Meer focus, prestatiekracht en kalmte met behulp van ademwerk - Interview met ademcoach Bob Nieuwenhuis
Wat doen ‘professionele ademhalers’ als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Dit is het verhaal van ademcoach Bob Nieuwenhuis.
Bob Nieuwenhuis - ademcoach voor stress, burn-out en ademoptimalisatie
Bob Nieuwenhuis is coach voor stress, burn-out en ademoptimalisatie. Zijn reis begon in 2014 toen hij de Wim Hof Methode ontdekte, inmiddels zijn de adem en de kou niet meer uit zijn leven weg te denken, en begeleidt hij mensen in de corporate wereld, de sport en feitelijk iedereen die er nood aan heeft om via ademhaling meer focus, prestatiekracht en kalmte te vinden.
Bold moves en stappen buiten zijn comfortzone zijn Bob niet vreemd. Na jaren werkzaam te zijn geweest in de IT, besloot hij zijn grote passie en hart voor ademwerk te gaan volgen. Waarom hem dit zo heeft gegrepen, en wat ademwerk voor je kan doen, deelt hij hier.
Hoe ziet jouw werk als ademcoach eruit?
“Als ‘ademoptimalisatie-coach’ richt ik me met name op ademwerk voor de corporate wereld en de wereld van (top)sport, en de uitdagingen die hier worden ervaren op mentaal vlak. Veel professionals ervaren een hoge werkdruk, veel stress, en een gebrek aan balans tussen werk en privéleven, wat kan leiden tot burn-out. En in de topsport geldt evenzo dat de constante druk om te presteren mentaal uitputtend kan zijn, wat leidt tot overmatige en chronische stress en burn-out.
Via ademhaling kan je direct je mentale staat beïnvloeden. Om mensen hiervan bewust te maken en de juiste tools in handen te geven, geef ik diverse workshops om te demonstreren hoe effectieve ademhalingstechnieken stress kunnen verminderen en focus kunnen verbeteren. Daarnaast bied ik gepersonaliseerde coaching aan die rekening houdt met de specifieke behoeften en doelen van de cliënt. Zo leer je niet alleen technieken, maar word je ook ondersteund in de implementatie ervan in het dagelijkse leven.
Mensen begeleiden, motiveren en inspireren is wat ik het liefst doe. Ik weet zelf wat het is om te vechten en om omhoog te knokken vanaf de bodem, en wil deze kracht op een positieve manier inzetten om mensen beter te laten presteren. Deze kant van het ademwerk noem ik de ‘harde’ kant, waarbij de de focus ligt op prestatie. Daarnaast heb ik ook een zachte kant, die ik graag aan anderen toon. Tijdens de ‘zachtere’ ademsessies ligt de focus op welzijn, je (weer) veilig kunnen voelen en verwerking van oude pijn of trauma, ik begeleid je hier in je eigen proces. Deze zachte kant zet ik het liefst in tijdens 1-op-1 sessies, waarin de focus ligt op je veilig kunnen voelen.
Ik ben trouwens ook druk bezig met de organisatie van een eerste breathwork retreat in Portugal dat ik mede host, daar kijk ik erg naar uit.”
Hoe ben je zelf bij ademwerk terecht gekomen?
“In 2014 las ik het boek Becoming the Iceman van Wim Hof, dat me mateloos intrigeerde. Ik was bijna jarig en wist geen cadeau, maar besloot om geld te vragen om een workshop bij deze man bij te wonen. Iedereen verklaarde me voor gek: wie gaat er nu in het ijs zitten?
Nou, ik dus. En zo kwam ik terecht in een voor mij wereldvreemde omgeving, recht tegenover Wim Hof. De ademsessie deed een wereld voor me opengaan, het ijsbad was een supermooie ervaring, en de uitleg van Wim over alle effecten in het lichaam vond ik enorm fascinerend.
Ik heb er in eerste instantie verder niets mee gedaan, behalve een mooie herinnering koesteren. Toch bleef ‘ademhalen’ me overal achtervolgen, vooral tijdens het sporten. Ik startte met Taekwon-do en de discussie die bij trainen regelmatig de kop opstak, ging over of het nu beter was om door de neus of door de mond, of een combinatie hiervan te ademen, bijvoorbeeld voor beter of sneller herstel.
Op een gegeven moment, nog altijd geprikkeld door dit thema, ben ik er eens echt ingedoken. Er bleek al veel over ademhaling te vinden en onderzocht te zijn. Alles wat ik las trok me enorm aan en fascineerde me mateloos. Ik dook dieper en dieper in de materie, totdat ik erover begon na te denken om zelfs een opleiding te gaan doen.
Ik was werkzaam in de IT en voelde al langer dat ik hier niet meer op mijn plek zat, maar ik vond het lastig een loopbaan met een vast inkomen op te geven voor iets nieuws. Het zetje dat ik nodig had kwam toen mijn beste vriend de wijze woorden sprak: "Je moet in dit leven alleen doen wat je leuk vindt en waar je passie voor hebt". Ik heb me diezelfde avond nog ingeschreven voor de opleiding Breathwork masterclass van Kasper van der Meulen.
De keuze voor deze ademopleiding bleek een gouden greep. Kasper van der Meulen en zijn team hebben een vuur in mij doen ontbranden wat nog lang zal blijven voortduren. Inmiddels ben ik opgeleid tot Level 3 Masterful Breathcoach, en ik durf wel te zeggen… Ik ben hooked. Alles in mijn leven draait om ademwerk en alles wat daarbij hoort. Ik heb een enorme passie ontwikkeld voor dit vak, zelfs zoveel dat ik er alles voor heb losgelaten wat zekerheid (inkomen) betreft. Ik heb het lef om te zeggen dat ik iedereen die ik begeleid een stuk van zijn leven kan teruggeven of kan verbeteren, aangezien ik dat zelf heb mogen ervaren dat dit mogelijk is.”
Wat heeft ademwerk voor jou persoonlijk betekend?
“Ademwerk heeft mijn leven in elke zin veranderd. Daar waar ik altijd defensief en reactief was, kan ik nu veel meer relativeren en dingen van een afstandje bekijken. Ik schiet uiteraard nog wel eens terug in oude patronen, alleen ben ik me daar nu heel snel bewust van en kan ik snel terugschakelen.
Ook fysiek ben ik veel ontspannener geworden. Mensen die me lange tijd niet hebben gezien zeggen vaak: “Er is iets aan je veranderd, maar wat…?” Als ik dan zeg dat ik rustiger ben geworden, dan krijg ik vaak een instemmende knik: “Ja, dát is het.” Emotioneel ben ik veel meer open geworden, en sta ik veel meer gevoel toe dan vroeger. Nog niet alles overigens, maar ik zie dat als een groeiproces. Gelukkig kan ik zeggen dat ik weer kán voelen.
Mentaal sta ik veel sterker in het dagelijks leven, en ook in de sport. Ik ben niet zo heel snel meer uit het veld geslagen. Ik sta veel meer in contact met mezelf en mijn omgeving.”
Op welke manier pas jij ademwerk toe in je dagelijkse leven?
“Mijn dag begint met opstaan zonder wekker. Dit is altijd rond 07:00u, ik heb een consistent slaappatroon. Dan is het eerst tijd voor douchen, aankleden, ingrediënten in de broodmachine stoppen, cacao maken, journal schrijven, mediteren met behulp van Mudras voor ongeveer een kwartier, alvorens de dag echt kan beginnen. De tijd nemen voor mezelf en het reflecteren tijdens het schrijven en mediteren zijn allemaal zaken die me rust geven en vertrouwen in een nieuwe dag.
Op een gemiddelde dag loop ik samen met mijn vrouw en onze hond zo'n twee uur. Het maakt niet uit wat voor weer het is, we gaan naar buiten. Wandelen maakt me rustig.
Drie keer in de week ben ik samen met mijn zoon te vinden in de Dojang om Taekwon-do les te geven of te volgen. Ik geef regelmatig samen met mijn zoon - die Taekwon-do beoefent op Europees niveau - les aan junioren en senioren. De focus van onze lessen ligt vaak op performance, uithoudingsvermogen en kracht, en natuurlijk vergeten we niet om daarbij ook ademwerk mee te nemen. Zo sluiten we vaak de les af met een moment van bezinning en ligt de hele groep op de grond met de ogen dicht even tot zichzelf te komen.
Op zaterdag zijn we met z'n drieën te vinden in de sportschool om onder leiding van mij zoon (hij is personal trainer in opleiding) een uurtje crossfit te doen. De vrije avonden besteed ik meestal met lezen of gitaar spelen.”
Wat is jouw advies voor als ademwerk nieuw voor je is?
“Stap voor stap, dat is mijn eerste advies. Doe het vooral rustig aan en ga niet meteen voor het ‘heftige’ werk. Dat komt later wel, of niet. Ik heb mogen ervaren hoeveel moois en hoeveel rust ademwerk kan bieden, dus als je nog niets met ademwerk doet... Begin ermee! Al doe je maar vijf minuten per dag, dat maakt echt al een groot verschil.
Er zijn veel oefeningen die laagdrempelig zijn, die maar vijf minuten van je tijd vragen, en die je veel kunnen opleveren. Doe eens drie diepe ademhalingen: adem vol in, en met een diepe zucht uit, en dat drie keer. Voel wat dat al met je doet.
Ben je sporter en sta je altijd nét naast het podium of op die tweede of derde plek? Je adem(haling) kan je net dat streepje extra geven op uithoudingsvermogen of mentale kracht, ik kan je daarbij begeleiden.”
Welke boeken hebben jou geïnspireerd op jouw (adem)pad?
“Boeken zijn een onderdeel van mijn dagelijkse bestaan. Ik lees veel, en van alles. Het boek dat veel indruk op mij maakte was het boek van Tjeu van der Berk, Het mysterie van de hersenstam. Een quote die ik vond in dit boek raakte me: "In het ademhalen passeren leven en de dood elkaar rakelings". In het kort gaat het boek vooral over dat we meer aandacht moeten hebben voor onze basisfuncties, zoals slapen en dromen, eten en drinken, vrijen en ademhalen.
Verder is Atomic Focus van Patrick McKeown ‘gewoon’ een lekker praktisch boek over ademhaling. Ook wil ik Op zoek naar antwoorden van Wiggert Meerman benoemen, dit is een prachtig verhaal. Het gaat over persoonlijke ontwikkeling en struggles uit het dagelijks leven en hoe je daar, eenmaal op jezelf aangewezen, mee geconfronteerd kunt worden.”
PS. Lees uiteraard ook Jouw adem, jouw medicijn. Koop het boek in je lokale boekhandel, of online via o.a. Bol.com, Libris of Bruna.nl.
Als luisteren meer jouw ding is: via Storytel luister je de eerste 14 dagen gratis, en via Nextory 40 dagen.
Bob Nieuwenhuis - Active Breath Works
Voor meer informatie over Bob en zijn werk, zie zijn profiel op The Breathwork Movement, en de website www.activebreathworks.com. Volg Bob ook via instagram.com/activebreathworks en linkedin.com/in/activebreathworks.
Voor het overzicht van alle ademcoaches:
Voor de fijnste mondtape, kijk op Zippit.nl.
Bekijk ook:
Met de mondtape van Zippit slaap je beter, snurk je minder, word je uitgeruster wakker en heb je geen last meer van een droge mond. Een simpele pleister over je mond, die bovendien goed plakt en heel comfortabel zit, is dé truc voor een fitter bestaan.
Bestel via Zippit.nl