Wordt een ademcoach vergoed door de zorgverzekering?

Ademcoaching is in opmars. Het is een mooie, holistische manier om je te helpen om krachtiger en gezonder te worden, zowel fysiek, emotioneel als mentaal. Als ademcoaching zo’n heilzame therapievorm is, wordt het ook vergoed door de zorgverzekering?

Ademcoaching binnen de zorgverzekering?

Het snelste en simpelste antwoord is: nee. Helaas. Nog niet althans, dat kan zomaar gaan veranderen, nu steeds meer mensen de helende kracht van de adem ontdekken en er zulke goede resultaten mee worden geboekt.

Ik stelde de vraag echter binnen het netwerk aan ademcoaches, en daar bleek dat er soms toch iets mogelijk is. Zo vertelt ademcoach Mees Stegeman:

Ja, als de ademcoach naast ademcoaching een andere therapeutische achtergrond heeft. En daarvoor aangesloten is bij een bepaalde beroepsvereniging. Bijvoorbeeld ademcoach Amber Lot wordt aanvullend vergoed.

Er is dus wel een aantal ademcoaches dat aanvullend wordt verzekerd, maar die zijn schaars. Bovendien is daar niet een overzicht van, en zul je goed moeten kijken wat de voorwaarden zijn die op de website van de ademcoach in kwestie staan.

Zijn er andere manieren om de kosten voor ademcoaching te drukken?

Ademcoaching kan een flinke hap uit je budget zijn. Nu is het natuurlijk makkelijk te zeggen dat het een grote investering in jezelf is, en van onschatbare waarde, maar dan nog is het fijn als je de kosten onder controle kunt houden natuurlijk.

Hierbij een aantal tips die ik ontving:

1. Meld je aan als proefpersoon bij een ademopleiding

Een tip die ik ontving van ademcoach en acupuncturist Nathalie Kamp:

Je kunt je altijd aanmelden als ‘proefpersoon’ bij een ademopleiding, bijvoorbeeld die van Rob Koning (Mister Breath), die ik ook heb gevolgd. Leerlingen moeten 25 sessies doen als onderdeel van hun schooljaar. En dit jaar is er weer een superleuke klas!

2. Start offline en ga online verder met ademwerk

Nog een tip van Nathalie Kamp:

Je kunt ook altijd één keer een 1-op-1 sessie boeken bij een coach, en daarna meedoen met (online) groepssessies, als je eenmaal weet wat je kunt verwachten en hoe je jezelf hierin kunt ondersteunen.

3. Vraag je werkgever om een bijdrage

Een tip van ademcoach en TRE provider (in opleiding) Noreen Tatuhey:

Vraag het via je werkgever . Veel bedrijven hebben een budget voor "persoonlijke ontwikkeling". Onder het mom van duurzame inzetbaarheid van personeel.

4. Kijk naar de opties van hartcoherentie

Een tip van ademcoach en Heartmath trainer Daan van de Konijnenburg:

Onze Heartmath coaching wordt in sommige gevallen ook volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Voor exacte details, neem dan even contact met ons op. Meestal wil een werkgever anders ook (mee)betalen voor zo'n traject. We kunnen inmiddels immers evidence based een effectieve interventies bieden tegen stressklachten, waardoor de kans op ziekteverzuim of uitval zal dalen.

5. Zoek een fysio die ook ademcoach is

Een tip van psychosomatisch fysiotherapeut en mindfulness trainer Suzanne Dear:

Er zijn fysiotherapeuten die ook ademcoach zijn, dit wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

6. Volg regelmatig een goede yogales

Een tip van Madeleine Gaastra, yogadocent:

Volg yogales bij een klassiek geschoolde docent. Je leert pranayama toe te passen in de oefeningen én het dagelijks leven. Op wekelijkse basis zeer betaalbaar.

Conclusie: wees creatief

Bovenstaande zijn allemaal goede tips. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. 1-op-1 begeleiding is erg fijn en ook zeker aan te raden, zeker als ademwerk nieuw is voor je. Maar daarna kan je in feite alle kanten op.

Online is ook veel te vinden, dat scheelt. Een platform als Inward Breathwork, een soort Netflix van ademwerk, is ook zeer aan te raden: allemaal sessies die je laagdrempelig thuis kunt meedoen.

Mocht er nieuws komen over ademcoaching binnen de zorgvergoedingen, dan hoor je het uiteraard. Tot die tijd: keep breathing :)

Mis nooit meer iets van The Breathwork Movement 😊

Ontvang wekelijks de laatste artikelen en de beste ademtips, rechtstreeks in je mail.


Vorige
Vorige

4 x de beste self-care kerstcadeaus waarmee je lekkerder in je vel komt te zitten

Volgende
Volgende

Tien Dagen Stil: hoe ademhaling een rol speelt bij Vipassana meditatie