Wat is Bhastrika pranayama?

Bhastrika pranayama, ook wel bekend als Bellows Breath of de blaasbalgademhaling, is een krachtige ademhalingstechniek die zijn oorsprong vindt in de yogatraditie. Het woord "Bhastrika" komt uit het Sanskriet en betekent blaasbalg (bellows in het Engels). Net als bij een blaasbalg die lucht blaast, gaat deze ademhalingstechniek gepaard met een snelle, krachtige ademhaling. Het is bedoeld om het lichaam te reinigen, om je energie te geven en om je hoofd leeg te maken.

Hoe beoefen je Bhastrika pranayama?

Je kunt deze oefening in meerdere varianten doen. De basis =

  • Zit in een comfortabele houding en zorg dat je rug recht is.

  • Adem krachtig en in een snel tempo in en uit door je neus.

  • Op de uitademing trek je je buikspieren krachtig in, waarbij je navel naar achteren richting je wervelkolom beweegt.

  • Blijf zo door ademen: bewust en stevig in, en explosief uit, alsof je een blaasbalg bedient.

  • Doe deze oefening in 3 rondes van 10 tot 20 ademhalingen.

Een variant is door je armen mee te nemen met het ademen, dit werkt zo:

  • Op de inademing reik je beiden armen in de lucht met je handpalmen gespreid.

  • Op de uitademing trek je krachtig je armen naar beneden met je ellebogen in je zij, terwijl je vuisten maakt van je handen.

Zorg er in alle gevallen voor dat je je aandacht volledig richt op je ademhaling. Probeer een krachtig ritme te vinden dat je vol kan houden. Mocht het op enig moment ongemakkelijk voelen, stop dan even en neem dan je normale ademhaling aan.

De voordelen van Bhastrika pranayama

Bhastrika pranayama staat bekend om zijn vele voordelen voor zowel lichaam als geest. De oefening wakkert het vuur in je buik aan en stimuleert je spijsvertering. Deze ademhalingsoefening kan helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie en het versterken van je longen. Door de snelle ademhaling wordt het lichaam als het ware vanbinnen schoongemaakt: eventuele gifstoffen worden (sneller) uit je lichaam ‘geblazen’. Je krijgt meer energie en het kan ervoor zorgen dat je je meer alert voelt en dat je hoofd helderder is. Bhastrika Pranayama kan eveneens helpen bij het verminderen van stress en het kalmeren van de geest.

Samengevat heeft Bhastrika pranayama deze voordelen:

✓ Verbetert de spijsvertering;

✓ Geeft energie;

✓ Versterkt en reinigt de longen;

✓ Versterkt de spijsvertering;

✓ Reinigt en stimuleert de lever en milt;

✓ Brengt lichaam en geest tot rust.

Naast de voordelen te kennen, is het ook goed om de contra-indicaties in acht te nemen. Zo wordt het afgeraden om deze ademhalingsoefening uit voeren tijdens je menstruatie, een zwangerschap, hartaandoeningen of longproblemen.

Wil je meer weten over contra-indicaties bij ademwerk, zie ook dit artikel.

Wat is de beste tijd voor de Bhastrika ademhalingsoefening?

De Bhastrika is bedoeld om jou meer energie te geven en je alertheid te verhogen. Dit maakt dat deze oefening met name geschikt is om te doen in de ochtend of ‘s middags (tegen een middag-dip), en niet vlak voor het slapengaan.

Aangezien dit ook best een intensieve ademhalingsoefening is, is het raadzaam om heel voorzichtig te starten met deze oefening als je net begint met ademwerk, en om een ademcoach te raadplegen bij twijfel.


Ademhalingsoefeningen op begeleidende muziek

De fijnste manier om ademhalingsoefeningen te doen, is door je simpel en intuïtief te laten begeleiden Breathing Music: muziek speciaal hiervoor gemaakt, zodat je alleen maar mee hoeft te ademen op het ritme van de muziek.

 
 

Ademtools voor de juiste begeleiding

Er zijn ook diverse ademtools die je op de juiste manier kunnen begeleiden met het dagelijks doen van ademhalingsoefeningen, en dat kan hele bruikbare hulp én een goede stok achter de deur zijn! Zie onder voor alle ademtools, waarop je op sommige ook een fijne korting krijgt :-)

Masterclass Ademwerk

Hoe kan je via je adem invloed uitoefenen op je gezondheid, stresslevels, slaap, innerlijke rust en geluk in je leven?

In de online masterclass ademwerk ontdek je alles wat je wilt weten over ademwerk. Het helpt je de basis te leggen zodat je vandaag nog je kwaliteit van leven kunt verbeteren. Want ja, dat kan!

Bekijk ook: