderzoek en proeven zijn eigen technieken en methodes ontwikkeld en heeft hij het boek HEELWEEK geschreven, dat je een blauwdruk geeft voor een leven in balans.
De Release Methode van B-Mind
Een van de door Jerome ontwikkelde methodes is de Release Methode, waar hij en zijn team trainingen in geeft, zowel live als online. De Release Methode bestaat uit een serie makkelijke maar effectieve oefeningen (iedereen kan ze doen) waarmee je je nervus vagus positief kunt stimuleren, en jij dus weer in de uit-stand kunt komen. Zo kun je stap voor stap je veerkracht versterken, je onrust verminderen en stressgerelateerde klachten een halt toeroepen. De oefeningen werken met name effectief bij het oplossen van chronische klachten en ziektebeelden, denk aan long-covid, burn-out, slaapproblemen en stressgerelateerde klachten.
De Release Methode is ontwikkeld op basis van wetenschappelijke kennis aangevuld met alle jarenlange praktijkervaring. Jerome heeft hierbij gekeken naar zijn eigen ervaringen en inzichten, maar ook naar de effecten van verschillende technieken op de vele mensen die hij traint. Wat hebben veel ziektebeelden met elkaar gemeen? Wat heeft de beste resultaten opgeleverd bij zijn deelnemers? Welke oefeningen zijn het eenvoudigst te integreren in het dagelijks leven? Vanuit deze vragen is de Release Methode ontstaan, waarmee je een belangrijke stap kunt zetten richting het herstellen van je interne balans.
Hoe werkt de Release Methode?
Aangezien ik nieuwsgierig was welke technieken er in de Release Methode zitten en welke effecten deze op mij zouden hebben, heb een dag meegelopen tijdens een dagtraining van de Release Methode, die plaatsvond in een mooie boerderij in het groene Sint-Oedenrode, Noord-Brabant.
Je lichaam kan meer dan je denkt
Een dagtraining van de Release Methode staat uiteraard in het teken van het aanleren van de technieken uit de methode, maar nog veel meer dan dat. Met name het stuk context is belangrijk, en daar wordt dus ook de nodige aandacht aan besteed. Waarom zou je de oefeningen doen? Wat levert het je op? Waarom werken ze, en hoe precies?
Er zijn veel mensen die rondlopen met lichamelijke of mentale klachten, die al bij vele verschillende therapeuten zijn geweest, die eigenlijk nooit echt langdurige verbetering zien en dan gaan geloven dat ze er ‘maar gewoon mee moeten leven’. Het mooie is - dat draagt Jerome op prachtige/krachtige wijze uit (en is tevens mijn persoonlijke ervaring) - er is áltijd een deur te openen. Er is zo veel meer mogelijk dan je denkt, je lichaam is enorm sterk, veerkrachtig en wijs. Het kan zichzelf herstellen en helen, maar hiervoor zal het lichaam altijd (eerst) uit de kramp, uit de chronische ‘aan’ stand moeten komen. Alleen dan kan het weer echt voor je gaan werken, en anders hebben alle goedbedoelde therapieën of medicatie niet veel zin. Eerst zal je dus je uitknop moeten vinden, en die vind je door je nervus vagus te stimuleren: precies waar de Release Methode op is gericht.
Laagdrempelig en leuk als een zomerhit
Eigenlijk, zo bleek, is de Release Methode heel simpel. De technieken, oftewel ‘zeven magische oefeningen’ zijn allemaal heel makkelijk toe te passen en - mede daardoor - bewezen effectief. Jerome legt het uit als een zomerhit, want hier zitten dezelfde ingrediënten in: “het moet leuk zijn én makkelijk te onthouden”. Alleen wanneer het leuk en laagdrempelig is, kan het beklijven en een succes worden.
In de zeven oefeningen zit in feite alles opgesloten wat je kan doen om je nervus vagus te stimuleren: spanning loslaten (specifiek in rug, nek en schouders), energie laten stromen, psoas stretchen en ontspannen, ademen, afvalstoffen afvoeren en je emotionele brein reguleren. In totaal ben je zo’n twintig minuten bezig met de serie oefeningen, en daarna voel je je heerlijk relaxed. Althans, ik wel ;-) Sterker nog: bij één van de oefeningen kwam ik direct in zo’n diepe ontspanning - een droomstaat zelfs - dat ik echt even van de planeet was. En tegelijkertijd was ik ook verbaasd dat ik - die toch al veel oefeningen en technieken heb ervaren over de jaren heen - nog iets nieuws kon ontdekken waarmee ik die fijne, diep ontspannen staat van zijn kon bereiken in slechts één minuut, met zo’n simpele oefening! Ik deed in feite niets, het ging puur om liggen in een bepaalde houding waarbij de psoas spanning kon loslaten. Super fijn.
Diepe ontspanning vinden? Kies ervoor
Wanneer je veel stress en spanning ervaart, chronische fysieke en mentale klachten hebt, en/of een druk leven hebt waarin je eigenlijk nooit echt stilstaat, is er maar één advies: trap vaker op de rem. Je kan denken dat het je niet goed lukt te ontspannen, maar weet dat het altijd mogelijk is, meer dan je denkt. Je moet er alleen wel bewust de tijd en ruimte voor maken, en uiteraard weten wat je kan doen om die ontspanning te bereiken.
Niet is fijner dan het gevoel van echte, diepe ontspanning. De vraag is dus, gun je het jezelf? Kies je dagelijks voor een aantal (super belangrijke) minuten voor jezelf, of laat je het leven voor jou bepalen en blijf je rondlopen met het onrustige gevoel vanbinnen. Aan jou de keuze. De Release Methode kan je er in elk geval bij helpen en is super simpel om te doen.
Meer informatie: Release Methode
Meer informatie over de Release Methode vind je op Bmind.nl. Je kunt hem aanleren tijdens een dagtraining, of nog makkelijker: online. Dan kan je vandaag nog aan de slag met ontspannen.
Bekijk ook: