De gezondheidsvoordelen van cacao (incl 3 lekkere recepten!)

Steeds meer mensen stappen over van koffie naar cacao in de ochtend, en dat is niet zonder reden. Ook tijdens ademcirkels zie je steeds vaker dat er voorafgaand de sessie cacao wordt geschonken, en ook dat is niet zonder reden.

In dit artikel lees je waarom, incl drie heerlijke cacaorecepten om thuis te maken, enjoy!

Gezondheidsvoordelen van cacao

Cacao komt namelijk met veel mooie en helende eigenschappen. Zowel op fysiek niveau (het zit boordevol antioxidanten en mineralen als zink, ijzer, chroom en magnesium), als op bewustzijnsniveau (helpt bij het openen van je hartchakra, waardoor je meer in verbinding met je lichaam komt, en meer bij jezelf en je gevoel).

Pure (of rauwe) cacao biedt (onder meer) de volgende voordelen voor je gezondheid:

  1. Cacao geeft een geluksgevoel

    Pure cacao bevat stofjes waardoor je je blijer gaat voelen, zoals fenylethylamine (PEA), oftewel het โ€˜liefdesmolecuulโ€™ (maak je ook aan als je verliefd bent), en anandamide dat je kunt zien als โ€˜lichaamseigen marihuanaโ€™ dat gevoelens van geluk en euforie bevordert.

  2. Cacao beschermt tegen ziekten

    De krachtige antioxidanten in cacao beschermen je lichaam tegen vrije radicalen die bijdragen aan celbeschadiging en veroudering. Dit kan het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen en bepaalde vormen van kanker verminderen.

  3. Cacao verbetert je hersenfunctie

    De flavonoรฏden in cacao zouden je cognitieve functie kunnen verbeteren door de bloedtoevoer naar de hersenen te verhogen, wat kan leiden tot een betere concentratie, geheugen en alertheid.

  4. Cacao helpt je hart gezond en sterk houden

    Het regelmatig drinken van cacao kan helpen je bloeddruk te verlagen, je bloedcirculatie te verbeteren en je cholesterolgehalte te verlagen, en dit is gunstig voor een gezond hart en een verminderd risico op hart- en vaatziekten.

Hoe kom je aan pure cacao?

Lekkere cacao van Pure Kakaw.

Let wel: het gaat hier om rauwe, pure cacao. In de puurste vorm, en niet een (bewerkte) chocoladereep zoals je hem kent. Je kunt pure cacao makkelijk online bestellen. Mijn beste tip voor pure cacao is Pure Kakaw: een mooi Nederlands merk van hele lieve mensen (Erik en Leonie) dat hoge kwaliteit cacao rechtstreeks inkoopt van de boeren in Zuid-Amerika (Peru, Guatemala, Nicaragua) en dit naar jou toe stuurt vanuit Amsterdam.

Pure Kakaw is niet alleen erg lekker, ze maken het bovendien erg makkelijk voor je om thuis cacao te maken, dankzij hun zakken met flakes die je alleen maar hoeft te scheppen en mengen tot een schuimig cacaotje (in plaats van een blok dat je zelf in stukjes moet hakken). Alle info vind je op purekakaw.com.

Mis nooit meer iets van The Breathwork Movement ๐Ÿ˜Š

Ontvang wekelijks de laatste artikelen en de beste ademtips, rechtstreeks in je mail.

Drie lekkere cacaorecepten

Hoe cacao thuis te bereiden? Je kunt er eindeloos mee variรซren dus ga er vooral mee experimenteren, maar hier vast drie lekkere recepten om mee van start te kunnen gaan.

Pure cacao basisrecept.

Basis cacaorecept

  • Verwarm 50 ml water

  • Voeg 20 gr van je favoriete cacao toe

  • Voeg 50 ml koude plantaardige (bijv. haver of amandel) melk toe*

  • Voeg een snufje kaneel, cayenne** en/of een klein beetje maple siroop naar smaak***

  • Mix het met een schuimspaan of garde tot een romig cacaotje

* Traditioneel wordt cacao met alleen water aangemaakt, maar je maakt het iets milder voor jezelf door plantaardige melk toe te voegen. Probeer vooral uit wat jij lekker vindt.

** Cayenne is een traditionele (en erg lekkere) combinatie met cacao. Er zijn veel combinaties mogelijk zoals: roos, kardemom, kaneel, wilde sinaasappel, medicinale paddenstoelen, etc. Gember kan lekker zijn als spijsverteringskruid, iets om uit te proberen als dat voor jou werkt.

*** Je kunt ook zoetstof naar smaak toevoegen, zoals honing, ahornsiroop, kokossuiker, enz. Al wil je liefst (ondanks dat pure cacao bitter kan zijn) zo min mogelijk suikers toevoegen om het pure effect van de cacao te behouden.

Espresse-style cacao.

Espresso-style cacao shotje

Dit recept is heerlijk als je van de kick van een espresso houdt, maar eens een andere ervaring wilt dan zoโ€™n straf shotje cafeรฏne in de ochtend. Je kunt spelen met de verhouding tussen cacao en water voor de dikte. Een snufje chili erbij geeft een extra kick.

  • Verwarm 60 ml water

  • Voeg 15 gr van je favoriete cacao toe

  • Meng met een snufje cayenne

  • Mix het met een schuimspaan of garde

Zomerse cacao: ijscacao!

Dat kan natuurlijk ook: een koude cacao-variant. IJscacao is alles wat je wilt tijdens warme zomerdagen. Het is super makkelijk om te maken. En super lekker als je het eenmaal in je handen hebtโ€ฆ

  • Verwarm 50 ml water

  • Voeg 20 gr van je favoriete cacao toe

  • Mix het met een schuimspaan of garde

  • Voeg 200 ml koude plantaardige (bijv. haver of amandel) melk toe

  • Voeg 2 ijsblokjes toe

Enjoy!

Alle artikelen over pure cacao:


Bekijk ook: