Sterren cacao: lekker cacaorecept met een oosterse twist

Sterren cacao: lekker cacaorecept met een oosterse twist

Behalve een warm en gelukzalig gevoel heeft het drinken van rauwe cacao ook fysieke gezondheidsvoordelen. Bovendien kan zo’n zelfbereid superfooddrankje erg lekker zijn, als je er een beetje werk van maakt. Zoals met het recept dat je verderop vindt: Sterren Cacao. Cacao en steranijs: twee smaken die bijzonder goed samengaan.

Voordelen van cacao

Cacao wordt al heel lang vereerd door oude beschavingen die teruggaan tot de Maya en Azteekse culturen, die het beschouwden als 'Voedsel van de Goden'. Tegenwoordig wordt het vaak een superfood genoemd, maar wat zijn de voordelen?

Cacao is een fijn alternatief voor koffie

Een van de bekendste voordelen van cacao is misschien wel het gebruik als alternatief voor koffie. Cacao bevat een stof genaamd theobromine die op dezelfde manier werkt als cafeïne, maar het geeft je langzamer energie zonder de heftige kicks of crashes van koffie. Deze natuurlijke energieboost, samen met de smaak, maakt het een steeds populairder koffiealternatief.

Cacao verbetert je stemming

Cacao staat bekend als de bliss molecule en bevat een neurotransmitter die anandamide wordt genoemd. De naam is afgeleid van het Sanskriet woord ananda dat gelukzaligheid, goddelijkheid of geluk betekent en een kalmerend effect heeft op het lichaam. Het wordt ook wel aangeduid als lichaamseigen marihuana.

Cacao vermindert stress en maakt kalmer

Het drinken van cacao helpt je lichaam ook om meer serotonine aan te maken, de 'feel good chemical', die je stemming een boost kan geven, je kan helpen om je meer ontspannen te voelen en stress kan verminderen. Het is ook een bron van magnesium, een essentieel mineraal om het stresshormoon cortisol onder controle te houden.

Cacao is rijk aan antioxidanten

Cacao is een rijke bron van polyfenolen, in het bijzonder een type dat flavonoïden wordt genoemd, die een krachtig ontstekingsremmend effect hebben in je lichaam. Polyfenolen zijn antioxidanten die voorkomen in planten en die je kunt vinden in fruit, groenten, thee enz. En dus ook in cacao. Naast het zeer hoog gehalte aan magnesium vind je in cacao ook vitamines B en E, proteïnen, ijzer, kalium, fosfor, koper en zink.

Maak je eigen Sterren Cacao

Sterren Cacao: pure cacao recept met steranijs

Sterren Cacao

Cacao en anijs gaan goed samen. Anijs maakt je cacaodrankje lichter, dankzij de frisse, kruidige vleugje oosterse twist. Het is een heerlijke smaak voor de wintermaanden.

Ingrediënten

  • 125 ml Havermelk

  • 125 ml Water

  • Rauwe cacao (Cusco cacao van Pure Kakaw)

  • Steranijs

  • Snufje gember en chili

Bereiding

Verwarm het water en de havermelk samen met een steranijs in een pannetje. Laat het 3-5min sudderen en trekken. Voeg een snufje chili en gember naar smaak toe. Verwijder de steranijs. Voeg 15-20gr Cacao toe, zorg ervoor dat de temperatuur max. 70-80°C bereikt. Opschuimen en klaar! ☺️ Garneer met een steranijs.

Nog wat handige weetjes voor als je wilt experimenteren:

Melk
Kies voor gewone melk, havermelk, amandelmelk, of… je kunt in feite elke melk naar keuze gebruiken.

Water
Je kunt ook alleen water gebruiken. Door wat melk toe te voegen wordt de smaak iets romiger, en dat kan lekkerder zijn, aangezien pure cacao best bitter is van smaak.

Rauwe cacao
Cacao - zie Pure Kakaw - komt in verschillende vormen, waaronder een blok en kleine stukjes. Als je met een blok werkt, snijd je af hoeveel je wilt gebruiken en hak je het in kleinere stukjes voordat je het in je pannetje doet.

Zoetstoffen
Rauwe cacao is vrij bitter, een toevoeging van een zoetstof kan het toegankelijker van smaak maken. Ahornsiroop wordt vaak gebruikt. Je kunt ook een andere zoetstof gebruiken als je wilt. Als je honing gebruikt, weet dan dat je honing nooit te heet moet verhitten - roer het pas door je cacao wanneer je hem serveert.

Zeezout
Een tikje gezouten chocolade kan heerlijk zijn (denk maar aan karamel-zeezout). Voeg wat Himalaya zeezout toe om de smaak te verfijnen.

Optionele kruiden naar smaak
De opties zijn eindeloos voor je eigen cacaorecept. Voel je vrij om te experimenteren, met bijvoorbeeld kaneel, nootmuskaat, kardemom of een (klein) snufje cayennepeper als je van wat extra pit houdt.

Welke cacao gebruiken?

Zelf ben ik fan van de cacao van Pure Kakaw. Deze komt in handige zakken met geraspte cacao, of in een blok. Ze hebben ook een klein blok in de vorm van een hartje (goed voor 1 à 2 kopjes), wat ook een ideaal cadeautje is. Pure Kakaw is opgericht door de Nederlandse Erik en Leonie, vanuit hun oprechte passie en liefde voor cacao. Ze reizen naar eco cacao farms in Peru, Nicaragua en Guatemala, zodat ze de beste en eerlijkste kwaliteit kunnen bieden, met de lekkerste smaak.

Geniet ervan!


Bekijk ook:

Vorige
Vorige

5 Ademhalingsoefeningen voor stressvrije feestdagen

Volgende
Volgende

Holotropic breathwork-style ademwerk: dit leert de ervaring