"Mijn psychose liet mij beseffen dat er een ander pad is om tot inzichten te komen." Ademcoach Wieteke Wormgoor
Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches, breathwork facilitators, Wim Hof instructors etc, om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden. Een mooie beweging.
Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Ademrituelen vertelt je de verhalen achter de mensen. Deze keer spreken we met adem- en weerbaarheidscoach Wieteke Wormgoor.
Wieteke Wormgoor - Adem- en Weerbaarheidscoach
Wieteke Wormgoor is op een mooie missie: anderen te inspireren met haar levenservaring en handvatten te geven om zelfverzekerd en weerbaar door het leven te stappen. Na een bewogen leven met veel geweld, agressie en uiteindelijk een psychose, lukte het Wieteke om haar leven volledig te transformeren. De adem bracht haar terug bij haarzelf en liet haar weer voelen wat haar lichaam nodig had.
Inmiddels helpt Wieteke als adem- en weerbaarheidscoach anderen met het vinden van hun innerlijke kracht. Dat doet ze 1-op-1 vanuit Amersfoort, en online geeft ze ademcirkels. Ook kun je bij Wieteke de ervaring van een ijsbad krijgen, en wel heel speciaal: 1-op-1, in de vorm van een ‘ijsspiegelsessie’. Want een ijsbad leert je ook zoveel over jezelf.
Hier vertelt Wieteke haar verhaal. Hoe ze bij ademwerk is gekomen, hoe ze haar leven heeft kunnen transformeren en welke tips ze heeft voor jou. Laat het je inspireren.
Hoe ben je in aanraking gekomen met ademwerk?
“Ik heb een bewogen leven achter de rug waarbij veel agressie en geweld voorkwam. Een leven vol met conflicten en strijd met mijn omgeving. Een leven waarin ik heel streng was voor mijzelf.
De keuzes die ik maakte, kwamen voort uit een emotie. Ik was op zoek naar mijzelf maar dreef steeds verder af. Ik had heel veel bevestiging nodig van de buitenwereld. Ik was nooit bezig met wat ik wilde maar altijd met wat ik dacht dat er van mij verwacht werd. Ik werkte op kantoor, want dat verdiende goed. Maar ik was daar doodongelukkig. Om mijn energie kwijt te kunnen ging ik heel hard en streng sporten. Door het sporten kreeg ik blessures. De blessures negeerde ik en ik trainde gewoon door.
Op het moment dat ik mijn baan verloor kwam er een leegte, ik verdoofde mijzelf dag en nacht met medicatie. Ik slikte een hoop om mijn hoofd rustig te krijgen, maar dit werkte alleen maar averechts. Zodra het uitgewerkt was, kwamen alle emoties in één klap binnen. Het lukte mij niet om daar mee om te gaan. Ik sliep hierdoor niet meer, ik at slecht en de mensen om mij heen wisten niet meer hoe ze mij konden helpen. Dat voelde heel eenzaam want ik wist het zelf ook niet. Ik kreeg uiteindelijk een duidelijk signaal van mijn lichaam, in de vorm van een psychose. Mijn geest en lichaam waren op.
De psychose heb ik - achteraf gezien - als helend ervaren. Het liet mij beseffen dat er een ander pad is om tot inzichten te komen. Het pad van strengheid naar mijzelf toe, geen gevoel toelaten en altijd maar mooi weer spelen voor de buitenwereld, dat werkte niet meer.”
Hoe lukte het jou een ander pad in te slaan?
“Ik mocht opnieuw gaan leren hoe ik mijzelf lief kon hebben zonder de bevestiging van een ander nodig te hebben. Dit lief zijn voor mijzelf en stilstaan bij wat mijn lichaam nodig heeft, ervaarde ik door aan de slag te gaan met plantmedicijnen en ademwerk.
Een kennis van mij had ayahuasca gedronken, hij vertelde dat het life-changing was. Het triggerde mij. Ik boekte daarom mijn eerste ayahuasca sessie. Ik kreeg inzichten over waar mijn verslaving vandaan kwam. De ayahuasca liet het mij voelen en ervaren.
Met die inzichten ben ik aan de slag gegaan. Het ademwerk kwam op mijn pad door Wim Hof, ik voelde mij door de ademhalingsoefeningen energieker en mentaal sterker. Ik besloot zijn instructeursopleiding te gaan volgen. In september van dit jaar hoop ik te slagen als instructeur.”
Welke impact heeft ademwerk en het gebruik van plantmedicijnen op jouw leven gehad?
“Het ademwerk maakte mij bewust van de stresssignalen van mijn lichaam. De plantmedicijnen gaven mij ontzettend veel mooie inzichten over hoe ik mijzelf kon helen en met mijn ervaring ook anderen kon helpen.
In mijn slechte periode vond ik het moeilijk om mijn grenzen aan te geven, ik herkende ze niet. Daar kwam bij dat ik nooit ‘nee’ durfde zeggen en niet voor mijzelf op durfde te komen. Dit had alles te maken met mijn lage zelfbeeld. Ik wilde aardig gevonden worden.
Met deze ervaring wilde ik andere vrouwen en meiden helpen om wél grenzen te herkennen en aan te geven. Ik ben de post hbo opleiding ‘Docent weerbaarheid’ gaan volgen. Onlangs heb ik mijn diploma voor ‘Holistisch Ademcoach’ behaald bij Heleen Ytsma. Ik vind het magisch dat zoiets simpels als de adem zoveel los kan maken. Ik wil zoveel mogelijk mensen bewust maken van hun eigen kracht. Want alles wat je nodig hebt dat zit al in je.
Ook ben ik bezig met Level 1 van de Breathwork Biohacker Masterclass van Kasper van der Meulen. Kasper geeft zoveel waardevolle theorie over de ademhaling. Ik ben fan!
Het is mijn levensmissie geworden om als weerbaarheids- en bewustwordingscoach anderen te helpen en begeleiden. Om mensen te inspireren met mijn levenservaring. Ademwerk is een groot onderdeel van mijn coachingstrajecten. Want jezelf zelfverzekerd en weerbaar voelen, gaat samen met een rustige ademhaling.”
Wat doe je zelf dagelijks aan ademwerk?
“Ik begin mijn dag altijd met inchecken bij mijzelf, hoe is het ermee vandaag? Wat heb ik nodig? De ademhalingstechniek van Wim Hof vind ik erg fijn om ‘s ochtends te doen. Als ik tijd heb neem ik een koud (ijs)bad. Het bad staat bij mij op mijn balkon. Als het wat kouder is vind ik het heerlijk om eerst de koude buitenlucht te voelen en vervolgens een paar minuten in mijn ijsbad te zitten.
In de loop van de dag check ik regelmatig hoe mijn ademhaling is. Is die hoog op de borst, of vanuit mijn buik? Als ik mij gehaast voel of ik heb een belangrijke afspraak dan leg ik even mijn hand op mijn buik en focus mij een minuut op mijn ademhaling. Dat helpt om weer terug te komen bij mijzelf. De verbonden ademhaling helpt mij ook heel goed om dichter bij mijn kern te komen.
Ik ben overigens deze week begonnen met een ‘stemcoach’, Roos van den Broek. Zij helpt mij om mijn stem optimaal te gebruiken. De ademhaling is hierbij natuurlijk heel belangrijk. Ik raak bij veel spreken voor een groep vaak vermoeid. Met haar ga ik op onderzoek uit waar dat vandaan komt.”
Wat is jouw advies wanneer iemand nieuw is met ademwerk?
“Het belangrijkste is dat je je bewust wordt van de signalen van je lichaam. Dus simpelweg stilstaan bij wat er gebeurt. Als je spanning hebt, waar zit deze spanning dan? In je buik? Of krijg je bijvoorbeeld last van je rug? Ik krijg zelf bij spanning altijd last van mijn buik en maag. Zodra dit gebeurt, weet ik dat er iets speelt.
Ademhalingsoefeningen helpen je om je te focussen en stil te staan bij deze klachten. Je kunt zo een gesprek gaan voeren met je lichaam. Om te starten is het dus altijd goed om stil te staan bij wat er gebeurt in je lijf en na te gaan wat dit jou wil vertellen. Bewustwording heeft alles te maken met jezelf leren kennen, op verschillende vlakken. De regisseur van het leven ben jij zelf, vertrouw daar op.”
Welke boeken hebben jou geïnspireerd op je pad?
“Allereerst Ikigai van Hector Garcia en Francesc Miralles. ‘Ikigai’ is een Japanse traditie. Ik was op zoek naar mijn passie en zoekende naar wat bij mij past. Volgens de Japanners heeft iedereen een ‘ikigai’, een reden van bestaan. Het is een geheim voor een lang, tevreden en gezond leven. Doen wat je leuk vindt en daar heel goed in worden: dit boek is een mooie inspiratiebron.
Als tweede My Friend Fear van Meera Lee Patel. My Friend Fear vertelt over hoe je vrienden wordt met je angsten. Dat de angst je iets wil vertellen. Als je luistert waar de angst vandaan komt en dat omarmt, als je 'vrienden kunt worden met, dan kan je samenwerken in plaats van tegenwerken. Een mooie eye-opener voor mij.
Tot slot Een ongewoon gesprek met God van Neale Donald Walsch. Ik ben niet religieus opgevoed, maar ik vind het een bijzonder boek omdat het allerlei levensvragen beschrijft die iedereen wel heeft denk ik. Het beschrijft heel mooi dat je zelf de regisseur bent van je eigen leven.”
Wieteke Wormgoor - Wieteke Mindset Coach
Meer weten over Wieteke en haar werk? Kijk op Wietekemindsetcoach.nl voor meer info en volg haar via Instagram voor de laatste updates.
Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.