“Ademwerk zorgt voor verdieping. Ook al heb je het idee dat je al veel innerlijk werk hebt verzet, blijkt er vaak toch nog veel onaangeraakt” - Mees Stegeman

Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches, breathwork facilitators, Wim Hof instructors etc, om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden. Een mooie beweging.

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Ademrituelen vertelt je de verhalen achter de mensen. Deze keer spreken we met coach en breathwork facilitator Mees Stegeman.

De adem heeft me laten herinneren dat ik helemaal goed ben zoals ik ben. Het is de poort naar mijn gevoel, zonder filter. Puur zijn.

Mees Stegeman - Coaching & Breathwork

Foto: Amber & Wolf

Foto: Amber & Wolf

Mees Stegeman is een bijzondere vrouw met een bijzonder verhaal. Waar de meesten ademwerk op latere leeftijd ‘ontdekken’, deed Mees haar eerste ademsessie al op haar dertiende. Op haar negentiende deed ze de opleiding tot Transformational Breath - later: Bewust Verbonden Ademwerk - facilitator. Daarmee is ze misschien wel de jongste ademcoach die Nederland ooit gekend heeft. En zeker niet de minste.

Hier vertelt Mees haar verhaal. Over hoe de adem zo jong al op haar pad is gekomen, wat het haar heeft gebracht en welke tips ze heeft voor jou. Ontmoet Mees Stegeman.

Hoe ziet jouw werk er in de praktijk uit?

Mees: “Oorspronkelijk ben ik opgeleid vanuit Transformational Breath. Deze stroming heeft zich hier in Nederland verder doorontwikkeld onder de noemer Bewust Verbonden Ademwerk, dat een bredere kijk heeft. Ik blijf mijn kennis en ervaring ook steeds verder uitbreiden op fysiek, mentaal/emotioneel en spiritueel vlak - ook voorbij ademwerk. Alles om cliënten zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen, afgestemd op elk individueel proces.

Op dit moment begeleid ik voornamelijk 1-op-1-trajecten en groepssessies in Amsterdam. Soms ook online. En ik organiseer events zoals vrouwencirkels. Met name de persoonlijke trajecten zijn mooi, daar vinden de echte duurzame transformaties plaats. Door middel van coaching en ademwerk werken we door thema’s heen. Daarbij geef ik persoonlijke (adem)oefeningen mee voor thuis die passen bij de situatie, en is er aandacht voor integratie. De combinatie van coaching en ademwerk is heel krachtig, hierin blijf ik bijschaven en ontdekken.

Ademwerk zorgt voor verdieping. Ook al hebben mensen het idee dat ze al veel innerlijk werk verzet hebben, blijkt er vaak toch nog veel onaangeraakt.
Foto: Amber & Wolf

Foto: Amber & Wolf

Wie ik zoal begeleid? Vooral mensen die nieuwsgierig zijn. Mensen die voelen dat er iets te halen valt bij ademwerk en coaching. Een verscheidenheid aan thema’s komt voorbij. Denk aan mensen met bepaalde spanningsklachten in het lichaam die er in de reguliere zorg niet meer uitkomen. Of mensen die voelen dat hun adem niet vrij stroomt, die een gespannen adem hebben en hier iets aan willen doen. Mensen met angst- of eetstoornissen, hyperventilatie, burn-out, trauma, een verlangen om meer in verbinding te komen met hun gevoel en lichaam, of behoefte hebben aan inzicht en richting in het leven.

Maar ook mensen die misschien al langer bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling, heling en meditatie en nog meer verdieping zoeken. Die behoefte hebben aan een coachingstraject waarin ademwerk geïntegreerd is om hen te ondersteunen in meer zelfliefde en zachtheid, ook wanneer ze het idee hebben dat ze al veel innerlijk werk verzet hebben. Mensen die voelen dat ze nog meer hun ruimte mogen innemen en hun hart mogen volgen. Vaak blijkt er toch nog veel onaangeraakt.”

Hoe is ademwerk op jouw pad gekomen?

“Al op jonge leeftijd ben ik in aanraking gekomen met ademwerk. Bij mijn eerste ademsessie was ik dertien jaar. We waren op vakantie in Frankrijk, waar mijn tante (ademtrainer Wilna Eenkhoorn, red.) vroeg: 'kom je ook mee ademen?'. Ik had net mijn eerste jaar middelbare school erop zitten, waarin mijn lichaam herstellende was van een periode waarin ik erg ziek was geweest en zwaar ondergewicht had door Coeliakie. Dit in combinatie met alle welbekende indrukken van dat eerste schooljaar maakte dat ik een duidelijk verlangen bij mezelf kon verwoorden als leidraad voor de ademsessie: meer zelfvertrouwen. Ik had geen idee wat me te wachten stond, maar ik was nieuwsgierig dus ging ervoor.

Die eerste ademsessie ervaarde ik niet als erg bijzonder. Achteraf snap ik ook waarom, want van overgave was niet echt sprake. Desondanks heeft die sessie wel wat in gang gezet. Gedurende de volgende jaren ontving ik 1-op-1-sessies en woonde ik ademworkshops bij. Altijd met een helder verlangen en een specifieke intentie als uitgangspunt voor de ademsessie, het was telkens heel helder voor mezelf wat ik nodig had. En dat gaven de sessies me ook elke keer weer.

Alleen al voor jezelf, is de opleiding al zo een cadeautje.

Wanneer ik puberonzekerheid ervoer en veel in mijn hoofd zat, herinnerde de adem mij altijd weer aan mijn eigen kracht. Ik wist wel: dit is bijzonder. Dat had Wilna ook door en vroeg me uiteindelijk om mee te doen met een ademseminar, de basis van de opleiding.

Ik ontving een week lang twee ademsessies per dag, met de bijbehorende theorie. Naast de ademsessies waren er allerlei andere diepgaande activiteiten om de échte verbinding met jezelf en de ander aan te gaan. Die week heeft veel indruk op mij gemaakt. There was no way out, only through.

Aan het einde van de week was er de mogelijkheid om te proeven van het zelf begeleiden van een ademsessie. Fascinerend vond ik het om het ‘adempatroon’ van een ander te lezen en te zien hoe dit congrueert met hoe je in het leven staat en hoe het reageert op de affirmaties en de drukpunten.

Tijdens het faciliteren van een ademsessie word ik regelmatig zelf ook even geraakt door de kracht van ademwerk.

Ik heb dit pad dus niet heel bewust gekozen. Het pad diende zich voor mij aan, ik heb gewoon de afslag genomen. Ik twijfelde destijds of ik wel de opleiding tot ademcoach wilde doen, want: ‘Ben ik niet te jong?’. Ik had geen referentiekader. Uiteindelijk heb ik een jaar later toch de opleiding gedaan.

Alleen al voor jezelf, is de opleiding al zo een cadeautje. De opleiding heeft mijn wil om hier mee aan het werk te gaan alleen nog maar meer bekrachtigd. Door mijn eigen ervaringen wist ik: hier wil ik anderen in begeleiden. Tijdens het faciliteren van een ademsessie word ik regelmatig zelf ook even geraakt door de kracht van ademwerk. Dan ben ik zo verwonderd en dankbaar dat het op mijn pad is gekomen. Ik mag mensen van hun meest kwetsbare kant zien.”

Ik had niet voor ogen kunnen houden hoeveel kracht er in de adem zit. Het is niet te omschrijven, enkel te ervaren.

Wat heeft ademwerk jou persoonlijk gebracht?

Foto: Amber & Wolf

Foto: Amber & Wolf

“Mijn reis als ademcoach heeft een enorm grote invloed gehad op hoe ik nu in het leven sta. Het grootste wat het me heeft gebracht, is de zachtheid voor mezelf. Ik kon heel hard zijn voor mezelf. Te hard mijn best doen voor m’n studie, in sport en yoga, en kon obsessief met voeding bezig zijn.

Ik had niet voor ogen kunnen houden hoeveel kracht er in de adem zit. Het is niet te omschrijven, enkel te ervaren. Het is de verantwoordelijkheid nemen om naar jezelf te kijken. Deze weg heeft me laten herinneren dat ik helemaal goed ben zoals ik ben. Mijn adem is de poort naar mijn gevoel, zonder filter. Puur zijn.

Ik kan iedereen aanraden om de basis van de opleiding te doen, of je nu wel of geen aspiratie hebt om ademcoach te worden.

Ook is het het begin geweest van een spiritueel pad. Die reis die je ingaat als ademcoach, is niet alleen zodat je anderen kunt begeleiden, het is een dikke commitment naar jezelf en jouw proces. Een prachtige weg waarop je blijft leren en steeds weer stukken in jezelf mag aankijken. Durf je het aan te gaan en verrast te worden door wat zich aandient?

Daarom zou ik ook iedereen aanraden om de basis van de opleiding te doen. Of je nu wel of geen aspiratie hebt om ademcoach te worden. De opleiding is veel breder dan alleen fysiek ademwerk. Het is therapeutisch. Daar waar er bij reguliere coaching alleen plek is voor praten, kan er een muur omhoog blijven waarachter de ware jij verscholen blijft. Je wilt het met je hoofd oplossen, maar daar zit vaak niet het antwoord. Er blijft toch nog een hoop niet doorvoeld. Met de adem kan je die muur laten zakken. Het is puur. Daarom is de combinatie van ademwerk en coaching zo krachtig.”

Wat doe je zelf dagelijks aan ademwerk?

“Gedurende de dag check ik regelmatig in met mijn adem. Ik leg dan mijn hand op mijn buik of borst, om te voelen hoe het met mijn adem gesteld is. Het zijn allemaal kleine subtiele waarnemingen, waarbij ik probeer vanuit compassie te luisteren naar mijn adem, en daarmee, naar mezelf. Dat is de basis.

We ademen allemaal te veel met onze mond. Je zal het effect gaan merken op je uithoudingsvermogen wanneer je enkel door de neus ademt.

Welke technieken ik toepas hangt ook af van mijn dag, en hoe ik mij voel. Niet elke dag is hetzelfde, dus daar pas ik mijn practice op aan. Het hangt af van mijn behoefte, zoals meer energie, ontspanning, of integratie.

In het dagelijks leven en wanneer ik in beweging ben, bijvoorbeeld op de fiets, zorg ik ervoor dat ik altijd door mijn neus adem. Ik probeer mijn adem zo langzaam te reguleren. We ademen allemaal te veel met onze mond. Je zal het effect gaan merken op je uithoudingsvermogen wanneer je enkel door de neus ademt.

Mijn vriend moet het mij soms ook even herinneren: “Breathe baby, breathe”.

Daarbij is het voor mij essentieel om, wanneer er een emotie door mij heen gaat, zoals verdriet, angst of boosheid, de emotie volledig toe te laten, door mijn adem in te zetten. We kunnen een emotie wegdrukken, of er juist zo in vast blijven hangen, terwijl we vergeten dat er met onze ademhaling ook verlichting en verzachting plaatsvindt. Dit vergt veel training, omdat we het vaak al heel lang onbewust op een bepaalde manier gewend zijn. Daarom moet mijn vriend het mij ook soms even herinneren: “Breathe baby, breathe”.

Om de week wissel ik uit met een ademcoach collega. In mijn optiek is het essentieel om als coach ruimte te maken voor jezelf. We blijven tenslotte mensen die het leven ervaren, daarbij is ruimte nodig voor integratie. Het mooie van uitwisselen met andere ademcoaches is dat we van elkaar leren, maar tegelijkertijd is er ook de wederkerigheid. We geven ons over aan onze adem en aan elkaar. Dat is een sterke connectie waarbij waardevolle vriendschappen ontstaan.”

Geef een emotie ruimte om te bewegen door een paar ontspannen, diepe ademhalingen te nemen. Je zal zien dat dat enorm verzacht.
Foto: Amber & Wolf

Foto: Amber & Wolf

Wat is jouw advies voor mensen die nieuw zijn met ademwerk?

“Vraag je eerst af: wat is precies je doel? Is het fysiek, is het op mentaal, emotioneel of spiritueel gebied? En ga op ontdekkingstocht! Het is mooi om aan verschillende methodieken te snuffelen. Weet dat ademwerk een heel breed begrip is! Op veel gebieden (fysieke en mentale klachten) is de adem namelijk in te zetten, van astma tot PTSD.

Begin bij de basis: het dagelijks observeren van je ademhaling. Je adem reflecteert hoe het met je is gesteld. Merk op hoe je ademt, waar in je lijf je ademt en wat er gebeurt wanneer je in en uitademt. Hoe voel je je erbij? Wanneer je een emotie ervaart, weet dan dat je adem je beste vriend is op zo’n moment. Geef de emotie ruimte om te bewegen door een paar ontspannen, diepe ademhalingen te nemen. Je zal zien dat dat enorm verzacht.

Als je een specifieke klacht hebt, check dan of er een coach is die je hierbij kan ondersteunen. Voor iedereen is er een methode en coach die op dat moment het beste bij de situatie past.

Veel mensen willen graag een quick fix, maar er bestaat geen wonderpil. Er bestaat alleen een reis.

Durf je het discomfort op te zoeken en in je kwetsbaarheid te staan? Ga dan voor begeleide bewust verbonden ademsessies bij een gecertificeerde coach waarbij je je veilig voelt. Probeer ook vooral niet te snel je oordeel klaar te hebben over een ademsessie, elke sessie is anders. Besef je goed dat het allemaal waardevol werk is dat op dat moment voor jou nodig is.

Een reeks ademsessies doen is zeker geen overbodige luxe. Veel mensen willen graag een quick fix, en werken naar een bepaald resultaat. Maar er bestaat geen wonderpil, er bestaat alleen een reis. Het is een ontdekkingstocht die je met een nieuwsgierige en open houding mag aangaan. ⁣⁣⁣Er komt altijd weerstand bij kijken, bewust of onbewust. De mind gaat smoesjes verzinnen: dat de techniek niet fijn is, dat je te hard je best moet doen (ik zou toch ontspannen?) of dat de muziek te hard staat. Gun het jezelf om dit aan te kijken, de weerstand komt je iets vertellen. Het is een gevoelig proces, en daarom alleen weggelegd voor degenen die bereid zijn om het ook daadwerkelijk aan te gaan. En dan… Enjoy the ride!”

Welke boeken hebben jou geïnspireerd op je pad?

Het Presence Proces van Michael Brown. Breath, the New Science of a Lost Art, van James Nestor (in het NL: Het Nieuwe Ademen, red.). Just Breathe van Dan Brulé (in het NL: Gewoon Ademhalen, red.). En ik blijf lezen…”


Mees Stegeman - Coaching & Breathwork

Meer weten over Mees en haar werk? Kijk op Spacebymees.com.
Volg Mees via Instagram voor de laatste updates.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.


Vorige
Vorige

Podcast tip: Over het belang van goed ademhalen

Volgende
Volgende

De Wim Hof Methode uitgelegd: alle voordelen op een rij