Ruim 20 minuten (!) je adem inhouden onder water, freediver Stig Severinsen legt uit hoe en waarom hij dat doet
Als je My Octopus Teacher hebt gezien, een prachtige docu op Netflix, zie je filmmaker Craig Foster een magische band opbouwen met een octopus: duikend, zonder flessen. Freediving wordt dat genoemd.
Deze Deense freediver, Stig Severinsen, tilt het freediving en het inhouden van de adem naar een ander, extreem level.
Stig Severinsen: record van ruim 20 minuten zonder te ademen
Stig Severinsen is een Deense freediver, viervoudig wereldkampioen freediving en heeft meerdere Guinness World Records op zijn naam staan. Hij was de eerste persoon op aarde die meer dan 20 minuten (!) zijn adem kon inhouden onder water. Zijn record nu staat op 22 minuten, het wereldrecord, op naam van de Kroaat Budimir Šobat, op 24:11. Ongelofelijk waar een mens toe in staat blijkt.
Los van Stigs eigen extreme ‘superhuman’ prestaties (serieus, probeer niet thuis wat hij doet), heeft hij een methode ontwikkeld: Breatheology.
Ademwerk voor fysieke gezondheid en mentale veerkracht
De Breatheology-methode maakt gebruik van een combinatie van verschillende ademhalingstechnieken samen met meditatie en visualisatie om zo je prestaties, je gezondheid en je veerkracht te verbeteren. Breatheology gooit meerdere technieken in de mix, waaronder Pranayama (yoga breathing), Transformational Breath, Tummo breathing (raakvlakken met Wim Hof Method), Buteyko, Coherent Breathing en breathholding. Je kunt Stigs gratis e-book en een voorproefje van zijn methode krijgen via de Breatheology-website.
De Breatheology-methode is er in principe een voor dagelijks ‘huis-tuin-en-keuken-gebruik’. Met grote kracht, dat wel, want dat is wat ademwerk met je doet. Op zowel fysiek, mentaal, emotioneel en ook spiritueel niveau.
Waarom moet het voor Stig Severinsen zo extreem?
“Why do you have to be so extreme?” Dat is een vraag die Stig aan de lopende band krijgt. Dat extreme freediven, dat is toch hartstikke gevaarlijk, idioot zelfs? Daar gaan toch mensen aan dood? Ja zeker gebeurt dat. Maar voor Stig is wat hij doet helemaal niet extreem of gevaarlijk. Het leven zelf, dát is pas gevaarlijk. Het gaat er volgens Stig om dat je alles doet in volle bewustzijn en veiligheid, met zorg en aandacht. In deze TEDx talk vertelt hij zijn verhaal. Waarom ‘breathholding is the new black’.
Bekijk ook: