Meer (zelf)intimiteit dankzij ademwerk: zo verdiep je de relatie met jezelf en je partner
De magie van de adem ligt in je bewustzijn ervan. Bewust ademhalen heeft niet alleen een positief effect op je fysieke en mentale welzijn, maar het speelt ook een grote rol in je intieme connecties en relaties, zowel met jezelf als met anderen.
Van het beter voelen en reguleren van emoties, via een groter lichaamsbewustzijn en -acceptatie, tot het verbeteren van de communicatie met jezelf en relaties met anderen: bewust ademen heeft je de kracht om je te helpen een gezondere verbinding met jezelf te ontwikkelen, waardoor je ook diepere verbindingen met anderen kunt onderhouden.
Waarom is een intieme relatie met jezelf - en met anderen - hebben zo belangrijk, en wat kan je doen om deze te bevorderen? Dit artikel legt het je uit.
Wat is zelfintimiteit?
Zelfintimiteit gaat over het zo goed mogelijk afstemmen op jouw gedachten, gevoelens en verlangens. Wanneer je jezelf openstelt voor zelfintimiteit sta je jezelf toe om kwetsbaar te zijn, wat helpt om een meer authentieke relatie met jezelf op te bouwen. Wat voel je echt? Wat denk je echt? Wie ben je echt? Kan je jezelf toestaan hiermee te zijn? Je je eigen authentieke zelf te zijn? Zijn met alles wat er is?
Zelfintimiteit draait om het puur en alleen zijn met je lichaam en je innerlijke wereld, om op een liefdevolle en betekenisvolle manier contact te maken met jezelf. Uiteindelijk gaat zelfintimiteit ook om het ontwikkelen van meer zelfliefde: door de relatie met jezelf te verstevigen en jezelf volledig te omarmen zoals je bent.
(Zelf)intimiteit en zelfliefde als de basis van je bestaan
Zelfintimiteit en zelfliefde vormen de basis van elk aspect in je leven. Elke verbinding die je buiten jezelf aangaat, begint in eerste instantie binnenin. De vraag is - hoe vaak geef je prioriteit aan intimiteit en liefde in jezelf? Op welke manier maak je contact met je eigen pure wezen?
"Liefde en puur menselijk contact is de zin van ons leven, het is waarom we hier zijn", aldus Brené Brown, bekend van haar boek De kracht van kwetsbaarheid. Maar het echte, authentieke contact, het echt met jezelf en de ander aanwezig zijn, in verbinding, in alle kwetsbaarheid, dat is nog niet zo makkelijk. In de waan en hectiek van de dag kan je al snel de verbinding met jezelf en je relaties verliezen, waardoor ware (zelf)intimiteit - iets wat we allemaal nodig hebben - verloren kan gaan.
Waarom is het zo belangrijk te (blijven) werken aan de verbinding met jezelf?
Als je een sterk gevoel van verbondenheid hebt met jezelf, zal je betere grenzen stellen voor jezelf die je tijd en energie beter bewaken, zal je prioriteit geven aan zelfzorg en keuzes maken die je algehele welzijn ondersteunen. Trap overigens niet in de val van het denken dat dit egoïstisch zou zijn: wanneer je handelt uit (zelf)liefde zal je altijd de beste keuzes maken voor jezelf, en ook voor anderen.
Met andere woorden: als je je verbonden voelt met jezelf en je volledig op je gemak voelt met je interne wereld, met al je gedachten, gevoelens en emoties - zowel de lichte als de donkere, en alles er tussenin - kan je uiteindelijk de beste, authentiekste, gelukkigste en meest tevreden versie van jezelf zijn. Als gevolg daarvan zal je beter kunnen navigeren door de uitdagingen van het leven en beslissingen nemen die in lijn zijn met jouw waarden en doelen.
Van zelfliefde naar meer intimiteit in je relatie
Het cultiveren van een diepere vorm van zelfintimiteit en zelfliefde heeft een diepgaande invloed op hoe je je kunt verbinden met je partner. Een sterke band met jezelf betekent dat je je behoeften, verlangens en grenzen aan je partner kunt communiceren - wat een basis vormt voor een gezonde, bevredigende en authentieke dynamiek. Als het gaat om een romantische band, is het voor beide kanten essentieel om emoties te onderzoeken, bespreken en erkennen, en prioriteit te geven aan vertrouwen.
Want, intimiteit in een relatie uit zich altijd in een wederzijds gevoel van vertrouwen en respect. Je durft je partner dichtbij jou te laten komen, in elke situatie, met alles wat zich aandient, omdat je erop kunt vertrouwen dat je gesteund en gehoord wordt. Ware intimiteit betekent dat je je pure gedachten, gevoelens en ervaringen kunt delen. “No private thoughts and emotions”, zoals de Cursus in Wonderen zou zeggen.
Fysieke intimiteit in een relatie (en het gebrek hieraan)
Intimiteit gaat lang niet alleen over fysieke, seksuele intimiteit. Je kunt seks hebben zonder intimiteit, en je kunt intiem zijn met iemand zonder seks te hebben. Dat gezegd hebbende: aanraking en andere vormen van lichamelijk contact zijn heel betekenisvolle manieren van intiem zijn met elkaar. Ook hierbij is respect en vertrouwen essentieel.
Voor veel mensen is het moeilijk om zich echt en authentiek te verbinden, soms is er zelfs een afkeer van intimiteit. Dit kan zijn door wat je hebt meegemaakt, doordat je het misschien nooit hebt gezien of geleerd, of doordat je zo opgaat in alle drukte, stress, hectiek of zorgen van je leven, of met name bezig bent met hoe dingen ‘moeten’ zijn in de buitenwereld, dat dit ten koste gaat van het vermogen om jezelf over te geven aan kwetsbaarheid en intimiteit.
We leven vaak zo in ons hoofd dat het niet lukt ons lichaam volledig omarmen. Wanneer je dan in situaties terecht komt die van je vragen je kwetsbaar op te stellen ten opzichte van een ander en aanwezig te zijn in je lichaam, kan je verstrikt raken in gedachten die angst creëren. Word ik niet afgewezen? Ben ik wel goed genoeg? Ruik ik wel lekker? Ben ik niet raar? Ben ik niet te dik? Voelt de ander zich wel tot me aangetrokken?
Vaak is een gebrek aan intimiteit dus gebaseerd op angst, omdat je het - om welke reden dan ook - moeilijk vindt om kwetsbaar te zijn. Soms zijn er zulke diepe patronen in relaties gesleten dat de intimiteit lijkt te zijn vergeten. Dit kan je dan ‘prima’ vinden, terwijl intimiteit een essentiële basisbehoefte is, van ieder mens.
Zo bevorder je de intimiteit met jezelf én de ander, met behulp van ademwerk
Intiem zijn met jezelf en gebruik maken van je innerlijke kompas en energie is een levenslange oefening. Zoals gezegd kan het dus een uitdaging zijn om toegang te krijgen tot je innerlijke wereld en je (aangeboren) levensenergie. Er kunnen onbewuste gevoelens meespelen, of een gevoel van weerstand om dieper in de materie te duiken, ook omdat er vanuit de maatschappij vaak een taboe op rust.
Ademwerk - het bewust gebruikmaken van je ademhaling - kan het niveau van intimiteit met jezelf en anderen (zoals je partner, maar in feite alle relaties met anderen) verdiepen. Eén van de vele voordelen van ademwerk is dat het je helpt om beter en meer te voelen: het voelen en ervaren van je lichaam, je gevoelens en je emoties. Ademwerk vergroot je lichaamsbewustzijn en helpt je om je ware ‘zelf’ te ontdekken. Intimiteit in de vorm van seksualiteit is een energetische afstemming waarbij je je diep verbonden voelt en in sync bent met je essentie, iets wat een diep emotioneel bewustzijn vereist. Contact maken met jezelf en tijd investeren in het afstemmen op alle subtiliteiten die in je leven, en het kanaliseren van deze energie opent de weg naar een groter zelfbewustzijn en zelfacceptatie.
Ademwerk zorgt ook voor het loslaten van spanningen en emotionele blokkades in je lichaam. Via je adem kan je meer ruimte creëren voor een gevoel van veiligheid, als ook voor positieve emoties tijdens intieme momenten, zoals vertrouwen, liefde, vreugde en een dieper gevoel van harmonie. Het delen en cultiveren van deze emoties met je partner helpt om samen een diepere en sterkere intimiteit op te bouwen. Door samen hiermee te oefenen kan je beter gaan begrijpen wat de ander voelt en nodig heeft - iets wat essentieel is voor gezonde relaties en liefdevolle verbindingen. Synchroon ademen is synchroon zijn, in liefde, verbinding, vertrouwen, harmonie en openheid.
Ademhalingsoefeningen voor meer (zelf)intimiteit
Als je je (zelf)intimiteit wilt verkennen, bevorderen of optimaliseren door middel van ademwerk, overweeg dan eerst of je dit (in eerste instantie) alleen wilt doen, of samen met je partner. Dit kan allebei namelijk, en het een sluit het ander ook niet uit. Het kan bijvoorbeeld fijn of laagdrempelig(er) zijn om eerst zelf te oefenen en je hiermee op je gemak te gaan voelen voordat je deze weg samen met je partner gaat bewandelen. Denk met name ook goed na over je intentie: Wat wil je precies bereiken? En in wiens belang? Journal hierover voor een dieper bewustzijn en integratie van jouw gevoelens en inzichten.
Ademwerk klinkt wellicht groots, maar het hoeft niet veel ‘werk’ te zijn. Je kunt simpelweg beginnen met adembewustzijn, en daarna kijken wat simpele ademhalingstechnieken met je doen.
1. Adembewustzijn (solo)
Haal een paar keer bewust en langzaam adem - volledig in door je neus, uit door je mond met een loslatende zucht - en merk op... Wat gebeurt er in je lichaam? Let op de lichamelijke sensaties (wat kan je in je lijf voelen?), je gedachtenpatronen (waar gaat de aandacht van je denken naartoe?) en je emoties (wat voel je hierbij?) terwijl je nog een paar keer diep ademt. Probeer nergens een mening of oordeel over te hebben, niets is goed of fout, merk simpelweg op wat zich aandient. Alles wat jij voelt en ervaart is precies goed zoals het is.
Hoe meer je met deze vorm van zelfintimiteit oefent, hoe meer je zelfbewustzijn, zelfcompassie en gevoelens van zelfliefde kunnen toenemen. Het helpt je om je meer afgestemd (aligned) te voelen op jezelf, wat leidt tot meer innerlijke rust en vervolgens ook tot betere relaties met anderen. Het werken aan een sterke, liefdevolle relatie met jezelf zal uiteindelijk elk vlak in je leven ten goede komen.
2. Langzame ademhalingsoefeningen (solo)
Simpele, trage ademhalingsoefeningen zijn ook erg geschikt om je eigen binnenwereld te ontdekken en de relatie met jezelf te verstevigen. Hartcoherentie (coherent ademen, 5 in, 5 uit) is bijvoorbeeld een goed vertrekpunt om meer bewustzijn te creëren en je te verbinden met je gevoel. Maar ook ademhalingsoefeningen die de focus leggen op de uitademing - dus op het bevorderen van ontspanning - zijn geschikt, zoals 4 tellen in, 8 tellen uit. Het gaat er met name om dat je de adem inzet als een tool om te vertragen, ontspannen en je lichaam in te keren, zodat je beter in contact komt met je gevoel.
3. Spiegelademhaling (met je partner)
Naarmate je meer mee aan de slag gaat met je eigen zelfintimiteit, kun je ook meer verdiepende oefeningen gaan doen samen met je partner. Een mooie oefening voor een betere verbinding en intimiteit is de ‘spiegelademhaling’. Hierbij ga je tegenover elkaar zitten, kijk je elkaar recht in de ogen en maak je echt contact met elkaar. Vervolgens ga je elkaars ademhaling overnemen, dus je gaat synchroon ademen, terwijl je elkaar in de ogen blijft kijken. Dit is een heel krachtige manier om tot verbinding en meer intimiteit te komen, van ziel tot ziel.
4. Verbonden ademwerk (solo én met je partner)
Verbonden ademwerk is een krachtige en razendsnelle manier om uit je hoofd en in je lijf te komen. Het bevordert de relatie met je lichaam, je gevoelens, je emoties, kortom: met jezelf. Je kunt verbonden ademwerk alleen doen (onder begeleiding van een goede ademcoach, zeker als het nieuw voor je is), maar het kan ook samen met je partner. Dit kan een enorm krachtige manier zijn om samen kwetsbaar te zijn en tot meer verbinding te komen. Er zijn ook diverse ademcoaches die koppelsessies aanbieden, een grote aanrader voor je relatie.
5. Othership Intimacy Series (solo én met je partner)
Je zag hem al voorbij komen: een hele fijne tip in dit kader, is Othership. Othership is een rijk gevulde app met breathwork sessies en aanverwante oefeningen, begeleid door leuke en kundige ademcoaches uit Toronto, op toffe muziek.
Het team van Othership is continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe sessies, vanuit alle (wetenschappelijke) kennis, ervaring en inspiratie die ze opdoen. Onlangs hebben ze een ‘Intimacy Series’ gelanceerd in de app, waarbij alle ademsessies specifiek gericht zijn op dit topic, om zelf te ervaren of samen met je partner te doen. Dit kan dus allebei.
Het doel van deze ‘Intimacy Series’ is om op een speelse manier de verbinding met jezelf, met je partner en met je ervaring van intimiteit en plezier te verdiepen - via je ademhaling.
Fijn dus om je hier door Othership in te laten begeleiden, zoek in de app naar de ‘Intimacy Series’. De app is 14 dagen gratis te testen, dus ervaar het zelf. Enjoy :)
Bekijk ook:
In Het Grote Ademoefeningen Boek deel ik de 20 beste ademhalingsoefeningen en daarbij álles wat je moet weten over hoe je je adem kunt inzetten voor snelle stressvermindering, betere nachten, meer energie en focus, minder pijn, minder angst, meer emotionele balans en en leven volgens je hart.
In maar liefst 90 pagina’s ontdek je alles wat je nodig hebt voor een lichter en luchter leven. Ervaar het zelf, je adem is een superkracht!
Bestel jouw exemplaar