Ademwerk tijdens een fertiliteitstraject: van grote toegevoegde waarde - Interview met Cheraldine Oudolf

Een fertiliteitstraject zorgt voor een rollercoaster van emoties: van hoopvol zijn bij het starten van een nieuwe behandeling of cyclus, via angst en onzekerheid tijdens de wachtweken, tot boosheid en verdriet bij het moeten verwerken van slecht nieuws.

Ademwerk kan hierbij van grote betekenis zijn, om het vertrouwen in je lijf te behouden en herstellen, en om alle emoties, spanning, stress en onzekerheid de ruimte te geven en los te laten. 

Ademcoach, holistisch therapeut en masseur Cheraldine Oudolf is gespecialiseerd in de ondersteuning van vrouwen tijdens een fertiliteitstraject. Uit eigen ervaring weet zij hoe zwaar en pittig een traject kan zijn. En hoe belangrijk het is om te werken aan het vertrouwen in jezelf en je lichaam.

Dankzij ademwerk kan je van ‘doen’ naar ‘zijn’ bewegen. Even uit je hoofd, in je lijf, en weer leren vertrouwen op je lichaam.
— Cheraldine Oudolf

Het belang van support, ontspanning en ademwerk tijdens een fertiliteitstraject

Cheraldine Oudolf, oprichter van Studio Calm Fertility. Ademwerk, ontspanning, massage en reiki tijdens een fertiliteitstraject.

Cheraldine Oudolf, oprichter van Studio Calm Fertility.

Een fertiliteitstraject kan veel stress met zich meebrengen en heeft een grote impact op je leven. Het wachten, de onzekerheid, de machteloosheid, het gebrek aan controle, het verdriet, moeilijke keuzes moeten maken… maar ook alle tijd die je kwijt bent en praktische dingen die je moet regelen. En ook als het eenmaal lukt om zwanger te worden na een succesvolle behandeling, is het normaal om angstig en onzeker te zijn en niet meteen op een ‘roze wolk’ te zitten.

Maar alle stress en onzekerheid kan een ongewenste, zelfs remmende factor zijn binnen een fertilliteitstraject. Ademwerk kan hierbij zeer helpend en ondersteunend werken. Hoe precies, vroeg ik aan Cheraldine, van Studio Calm Fertility.

De adem houdt je dicht(er) bij jezelf, in contact met je lichaam en, misschien wel het allerbelangrijkste: je kunt het traject beter aan.

Op welke manier helpt ademwerk tijdens een fertiliteitstraject?

“Een fertiliteitstraject pakt je bij de hand en laat je niet meer los. Wanneer je in een zo’n traject stapt - en eigenlijk begint het al wanneer je graag zwanger wilt worden - wordt het zwanger willen worden onderdeel van je leven. Je staat ermee op en gaat ermee naar bed.

Bij een traject hoort veel ‘moeten’. Ziekenhuisafspraken, hormonen slikken of prikken, metingen, puncties, noem maar op. Om dan te blijven staan, rustig proberen te blijven, is een uitdaging. Werk gaat vaak gewoon door, je sociale agenda blijft gevuld en je probeert zo veel mogelijk je normale leven te blijven leiden… En precies hier komt ademwerk zo van pas.

Wanneer je de stress in je lichaam voelt en je de onrust en de gejaagdheid van het almaar doorgaan opmerkt, kunnen ademhalingsoefeningen je heel erg helpen. De adem houdt je dicht(er) bij jezelf, in contact met je lichaam en, misschien wel het allerbelangrijkste: je kunt het traject beter aan. Stress en spanning horen bij een traject, en dat is niet erg. Je mag dit voelen, maar je moet er geen last van krijgen. 

Tijdens een traject ligt het op de loer om jezelf te vergeten en voorbij te lopen. Middels massage en ademwerk help ik vrouwen in een fertiliteitstraject van ‘doen’ naar ‘zijn’ te brengen. Even uit je hoofd, in contact met je lichaam en weer leren vertrouwen op je lichaam.

Naast het doen van ademhalingsoefeningen is het doen van de zacht verbonden ademhaling iets waar ik in geloof. Door met deze manier van ademhalen aan de slag te gaan, geef je bijvoorbeeld boosheid, onverwerkt verdriet, angsten of opgekropte emoties de ruimte. Wat is het in jou dat gezien en gevoeld wil worden? Waar mag je de ruimte aan geven? Zijn er bepaalde overtuigingen die jou niet (meer) dienen? Zijn er wellicht bepaalde obstakels in jou die (onbewust) een zwangerschap tegenhouden? Met name dit laatste is een interessante…”

Ik vergat het vaak om goed voor mezelf te zorgen, terwijl het daar juist om draait. Ruimte maken voor jezelf en je gevoel en de verbinding herstellen tussen hoofd en lijf is essentieel.

In welk opzicht? Wat was jouw eigen ervaring hiermee?

“Tijdens mijn eigen fertiliteitstraject merkte ik vooral aan mezelf dat ik zo boos was. Boos op mezelf en op mijn lijf. Ik wilde iets héél graag en mijn lijf liet mij in de steek door mij niet te ‘geven’ waar ik zo van droomde: een kindje. Bij ons was er geen medische oorzaak, dan ga je je al snel afvragen waar het dan wel aan ligt. Mijn boosheid werkte niet mee, en ik raakte met mezelf in de knoop.

Als ik terugkijk - en dat is puur mijn ervaring achteraf - wilde ik niets liever dan een (tweede) kindje, maar door de rommelige start bij onze eerste dochter, en de vele struggles die we met haar hebben gehad, ervaarde ik angst. Die angst voelde ik wel, maar ik liet het niet toe.

Wellicht, als ik toen wel naar mijn gevoel had geluisterd en die angst had aangekeken, hadden we een ander pad bewandeld. Who knows…

Verbonden ademwerk gaf me veel ruimte, liefde voor mezelf, en kracht om door te gaan.

Wat zou je met de kennis van nu anders doen?

“Inmiddels weet ik hoe belangrijk het is om weer meer in staat van rust en ontspanning te komen. Ik vergat het vaak om goed voor mezelf te zorgen, terwijl het daar juist om draait. Ruimte maken voor jezelf en je gevoel en de verbinding herstellen tussen hoofd en lijf is essentieel, omdat het lijf - gek genoeg - vaak wordt vergeten.

Je buik (baarmoeder) is de plek voor jouw toekomstige kindje, maar vaak hebben we moeite om die plek liefdevolle aandacht te geven. Vaak door boosheid, verdriet of angst. En dat is begrijpelijk, maar het verdient aandacht.”

Hoe ben je zelf bij ademwerk uitgekomen?

“Mijn eerste ervaring met de kracht van verbonden ademwerk kwam in een periode van verdriet rondom mijn moeder, die in 2021 een zwaar herseninfarct kreeg. Omdat mijn vader al in een verzorgingshuis zat en ik enig kind ben, kwam alle zorg op mijn schouders terecht. Dat is in combinatie met een jong gezin behoorlijk pittig. Toen mijn moeder besloot om voor euthanasie te gaan, merkte ik dat ik heel goed was in het regelen en doen, maar minder goed in het uiten van verdriet, het aandacht geven aan angst en het zorgen voor mezelf. Dat bleef aanwezig in mijn lichaam.

Ik ging op zoek naar manieren om hiermee aan de slag te gaan, zo kwam ik bij de verbonden ademhaling uit. En, wat was ik daar blij mee. Alhoewel, ‘blij’ is niet het goede woord, want het was intens, verdrietig, zwaar en heftig. Maar het gaf me ook veel ruimte, liefde voor mezelf en mijn ouders, en kracht om door te gaan. Inmiddels zijn mijn beide ouders overleden. Ademwerk heeft me in die periode veel steun gegeven, en dat doet het nog steeds. Ondanks dat ik mijn ouders mis en het verdriet me soms echt nog keihard overvalt, ben ik dankbaar en blij voor het terug kunnen vallen op mijn adem.

‘Dit had ik zó nodig’, is een zin die ik vaak hoor. Van doen en almaar doorgaan naar even niks, aandacht voor jezelf en gewoon zijn wie je bent, zonder het label fertiliteit.

En je bent je ook zelf als ademcoach gaan bekwamen?

Cheraldine Oudolf, oprichter van Studio Calm Fertility. Ademwerk, ontspanning, massage en reiki tijdens een fertiliteitstraject.

“Ja, ik ondersteunde en begeleidde al vrouwen in het vruchtbaarheidstraject met massage en reiki. Maar door mijn ervaringen met de verbonden ademhaling, en de overeenkomsten die ik zag in de emoties, angsten en onzekerheden rondom het verlies van mijn ouders, en in een fertiliteitstraject, voelde ik heel sterk dat ik ademwerk wilde toevoegen aan mijn aanbod. In een traject krijg je ook met rouw en verlies te maken, net als met angst, (onverwerkt) verdriet, (opgekropte) emoties, en zorgen.

Ik ben een ademcoach opleiding gaan doen waarmee ik veel ‘vlieguren’ kon maken met ademhalingsoefeningen, en vooral de verbonden ademhaling. Ik ben van mening dat je iets pas goed kan overbrengen, wanneer je dit zelf ook voldoende hebt toegepast, ervaring hebt in wat je kan tegenkomen, en genoeg zelfvertrouwen hebt om jezelf als ademcoach neer te zetten. Ik heb dus heel veel ademwerk gedaan. Ook dit was een rollercoaster, de verbonden ademhaling laat je telkens van alles zien en voelen. Heftig en intens, maar ook zo mooi en welkom.”

Op welke manier zet je ademwerk nu in voor de vrouwen die jij begeleidt?

“Ademwerk toepassen kan op meerdere manieren. Je kunt 1-op-1 worden begeleid in de zacht verbonden ademhaling en/of we kijken samen hoe we jouw ademhaling kunnen aanpakken voor meer dagelijkse rust en ontspanning in je lijf. Ook kan je meedoen met een ademcirkel, om zo in groepsvorm aan de slag te gaan met de zacht verbonden ademhaling. Het mooie van een groepje is de herkenning: je bent niet de enige. Het delen van ervaringen en emoties werkt zo helpend en krachtig.

Ik organiseer ook regelmatig vrouwencirkels, ‘lotgenoten’ avonden voor maximaal 6 vrouwen die in een traject zitten, of gaan starten. Om te delen, te luisteren en te laten voelen dat je niet alleen bent. Ieder traject is anders, maar we lopen allemaal tegen dezelfde dingen aan zoals de wachtweken, hoe gaat je omgeving ermee om, tips rondom ziekenhuizen, behandelingen in het buitenland, etc. ‘Dit had ik zó nodig’, is een zin die ik vaak hoor. Van doen en almaar doorgaan naar even niks, aandacht voor jezelf en gewoon zijn wie je bent, zonder het label fertiliteit.

Ik geloof ontzettend in de kracht van ademhaling. Een zwangerschap kan ik niemand beloven, al zou ik dat uiteraard het allerliefste doen. Maar mijn doel is alle vrouwen die zwanger willen worden, in een traject of niet, overeind te laten staan, en vertrouwen en hoop te laten behouden. Voldoende aandacht voor jezelf, rust en ontspanning - wat de adem je kan brengen - is hierbij de sleutel.”


Studio Calm Fertility

Cheraldine Oudolf heeft Studio Calm Fertility opgezet om vrouwen te ondersteunen met ontspanning en ademwerk tijdens een fertiliteitstraject. Haar locatie is Heemstede.

Voor meer informatie over Cheraldine, zie haar profiel op The Breathwork Movement, of ga naar studiocalmfertility.nl.


Bekijk ook: