Buteyko ademhaling versus Wim Hof Methode: hoe zit het precies?

Afgelopen week belandde er een vraag in mijn mailbox naar aanleiding van het interview met Rein Sarink, onder meer Wim Hof instructeur en Buteyko-expert. Die vraag was niet voor mij bedoeld, wel voor Rein, hij heeft dan ook antwoord gegeven.

Er heerst vaker verwarring rondom de effecten van de Buteyko-methode en die van Wim Hof. Er wordt bij beide methoden gebruikt gemaakt van de ademhaling en gespeeld met de verhouding CO2 en O2 in je lichaam, de aanvliegroute is echter compleet anders. Beide technieken sluiten elkaar zeker niet uit.

Buteyko vs Wim Hof ademhaling

Ademcoach Rein Sarink legt het verschil en de overeenkomsten uit tussen de ademhaling in de Buteyko en de Wim Hof Methode.

Rein Sarink van Reset Haarlemmermeer

Onlangs interviewde ik Rein Sarink van Reset Haarlemmermeer (personal training, Wim Hof Methode, bootcamps, voedingsadviezen en sportmassage), over hoe hij bij de adem is gekomen en wat het hem heeft gebracht. In dat interview was te lezen dat de Buteyko-methode voor hem de eerste aanzet is geweest, dat vanwege zijn astma op zijn pad is gekomen, vervolgens was het Wim Hof die de extra push gaf. Naar aanleiding van dit verhaal kwam er bij mij een lezersvraag binnen, die dus niet voor mij maar voor Rein bedoeld was. De vraag luidde:

Wat een inspirerend verhaal. Ik heb net mijn Buteyko cursus achter de rug en boek al progressie als astmapatiënt met als doel om niet meer afhankelijk te zijn van mijn medicatie. Ik vroeg me wel af of Buteyko en de Wim Hof Methode goed samengaan? Ik hoor allemaal verschillende verhalen. Ik was benieuwd hoe jij hiermee omgaat? Groet, Jelle

Een online Buteyko cursus volg je via B-Mind, meer info hier.

Expert aan het woord: Buteyko ademhaling versus Wim Hof Methode

Konstantin Buteyko, fysioloog en arts, geboren 27 januari 1923 in de Oekraïne.

Konstantin Buteyko, fysioloog en arts, geboren 27 januari 1923 in de Oekraïne

Aangezien het antwoord hierop niet alleen voor Jelle relevant en interessant is, hieronder de reactie op de vraag. Er heerst vaker verwarring rondom de effecten van de Buteyko-methode en die van Wim Hof. Er wordt bij beide methoden gebruik gemaakt van de ademhaling en gespeeld met de verhouding CO2 en O2 in je lichaam, de aanvliegroute is compleet anders. Beide technieken sluiten elkaar echter zeker niet uit.

Wim Hof, geboren 20 april 1959 in Sittard, NL

Wim Hof, geboren 20 april 1959 in Sittard, NL

Buteyko is eerder een techniek om je adem gedurende de dag te optimaliseren (je ademt zo licht en stil als mogelijk en door je neus ↠ je traint je lijf op een gezonde algemene ademhaling), Wim Hof werkt meer als een reset-button, een powershake waarmee je fris en krachtig je dag begint en die de rest van de dag doorwerkt, zowel fysiek, emotioneel als mentaal. Die twee kunnen in dat opzicht ook prima naast elkaar bestaan.

Het antwoord van Wim Hof én Buteyko expert Rein Sarink:

“Super om te horen dat je je weg hebt gevonden naar ademhalingsoefening van Buteyko. 

De verwarring ontstaat volgens mij over het feit dat je, in het dagelijks leven het beste rustig en oppervlakkig (dat wil zeggen: licht, kalm, bijna onmerkbaar, red.) kan ademen, zeg rond de zes ademteugen per minuut. Rustig in en uit als je rustig zit. Als je lichte inspanning levert gaat de ademfrequentie omhoog, maar nog steeds behoud je een neusademhaling.

Pas bij hele zware inspanning ga je je mond gebruiken, sommige fanaten van Buteyko zeggen zelfs dat je dan ook alleen je neus mag gebruiken. Vanuit Buteyko is dit echt een heilig principe, neus ademen en zo oppervlakkig als mogelijk. Oxygen Advantage van Patrick McKeown gaat nog weer verder hiermee door extra oefeningen toe te voegen, die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld je sportprestaties te verbeteren.

Dan de Wim Hof ademtechniek. Dit is compleet het tegenovergestelde van Buteyko. Je gaat juist diep en volledig ademen, zonder adempauze. Je verstoort hiermee de balans tussen zuurstof en CO2 volledig. Je CO2 gaat naar een heel laag niveau en de zuurstof is juist in overvloed aanwezig. Na 30-40 keer diep ademen houd je je adem vast na de laatste adem uit. Dan volgt de retentie, je ademt een tijdje niet meer, misschien wel minuten lang.

Als bij-product van de verbranding van energie in je cellen komt CO2 vrij en herstelt de balans zich weer, zelfs zodanig dat je de balans naar de andere kant trekt: juist minder zuurstof en te veel CO2. Na de retentie, wanneer je de ademprikkel voelt, adem je weer diep in en dan houd je je adem weer vast, nu na de adem in. Je houdt nu zo’n 15 seconde vast, vervolgens ga je weer een ronde ademen. Dit herhaal je een aantal keer. Om het verhaal niet al te lang te maken: het gevolg van de Wim Hof ademtechniek, of in feite: ademmeditatie, is dat je na de meditatie heel rustig en oppervlakkig ademt. Simpelweg doordat je een reset op je ademhaling hebt gegeven.  

Als je je verdiept in de methoden, zie je heel veel voordelen bij beide technieken, en ook om beiden te combineren. 

Diep en verbonden ademen heeft een therapeutisch effect op je immuunsysteem, je geestelijke gezondheid en kan zelfs traumaverwerking bewerkstelligen, denk daarbij ook aan Holotropic Breathwork en Transformational Breathing. Echter, als je de oefeningen van Buteyko goed beheerst, kan je ook tijdens je dag en bij lichte inspanning je lichte neusademhaling blijven volhouden, iets wat enorm veel voordelen heeft.

Mijn ervaring met Buteyko is dat als je al benauwd bent, het heel lastig vol te houden is om door je neus te blijven ademen, terwijl dit wel werkt en juist goed is. Inmiddels weet ik dat als ik drie rondjes diep ga ademen middels de WHM, dat mijn neus vanzelf opengaat en dus de neusademhaling makkelijker wordt. Daar tegenover staat dat als je de hele dag gaat overademen, je zo stoned als een garnaal wordt en je juist nadeel gaat ondervinden.

Ik kan er overigens nog veel meer over zeggen, maar ik hoop dat dit het wat helderder maakt. Beide methodes kan je dus goed combineren.”

Rein Sarink van Reset Haarlemmermeer

Hopelijk helpt dit antwoord jou ook. Wil je aan de slag met de Wim Hof Methode? Bekijk dan ook dit artikel: Wim Hof Methode: hoe en waar te beginnen? 5 tips. Ook interessant, een Q&A met Patrick McKeown van Oxygen Advantage (uit de Buteyko school), over hoe te ademen tijdens Covid-19, sowieso licht en door je neus. B-Mind heeft een Nederlandstalige online cursus Buteyko ademhalen, hier vind je meer info.

Het boek van Patrick McKeown is trouwens ook interessant in dit kader: Zuurstofwinst, het helpt je je ademhaling te optimaliseren, met name ook om je sportprestaties te verbeteren. Ha, en Wim Hof heeft onlangs ook zijn levensverhaal en methode opgepend in een boek, zie: De Wim Hof Methode.

Mis nooit meer iets van The Breathwork Movement 😊

Ontvang wekelijks de laatste artikelen en de beste ademtips, rechtstreeks in je mail.

Bekijk ook:

Vorige
Vorige

3 podcast tips over de kracht van de adem: ademhalingsexperts aan het woord

Volgende
Volgende

Hoe ademwerk je helpt om te verbinden en leiderschap te nemen, in elke situatie - Het verhaal van Ex-militair & Breathwork Facilitator Koen Brinkgreve