Beter slapen met 3 krachtige ademhalingsoefeningen

Slaap is essentieel voor ons lichamelijke en mentale welzijn. Toch is het voor velen helaas niet altijd makkelijk om in slaap te vallen of door te slapen. Het vermijden van cafeïne, creëren van een goede slaap- en waakroutine, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van fel licht in de avond zijn gekende tips, maar wist je dat ademhaling ook een grote en belangrijke invloed heeft op de slaapkwaliteit?

Deze drie krachtige ademhalingsoefeningen helpen om beter te slapen.

Beter slapen dankzij langzame ademhalingsoefeningen

Of het nu een malende hoofd, stress, angst of pijn is wat je uit je slaap houdt, slapeloosheid is frustrerend, punt. Je kunt naar een slaappil willen uitwijken, maar dat is verre van ideaal, zeker niet op lange termijn.

Gebruik voor een betere nachtrust liever een ademhalingsoefening: natuurlijk, veilig en altijd beschikbaar. Kalmerende, down-regulating ademhalingstechnieken, zoals deze drie, zorgen direct voor een ontspanningsrespons in je lichaam en zullen helpen bij snel en prettig in slaap vallen, of wanneer je ‘s nachts wakker ligt.

Let wel: de dag is nog altijd de spiegel van de nacht. Neem dus ook overdag voldoende pauze en ademmomentjes, dit zal ervoor zorgen dat je ‘s avonds beter kunt ontspannen, wat je slaap ten goede zal komen.

Tip: Bekijk ook Breathing Music, muziek speciaal gemaakt voor langzame ademhalingsoefeningen.

1:2 ratio: verdubbel de uitdeming

Door een vertraagde ademhaling wordt het parasympathisch zenuwstelsel geactiveerd, onze rust-afdeling. Dit helpt om beter te slapen.

Het makkelijkste geheugensteuntje wanneer je diepe ontspanning wilt bereiken: vertraag je uitademing. Verdubbel hem ten opzichte van je inademing. In een 1:2 ratio.

Lig ontspannen op je rug en adem door je neus richting je buik, 4 tellen in, 8 tellen uit. Focus echt op die vertraging. Houd een tijdje vol en richt al je aandacht op deze ontspannen ademhaling.

Voelt acht tellen wat te veel? Maak er dan 3 in en 6 uit van. Of start met 2 in en 4 uit, en bouw het, als het goed voelt, op. Ga het hoe dan ook nooit forceren, het gaat om de ontspanning.

Door de vertraagde ademhaling wordt het parasympathisch zenuwstelsel geactiveerd, onze rust-afdeling. Je lichaam krijgt het signaal dat alles safe & sound is. De bloeddruk verlaagt, hartslag vertraagt, spieren ontspannen. Zie het als de noodrem bij acute stress of angst of simpelweg als de beste natuurlijke slaap- of kalmeringspil die er is.

Downregulating the breath is a natural tranquilizer for the nervous system.
— Dr. Andrew Weil

4-7-8 Ademhaling: de ademtechniek van Dr. Andrew Weil

De 4-7-8 ademhaling, ook bekend als de ‘relaxing breath’ van Dr. Andrew Weil helpt angst te verminderen en/of snel in slaap te vallen.

De Amerikaanse arts Dr. Andrew Weil, die dit adempatroon bekendheid heeft gegeven, beschrijft de techniek als een "natural tranquilizer for the nervous system".

De 4-7-8 ademhaling, ook bekend als de ‘relaxing breath’ helpt angst te verminderen en/of snel in slaap te vallen. Er zijn mensen die zeggen binnen één minuut te slapen…

Zit rechtop, ontspan je lichaam, doe je ogen dicht en plaats het puntje van je tong op je tandvlees, net achter je voortanden. Adem 4 seconden in door je neus, houd dan 7 seconden vast en blaas dan rustig, zonder kracht, in 8 tellen uit door getuite lippen. Als een ballon die langzaam leegloopt. Adem maximaal vier rondjes, meer is niet nodig.

De 4-7-8 ademhaling helpt snel en effectief je zenuwstelsel te kalmeren. Voel je een sterke drang of woede opkomen? Doe deze ademhaling en voel het kalmerende effect. Een langere uitademing (dan de inademing) werkt in elk geval rustgevend en dat maakt dat deze techniek dan ook veel wordt gebruikt om in slaap te komen.

Tip: Speciaal voor deze (en onderstaande) oefening is er Breathing Music: muziek speciaal gemaakt voor ontspannende ademhalingsoefeningen. Dit maakt het je erg makeklijk en fijn: je hoeft alleen mee te ademen op de muziek.

Box Breathing - adem in 4 fasen: in-vast-uit-vast

Box Breathing doeltreffend de hartslag te verlagen en het zenuwstelsel te kalmeren in stressvolle situaties, terwijl je brein scherp en alert blijft.

Een simpele maar superkrachtig ademhalingsoefening: box breathing. Deze techniek wordt veel ingezet door Navy SEALs, politie, eerstehulpverleners en topsporters, om doeltreffend de hartslag te verlagen en het zenuwstelsel te kalmeren in stressvolle situaties, terwijl je brein scherp en alert blijft.

Aangezien je je adem vertraagt en je zo je lichaam en geest tot rust brengt, is hij ook goed in te zetten aan het eind van je dag.

Lig in bed of zit rechtop, ontspan je lichaam, doe je ogen dicht en maak kalme buikademhalingen door je neus. Stel je een vierkant (vandaar: box) voor. Je ademt in vier stappen langs elke kant: vier seconden in, houdt vier seconden vast, ademt in vier seconden uit, houdt weer vier seconden vast. Dit herhaal je zo een paar minuten totdat je je gekalmeerd voelt - of in slaap valt.

Tip: Speciaal voor deze (en bovenstaande) oefening is er Breathing Music: muziek speciaal gemaakt voor ontspannende ademhalingsoefeningen. Dit maakt het je erg makeklijk en fijn: je hoeft alleen mee te ademen op de muziek.

Een andere tip (bedank me later) is mondtape. Heus, een pleister over je lippen kan wonderen doen voor je slaap! Je slaapt beter, vaster en dieper. En mocht je snurken: dit wordt een stuk minder (of kan zelfs verdwijnen). Mijn favoriete zijn die van Zippit.nl.

Bonne nuit!


Alles wat je moet weten over de adem…

Starten met ademwerk/ademhalingsoefeningen kan lastig zijn, weet ik ook uit ervaring… Want: wat werkt goed voor jou? Waar begin je? Hoe houd je het vol? 

In mijn online Masterclass: Ademwerk van A tot Z ontdek je alles wat je moet weten om goed te kunnen vertrekken. Want geloof me, die kennis is enorm belangrijk (essentieel zelfs) als het op je ademhaling, en dus je gezondheid aankomt.


Bekijk ook: