In 4 stappen naar een bewuste ademhaling voor meer grip op emoties
Er is maar één ding dat van het begin tot het einde van je leven bij je is: je adem. Ademhalen is een onbewust proces, waarop je bewust invloed kunt uitoefenen. En als je de ademhaling beïnvloedt, heb je direct invloed op je fysieke, emotionele en mentale staat van zijn.
Een groter adembewustzijn voor meer controle over je emoties
Er wordt veel gezegd over het nut en belang van het doen van ademhalingsoefeningen en het toepassen van bepaalde technieken (denk: Buteyko of Wim Hof ademhaling) dat is ook zeker waar. Honderd procent. Deze mooie boodschappen kunnen het echter ook groots maken (waar te beginnen?), complex (hoe doe ik dat dan tijdens m’n drukke dag?) en verwarrend (welke techniek kies ik, en wanneer?).
Wat nu als je even alle ademtechnieken mag vergeten…?
Maar die ademhalingstechnieken zijn toch belangrijk? En zijn toch een houvast? Hoe kan ik dan iets met mijn ademhaling doen om me beter te voelen? Wel nu, het begint allemaal met het bewust worden van je adempatroon. Niets meer maar ook niets minder dan dat, is de sleutel tot succes.
Hoe vergroot je je adembewustzijn?
Bewust worden van je ademhaling, start met observatie. Met een open nieuwsgierigheid naar hoe jouw systeem werkt. Als een ware Sherlock Holmes kan je gaan letten op je ademhalingspatroon. Als je gaat merken hoe fascinerend het is dit te doen, kan het kan nog leuk worden ook.
Elke emotie komt met een eigen manier van ademhalen
Elke fysieke, emotionele of mentale staat die we kunnen ervaren, komt met een eigen - en ook persoonlijk - adempatroon. Denk maar eens na: hoe adem je als je hardloopt, als je huilt, als je lacht, als je woedend of angstig bent of als je enthousiast een verhaal vertelt. Etcetera. Allemaal verschillende vormen van ademhalen.
Elke manier van ademhalen heeft een functie
Al die ademhalingspatronen dienen stuk voor stuk een doel. Bij sport en inspanning bijvoorbeeld (fysiek) is het duidelijk: je gaat sneller ademen, zodat je hartritme omhoog gaat en het bloed sneller rondgepompt kan worden richting je spieren, die extra werk moeten verzetten en dus extra energie nodig hebben.
Maar ook de manier van ademhalen wanneer we bijvoorbeeld bang zijn, of gestrest (emotioneel), heeft een functie. Ons systeem helpt ons zo alert en gefocust te blijven en maakt ons klaar voor vechten of vluchten als het nodig is. Het is allemaal briljant bedacht door moeder natuur, en het wordt pas écht briljant als je je hier bewuster van wordt en er mee kunt gaan spelen.
In 4 stappen naar een groter adembewustzijn voor meer controle over je emoties
'Oké, ik ga letten op mijn adem, en dan…?'
Ademhalen doen we zo’n 20.000 tot 25.000 keer per dag (!), dat gaat in principe volledig automatisch. Gelukkig maar, ons autonome zenuwstelsel heeft dat allemaal onder controle. Ademhalen is echter het enige onbewuste proces van het autonome zenuwstelsel dat we ook bewust kunnen beïnvloeden. En dan wordt het dus ‘leuk’.
Stap 1: observeer je ademhaling
Neem je komende week eens voor om alle gevoelens en emoties die voorbij komen in je innerlijke wereld onder de loep te nemen. Ren er niet voor weg, laat ze er gewoon zijn en observeer: wat denk je, wat doe je, hoe reageert je lijf en hoe is je ademhaling?
Dit is stap 1: simpelweg bewust worden, jezelf observeren en nieuwsgierig zijn naar jouw patronen en hoe jij van binnen werkt. Doe dit vooral zo relaxt en ontspannen mogelijk, er is geen goed of fout en het is sowieso nooit een wedstrijd.
Stap 2: speel met je ademhaling
Je bent nu steeds meer opmerkzaam van jouw ademhaling en de manier waarop die verloopt tijdens verschillende gemoedstoestanden. Ga nu verder met stap 2: wat gebeurt er met je in al die verschillende situaties wanneer je je ademhaling bewust gaat beïnvloeden? Met name op die momenten waar we gevoelens ervaren die we liever niet voelen: stress, angst, verdriet, woede, frustratie, onrust, wanhoop, etc. Deze staten van zijn zijn gekoppeld aan een vaak snel en oppervlakkig adempatroon, let maar op. Wat nu als je, in deze situaties - die we allemaal kennen - bewust kiest om je adempatroon te veranderen? Als je bewust gaat vertragen, gaat kalmeren, wat gebeurt er dan met je gevoel?
Stap 3: ervaar wat er gebeurt met je emoties
Kan je het verschil opmerken? Wat gebeurt er in jouw interne systeem na het beïnvloeden van je ademhaling? Voel je je kalmer? Voel je je fijner? Heb je het gevoel dat je meer grip krijgt op jouw situatie, in plaats van de situatie op jou? Reken daar maar op.
Stap 4: elke dag adembewust - altijd in controle
Hoe meer je jezelf traint dit te doen: observeren, verwonderen, beïnvloeden, resultaat ervaren (en zie dit ook echt als een training, je wordt er vanzelf steeds beter in), hoe meer je een gevoel van controle kunt gaan ervaren. Je hoeft minder overweldigd te raken door gevoelens die je soms kunnen overspoelen, verander ‘simpelweg’ je manier van ademhalen en ervaar het verschil. Onthoud hierbij altijd de simpele ‘truc’: hoe kalmer je ademhaling, hoe kalmer je lijf, hoe kalmer je hoofd. Je kunt in elke situatie terugkeren naar een rustige ademhaling, die keuze heb je.
Zo zal je gaan merken: je ademhaling is de afstandsbediening van je interne systeem. Beïnvloed hem bewust en ervaar: jij bent in controle, wat er ook gebeurt.
Bekijk ook: