Hoe ademwerk helpt om uit je hoofd te komen en de stilte in jezelf te vinden - Breathwork coach Marloes Hovestad vertelt haar verhaal

Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches en breathwork facilitators om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden, een mooie beweging.

Wat doen al deze ‘ademwerkers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Ademrituelen vertelt je de verhalen achter de mensen. Dit is het verhaal van breathwork facilitator Marloes Hovestad, die haar bedrijf runt onder de naam Ademloes.

Mijn eerste ademsessie raakte mij op zo’n diepe laag, dat ik na die ervaring letterlijk en figuurlijk de adem in ben gedoken.
— Marloes Hovestad

Marloes Hovestad - Breathwork facilitator

Marloes Hovestad is ademcoach in Bergen. Je kunt bij haar terecht voor Psychedelic Breath en verbonden ademwerk.

Ademloes is een praktijk voor bewustwording en ademwerk. In haar praktijk werkt Marloes Hovestad 1-op-1 en daarnaast begeleidt ze groepssessies op locatie. Ook werkt ze regelmatig voor bedrijven die inzien dat ademwerk een krachtige tool is voor meer balans in het leven.

Marloes is ook onderdeel geweest van het Adem Event, dat eind oktober 2022 plaatsvond, georganiseerd samen met Giel Beelen van KUKURU. Op haar Psychedelic Breath sessie zijn oneindig veel mooie reacties gekomen. Terugkijken kan nog steeds, linkje vind je hier.

Marloes, wat doet Ademloes?

“Ik werk vooral, maar niet uitsluitend met de verbonden ademhalingstechniek en daarnaast ben ik Psychedelic Breath® facilitator en Spiritual Enquiry facilitator. Bij individuele sessies kijk ik vooral wat de cliënt op dat moment het beste dient.

Je hebt geen ademhalingsprobleem nodig om bij mij te komen. Je komt vooral in mijn praktijk omdat je jezelf op een dieper niveau wilt leren kennen, wanneer je klaar bent om die volgende stap te zetten in jouw innerlijke reis en bewuster in het leven wilt staan. Wanneer je een betere connectie tussen body, mind en soul zoekt en je bereid bent om alle stukken van jezelf - licht en donker - te doorvoelen, om tot een diepere waarheid van jezelf te komen. Uiteraard is alles nu ook online mogelijk.

Naast 1-op-1 sessies kan je me ook uitnodigen voor ademcirkels of ademworkshops tijdens een (dag)retreat, op je werkplek of met vrienden.”

Marloes Hovestad (Ademloes) is ademcoach en werkt met de verbonden ademhalingstechniek en daarnaast is ze Psychedelic Breath® facilitator en Spiritual Enquiry facilitator.
Iets in mij wist direct: deze tool is life changing, iedereen moet dit weten.

Hoe is ademwerk op jouw pad gekomen?

Marloes Hovestad (Ademloes) is ademcoach en werkt met de verbonden ademhalingstechniek en daarnaast is ze Psychedelic Breath® facilitator en Spiritual Enquiry facilitator.

“Na het behalen van een diploma in International Business en mijn spaargeld te hebben uitgegeven aan verre reizen, ben ik tien jaar actief geweest als leidinggevende in de mode. Tijdens deze 'carrière' had ik altijd de vragen: “Waarom ben ik hier? Wat is mijn potentieel? Wat is mijn roeping?”. Ik voelde dat er meer moest zijn, maar wist niet goed waar ik het kon vinden. En dan te bedenken dat het al die tijd 'right under my nose' was!

Door een hardloopblessure kwam ik voor het eerst in aanraking met yoga, en dan met name het fysieke aspect. Hoge werkdruk duwde mij vervolgens voorbij dat fysieke aspect en de asana's en er ontstond een nieuwsgierigheid naar meer. Ik las veel boeken, luisterde naar spirituele leraren en volgde een reeks workshops in een zoektocht naar iets wat ik zelf nog niet helemaal begreep.

De Nieuwe Yogaschool (yogastudio in Amsterdam, red.) werd mijn tweede thuis en in 2016 rondde ik een yoga teacher training af. Inmiddels was ik actief als showroommanager van een yogamerk en deed ik veel aan community-building in Amsterdam. Een van de events die ik organiseerde, was een ademsessie met Fenneke Dam, van Ademwerk. Deze ademsessie raakte mij op zo'n diepe laag, dat ik na die eerste ervaring letterlijk en figuurlijk de adem in ben gedoken. Iets in mij wist direct: deze tool is life changing, iedereen moet dit weten! Long story short: Ik volgde de opleiding tot ademcoach, trainde met de masters, gaf mijn fulltime baan op en startte Ademloes.”

Met de adem als tool lukt het mij om uit m’n hoofd te komen, meer in mijn lichaam te gaan en de stilte in mezelf op te zoeken.

Wat brengt breathwork jou persoonlijk?

“Door ademwerk kom ik in contact met mijn diepere essentie. Het herinnert mij keer op keer aan wie en wat ik ben voorbij mijn overtuigingen en verhalen. Voorbij de persoon Marloes. Met de adem als tool lukt het mij om uit m'n hoofd te komen, meer in mijn lichaam te gaan en de stilte in mezelf op te zoeken.”

Hoe ziet jouw dagelijkse ademritueel eruit?

marloes-hovestad-ademloes-breathwork.JPG

“Om 7:25 uur gaat mijn wekker en zijn naam is Charlie! Charlie is een van onze hondjes en hij krabt standaard om 7:25 uur aan de deur om te laten weten dat het tijd is om naar buiten te gaan. Na een wandeling met Lola (andere hondje) en Charlie neem ik een paar minuten voor mijn adempractice.

Welke ademhalingstechniek ik doe hangt af van hoe ik mij voel, wat ik op dat moment nodig heb. Momenteel doe ik een maand lang elke ochtend 20 minuten Coherent Breathing, omdat ik nieuwsgierig ben naar wat dat voor me doet. Alternate nostril breathing is ook een favoriet, vooral voordat ik een silent sitting ga 'doen'. Het zorgt ervoor dat body, mind en spirit aligned zijn, mijn hoofd wordt stiller, ik voel me kalm en gefocust.

Gedurende dag probeer ik mij zoveel mogelijk bewust te zijn van mijn adem en van hoe ik mij voel en indien nodig zet ik de adem in om mijn energie of staat van zijn te beïnvloeden.”

Welk advies zou je willen geven aan mensen die nieuw zijn met ademwerk?

Marloes Hovestad (Ademloes) is ademcoach en werkt met de verbonden ademhalingstechniek en daarnaast is ze Psychedelic Breath® facilitator en Spiritual Enquiry facilitator.

“Zoals ik ooit van een van de masters van breathwork, Dan Brulé, leerde: adembeheersing begint met adembewustzijn. Om echt van ademwerk te kunnen profiteren, wil je een bewuste en intieme relatie aangaan met je eigen ademhaling.

Zet je ertoe er een dagelijkse routine van te maken om je adem te observeren. Je ‘doet’ dan dus niks, maar laat de natuurlijke ademhaling zijn weg vinden en richt je op de gevoelens en sensaties terwijl de lucht naar binnen en naar buiten stroomt. Begin met het ontwikkelen van de gewoonte om je op allerlei momenten af te stemmen op je ademhaling. Let er bijvoorbeeld op hoe je ademhaling is wanneer je loopt, werkt, stilzit en tijdens persoonlijke interactie met anderen.

Des te veiliger jij je voelt, des te eerder jij je kunt overgeven in het proces.

Ga daarnaast ook letten op hoe andere mensen ademhalen. Andermans ademhaling observeren zal je bewuster maken van je eigen ademhaling. Op het moment dat je de diepte in wilt gaan met ademwerk en echt energetische blokkades, oude emoties e.d. wilt gaan opruimen, zou ik aanraden met een ademcoach aan de slag te gaan. Er komen steeds meer ademwerkers en -coaches, hoe kies je dan? Het allerbelangrijkste bij de keuze van een ademcoach is dat je je veilig voelt. Vraag een kennismakingsgesprek aan en voel of je bij de juiste coach bent. Des te veiliger jij je voelt, des te eerder jij je kunt overgeven in het proces.”

Wat is jouw missie?

Marloes Hovestad (Ademloes) is ademcoach en werkt met de verbonden ademhalingstechniek en daarnaast is ze Psychedelic Breath® facilitator en Spiritual Enquiry facilitator.

“Het is mijn hoogste doel om zelf vanuit waarheid mijn leven te leven en anderen te begeleiden in deze transitie van een ego-based naar een heart-based bewustzijn. Kiezen voor dit pad kan super oncomfortabel zijn, maar we hoeven het niet alleen te doen.

Steeds meer lichtwerkers staan op en samen kunnen we humanity in deze shift in consciousness ondersteunen en meer licht brengen in de chaos en duisternis die momenteel heerst.”


Marloes Hovestad - Ademloes

Wil je meer weten over Marloes en haar werk, zie: Ademloes.nl.
Volg Marloes & Ademloes via Instagram en Facebook voor de laatste updates.


Bekijk ook: