Wat is de fysiologische zucht?

De fysiologische zucht is een simpele ademhalingstechniek die je instant kan helpen om te kalmeren en stress te verminderen.

De fysiologische zucht kan helpen om je hartslag te verlagen, je spieren te ontspannen en je geest tot rust te brengen. Het kan ook helpen om je concentratie te verbeteren en je energie te verhogen. Door regelmatig en bewust een fysiologische zucht te doen, kan je stress beter onder controle houden en je algehele welzijn verbeteren.

Zuchten blijkt krachtiger dan mindfulness meditatie

Uit een recente studie blijkt dat de ‘fysiologische zucht’, ook wel bekend als de ‘cyclische ademhaling’, effectiever is om beter in je vel te komen zitten dan mindfulness meditatie en andere ademhalingstechnieken. Het bleek ook de beste manier om het aantal ademhalingen per minuut van de deelnemers te verlagen, wat een kalmerend effect heeft.

Volgens Standford neurowetenschapper Andrew Huberman - een van de onderzoekers in deze studie - is de ‘fysiologische zucht’ de beste manier om stress tijdens een stressvolle gebeurtenis te verminderen, terwijl je in de situatie bent. Door deze manier te ademhalen kun je dus direct in het moment kalmer worden, zonder dat je de stressor weghaalt.

Hoe beoefen je de fysiologische zucht?

In het kort komt de fysiologische zucht neer op:

  • Een inademing in twee trappen door je neus: eerst een inademing, gevolgd door nog een korte inademing (ongeveer half zo lang als de eerste inhalatie)

  • Dan een lange, diepe uitademing door je mond

Met name die tweede, korte inademing is belangrijk. Andrew Huberman legt uit: “Je hebt kleine luchtzakjes (genaamd alveoli) in je longen, die het volume van de lucht die je kunt innemen vergroten. Die zakjes imploderen na verloop van tijd, als gevolg daarvan daalt het zuurstofgehalte en stijgt het kooldioxidegehalte in de bloedbaan en het lichaam, en dat is een groot deel van het signaal van de stressrespons.

Door de dubbele inademing bij de fysiologische zucht ‘knallen’ de luchtzakjes open, waardoor meer zuurstof binnenkomt en meer kooldioxide in de lange uitgeademde zucht kan worden afgevoerd.”

Zo’n zucht opent je diepe longblaasjes en blijkt daarmee de meest effectieve manier voor je lichaam om snel meer kooldioxide kwijt te raken, waardoor je interne systeem snel ontspant. Dus voel je je gestrest, angstig of gespannen, doe dan een stuk of drie fysiologische zuchten, en voel het verschil.

De voordelen van de fysiologische zucht

Dagelijks 5 minuten ademwerk (lees: het doen van ademhalingsoefeningen) en mindfulness meditatie verbeteren je mentale welzijn en verminderen angst, liet dit onderzoek zien. Dit is dus sowieso al een mooi gegeven.

De onderzoekers zagen echter ook dan ademwerk (het doen van ademoefeningen) je mentale welzijn méér verbetert dan mindfulness meditatie. En, dat fysiologisch zuchten de meest effectieve manier blijkt te zijn om je mentale welzijn te verbeteren en je ademhaling te kalmeren.

De voordelen van fysiologisch zuchten zijn:

✓ Verlaagt stresslevels

✓ Helpt je hartslag te verlagen

✓ Ontspant je spieren

✓ Verbetert je concentratie

✓ Geeft je nieuwe energie

Ademhalingsoefeningen op begeleidende muziek

De fijnste manier om ademhalingsoefeningen te doen, is door je simpel en intuïtief te laten begeleiden Breathing Music: muziek speciaal hiervoor gemaakt, zodat je alleen maar mee hoeft te ademen op het ritme van de muziek.

 
 

Ademtools voor de juiste begeleiding

Er zijn ook diverse ademtools die je op de juiste manier kunnen begeleiden met het dagelijks doen van ademhalingsoefeningen, en dat kan hele bruikbare hulp én een goede stok achter de deur zijn! Zie onder voor alle ademtools, waarop je op sommige ook een fijne korting krijgt :-)

Masterclass Ademwerk

Hoe kan je via je adem invloed uitoefenen op je gezondheid, stresslevels, slaap, innerlijke rust en geluk in je leven?

In de online masterclass ademwerk ontdek je alles wat je wilt weten over ademwerk. Het helpt je de basis te leggen zodat je vandaag nog je kwaliteit van leven kunt verbeteren. Want ja, dat kan!

Bekijk ook: