Wat is Bhramari pranayama?

Bhramari pranayama is een yogische ademhalingstechniek die bekend staat als "Humming Bee Breathing" (of de hommelademhaling) vanwege het zoemende geluid dat je tijdens de oefening produceert. Het woord "Bhramari" komt van het Sanskriet woord voor bij, en "pranayama" betekent ademhalingstechniek. Bij deze oefening wordt de ademhaling gebruikt om het lichaam te ontspannen en de geest te kalmeren.

Bhramari pranayama staat bekend om zijn kalmerende effecten op het zenuwstelsel, je stimuleert hiermee je nervus vagus, de belangrijkste ontspanzenuw van je lichaam. Wanneer je je focust op ‘de bij’, kalmeert de geest en zal stress en angst verminderen. Deze ademhalingsoefening kan ook helpen bij het verminderen van spanning in het lichaam en het verbeteren van de concentratie. Veel mensen gebruiken Bhramari pranayama als een manier om zich voor te bereiden op meditatie of om te ontspannen voor het slapengaan. Het is een eenvoudige en effectieve manier om innerlijke rust en kalmte te creëren.

Nog een bijkomend voordeel, is dat je door te hummen / neuriën extra stikstofmonoxide produceert. Onderzoek laat zien dat dit zelfs 15 keer meer is dan bij een gewone neusademhaling.

Stikstofmonoxide wordt in je neusholten geproduceerd en werkt als een natuurlijk medicijn. Zo ontspant het je spieren, opent het je bronchiën en luchtwegen, verlaagt het je bloeddruk en helpt het je spijsvertering beter verlopen. Ook staat stikstofmonoxide bekend als een schimmelwerend, antiviraal en antibacterieel stofje, waarmee het bijdraagt aan de opbouw en instandhouding van je immuniteit. Deze oefening is niet alleen kalmerend, maar ook supergezond om regelmatig te doen dus!

Voor meer technieken om je nervus vagus te stimuleren, zie ook de release methode.

Hoe beoefen je Bhramari pranayama?

De Bhramari pranayama oefening gaat als volgt:

  • Ga je comfortabel zitten met een rechte rug en ontspannen schouders.

  • Sluit je ogen en breng je vingers naar je oren, waarbij je je duimen zachtjes op je oren plaatst en je je overige vingers / handen over je ogen heen legt, zodat je als het ware in een coconnetje komt.

  • Adem nu diep in door je neus, en vervolgens langzaam uit, zo lang als je kunt, terwijl je een zacht zoemend geluid maakt, als een bij.

  • Herhaal dit zoemen gedurende meerdere ademhalingen (terwijl je je handen laat zitten over je oren en ogen), waarbij je je concentreert op het geluid en de trillingen die het in je hoofd veroorzaakt.

  • Enjoy! :-)

De voordelen van Bhramari pranayama

✓ Stimuleert je nervus vagus

✓ Vermindert stress en angst

✓ Verbetert concentratie

✓ Produceert extra stikstofmonoxide

✓ Vermindert spanning in het lichaam

Wat is het beste moment voor Bhramari pranayama?

De Bhramari pranayama kan op verschillende momenten van de dag worden beoefend voor optimale voordelen. Traditioneel gezien worden pranayama-oefeningen, inclusief Bhramari, vaak vroeg in de ochtend uitgevoerd. Dit tijdstip is ideaal omdat de lucht fris is en de geest helder, wat een gunstige omgeving creëert voor ademhalings- en meditatieoefeningen. Het lichaam is op dit tijdstip van de dag doorgaans minder belast door voedsel en dagelijkse activiteiten, wat de effectiviteit van de oefening kan vergroten.

Hoewel de ochtend de meest aanbevolen tijd is, kunnen sommige mensen ervoor kiezen om Bhramari pranayama later op de dag te doen, bijvoorbeeld in de namiddag of avond, als een manier om spanning los te laten en de dag op een ontspannen noot af te sluiten. Het is belangrijk om een rustige, stille omgeving te kiezen waarin men niet gestoord zal worden, ongeacht het tijdstip van de dag.


Ademhalingsoefeningen op begeleidende muziek

De fijnste manier om ademhalingsoefeningen te doen, is door je simpel en intuïtief te laten begeleiden Breathing Music: muziek speciaal hiervoor gemaakt, zodat je alleen maar mee hoeft te ademen op het ritme van de muziek.

 
 

Ademtools voor de juiste begeleiding

Er zijn ook diverse ademtools die je op de juiste manier kunnen begeleiden met het dagelijks doen van ademhalingsoefeningen, en dat kan hele bruikbare hulp én een goede stok achter de deur zijn! Zie onder voor alle ademtools, waarop je op sommige ook een fijne korting krijgt :-)

Masterclass Ademwerk

Hoe kan je via je adem invloed uitoefenen op je gezondheid, stresslevels, slaap, innerlijke rust en geluk in je leven?

In de online masterclass ademwerk ontdek je alles wat je wilt weten over ademwerk. Het helpt je de basis te leggen zodat je vandaag nog je kwaliteit van leven kunt verbeteren. Want ja, dat kan!

Bekijk ook: