Adem als essentiële tool voor een kalmer, gezonder en bewuster leven - Interview met ademcoach Kim Mulder

Wat doen ‘professionele ademhalers’ als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Dit is het verhaal van Kim Mulder. Kim is naast haar werk als ademcoach ook zelfstandig coach en werkzaam in de arbeidsrevalidatie. 

Wanneer het zenuwstelsel uit balans is geraakt, is de ademhaling een heel belangrijke sleutel in de weg terug naar herstel.
— Kim Mulder

Kim Mulder - ademcoach / zelfstandig coach

Kim Mulder, vitaliteitscoach, ademcoach en als coach aangesloten bij Heartmath (hartcoherentie).

Na 15 jaar als HR-professional kwam Kim Mulder op een punt waarop ze zich realiseerde dat ze volledig vast zat. Ademwerk bracht haar weer in verbinding met haarzelf, haar gevoel en haar verlangens. Het heeft er ook voor gezorgd dat ze haar eigen weg is gaan bewandelen als coach, waarbij de ademhaling een steeds belangrijker rol is gaan spelen. 

Naast de verbonden adem - haar favoriete ademtechniek – werkt Kim ook met andere vormen van ademwerk zoals hartcoherentie. Ademhaling, zo heeft ze zelf ook ervaren, is een essentiële tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, en voor meer veerkracht en vitaliteit.

In dit interview vertelt Kim waarom ademwerk zo krachtig en helend werkt. Zowel voor haarzelf, als de mensen die ze begeleidt.

De adem komt als rode draad in al mijn werk terug, zo veelzijdig is ademhaling! 

Hoe ziet jouw werk als ademcoach eruit?

Kim: ‘Ik geef 1-op-1 ademsessies in Amsterdam in de praktijk van Mr Breath, en in Heiloo, vlakbij Alkmaar. Daarnaast geef ik ademcirkels en trainingen. Ik werk met verschillende technieken, waaronder de verbonden ademhaling en hartcoherentie. Voor hartcoherentie ben ik als coach aangesloten bij Heartmath.

Naast mijn werk als ademcoach werk ik als coach op het gebied van vitaliteit, stress en burn-out en in de arbeidsrevalidatie. Hier begeleid ik mensen bij hun terugkeer naar werk wanneer ze dit als gevolg van chronische stress, ziekte of een ongeval niet meer, of beperkt kunnen doen. De adem komt als rode draad in al mijn werk terug, zo veelzijdig is ademhaling!  

Ik ontmoet als ademcoach veel verschillende mensen. Ieder heeft zo zijn of haar eigen persoonlijke vraag, maar wat ik vaak terug zie komen is een drukke baan, veel verantwoordelijkheden en het gevoel hebben geleefd te worden. Er is een verlangen om weer de verbinding te voelen met zichzelf, het eigen lichaam en de regie over het leven terug te krijgen.   

Ik werk veel met mensen die overbelast zijn geraakt, vastlopen in hun werk en leven, en/of op een punt zijn gekomen dat het lichaam ‘nee’ zegt. Een chronische klacht of ziekte is er niet ‘opeens’, hier gaat een hele periode aan vooraf. Vaak zie je dat het zenuwstelsel zodanig uit balans is geraakt dat het lichaam nog maar moeilijk terugkeert naar de rust-en-herstel-modus. Het lijf staat dan voortdurend in de actiestand en houdt daarmee pijn en stressklachten in stand. Om zo’n vicieuze cirkel te doorbreken en op de weg naar herstel te komen, is de ademhaling een heel belangrijke sleutel.’

Ademsessies met de verbonden ademhaling kunnen heel waardevol zijn om een laagje dieper te gaan kijken.

Waarom is de ademhaling zo'n belangrijke sleutel?

‘De staat waarin je verkeert is altijd te koppelen aan je adempatroon. Door je bewust te worden van je ademhaling kun je hier invloed op uitoefenen, en daarmee het zenuwstelsel terug in balans brengen. Een heel mooie techniek die ik hierbij vaak gebruik is hartcoherentie. Hartcoherentie bestaat uit eenvoudig te leren oefeningen, en met behulp van bio-feedback is het effect op het zenuwstelsel direct zichtbaar. Je leert zo weer voelen in welke staat je lichaam verkeert en kunt de signalen van spanning eerder herkennen.

Ademsessies met de verbonden ademhaling kunnen heel waardevol zijn om een laagje dieper te gaan kijken. Doordat je als ademcoach lichaamsgericht werkt, ligt de focus niet op het praten, maar laat je het lichaam aan het woord. Het lichaam draagt bewuste en onbewuste ervaringen met zich mee wat leidt tot spanning. Deze opgeslagen emotionele lading komt dankzij het ademen in beweging en kan worden losgelaten. Zo maak je ruimte van binnenuit, het gevoel van verlichting die dit oplevert voelt bevrijdend.’

Mijn eerste ervaring met verbonden ademwerk was allesbehalve prettig. Toch wist ik: dít is wat ik nodig heb. Het spiegelde me exact hoe ik in het leven stond.
Kim Mulder, vitaliteitscoach, ademcoach en als coach aangesloten bij Heartmath (hartcoherentie)

Hoe ben je zelf bij ademwerk terecht gekomen?

‘De adem heeft al vroeg in mijn leven een belangrijke rol gespeeld. Als kind had ik last van een ontregeld adempatroon, hierdoor ben ik bij een therapeut gekomen die mij ademhalingsoefeningen liet doen. Toen ik jaren later een ademworkshop van The Art of Living bijwoonde en ik deze ademhalingsoefeningen deed, herkende ik dit gevoel. Dat was heel fijn.

Vanuit dit besef begon mijn zoektocht naar verdieping in de adem. In de veronderstelling dat ik me had ingeschreven voor een ‘ontspannende dagretraite’, kwam ik onverwachts terecht bij een verbonden ademsessie. Deze ervaring was allesbehalve prettig; ik raakte zelfs behoorlijk verkrampt. Toch wist ik direct na deze ademsessie: dít is wat ik nodig heb. Het spiegelde me precies hoe ik in het leven stond. Dit is nu zo'n acht jaar geleden, en na deze sessie zijn er nog veel gevolgd. 

Toen ik op een 2-daagse training terecht kwam waar we als deelnemer ook een korte sessie mochten begeleiden, was er direct het gevoel dat ik hiermee verder wilde. Ik heb heel bewust gezocht naar de opleiding die goed bij me zou passen, daarbij kwam ik uit bij Mr Breath. Dit werd een heel bijzonder jaar waarin ik heel veel ervaring opdeed met het begeleiden van de sessies, maar ook zelf de diepte in kon gaan met mijn eigen proces.’

Ik heb geleerd om los te komen van de verwachtingen van anderen en mijn hart te volgen.

Wat heeft ademwerk voor jou persoonlijk betekend?

“Ik heb vijftien jaar als HR-professional gewerkt, tot het punt waarop ik me realiseerde dat ik zo niet verder kon. Ademwerk heeft me weer in verbinding gebracht met mezelf. Het heeft me geleerd mijn lijf weer te voelen en weer in contact gebracht met mijn verlangens.

Ik voelde dat doorgaan me tot stilstand zou brengen, dus besloot ik in beweging te komen door mijn baan op te zeggen. Ik begon mijn eigen pad te volgen, en deze stap is echt een keerpunt in mijn leven geweest. Ik heb geleerd om los te komen van de verwachtingen van anderen en mijn hart te volgen. Ik zie de kansen die het leven biedt en durf die te grijpen. Hoewel het soms ook spannend en onzeker is, voel ik diep vanbinnen dat dit mijn weg is, en dat geeft me veel kracht.’

De verbonden ademhaling is mijn favoriete oefening, daarvoor maak ik regelmatig tijd in mijn agenda.

Op welke manier pas jij ademwerk toe in je dagelijkse leven?

‘Ik heb geleerd mijn eigen ademhaling te ‘lezen’. De manier waarop ik adem laat me altijd iets zien, wat er op dat moment speelt. Dit bepaalt de ademoefening of techniek die ik kies.

Wanneer ik behoefte heb aan energie, werken de Wim Hof ademhaling of kort verbonden ademen heel goed. Als ik de behoefte voel om mijn zenuwstelsel te kalmeren, kies ik voor technieken waarbij ik bijvoorbeeld mijn uitademing verleng. Ik ben altijd geïnteresseerd in nieuwe ademhalingsoefeningen en -technieken en maak ze eigen door ze een tijd lang heel bewust te beoefenen. Zo ervaar ik wat de techniek met me doet, zowel fysiek als mentaal. Daarna kan ik de routine loslaten en de specifieke oefening gebruiken wanneer ik die nodig heb.

Ik volg dus geen vast ademritueel; ik check in bij mezelf en voel waar mijn behoeften liggen. De verbonden ademhaling is mijn favoriete oefening, en daarvoor maak ik regelmatig tijd in mijn agenda. Dit doe ik meestal thuis, soms via een online sessie, maar ik plan ook regelmatig 1-op-1 sessies of bezoek een ademcirkel. Mijn eigen proces gaat ook altijd door.’

Als je het nog wat spannend vindt, dan is een 1-op-1 ademsessie een goede eerste kennismaking.

Wat is jouw advies voor als ademwerk nieuw voor je is?

‘Het is fijn dat ademwerk groeiende is en steeds bekender wordt. Er is voor iedere vraag wel een antwoord. Voor een eerste ademsessie staan veiligheid en vertrouwen wat mij betreft voorop. Zorg dat je een goed gevoel hebt bij de ademcoach en de omgeving veilig voor je voelt. Met name als je het wat spannend vindt, dan is een 1-op-1 sessie een goede eerste kennismaking.’

Welke boeken hebben jou geïnspireerd op jouw (adem)pad?

Verbonden ademen van Rob Koning. Er zijn veel prachtige boeken over ademhaling, maar er was nog geen boek specifiek over de verbonden ademhaling. Het is mijn favoriete techniek en daarom ben ik heel blij dat dit boek er is.

De mythe van normaal van Gabor Mate. Zijn boeken vind ik heel bijzonder. Hij heeft een unieke visie op het ontstaan van ziekte in het lichaam. Hij biedt hierbij ook perspectief en beschrijft dat er een weg is naar heling.

Van burn-out naar levenszin van Jane Alice Coerts. Dit geeft een andere kijk op burn-out. Ze benoemt de onderliggende oorzaken en dynamieken, de ‘zaadjes’ die vaak al in je vroege jeugd worden geplant.’

PS. Lees uiteraard ook Jouw adem, jouw medicijn. Koop het boek in je lokale boekhandel, of online via o.a. Bol.com, Libris of Bruna.nl.

Als luisteren meer jouw ding is: via Storytel luister je de eerste 14 dagen gratis, en via Nextory 40 dagen.


Kim Mulder - KIMM Vitaliteit en Groei

Voor meer informatie over Kim en haar werk, zie haar profiel op The Breathwork Movement, en de website www.kim-mulder.nl. Volg Kim ook via instagram.com/kimm.ademwerk.


Voor het overzicht van alle ademcoaches:

Voor de fijnste mondtape, kijk op Zippit.nl.


Bekijk ook: