Van long-covidklachten naar de ontwikkeling van mondtape: dit is het verhaal achter Zippit

Is het een hype, of werkt het echt om voor het slapengaan je mond af te plakken? Om die vraag meteen te beantwoorden: een stukje tape over je mond werkt wel degelijk! Kijk dus zeker voorbij de hype en ervaar zelf hoe mondtapen jouw gezondheid al slapend kan verbeteren. 

Van long-covidklachten naar het ontstaan van zijn eigen mondtape

Davy Pulkerman is oprichter van Zippit, mondtape die speciaal is ontwikkeld om een neusademhaling te stimuleren en ‘s nachts optimaal mee te slapen. Deze medische slaapstrips helpen je om de hele nacht door je neus te blijven ademen, verminderen snurken en slechte adem, en verbeteren zo je algehele slaapkwaliteit.

Toen Davy begin 2022 kampte met long-covidklachten en zocht naar manieren om meer energie gedurende de dag te hebben, kwam hij al snel bij mondstrips uit. Maar geen van de soorten plakkers die hij probeerde vond hij écht fijn, dus besloot hij zijn eigen mondtape te ontwikkelen. Et voilà, zo is Zippit geboren.

Ik wilde weten wat Zippit anders maakt en waarom de tapejes zo goed werken (ik moet zeggen dat ik er zelf ook erg tevreden mee ben), dus liet ik het Davy zelf uitleggen. 

Ik heb zo’n beetje elke verkrijgbare variant van mondtape geprobeerd, waarbij ik merkte dat er aan veel producten nog wat te verbeteren viel.

Davy, je probeerde jouw long-covid aan te pakken met mondtape, hielp dat?

“Het heeft me zeker geholpen om dieper te slapen en uitgeruster wakker te worden. Ik slaap daarom ook eigenlijk vrijwel nooit meer zonder. Mondtape is overigens niet dé werkende oplossing voor long-covid, helaas. Maar het helpt me wel in mijn herstel. Mijn long-covidklachten zijn nog steeds aanwezig, maar gelukkig vind ik het werken aan Zippit erg leuk en merk ik dat steeds meer mensen overtuigd raken van mondtape. Dat geeft goede energie.”

Meer over long-covid in relatie tot de ademhaling, lees je in dit artikel.

Wat miste je bij andere merken tape dat je deed besluiten om je eigen mondtape te ontwikkelen?

“Toen ik zelf begon met het proberen van mondtape, gebruikte ik in eerste instantie een rolletje sporttape om mijn lippen op elkaar te plakken. Dit werkte op zich, maar na een uur begon het al los te zitten en verloor ik de tape ergens tijdens mijn slaap, waardoor ik alsnog door mijn mond ademde. Vervolgens heb ik zo'n beetje elke verkrijgbare variant van mondtape geprobeerd, waarbij ik merkte dat er aan heel veel producten nog wat te verbeteren viel. Zo zijn er veel plastic varianten, die ook niet goed plakken. Of bijvoorbeeld de kruisvormige tapes, waarmee ik toch nog door mijn mond kon ademen.

Dit heeft me doen besluiten om een eigen ontwerp te maken, dat is Zippit geworden. Hierbij hebben we bewust gebruikt gemaakt van medische tape (niet-geweven stof), die ik als veel prettiger ervaar dan kinesiotape of kinesiologie tape - steviger materiaal dat voor veel andere tapes wordt gebruikt. We hebben een tape ontwikkeld die door iedereen gebruikt kan worden, die het beste plakt, het beste ademt, en daarmee het minst benauwende gevoel geeft. Natuurlijk ben ik als founder niet geheel objectief, maar we ontvangen veel positieve reacties van onze gebruikers, die inmiddels ook echt fan zijn.”

Een veelgestelde vraag: hoe werkt mondtape met een baard en/of snor, plakt dat wel?

“Tijdens het testen van al die varianten mondtape, was mijn conclusie dat het eigenlijk vooral belangrijk is dat het onderste deel van je bovenlip en het bovenste deel van je onderlip aan elkaar geplakt worden. Hoeveel gezichtshaar een man ook heeft, op je lippen groeit geen haar dus dit kun je, met de juiste tape, altijd afplakken.”

Er zit een kleine inkeping in de Zippit mondtape, waarom is dat?

“Dit heeft twee redenen. Ten eerste geeft het wat rust en vertrouwen als je voor het eerst je mond gaat afplakken. Wij willen met Zippit mondtapen voor iedereen mogelijk en makkelijk maken, toch vinden veel mensen het in het begin nog een beetje spannend. Het ademgaatje geeft zo nét wat meer rust, wat natuurlijk ook erg belangrijk is voor een goede nachtrust. 

Ten tweede zorgt de inkeping ervoor dat de strip als geheel iets beter doorlucht. Bij sommige plastic tapes, die je lippen volledig afplakken, kan er helemaal geen lucht meer ontsnappen uit je mond. Dit maakt dat de tape vochtig kan worden en daardoor kan afvallen. Zowel de ademende, medische stof van onze mondstrip, als ook het ademgaatje, zorgen ervoor dat Zippit optimaal ventileert.”

Kan je neusademen trainen of is het aan te raden om voor altijd strips te blijven gebruiken?

“Hier is helaas nog geen wetenschappelijk onderbouwd antwoord op. Ik heb James Nestor, schrijver van het boek Breath, the new science of a lost art (Het nieuwe ademen, in het Nederlands) wel eens horen zeggen dat je het kunt trainen, maar hem dit later ook horen rectificeren. In de video waarin hij dit rectificeert, zegt hij dus ook dat je het beste voor altijd strips kunt gebruiken.

Ik geloof - en nogmaals, ik heb hier dus geen onderzoek over gezien - dat je overdag zeker beter kunt worden in neusademen door middel van bewustzijn en training. Echter is het reguleren van je ademhaling ‘s nachts, wanneer je er niet bewust van bent, wel een ander verhaal. In elk geval een lastiger verhaal. Ik slaap nu al bijna een jaar met mondtape en heb laatst toch een keer een nacht zonder geslapen. De ochtend erna werd ik met een droge mond wakker en had ik overduidelijk door m’n mond geademd. Dus sja. Alleen jouw ervaring zal het je leren.”

Lees ook: Je mond afplakken om beter te slapen, helpt dat echt?


Probeer zelf de mondstrips van Davy om te ervaren wat het voor jou doet, kijk daarvoor op Zippit.nl.


Bekijk ook:

Vorige
Vorige

YinYang Breath®: wat is het en hoe kan je het leren? Interview met ademopleiders Anneke Hetterscheid en Justin van den Berg

Volgende
Volgende

Reportage: Drieluik van ademwerk, live-muziek én de ceremoniële cacao op Het Eibernest in Liessel