Wat is verbonden ademwerk (ook wel: de verbonden ademhaling)?

Verbonden ademwerk wordt zo genoemd omdat je op een ‘verbonden’ manier gaat ademen. Dit wil zeggen: je verbindt de inademing aan de uitademing, en de uitademing weer aan de inademing. Waar je normaal gesproken (in je dagelijks leven) korte pauzes laat vallen tussen je in- en uitademing, laat je bij een verbonden ademhaling de pauzes weg, zodat je in een continue stroom blijft doorademen. Je kunt het zien als ademen in een circulaire vorm waarbij je adem een vloeiende, ronde beweging maakt en steeds in beweging blijft. Als een golf in de zee: hij komt op, daalt, komt op, daalt... maar nooit staat hij stil. Het mooie hieraan is, en dit zul je direct kunnen merken als je het doet, dat deze manier van ademen een bijzonder intern proces in gang zet.

Waarom werkt verbonden ademwerk zo krachtig?

Je kunt de verbonden ademhaling zien als een mogelijkheid van je eigen natuur om intern een grote schoonmaak te houden, iets wat we allemaal van tijd tot tijd kunnen gebruiken. Door verbonden te ademen kun je op plekken komen waar je normaal gezien niet of nauwelijks bij kunt komen: bij vastzittende en verkrampte emoties, herinneringen, angsten, pijnen en overtuigingen die opgeslagen liggen in je onderbewuste systeem. Je lichaam onthoudt alles wat jij niet meer weet of niet meer wílt weten. Vaak zijn het de onzichtbare, maar wel voelbare stress- en angstreacties en blokkades in het lichaam die jou in een overlevingsstand laten staan, zonder dat je weet wat hier precies aan ten grondslag ligt, want je kunt het lang niet altijd (be)grijpen. Maar precies bij dit ongrijpbare stuk, waar je met denken, analyseren, praten en de standaard kalmeringstechnieken vaak niet kunt komen, lukt het met behulp van dit type ademwerk, verbonden ademwerk, vaak wel.

Verbonden ademwerk zet het hoofd uit en laat het lichaam spreken. En dat kan een enorme verademing en bevrijding zijn.

Wat gebeurt er in je lichaam tijdens verbonden ademwerk?

Wanneer je bewust je ademhaling gaat verbinden, sneller dan je gewend bent, en door je mond, zet je allerlei interne processen in werking, zonder dat je erover na hoeft te denken. Het begint op fysiologisch niveau, hier zal de verhouding tussen zuurstof en koolzuurgas veranderen. In feite ben je de boel door het snelle ademen (vaak door je mond) aan het ontregelen, dat is wat overademen met je doet. Maar het mooie is: wanneer je dit bewust, tijdelijk en in een veilige setting doet (onder begeleiding van een goede ademcoach, en in de voor jou juiste vorm en intensiteit) kan dit, in tegenstelling tot wanneer je chronisch te snel ademt, juist een verrassend positief effect hebben.

Verbonden ademen kun je zien als een vorm van gecontroleerd hyperventileren, wat in feite je angst- en stresssysteem activeert. En dat is ook precies de bedoeling. Door tijdelijk een gevoel van ongemak op te wekken en hier bewust en voluit doorheen te ademen, in plaats van je adem vast te zetten en te verkleinen wat je normaal bij gevoelens van angst geneigd bent te doen, krijg je een mogelijkheid aangereikt om oude (adem)patronen in je lijf te doorbreken en af te rekenen met jouw standaard (overlevings)reacties.

Juist door de gevoelens op te wekken (wat de adem voor je kan doen), ze te voelen (waar de adem je bij helpt) en erbij te blijven (waar de adem je in draagt), kunnen ze afnemen in kracht en je minder in de weg gaan zitten. Wat er zich ook aandient, je blijft verbonden ademen. Zo leer je je lichaam een nieuw verhaal: je kunt wél bij je gevoelens aanwezig zijn in plaats van ze uit de weg te gaan, je kunt jezelf wél dragen, het is (nu) wél veilig om te blijven. Oude patronen en herinneringen die liggen opgeslagen in je lijf kunnen zo beetje bij beetje worden overschreven.

En het mooie is: na afloop van een verbonden ademsessie ervaar je vaak de grootste vrede en diepste ontspanning, een gevoel waar je normaal gezien niet snel bijkomt.

Hoe werkt de verbonden ademhaling?

Verbonden ademen is een in den beginne fysiologisch proces dat ook een grote uitwerking heeft op emotioneel en mentaal vlak. Dat is ook het wonderlijke aan ademen: je kunt via je adem bepaalde emotionele en mentale staten van zijn opwekken, reguleren én veranderen. Hierdoor kunnen zaken die (onbewust) vast of geblokkeerd zitten in je systeem naar het oppervlak komen zodat je ze op dit bewuste niveau kunt aankijken en doorvoelen – iets waar de adem je (ook) bij helpt. We onderdrukken wat af in ons leven, en daar hebben we allemaal onze (veelal achterhaalde) redenen voor. Maar gevoel onderdrukken leidt nooit tot een vrij lijf en een kalme geest. Juist door het ongemak op te zoeken en het bewust te voelen, kun je jezelf ervan bevrijden.

Maar hoe werkt dat precies, waarom kun je via je adem toegang krijgen tot al die onbewuste lagen en processen? Ook dat is in feite een fysiologisch proces. Door de veranderde zuurstof- en koolzuurgasverhouding in je bloed vanwege het tijdelijke versnelde en verbonden ademen, gebeurt er van alles in je lijf.

Een van die dingen is dat je denkende brein tijdelijk van minder zuurstof wordt voorzien. En ja, je brein heeft zuurstof nodig. Maar in deze tijdelijke vorm is het absoluut niet schadelijk en dient het zelfs een goed doel: de eeuwige commentaarmachine in je hoofd even de mond snoeren. Dat is wat verbonden ademen (onder veel meer) doet: jouw denken aan kracht laten verliezen. Je hoofd gaat uit, zodat je lijf kan spreken.

Bij verbonden ademwerk activeer je, door het snellere ademen, je vecht-of-vluchtsysteem, waarmee je in feite een soort stressreactie opwekt. Dat kan intens zijn, daarom wil je ook goed begeleid worden door een professionele ademcoach. Maar juist door dit innerlijk proces aan te gaan, kun je iets wezenlijks veranderen. Kalmerende ademhalingsoefeningen en alle andere rustgevende en zelfregulerende activiteiten zoals meditatie, sport, yoga, wandelen et cetera, kunnen je parasympathische (rust)zenuwstelsel activeren, maar komen lang niet altijd uit bij de door je interne systeem sterk verdedigde gebieden van (onbewust) oud zeer.

Verbonden ademwerk zet de poorten van je onbewuste systeem open, gaat licht schijnen op plekken die anders donker zouden blijven en kiest er bewust voor om het aan te gaan. De adem helpt je hierbij.

Er kan van alles loskomen, en dat kan spannend zijn, maar juist het vermogen om door de intensiteit van de emoties die zich aandienen heen te blijven ademen, om je adem onder controle te houden tijdens de storm, brengt heling, inzichten en veerkracht.

De voordelen van verbonden ademwerk

✓ Fysiek niveau

  • Verhoogt de zuurstoftoevoer door je hele lichaam

  • Verbetert je energieniveau

  • Stimuleert je bloedsomloop

  • Brengt de energiestroom door het lichaam in balans

  • Draagt bij aan het doorbreken van verslavingen

  • Verbetert je welzijn bij vele gezondheidsklachten en aandoeningen, zoals stressvermindering, luchtwegklachten, hoofdpijn, chronische vermoeidheid, psychosomatische klachten, etc.

✓ Mentaal-emotioneel niveau

  • Vermindert stress, zorgen en angst

  • Verbetert het bewustzijn van belemmerende, zelfsaboterende patronen

  • Ruimt pijnlijke emoties, trauma's en drama's uit het verleden op

  • Verhoogt je plezier en levensenergie

  • Verlicht depressieve en negatieve gedachten en emoties

  • Verbetert je gevoel van eigenwaarde

  • Vergoot je innerlijke rust en kalmte

✓ Spiritueel niveau

  • Verruimt je bewustzijn

  • Versterkt de verbinding met je hogere zelf, je missie, je innerlijke wijsheid, het universum, het ‘alles’

  • Ontwikkelt je intuïtie en spirituele gaven

  • Opent je hart en zorgt dat je meer uitdrukking kunt geven aan liefde en vreugde

Hoe vaak kan je verbonden ademwerk beoefenen?

Verbonden ademwerk kan je zien als een ‘grote schoonmaak’ van je interne systeem. Waar de gangbare ademhalingsoefeningen meer voor ‘dagelijks onderhoud’ zijn, is dit een techniek die je niet elke dag wilt beoefenen - althans niet in een volledige sessie (deze duren vaak ook algauw een uur).

Het is een hele krachtige ademhalingsmethode waarbij er veel los kan komen, op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. De opgedane ervaringen en inzichten hebben tijd nodig om in te dalen, vandaar dat een periode van integratie na een verbonden ademsessie ook erg belangrijk is.

Wanneer je het voor het eerst beoefent, is het aan te raden om een aantal sessies achter elkaar te plannen bij een ademcoach, bijvoorbeeld elke twee weken of elke maand. Op die manier kun je op een constructieve manier werken aan jouw thema’s en deze op diep niveau aankijken en oplossen.

Hoe kan je verbonden ademwerk het beste ervaren?

De verbonden ademhaling doe je altijd (in eerste instantie) onder professionele begeleiding van een gecertificeerde ademcoach. Kijk in de ademcoach finder om een ademcoach te vinden die hierin gespecialiseerd is.

Je kunt ook meedoen aan een groepssessie, vaak een ‘ademcirkel’ genoemd, wat ook erg mooi kan zijn. Kijk voor het aanbod van groepssessies in de agenda van The Breathwork Movement.


Bekijk ook: