Onderzoek laat zien hoe hersenen een angstige ademhaling vertragen
Adem diep in, adem langzaam uit… We weten inmiddels dat we onszelf kunnen kalmeren en onze emoties kunnen reguleren door onze ademhaling te vertragen. Yoga, mindfulness en ademhalingsoefeningen helpen hierbij. Toch was er nog weinig wetenschappelijk inzicht in hoe onze hersenen bewust de ademhaling sturen, en of dit daadwerkelijk een direct effect heeft op angst en onze emotionele toestand.
Frontale cortex en ademhalingscentrum zijn gelinkt
Voor het eerst hebben neurowetenschappers nu een specifiek hersencircuit geïdentificeerd dat ademhaling vrijwillig reguleert. Het onderzoek werd uitgevoerd met muizen. Hierbij zagen de onderzoekers een groep hersencellen in de frontale cortex die verbinding maakt met de hersenstam, waar vitale processen zoals ademhalen worden aangestuurd. Wat zij hebben gezien suggereert dat deze verbinding - tussen de meer geavanceerde delen van onze hersenen en het ademhalingscentrum in de onderste hersenstam - ons in staat stelt onze ademhaling te kunnen coördineren met ons gedrag en onze emotionele toestand.
Het onderzoek, gepubliceerd in Nature Neuroscience, beschrijft een nieuwe reeks hersencellen en moleculen die met therapieën kunnen worden aangepakt om hyperventilatie te voorkomen en angst, paniek of posttraumatische stressstoornissen te reguleren.
Wetenschappelijke verklaring voor de gunstige effecten van trage ademhalingsoefeningen
Een van de onderzoekers legt uit: "Het lichaam reguleert zichzelf op natuurlijke wijze via diepe ademhalingen. Het afstemmen van onze ademhaling op onze emoties lijkt voor ons dus bijna intuïtief. Maar we wisten nog niet hoe dit in de hersenen werkte".
"Door een specifiek hersenmechanisme te identificeren dat verantwoordelijk is voor het vertragen van de ademhaling, kan onze bevinding een wetenschappelijke verklaring bieden voor de gunstige effecten van bijvoorbeeld ademwerk, yoga en mindfulness op het verlichten van negatieve emoties, en deze verder verankeren in de wetenschap."
De link tussen adem en emoties
Verschillende emotionele staten gaan altijd gepaard met een bepaald adempatroon. Als bijvoorbeeld angst toeneemt of afneemt, geldt dat ook voor de ademhalingsfrequentie. Ondanks deze ogenschijnlijk voor de hand liggende connectie tussen emotionele regulatie en ademhaling, hadden eerdere onderzoeken alleen de onderbewuste ademhalingsmechanismen in de hersenstam onderzocht. In dit onderzoek zijn voor het eerst dus specifieke hersencircuits ontdekt die betrokken zijn bij dit mechanisme.
De onderzoekers vertrokken met de hypothese dat de frontale cortex van de hersenen, verantwoordelijk voor complexe gedachten en gedragingen, zou communiceren met de ‘medulla’, een gebied in de hersenstam dat de automatische ademhaling regelt. Bij de eerste experimenten om deze mogelijke verbinding te testen, ontdekten ze een mogelijk nieuw ademhalingscircuit: neuronen in een frontaal gebied bleken verbonden met een tussenliggend hersenstamgebied in de pons, dat vervolgens verbonden was met de medulla net daaronder.
Naast deze fysieke verbindingen van deze hersengebieden, is ook gekeken naar wat voor soort berichten ze elkaar zouden kunnen sturen. Ze zagen dat wanneer - tijdens ‘relaxte activiteiten’ - de verbinding tussen de cortex en de pons werd geactiveerd, muizen kalmer waren en langzamer ademden, maar wanneer muizen zich in angstwekkende situaties bevonden, nam deze communicatie af en ging de ademhaling omhoog. Bovendien: wanneer de onderzoekers dit cortex-pons-medulla-circuit bewust en kunstmatig stimuleerden / activeerden, vertraagde de ademhaling van de dieren en vertoonden ze minder tekenen van angst. En aan de andere kant, als onderzoekers dit circuit uitschakelden, ging de ademhaling omhoog en werden de muizen angstiger.
Een pil tegen angst en paniek?
De bevindingen doen de onderzoekers zich afvragen of ze medicijnen kunnen ontwikkelen die de neuronen activeren die de ademhaling vertragen, en zo bijvoorbeeld hyperventilatie bij paniekstoornissen kunnen voorkomen. “Ik wil deze bevindingen gebruiken om een yogapil te ontwerpen,” aldus een van de onderzoekers.
Bij acute paniek en angststoornissen zou dit zeker een interessant gegeven kunnen zijn. Al is ademhaling uiteindelijk iets wat we zelf kunnen beïnvloeden. En ook al vergt dat - zeker bij angst en paniek - wat oefening, in feite hebben we alles wat we nodig hebben, al natuurlijk in ons zitten.
Bron onderzoek: www.nature.com/articles/s41593-024-01799-w / Salk.edu
Jouw adem, jouw medicijn
In mijn boek Jouw adem, jouw medicijn ga ik dieper in op de relatie tussen adem angst, stress en het verwerken en reguleren van emoties. Bestel hier hier.
“Topboek! Heel informatief en precies wat ik nodig had!” - Kristin ⭐⭐⭐⭐⭐
Wil je direct met ademhalingsoefeningen aan de slag, lees dan ook dit e-book: Het Grote Ademoefeningen Boek. Een complete gids met de 20 beste oefeningen bij angst, stress, slapeloosheid, pijn, en nog veel meer.
In Het Grote Ademoefeningen Boek deel ik de 20 beste ademhalingsoefeningen en daarbij álles wat je moet weten over hoe je je adem kunt inzetten voor snelle stressvermindering, betere nachten, meer energie en focus, minder pijn, minder angst, meer emotionele balans en en leven volgens je hart.
In maar liefst 90 pagina’s ontdek je alles wat je nodig hebt voor een lichter en luchter leven. Ervaar het zelf, je adem is een superkracht!
Bekijk ook:
In Het Grote Ademoefeningen Boek deel ik de 20 beste ademhalingsoefeningen en daarbij álles wat je moet weten over hoe je je adem kunt inzetten voor snelle stressvermindering, betere nachten, meer energie en focus, minder pijn, minder angst, meer emotionele balans en en leven volgens je hart.
In maar liefst 90 pagina’s ontdek je alles wat je nodig hebt voor een lichter en luchter leven. Ervaar het zelf, je adem is een superkracht!
In Jouw adem, jouw medicijn lees je alles wat je moet weten over ademhaling in relatie tot een goede gezondheid, stress, burn-out, chronische pijn, trauma, verbinding met jezelf en meer. Het boek zit vol belangrijke inzichten, tips, tools en praktische oefeningen voor meer rust en geluk in je leven.
In het Anti-stress Ademwerk programma van Kasper van der Meulen ontdek je de beste ademhalingsoefeningen voor diepe ontspanning, of voor juist een gezonde stressprikkel, voor meer veerkracht. Bovendien (en dit is evenzo belangrijk) leer je ook de basisprincipes die er achter stress schuilgaan.
De Pebbles begeleiden je richting een kalme adem op basis van (hele fijne) trillingen zodat je makkelijk en snel kunt ontspannen en je stresslevels kunt verlagen. De tool meet ook biofeedback, zodat je je vooruitgang kunt bijhouden.
Met de code TBM krijg je €10 korting op Glimp.health.
Waar het voor mij allemaal ooit mee begon: de online Breathwork Masterclass van Kasper van der Meulen. Met deze super goede en uitgebreide training leer je álles wat je moet weten over de adem, de fysiologie, het zenuwstelsel en hoe je via je adem je staat van zijn kunt beïnvloeden. Een must voor iedereen met een bovenmatige interesse in de adem!
Met de mondtape van Zippit slaap je beter, snurk je minder, word je uitgeruster wakker en heb je geen last meer van een droge mond. Een simpele pleister over je mond, die bovendien goed plakt en heel comfortabel zit, is dé truc voor een fitter bestaan.
De Masterclass: Ademwerk van A tot Z van The Breathwork Movement is hét startpunt als je met ademhalingsoefeningen / ademwerk wilt beginnen maar nog zoekende bent naar wat het precies inhoudt en wat je ermee kunt. Je ontdekt wat ademwerk is, en wat een goede, gezonde ademhaling is, en hoe je op een simpele manier kunt starten, zodat jij direct de vruchten kunt plukken.
Dankzij deze hyperventilatie cursus, die zorgvuldig is ontwikkeld door fysiotherapeut en Buteyko ademtherapeut Sjoerd Mertens, kan jij jouw ademhaling en de daaraan gekoppelde klachten weer volledig onder controle krijgen, zodat je weer baas wordt over jouw gezondheid!
De fijnste manier om dagelijks ademhalingsoefeningen te doen (én vol te houden) is wanneer je muzikaal wordt begeleid. Deze ‘Breathing Music’ is speciaal voor en door The Breathwork Movement ontwikkeld, in frequenties die extra helpen ontspannen en ontstressen.
Ademen kan je zelf uiteraard. Maar soms is een beetje hulp hierbij zeer aan te raden. Gelukkig bestaan er handige tools die je kunnen helpen, zoals Pebbles, moonbird, Airofit en Somnox.
Het ebook ‘What the Breath!’ van Nikki van der Velden van The Breathwork Movement leert je op een toegankelijke en heldere manier wat de adem in huis heeft en waarom het het beste medicijn is tegen ziekte en stress.
De Release Methode bestaat uit 7 makkelijk te leren oefeningen die je nervus vagus stimuleren zodat je tot diepe ontspanning kunt komen! Van áán naar uit.
Dé manier om de kracht van de adem te ontdekken, is hem zelf ervaren. Die ervaring wordt echter nog een stuk rijker wanneer je begrijpt wat er in je lichaam gebeurt en waarom dat effect zo krachtig is. Deze boeken helpen je hierbij.
Signalen van stress in je lijf wil je serieus nemen voordat het te laat is. Deze cursus rust in lichaam en brein helpt je blijvend van lichamelijke spanningsklachten af te komen.
Moonbird is een supermooie en slimme ademtool die je begeleidt in een kalme(re) ademhaling zodat je makkelijk en snel kunt ontspannen, ontstressen en in slaap vallen.
Ontvang nu €10 korting met de code TBM5 op moonbird.life.
Duurzaam afvallen is makkelijker dan je denkt. Begrijpen hoe je lichaam (je metabolisme) werkt en bewust slimme keuzes maken is de sleutel. Dit kan al met hele slimme en makkelijke trucs! Kom zelf weer in controle met de SlimSlank Methode.
De Pijn Reset Methode helpt je chronische pijnklachten blijvend op te lossen, en is ontwikkeld door fysiotherapeut en pijnspecialist Maikel Korbmacher. Jouw lichaam is ALTIJD in staat om zichzelf te herstellen.
In Jouw adem, jouw medicijn lees je alles wat je moet weten over ademhaling in relatie tot een goede gezondheid, stress, burn-out, chronische pijn, trauma, verbinding met jezelf en meer. Het boek zit vol belangrijke inzichten, tips, tools en praktische oefeningen voor meer rust en geluk in je leven.
Bestel jouw exemplaar