Wat is Biodynamic Breathwork en hoe kan het je leven transformeren?
Breathwork komt in vele soorten en maten. Wim Hof, Transformational Breath, Liquid Breath, Rebirthing Breathwork, Psychedelic Breath, Holotropic Breathwork… En die lijst gaat zo nog wel even door. Ook in dit rijtje hoort Biodynamic Breathwork, specifiek ontwikkeld om trauma en onverwerkte spanning los te laten.
Wat Biodynamic Breathwork precies inhoudt, hoe het werkt en welke mooie effecten het op jouw leven kan hebben, lees je hier. Lisanne van Niekerk, Biodynamic Breathwork facilitator and coach uit Den Bosch, legt het je uit.
Wat is Biodynamic Breathwork?
Lisanne: “De volledige naam is Biodynamic Breathwork and Trauma Release System, afgekort BBTRS. Zoals de naam al aangeeft, is het een ademsysteem, een type ademwerk, specifiek ontwikkeld om trauma en onverwerkte spanning los te laten, zowel uit je fysieke, emotionele als mentale en soms zelfs spirituele lichaam.
We maken allemaal dingen mee in ons leven die we niet direct verwerken. Traumatische ervaringen waarvan we weten dat we ze hebben meegemaakt, of simpelweg een continue opstapeling van kleine stressoren die er samen voor zorgen dat ons systeem meer spanning vasthoudt dan nodig is. Dat kan zich uiten op vele manieren, maar vaak door klachten (fysiek, mentaal of emotioneel) die niet makkelijk te herleiden zijn en afgedaan worden als ‘stress’ of een naam krijgen van een aandoening waar geen oplossing voor is.
Voorbeelden hiervan zijn allergieën, slaapproblemen, depressie, geïrriteerde darmen, hoofdpijnen, fysieke pijn, chronische spanning in het lichaam, PTSD, ADD, apneu, chronische vermoeidheid, OCD en nog veel meer. Vaak is de oorzaak van dit soort klachten te herleiden naar een verhoogde spanning van het zenuwstelsel. BBTRS helpt bij het loslaten van die verhoogde spanning op je zenuwstelsel, zodat je weer terug kan naar een normale en ontspannen toestand.”
Lisanne van Niekerk
Lees ook het persoonlijke verhaal van Lisanne, hoe Biodynamic Breathwork op haar pad is gekomen en wat het voor haar heeft gedaan.
Je geeft aan dat het een ‘ademsysteem’ is, wat houdt dit in?
“Biodynamic Breathwork and Trauma Release System bestaat uit zes verschillende elementen die tijdens de ademsessies worden geïntegreerd om de chronische spanning los te laten en het lichaam te herstructureren op celniveau: Adem, Beweging, Geluid, Aanraking, Emoties en Meditatie.
Adem
In BBTRS wordt gebruik gemaakt van een diepe, continue ademhaling om energie in het lichaam op te wekken die helpt bij het loslaten van de vastzittende spanning. Afhankelijk van de sessie en het moment in de sessie adem je via je neus of je mond, soms sneller en soms minder snel. Het is afhankelijk van wat er gebeurt in het moment en de facilitator speelt daarop in. 1.De sessies zijn ontwikkeld in een serie om stap voor stap de vastzittende spanning lost te laten en het lichaam, het hoofd en het hart opnieuw uit te balanceren.
Beweging
In BBTRS wordt gebruik gemaakt van somatische en creatieve beweging, oefeningen om het lichaam te stimuleren in spontane, natuurlijke bewegingen die zorgen voor het loslaten van chronische spanning. Denk aan het lostrillen van spanning in de fysieke weefsels, loslaten van kernspanning rondom je ruggengraat, in het ‘ontwinden’ van de ruggengraat of andere natuurlijke bewegingen die ontstaan. Om dit proces op gang te brengen wordt ook gebruik gemaakt van verschillende beweegvormen. Van speelse opwarm-oefeningen en dans tot shake-meditaties. De integratie van de (natuurlijke) beweging en de manier waarop maakt dit werk uniek en erg transformatief.
Geluid
Het effect van geluid geeft stimulatie en support aan je zenuwstelsel. Het is een belangrijke ondersteunende tool die wordt gebruikt in BBTRS sessies. Dit kan zijn in de vorm van live instrumenten, muziek of juist het gebruik van de eigen stem. De bewuste en subtiele trillingen die geluid met zich meebrengt is een enorme krachtbron tijdens de sessies.
Aanraking
BBTRS gebruikt bewuste aanraking op verschillende niveaus tijdens de sessies: van aanraking in het energetische veld tot dieper werk in de spieren, via triggerpoints. De aanraking wordt toegepast met bewuste intentie om de energiestroom in je lichaam op gang te helpen en vrij te laten stromen. Zo kan er ook meer bewustzijn worden gebracht bij specifieke plekken in je lichaam. Het leren toepassen van deze vorm van aanraking vormt een belangrijk onderdeel van de opleiding tot BBTRS facilitator.
Emoties
Bewust loslaten van emoties, op een zachte manier, kan voorkomen tijdens BBTRS sessies, maar is geen doel op zich. Tijdens sessies word je ondersteund in het voelen en verwerken van ervaringen en ook emoties, in een veilige space. Je kunt altijd terugkeren naar je comfortzone wanneer dat nodig is. De balans tussen het ontdekken van onverwerkte emoties en weer de veiligheid en comfort opzoeken is essentieel in het werk van BBTRS. Dit geeft de support tijdens de verwerking van traumatische ervaringen, in plaats van het herbeleven van oude trauma’s en daarmee het ‘her-traumatiseren’ of overweldigd worden door emoties.
Meditatie
BBTRS begint en eindigt met meditatie. Tijdens de sessie wordt het gebruikt om de resonantie tussen de facilitator en de cliënt te bevorderen. Het continu aanwezig blijven in je lichaam tijdens de sessie is een meditatie op zich. In verschillende sessies, trainingen en workshops worden ook verschillende vormen van meditatie geïntegreerd. Van actieve meditaties tot stiltemeditaties op prachtige plekken in de natuur. Meditatie zorgt voor integratie van het werk en de blijvende impact daarvan op lange termijn.
Waar komt Biodynamic Breathwork vandaan?
“BBTRS is tot stand gekomen door ruim twintig jaar ervaring in de praktijk van de ontwikkelaar, Giten Tonkov, waarbij het ademwerk organisch groeit en ook nog continu in ontwikkeling is. Giten heeft hierover het boek ‘Feel to Heal’ geschreven, een praktische uitleg over het werk dat je tijdens het lezen direct toe kan gaan passen.”
Als je Biodynamic Breathwork wilt ervaren, hoe werkt dit en waar kan je dan terecht?
“BBTRS kan je ervaren in de praktijk onder begeleiding van een facilitator, dit kan offline maar ook online. In de vorm van een individueel traject, of als een workshop.
Voorafgaand aan een ademsessie krijg je een intake en uitleg over BBTRS, zodat je weet wat je kunt verwachten tijdens een sessie. Tijdens de sessie word je begeleid door het proces, dit duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur. Daarna kun je samen met de facilitator reflecteren op het proces, wat je hebt ervaren en hoe je jouw ontwikkelingsproces door kunt zetten in je dagelijkse leven.
Over het algemeen doe je een individueel traject met meerdere sessies, waarbij je door het lichaam heen reist en iedere sessie een ander gedeelte van jouw lichaam als focus of ingang neemt, waardoor je deel voor deel de chronische spanning in jouw lichaam los kunt gaan laten.
Tijdens een sessie kunnen bepaalde patronen naar boven komen waar in jij vastloopt, die je kan leren herkennen en doorbreken in een veilige setting. Tijdens sessies van een gecertificeerde facilitator word je daarin stap voor stap begeleid, zodat ook zware traumatische ervaringen laag voor laag kunnen worden afgepeld. De ademsessies kun je bij mij ook combineren met persoonlijke coaching, om de inzichten die je hebt opgedaan ook vorm te kunnen geven in je dagelijkse leven.”
Wat maakt Biodynamic Breathwork anders dan andere breathwork vormen?
“BBTRS is uniek in de bewuste combinatie van de zes elementen, die allen hun eigen functie hebben tijdens de ademsessie. Je blijft te allen tijde bewust aanwezig in je lichaam, een meditatie in zichzelf, waardoor je in het hier en nu de oude spanningen los kan gaan laten die nog in je lichaam aanwezig zijn.
Het kan zijn dat je daarbij ook bijzondere spirituele ervaringen hebt, maar dat is niet het primaire doel van dit type ademwerk. Het doel is de chronische spanning van onverwerkte stress uit je lichaam loslaten om te helen en daarmee jouw energie vrij te maken om je goed en lekker in je vel te voelen. Zodat je de dingen kan doen die je wilt doen, waarin je plezier, liefde en vrijheid ervaart. Resultaten van BBTRS zijn ook voornamelijk ervaren van meer vrijheid (in lichaam en geest), zelfliefde en plezier in het leven.”
Hoe word je Biodynamic Breathwork facilitator?
“De opleiding tot BBTRS facilitator duurt ongeveer twee jaar en bestaat uit vier live trainingen van 8 – 12 dagen (afhankelijk van waar je de training volgt) met tussendoor ruimte om te oefenen met cliënten. Live trainingen worden gegeven over de hele wereld. In Europa in Polen, Estland en Turkije, in Indonesië (Bali), Noord Amerika en Australië.
Sinds 2020 is er ook een online training met doorloop van 6 – 8 maanden voor BBTRS facilitatoren, waarbij je een online certificering krijgt. Het werk is continu in beweging, zeker in de huidige tijd, dus ook de opleiding is aan verandering onderhevig. Als je geïnteresseerd bent, kijk dan voor het laatste nieuws op Biodynamicbreath.com.”
Wil je meer weten over Lisanne en haar werk, kijk dan op Lisannevanniekerk.com.
Wil je meer soorten ademwerk en coaches ontdekken?
Neem dan een kijkje in de coach finder.