De ademhaling van je kind, waar moet je op letten?

Het is een feit dat de meeste van ons volwassen niet optimaal ademen. Te snel, te veel, te oppervlakkig: het zorgt voor een continue stressreactie in ons lichaam. Iets wat ons van nature is gegeven, is iets wat we gaandeweg in ons leven zijn verleerd.

Ook bij kinderen zie je steeds vaker een ongunstig adempatroon, met alle klachten die erbij komen kijken: druk, slechte concentratie, slecht slapen, uitgeput. Ontdek in dit artikel waar je op moet letten bij de ademhaling van je kind.

Ademhalingsproblemen bij kinderen

Niet alleen bij ons volwassenen dus, ook bij steeds meer kinderen zie je ademhalingsproblemen ontstaan. Zeker in de stressvolle wereld waarin we leven, vol onrust en prikkels. Je ziet kinderen daarnaast ook vaker gedrag vertonen of klachten ontwikkelen die een gevolg kunnen zijn van zo’n ongunstig ademhalingspatroon. Het gaat op steeds jongere leeftijd ‘mis’ en dat is treurig, zorgelijk en iets wat meer aandacht verdient.

Hoe herken je een verkeerd ademhalingspatroon bij kinderen?

Ademexpert en -trainer Lilian Korzilius.

Ademexpert en -trainer Lilian Korzilius.

Ervaart jouw kind veel spanning? Slaapt het slecht? Kan het zich moeilijk concentreren? Is het erg druk? Snel overprikkeld, moe, boos of verdrietig? Zucht het vaak of houdt het de adem in? Dan doe je er zeker goed aan aandacht te besteden aan de ademhaling van je kind.

De vraag is natuurlijk: hoe doe je dat? Waar moet je op letten? Ik vroeg het ademexpert en -trainer Lilian Korzilius, die onder meer trainingen geeft specifiek gericht op ouders, met praktische, makkelijke ademhalingsoefeningen en tips die zowel bruikbaar zijn voor zichzelf als voor de kids.

Lilian, wat kan er misgaan bij de ademhaling van kinderen?

“Wat ik vaak zie, is dat veel kinderen al vrij jong te maken krijgen met druk en overprikkeling, en dat ze dat niet goed kunnen opvangen met hun eigen ademhaling. Met als gevolg dat hun adempatroon verstoord raakt en ze oppervlakkiger gaan ademen.

Als daarbij het kind ook nog eens door de mond ademt (gebeurt vooral ook in de nacht), kunnen ze onder andere flink last krijgen van vermoeidheid, aangezien het ademsysteem niet voldoende zuurstof kan afgeven aan de spieren en organen.

Veel kinderen - volwassenen ook! - hebben een oppervlakkige, hoge ademhaling en maken onvoldoende gebruik van het middenrif, dé ademhalingsspier. In mijn adempraktijk komen kinderen die angstig zijn, paniekaanvallen hebben, zich niet goed kunnen concentreren, maar ook pubers die voor hun leeftijd snel uitgeput zijn met sporten. Vaak hebben ze allemaal gemeen dat ze een borstademhaling hebben en niet hun eigen buik weten te vinden met hun adem.”

Is dit iets van nu, gaat dit vaker ‘mis’ dan vroeger?

“Of het vaker mis gaat dan vroeger durf ik niet te zeggen. Wel is het zo dat ouders tegenwoordig steeds bewuster worden en daardoor ook eerder gaan opmerken als er iets niet goed gaat met hun kind.

Vroeger waren er ook niet zo veel prikkels als nu. Toen ik nog heel jong was keken we alleen in de avond naar de Fabeltjeskrant en dan gingen mijn broer en ik naar bed. Je las een boek, deed een bordspel of je flodderde lekker buiten de hele middag. Dat is niet meer voor te stellen voor de kinderen van deze generatie! Dus ja, ik zie dat kinderen - ook bij mijn eigen puberdochters - steeds meer prikkels krijgen te verwerken, via beeldschermen. Dit gecombineerd met de druk van school en hoge verwachtingen, kan ertoe leiden dat ze op hun tenen moeten lopen.”

Hoe kunnen ouders een ongunstige ademhaling bij hun kind herkennen?

“Allereerst door te observeren. Kijk eens naar de ademhaling van je kind als het bijvoorbeeld huiswerk aan het maken is, aan het gamen is of tijdens inspanning. Als je kind vaak door de mond ademt, vaak zucht, snel buiten adem is of als je je kind heel duidelijk hoort ademen, kunnen dat signalen zijn dat het adempatroon verstoord is.

Als ze (vage) klachten hebben als vermoeidheidsklachten en buikklachten of angstig, paniekerig of somber zijn, kan dat een reden zijn om de ademhaling verder te bekijken.”

Wat kan je ouders als tip geven, waar te starten?

“Alles wat ik hier benoem gaat natuurlijk ook op voor ouders, niet alleen voor kinderen. Mijn tip is dan ook om als ouder ook vooral je eigen adempatroon eens onder de loep te nemen. Observeer en leer hoe jouw adem zich gedraagt: adem je door je neus of mond? In je borst of in je buik? Met of zonder pauzes tussen de in- en de uitademing? Hoeveel ademhalingen doe je per minuut? Als jij als ouder de werking van je eigen ademhaling beter snapt, kan je dit ook heel goed aan je kind overbrengen.

Als je gelijk aan de slag wilt, is het een goed idee om een ademtherapeut bij jou in de buurt zoeken. Je kunt uiteraard ook meedoen aan mijn online training ‘Ademwijs voor ouders & kids’. In drie weken tijd leer je meer over je ademhaling dan je ooit had kunnen denken. En het allermooiste is natuurlijk dat je je kind leert het meest wezenlijke instrument wat er is goed te gebruiken: de adem.”


Meer tips voor kinderen

Lees ook deze artikelen, want jong geleerd is nog altijd oud gedaan.

DIT ZIJN DE 10 LEUKSTE ADEMHALINGSOEFENINGEN VOOR KINDEREN

5 X DE LEUKSTE BOEKEN OVER DE ADEMHALING VOOR KINDEREN


Wil je zelf een ademcoach ervaren? Kijk dan in de ademcoach finder, met alle ademcoaches op een rij, in elke stijl en provincie.


Bekijk ook:

Vorige
Vorige

Herstellen van Covid-19? Ademen en opera zingen helpt

Volgende
Volgende

Nieuw: Ademcoach finder nu ook voor België!