Ontdek de kracht van een goede ochtendroutine: het verhaal van ademcoach Tibor de Boer

Tibor de Boer, breathwork facilitator en founder The Early Morning Tribe

Tibor de Boer - ademcoach / breathwork facilitator en founder van de Early Morning Tribe - had schulden, verslavingen en moeite zich uit te spreken. Maar toen hij op het pad kwam van koudetraining en ademwerk, kreeg zijn leven een compleet andere wending.

Inmiddels helpt hij als breathwork facilitator anderen om beter in contact te komen met hun emoties, of om meer rust en energie te laten ervaren. Het zit allemaal in ons, als we maar weten hoe het te ontgrendelen.

Een van de manieren waarop Tibor dat doet, is via zijn Early Morning Tribe: een online ‘club’ waar je als lid elke ochtend om 6:30 uur samen met ademwerk aan de slag gaat. Een beter begin van je dag is er niet.

Hoe is Tibor hiertoe gekomen? En hoe kon bij zijn patronen van drank, feest en verslavingen ombuigen? Laat je inspireren door zijn verhaal, dat bol staat van de waardevolle levenslessen.

Dagelijks bewust ademen bevordert een betere emotieregulatie, vermindert uitstelgedrag, verlaagt stress en verbetert de slaap. Je krijg écht meer zin in je dag!
— Tibor de Boer

Tibor de Boer, breathwork facilitator en founder The Early Morning Tribe

Tibor: “Ik ga ‘aan’ op mensen die geven om het leven. En ik vind het prachtig als ik ze dat mag laten inzien. Werken met de adem is daarbij een erg mooie ingang. Ik geloof sterk in de kracht van dagelijks bewust ademen. Het bevordert een betere emotieregulatie, vermindert uitstelgedrag, verlaagt stress en verbetert de slaap. Je krijg écht meer zin in je dag!

Met de Early Morning Tribe verzorg ik dagelijks van 06:30 tot 07:00 uur een online ademsessie, zodat mensen krachtig hun dag kunnen beginnen. Het is een ochtendritueel waarbij je alleen hoeft op komen te dagen. Wij - ik en de andere (adem)coaches - zorgen voor de begeleiding.

Emoties zijn sensaties die gevoeld willen worden. Hoe verder je ervan wegblijft, hoe harder ze terugkomen.

Verder geef ik live workshops over adem en sport, adem en ijs en bedrijfstrainingen. Mensen benaderen me omdat ze beter in contact willen komen met hun emoties, of omdat ze meer rust en energie willen ervaren. En daar ga ik graag mee aan de slag. Ik benader de hulpvraag vanuit een wetenschappelijke of spirituele invalshoek, afhankelijk van wat er nodig is. Maar altijd empathisch, doortastend en met Friese nuchterheid. Hard als het nodig is, zacht als het kan.”

Binnen tien minuten lag ik als een baby te janken en kon ik mijn diepe verdriet voelen.

Via koudetraining naar ademwerk

Tibor de Boer, Breathwork Facilitator en oprichter van de Early Morning Tribe.

“Het begon in januari 2019 met mijn eerste koudetraining, en kort daarna mijn eerste plantmedicijn ceremonie, wat een keerpunt in mijn leven bleek. Ik begon in de periode hierna steeds meer kritische vragen te stellen over dagelijkse aspecten van mijn eigen gedrag, dat van anderen en van het leven in het algemeen. Vragen zoals: Waarom zijn we hier? Waarom reageer ik op deze manier? Wat drijft de ander zijn gedrag?

Langzaam maar zeker begon ik minder in mijn hoofd te leven, en meer te voelen van wat er in mij leefde. Hierbij kwamen veel verborgen emoties naar boven, gevoelens die ik wel kende, maar had onderdrukt met veel drank, feesten en verslavingen. Ik kwam erachter dat ik altijd mijn kop in het zand stak wanneer het lastig begon te worden.

Ik ging in deze periode regelmatig koudetrainen, dit bood me een soort stabiliteit die ik nooit eerder had ervaren. Van hieruit ben ik me gaan verdiepen in de wetenschap erachter, en zo kwam ik uiteindelijk ook uit bij ademwerk.

Mijn eerste ervaring was een thuis uitgevoerde Wim Hof Methode ademsessie van drie rondes. Ik voelde wel wat tintelingen, maar begreep het niet helemaal: was iedereen hier zo van onder de indruk? Na een tweede poging zonder duidelijk resultaat, besloot ik deel te nemen aan een live groepsademsessie. Dit was een totaal andere ervaring! Binnen tien minuten lag ik als een baby te janken en kon ik mijn diepe verdriet voelen. Het was een ongelooflijke ervaring die mijn perspectief op ademhaling volledig veranderde. Ademen doe je automatisch, maar wanneer je je adem bewust beïnvloedt, kan je hele andere gedachten en emoties ervaren.

Ik raakte steeds meer gefascineerd door ademwerk en ging het dagelijks toepassen in mijn ochtendroutine. Het werd zelfs een obsessie, ik ging op iedereen letten en me van alles afvragen: Hoe ademt iemand? Waarom hyperventileert iemand? Waarom zuchten we? Waarom gapen we? Hoe kan je de adem inzetten ter verbetering van je sportprestaties?

Uiteindelijk resulteerde dit in het volgen van ademopleidingen. Eerst een ietwat spirituele opleiding, gevolgd door een meer wetenschappelijke benadering, waardoor mijn rationele brein ook aan z’n trekken kwam. Ik vind het prachtig om mensen op een vriendelijke manier te confronteren met hoe ze dealen met het leven wanneer het ongemakkelijk wordt. Bijvoorbeeld door mensen extra lang een horse-stance te laten doen, te laten hypoventileren (heel minimaal ademen) of in het ijs te laten zakken. Ik hoop dan ook altijd een zaadje te planten, zodat je geïnspireerd naar huis gaat en waar nodig een kleine adaptatie toepast, zodat je leven nét wat meer de moeite waard is.”

Ruim eerst je kamer op voordat je de wereld wilt verbeteren.
Tibor de Boer, Breathwork Facilitator en oprichter van de Early Morning Tribe.

De impact van ademwerk: dichterbij je gevoel, betere prestaties, betere focus

“De adem zorgt ervoor dat ik dichter bij m’n gevoel kan blijven. Ik leef mijn leven nu veel intenser dan ooit. En ik kan ook veel meer genieten van de kleine dingen, mijn interesse voor een materialistische omgeving is verdwenen. Dit heeft ermee te maken dat ik mijn emoties nu veel sterker kan voelen, ik kan er ook veel beter bij. Emoties zijn sensaties die gevoeld willen worden, weet ik inmiddels. Hoe verder je ervan wegblijft, hoe harder ze terugkomen.

Fysiek gezien zie ik een enorme vooruitgang in m'n crossfit-prestaties sinds ik met ademwerk aan de slag ben gegaan. Mijn longinhoud is aanzienlijk verbeterd, ik herstel beter en heb minder blessures. Hierdoor heb ik de ene PR na de andere behaald op mijn workouts.

Ook ben ik beter in staat om te schakelen tussen actie en rust, ook al blijft het nog steeds een uitdaging. Ik ben beter in staat om me concentreren zonder afgeleid te raken. Je zou kunnen zeggen dat mijn discipline is verbeterd: dingen die me vroeger veel moeite kosten, gaan me nu veel makkelijker af.”

Ademen doe je automatisch, maar wanneer je je adem bewust beïnvloedt, kan je hele andere gedachten en emoties ervaren.

Inzichten door innerlijk werk

“Een belangrijke les die ik in dit proces heb moeten leren is: ruim eerst je kamer op voordat je de wereld wilt verbeteren. Na mijn eerste paar keer koudetraining, had ik het idee dat ik dit zou moeten gaan doorgeven. En dat was ook wel zo, maar ik kwam erachter dat het belangrijk is om eerst je eigen shit op orde te hebben.

Ik had schulden, verslavingen en moeite me uit te spreken. Hoe pijnlijk het ook was: eerst moest ik dit aankijken alvorens ik mezelf geschikt vond om anderen iets te leren over het leven. Dit is overigens een continu proces. Zoals David Deida het omschrijft: Stop hoping for a completion of anything in life.”

Binnen 10 minuten na wakker worden sta ik in mijn KungFu kleding klaar om te beginnen.

Een dagelijkse ademwerk routine is goud waard

“Ik geloof in practice what you preach. De afgelopen twee jaar heb ik de tijd genomen om diep naar binnen te keren. Mensen hebben zich afgevraagd of ik onder een steen heb geleefd. En ja, zo zou je het kunnen zien (knipoog).

Ik heb aan stilteretraites deelgenomen in Nederland, Portugal en Thailand, om helemaal in mezelf af te dalen. Afgelopen zomer ben ik naar het hart van China afgereisd om daar drie weken te trainen onder Master Zuan, van de Wushu Kungfu school in Wudang. Dit was een intense ervaring die mij door nieuwe barrières van weerstand heeft laten gaan.

Ik heb de afgelopen twee jaar zeer obsessieve ochtendroutines gehad, waarbij ik om 4 uur opstond om vervolgens 3 uur qi gong te doen, gevolgd door een uur lang mediteren. Ik ben enorm blij dat ik die discipline heb, maar ik ben ook erg blij dat ik het weer kan laten varen. Het was een fase die ik nodig had, maar nu mag de focus weer naar andere zaken.

Wat voor mij nu vooral belangrijk is, is dat ik de tijd tussen wakker worden en practice niet te lang maak. Binnen 10 minuten na wakker worden sta ik dan ook in mijn KungFu kleding klaar om te beginnen. Momenteel zit ik in een Yang-fase, waarbij ik mezelf blootstel aan drie pijnlijke ‘burning’ oefeningen die ik geleerd heb van de Shaolin Kungfu-leer, bestaande uit een horse-stance, een bridge, en een plank op vuisten. Ik heb echt een absolute hekel aan deze oefeningen, ze zijn saai, doen pijn en duren altijd te lang. Maar het resultaat is wel dat je er een sterke geest van krijgt. Dat merk ik de hele dag: alles wat na deze oefeningen komt, is een makkie.

Daarna doe ik wat stretches voordat ik begin aan enkele rondes ademwerk. Vaak zijn dit drie tot vijf rondes een zachte Wim Hof ademhaling, gevolgd door meditatie. Tussen de middag ga ik naar de Crossfit-box, waar ik zelf ook lessen geef. Ik doe dan een Crossfit workout of een krachttraining. Voor het slapen gaan, ben ik altijd aan het stretchen. Ik heb last van artrose en heb enorm stijve heupen. Stretchen geeft me letterlijk meer leefruimte.

Het belang van een goede ochtendroutine deel ik nu via de Early Morning Tribe. Met deze tribe verzorgen we iedere ochtend een online ademsessie van 06:30 tot 07:00 uur. Dit ochtendritueel is afgestemd op de dag van de week en wordt iedere dag verzorgd door een andere host. Je kunt eenvoudig deelnemen via Zoom.”

Benieuwd naar de Early Morning Tribe?
Via deze link kan je zeven dagen gratis meedoen 🙌🏻

Met de Early Morning Tribe creëren we een ochtendritueel waarvoor je in feite niets hoeft te doen, als je komt opdagen, dan word je begeleid op reis.
Tibor de Boer, Breathwork Facilitator en oprichter van de Early Morning Tribe.

Early Morning Tribe: ontdek de kracht van een goede ochtendroutine

Advies voor als ademwerk nieuw voor je is

“Wanneer je geen ervaring hebt met ademwerk, dan zou ik je adviseren eerst een keer deel te nemen aan een groepsademsessie, en kies dan voor een mildere variant. Wees hierbij niet te snel in je oordeel over of het al dan niet werkt voor jou. Het gebeurt namelijk vaak dat mensen weinig ervaren na een eerste sessie, en jouw rationele brein is sterker dan je denkt.

Een aantal do’s:

  • Verdiep je in de basics (buik-, borst-, neus-, mondademhaling).

  • Reflecteer op jezelf: Hoe adem ik zélf? Wanneer adem ik anders?

  • Bij je eerste live sessie: wees niet bang om voorafgaand veel vragen te stellen. Wees eerlijk, niet alleen tegen de facilitator, maar ook tegen jezelf.

  • Als je thuissessies doet: creëer een eigen space waar je niet gestoord kunt worden. Maak dat jouw 'Breathing Zone'.

  • Maak er een gewoonte om op een vast moment te ademen. Met de Early Morning Tribe ademen we iedere ochtend van 06:30 tot 07:00 uur. Dit geeft structuur aan je ochtend, en dat neem je mee gedurende de dag.

Een aantal dont’s:

  • Volg niet de eerste de beste ademsessie die je online vindt. Er worden vaak ademhalingsoefeningen aangeboden die niet veilig zijn om te doen wanneer je die niet onder begeleiding doet.

  • In het begin kan het zijn dat er veel loskomt. Je bent dan geneigd om iedere dag die prikkel te willen voelen, om een nóg grotere 'breakthrough' te krijgen. Dit lijkt dan de juiste route, maar het put je in feite alleen maar meer uit.”

Boekentips van Tibor

The Way of the Superior man (De kracht van echte mannen) van David Deida. Dit boek bevat ongeveer 50 hoofdstukken over gezonde masculiniteit. Ik vond het op bepaalde punten confronterend om te lezen, wat mij getriggerd heeft om juist in mijn masculiniteit te stappen. Nu is het voor mij een soort handboek geworden waar ik nog regelmatig in lees.

Dao de Jing van Lao Tzu. Het oudste boek ter wereld! Ik ben enorm gefascineerd geraakt door het Taoïsme en z'n grondlegger Lao Tzu. Het boek beschrijft een totaal andere levenswijze dan wij hier in het Westen gewend zijn. Yin-Yang, de kunst van het niet-doen, de kunst van het niet-weten en leven in harmonie met de seizoenen fascineren me enorm. De grootste les die ik hier uit haal is, waarom zou je roeien als je ook kunt zeilen?

Can't hurt me van David Goggins. Dit boek is een beetje tegenstrijdig aan de Dao de Jing, maar het intense levensverhaal en de onverstoorbare mindset van David Goggins heeft mij enorm inspirerend. Hij laat zien dat alles mogelijk is, als je er maar voor blijft gaan. En hij heeft mij geïnspireerd om deel te nemen aan Project Phoenix, een 72 uurs-test gebaseerd op de Special Forces. Wanneer ik enorme weerstand ervaar, dan denk ik een drill speech van hem. Dan wordt het nét iets makkelijker.”

Tip: luister deze en meer boeken 14 dagen gratis op Storytel.


Tibor de Boer - Early Morning Tribe

Kijk voor meer informatie over Tibor en zijn Early Morning Tribe op earlymorningtribe.com. Volg Tibor ook op Instagram: @tibortijmen en @earlymorningtribe.

Tip
Ontdek ook de kracht van een krachtig ochtendritueel! Via deze link kan je zeven dagen gratis ademsessies meedoen van de Early Morning Tribe 🙌🏻

Nog een tip: voor als je zelf de kracht van de kou en ademhaling thuis wilt ervaren: check Passion Ice Baths. Zij maken de beste, betaalbare zelfkoelende en -filterende ijsbaden en ijsdouches, in samenwerking met Wim Hof.


Voor het overzicht van alle ademcoaches:


Bekijk ook:

Vorige
Vorige

De helende kracht van cacao en cacaoceremonies

Volgende
Volgende

Waarom is het als ademcoach zo belangrijk om te leren werken met groepen? Interview met Cora Verkuilen (Liquid Breath®)