Waarom een gezonde, natuurlijke ademhaling je controle teruggeeft over je eigen lichaam - Het verhaal van Buteyko therapeut Marijke van Goch-van Gend

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Dit is het verhaal van ademcoach en Buteyko therapeut Marijke van Goch-van Gend.

Onder het motto ‘wie niet waagt wie niet wint’ ben ik een Buteyko cursus gaan volgen. Dat veranderde alles.
— Marijke van Goch-van Gend

Ademcoach en Buteyko therapeut Marijke van Goch-van Gend

Marijke van Goch-van Gend werd haar hele leven achtervolgd door ademhalingsproblemen en zware astma. Nu is ze Buteyko specialist en helpt ze anderen beter ademhalen.

Marijke van Goch-van Gend werd haar hele leven achtervolgd door ademhalingsproblemen en zware astma. Dit had flinke impact op de kwaliteit van leven, totdat Marijke tegen de Buteyko methode aanliep en dacht: baat het niet, schaadt het niet. Baten deed het wel degelijk. 

De ademhaling bleek zo een eye-opener dat het haar passie werd. Haar missie sindsdien? Heel Nederland leren wat gezond en natuurlijk ademen is! Lees hier het verhaal van Marijke van Goch-van Gend.

Omdat de adem zo’n grote impact heeft op het fysieke en mentale welzijn is het essentieel dat elke coach of zorgprofessional goede basiskennis heeft van de adem.

Wie is Marijke van Goch-van Gend?

“Ik ben Marijke, 44 jaar, en ik heb 5 jaar lang met mijn bedrijf LuchtOp ademtraining gegeven aan particulieren en trainingen en workshops over de ademhaling aan professionals. In verband met een verhuizing naar de prachtige Franse Vogezen ben ik gestopt met de trainingen voor particulieren en onder de naam OERademen verder gegaan met trainingen voor professionals. Hiervoor kom ik een aantal keer per jaar naar Nederland. De OERadem-trainingen geef ik samen met Jill Engelsman-Gamma en Marleen Zijlstra, twee andere ademfanatiekelingen: we vullen elkaar mooi aan.

Naast de ademtraining voor particulieren ben ik al snel begonnen met het geven van 1-daagse workshops aan wandelcoaches en Mindful Run instructeurs. Deze workshops zijn inmiddels uitgegroeid tot 2-daagse trainingen voor alle mogelijke coaches, (sport)instructeurs en zorgprofessionals. Deze doelgroep werkt meestal al met enkele ademhalingsoefeningen, maar weet vaak eigenlijk niet exact welke oefening wat doet met lichaam en geest en waarom ze bijvoorbeeld bepaalde oefeningen met de ene cliënt wel moeten doen en met de ander niet. 

Leren om (weer) gezond en natuurlijk te ademen op een manier die bij je past zorgt voor een fit lichaam en een heldere geest.

Omdat de ademhaling zo’n grote impact heeft op het fysieke en mentale welzijn is het essentieel dat iedereen die met mensen werkt een goede basiskennis en kunde heeft van de ademhaling. Door andere professionals deze basis mee te geven bereiken we vervolgens een steeds grotere doelgroep met onze boodschap van Gezond en natuurlijk OERademen.

De letters OER staan voor Ondersteunend, Efficiënt en Responsief ademen. Maar ook voor “wat van nature bij ons past”. In feite is onze samenleving te snel veranderd voor ons lichaam. We hebben duizend generaties nodig voordat het lichaam zich aanpast aan veranderende omstandigheden. De huidige snelle en gestreste samenleving zorgt ervoor dat we ook snel en gestrest ademen. Dit past van nature helemaal niet bij ons. Tel hier een verkeerde lichaamshouding, verkeerd gebruik van ademhalingsspieren en een veranderd eetpatroon bij op, en het ademhalingsprobleem is compleet. 

Leren weer gezond en natuurlijk te gaan ademen op een manier die bij ons past zorgt voor een fit lichaam en een heldere geest. Niet iedereen heeft in dezelfde mate last van een verstoorde ademhaling en niet iedereen die niet optimaal ademt komt bij een ademtherapeut terecht. Een complete ademtraining is ook voor lang niet iedereen nodig. Daarentegen kan bijna iedereen wél baat hebben bij wat goede uitleg en de juiste ademoefeningen om de ademhaling net dat zetje de goede kant op te geven. En bijna iedereen komt wel een keer bij bijvoorbeeld een fysiotherapeut, een hardlooptrainer, een wandelcoach. Als zij al ervoor kunnen zorgen dat ze de juiste uitleg en oefeningen met betrekking tot de ademhaling meegeven, dan kunnen we dus veel mensen bereiken. En zo heel Nederland gezond en natuurlijk laten ademen, waardoor de samenleving gezonder en meer ontspannen wordt!”

Waar is jouw fascinatie voor de ademhaling ontstaan?

“Tot vier jaar geleden was mijn ademhaling altijd een belemmerende factor in mijn leven. Ik ben geboren met 1,5 klaplong en heb als kind zware astma gehad. Tussen mijn puberteit en ongeveer mijn 30ste levensjaar, vielen mijn astmatische klachten mee, maar daarna werden ze langzaam weer erger. 

Begin 2016 én begin 2017 ben ik erg ziek geweest door onder andere een longontsteking en een hevige opvlamming van mijn astma. Dit resulteerde erin dat ik heel weinig energie had en continu benauwd was. De machteloosheid beu zijnde, ging ik op zoek naar ‘wat kan ik zelf doen’. Zo stuitte ik op internet op de Buteyko methode. Onder het motto ‘wie niet waagt wie niet wint’ en ‘ik heb toch niks te verliezen’ ben ik een Buteyko cursus gaan volgen.”

Ik raakte zo overtuigd van de kracht van een gezonde ademhaling, dat ik besloot heel Nederland te willen leren wat gezond ademen is.

En hielp dat, die Buteyko cursus?

“Zeker, ik knapte zienderogen op. De olifant die al een hele poos op mijn borstkas bivakkeerde, nam eindelijk af en toe pauze en op een gegeven moment was hij gewoon weg. Ik kreeg stapje voor stapje mijn energie terug, plus nog wat extra erbij! Ik was niet meer benauwd. 

Ik zag in dat mijn klachten door twee factoren werden veroorzaakt: ten eerste een genetische aanleg en daarnaast door een verstoorde ademhaling. Ik leerde hoe ik weer gezond en natuurlijk kon gaan ademen. Wat me geleerd werd, had ik nooit eerder gehoord, en ik merkte dat de mensen om mij heen dit ook niet wisten. 

Ik raakte zo gefascineerd door de ademhaling en overtuigd van de kracht van een gezonde ademhaling, dat ik besloot heel Nederland te willen leren wat gezond ademen is. Een opleiding tot Buteyko therapeut, diverse cursussen en veel zelfstudie later ging ik aan de slag. Inmiddels heb ik al veel mensen mogen helpen.”

‘Gezond ademen’ wordt wat mij betreft een term die we in één ademteug uitspreken met gezond eten en genoeg bewegen.
Marijke van Goch-van Gend werd haar hele leven achtervolgd door ademhalingsproblemen en zware astma. Nu is ze Buteyko specialist en helpt ze anderen beter ademhalen.

Astmatische klachten de baas, wat heeft de adem jou nog meer gebracht?

“Het verbeteren van mijn ademhaling heeft me mijn gezondheid en energie teruggegeven. Ik ben energieker dan ik ooit ben geweest. Naast de puur fysieke vooruitgang merk ik ook dat ik meer in mijn kracht sta, dat ik rustiger ben geworden en dat een bepaald onderhuids angstig gevoel weg is. 

De ademhaling is echt de brug tussen lichaam en geest, dat heb ik wel ervaren. In feite heeft het werken met de ademhaling me ook een passie en een missie gegeven: ik wil echt dat heel Nederland leert wat een gezonde en natuurlijke ademhaling is. En dat ‘gezond ademen’ een term wordt die we in één ademteug uitspreken met gezond eten en genoeg bewegen.”

Het is goed te beseffen dat je ademhaling niet altijd perfect hoeft te zijn en dat hij sowieso veranderlijk is en reageert op alles in en om je heen.

Heb jij een vast ademritueel in je dag?

“Ik heb geen specifieke rituelen of oefeningen die ik elke dag doe. Doordat de aansturing van mijn ademhaling is hersteld, blijf ik in principe ‘vanzelf’ gezond en natuurlijk ademen. 

Het woord ‘vanzelf’ zet ik bewust tussen haakjes, omdat ik er wel alert op ben dat mijn ademhaling niet weer verstoord raakt. Daarom maak ik wel een paar keer per dag bewust contact met mijn ademhaling en zorg dan dat ik nog wat rustiger en meer ontspannen ga ademen. 

Ik houd ervan om het ‘trainen van de ademhaling’ zo laagdrempelig mogelijk te houden. Er zijn dan ook diverse kleine techniekjes die ik zowel onbewust als bewust gebruik. Naar buiten gaan en de natuur of mijn moestuin opzoeken, is ook iets wat heel belangrijk voor mij is en wat een positieve invloed heeft op mijn ademhaling. 

Door al deze dingen adem ik meestal goed en er zijn natuurlijk ook wel eens momenten of dagen waarin mijn ademhaling minder lekker loopt, ik ben tenslotte ook gewoon een mens en geen robot. Ik denk dat het ook goed is om te beseffen dat ook je ademhaling niet altijd perfect hoeft te zijn en dat hij sowieso veranderlijk is en reageert op alles in en om je heen. Essentieel is het feit dat ik weet wat ik moet doen, mocht ik weer wat klachten ontwikkelen. Dat geeft veel rust.”

Zorg altijd dat je eerst de basis van gezond en natuurlijk ademen op de rit hebt.
Marijke van Goch-van Gend werd haar hele leven achtervolgd door ademhalingsproblemen en zware astma. Nu is ze Buteyko specialist en helpt ze anderen beter ademhalen.

Wat zou jij voor advies willen geven voor mensen die nieuw zijn met ademwerk?

“Zorg eerst voor een goede basis! Er zijn tegenwoordig veel verschillende ademmethodes, -theorieën, -cursussen en -workshops. Als je ademhaling echter verstoord is, dan is het beter om eerst te zorgen dat je de basis van gezond en natuurlijk ademen op de rit hebt. Daarna kun je verder op onderzoek en naar hartenlust gaan “spelen” met je ademhaling en ervaren wat ademwerk nog meer voor je kan betekenen.”

Welke boeken kan je ons aanraden?

“Dat zijn Asthma-free Naturally van Patrick McKeown en Breath, The New Science of a Lost Art, van James Nestor.”


Marijke van Goch-van Gend - LuchtOp

Meer over Marijke en haar werk, zie: Luchtop.com.
Volg Marijke via Instagram, Facebook of Linkedin voor de laatste updates.


Lees hier meer over de Buteyko Methode.
Aan de slag met jouw adem? Vind hier jouw ideale ademcoach.


Bekijk ook:

Vorige
Vorige

Hoe de Wim Hof ademhaling hielp herstellen van herstel van post-commotioneel syndroom - The Breathwork Movement in de Vuur en IJs Podcast

Volgende
Volgende

Ademhaling als Medicijn - te gast in de Somnox Slaap Podcast