The Breathwork Movement

View Original

De vijf grootste misvattingen over verbonden ademwerk

Binnen de wereld van de adem, zie je vaak ‘verbonden ademwerk’ voorbij komen, een zeer krachtige en helende vorm van ‘ademwerk’ (lees: het bewust veranderen / sturen van je anders spontane, automatische ademhaling, met een bepaald doel). Het ene ‘verbonden ademwerk’ is echter het andere niet, en voordat je een ademsessie boekt, is het fijn om eerst te weten hoe het precies zit.

Dit artikel gaat in op verbonden ademwerk: wat is het, hoe werkt het, en wat zijn de grootste misvattingen?

Wat is verbonden ademwerk?

Met verbonden ademwerk neem je een duik in het diepst van je lijf, naar het (onbewuste) niveau waar grote transformatie en heling in gang gezet kan worden. Verbonden ademwerk werkt dan ook als een krachtig ‘natuurmedicijn’, op zowel fysiek, emotioneel, mentaal als spiritueel vlak.

Zie ook: Jouw adem, jouw medicijn - in dit boek leer je alles wat je erover wilt (en moet) weten

Als je met verbonden ademwerk aan de slag wilt, is het goed om te weten dat dit type ademwerk in vele vormen en intensiteiten komt: van heel snel en intens naar zacht en zorgzaam, en van alles ertussenin. Er bestaan bovendien verschillende stijlen en scholen, denk aan Transformational Breath, Holotropic Breathwork of Rebirthing Breathwork, die overeenkomsten kennen, maar ook verschillen. Belangrijk hierbij is om te allen tijde (samen met jouw ademcoach) na te gaan welke voor jou de geschikte vorm is - en welke niet, op dat betreffende moment.

Hoe werkt verbonden ademwerk?

Verbonden ademwerk wordt zo genoemd omdat je op een ‘verbonden’ manier gaat ademen. Dit wil zeggen: je verbindt de inademing aan de uitademing, en de uitademing weer aan de inademing. Waar je normaal gesproken (in je dagelijks leven) korte pauzes laat vallen tussen je in- en uitademing, laat je bij een verbonden ademhaling de pauzes weg, zodat je in een continue stroom blijft doorademen. Je kunt het zien als ademen in een circulaire vorm waarbij je adem een vloeiende, ronde beweging maakt en steeds in beweging blijft. Als een golf in de zee: hij komt op, daalt, komt op, daalt... maar nooit staat hij stil. Het mooie hieraan is, en dit zul je direct kunnen merken als je het doet (overigens: dit doe je altijd onder begeleiding van een ademcoach), dat deze manier van ademen een bijzonder intern proces in gang zet.

Doordat bij verbonden ademwerk je dagbewustzijn (dat eeuwige actieve hoofd) tijdelijk naar de achtergrond verdwijnt en je de adem voluit door je lichaam laat stromen, kun je op plekken komen waar je normaal gezien niet of nauwelijks bij kunt komen: bij vastzittende en verkrampte emoties, herinneringen, angsten, pijnen en overtuigingen die opgeslagen liggen in je onderbewuste systeem. Je kunt verbonden ademwerk dan ook zien als een mogelijkheid van je eigen natuur om intern een grote schoonmaak te houden. En dat kan enorm opluchten, en voor grote inzichten en heling zorgen.

Misvattingen over verbonden ademwerk

1. ‘Verbonden ademwerk is vaag of zweverig’

Misschien wel de grootste misvatting van verbonden ademwerk, is dat het vaag of zweverig zou zijn. Dat is het zeer zeker niet; in feite is het een puur natuurlijk proces met een even zo natuurlijke uitwerking. Als íets je terugbrengt naar de basis, is het wel je adem. Bewust ademen creëert ruimte om dichterbij jezelf te komen, bij je kern.

Maar ja, doordat je denkende hoofd even wat minder meedoet tijdens het ademen, wordt er plaats gemaakt voor een ander soort ervaring van het leven (een die we veelal nog niet kenden vóór ademwerk), iets wat zeker kan aanvoelen als een bovennatuurlijke ervaring.

De adem een krachtig instrument voor bewustzijnsvergroting en persoonlijke groei. Daarnaast zorgt het voor een beter fysiek welzijn, en helpt het je beter om te gaan met spanning en stress in je leven. Daar is niets zweverigs aan.

2. ‘Eén bepaalde ademmethode is ‘de beste’’

Als gezegd: er bestaan vele vormen van verbonden ademwerk - en er zijn ook een hoop ademcoaches om je hierbij te begeleiden. Maar je hebt niet altijd precies hetzelfde nodig, het hangt er helemaal vanaf waar jij op dat moment staat en wat er voor jou op dat moment nodig is. Dit kan per sessie compleet verschillen.

Er zijn intensieve varianten van verbonden ademwerk, waarbij je gedurende langere tijd veel sneller en veel dieper gaat ademen dan je gewend bent, vaak gericht op het ontladen van oude emoties en pijn. Dit type verbonden ademwerk kan zeer krachtig en helend werken, maar het is niet altijd de enige of zaligmakende weg. Er is immers zoveel nuance, verbonden ademwerk kan op veel verschillende manieren worden aangevlogen, en het is dan ook zeker interessant je hier verder in te verdiepen en je niet blind te staren op één bepaalde school (of ademcoach).

3. ‘Hoe groter de ontlading, hoe beter’

Vaak wordt gedacht: ‘Hoe groter de ontlading, hoe beter’. Dus: hoe meer tranen, schokken, krampen, schreeuwen, hoe meer je zou loslaten. Maar ook dit is een misvatting.

Ten eerste gaat het bij verbonden ademwerk, zeker wanneer het wordt ingezet bij grote onderliggende pijnen en trauma, niet per se om het opzoeken van (grote) emotionele ontladingen – iets wat vaak wel wordt gedacht, of zo wordt gebracht. Alsof je tijdens een ademsessie zo veel mogelijk emoties eruit zou moeten gooien, omdat dit je zo veel mogelijk zou verlossen van je pijn. Maar zo werkt het niet.

Uiteraard kán het gebeuren dat er tijdens een ademsessie veel oude, weggestopte emoties loskomen, en het kán ook zeer helend werken om deze te voelen en erdoorheen te ademen, waardoor je je lichaam een nieuw verhaal kunt vertellen: nu is het wél veilig om te voelen. Maar het gevoel van veiligheid (her)ontwikkelen in je lijf – waar het bij oude pijn om draait – is een proces dat je alleen via kleine stappen vooruit kunt bewegen. Er bestaat geen quick fix voor, dus verwacht ook niet dat je er bent met één enkele ademsessie - het is een proces. Grote, verlossende emotionele ontladingen nastreven moet dus nooit je doel zijn bij het beoefenen van ademwerk.

4. ‘Verbonden ademen is altijd hard werken’

In het verlengde van punt 3 bestaat de misvatting dat verbonden ademwerk altijd hard werken zou moeten zijn, of dat je altijd een zwaar aanvoelend proces door moet. Maar nee: je hoeft echt niet altijd hard te werken om verbonden ademwerk voor jou te laten werken. Juist met de veel subtielere en zachtere vormen van verbonden ademwerk, die ook bestaan, kan er intern (ook) heel veel gebeuren. Ik stond perplex toen ik dit zelf ontdekte, hierover deel ik ook in mijn boek, Jouw adem, jouw medicijn.

Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met verbonden ademwerk, ben ik veel - heel veel - gaan ervaren. Super intens ook. Want ook ik dacht in het begin dat hoe harder je ademde tijdens een sessie, hoe meer er zou gebeuren, en hoe meer ik dus ‘geheeld’ zou worden. Maar gaandeweg ervaarde ik dat ik helemaal niet zo hard hoefde te werken tijdens het ademen, en ik eigenlijk helemaal niet zoveel hoefde te doen. Ik moest juist (leren) ontspannen.

Dit ontdekte ik overigens voor het eerst tijdens een sessie Liquid Breath®, een zeer zachte vorm van verbonden ademwerk. Ik had hiervoor geen idee dat het zo ook kon.

Juist door de zachtheid en het niet-doen kan er ook veel geheeld worden, zeker gezien de doe-modus onze standaard is. Door altijd de heftigheid op te (denken te moeten) zoeken, kan het beoefenen van ademwerk ook een mentaal (ego) ding worden van ‘meer, harder en sneller’, waardoor je voorbijgaat aan wat er echt te voelen valt. Je vertoont dan in feite overlevingsgedrag, wat je juist wilt doorbreken.

Is het ‘harde’, intensere ademwerk daarmee minder goed? Nee, zeker niet! Het kan een doel dienen, zoals het voor mij en velen met mij heeft gedaan. Je wilt je echter altijd bewust zijn van jouw lichaam, jouw conditie, jouw overlevingspatronen en jouw beweegredenen, en hoe diverse vormen van ademwerk hierbij aansluiten, of juist niet. Probeer (ook) eens minder intens te ademen, probeer om milder en zachter te zijn, en kijk wat dat met je doet. Denk ook niet zozeer in technieken en methoden, probeer verschillende stijlen en ademcoaches, en focus je op jezelf en je (buik)gevoel. Zo ontwikkel je jouw ware kracht en wijsheid.

5. ‘Verbonden ademwerk is gevaarlijk’

Ook dit is een misvatting. Verbonden ademwerk is in de basis niet gevaarlijk, het is in feite een natuurlijk proces dat je aanstuurt met jouw natuurlijke ademhaling. Die ademhaling bestuur jij tijdens een ademsessie zelf. Ja, je past je ademhaling tijdens een ademsessie aan naar een tempo en intensiteit die je niet als normale, dagelijkse basisademhaling wilt aannemen, maar dit is altijd tijdelijk. En binnen dit tijdelijke karakter juist erg behulpzaam.

Voelt het tijdens de sessie toch niet goed? Weet dan dat je altijd kan terugkeren naar een normale ademhaling, waardoor je lichaam ook weer snel zal terugkeren naar zijn normale staat van zijn, naar een natuurlijke balans. Dit proces wordt geheel natuurlijk en automatisch geregeld en de tijdelijke sensaties die ervaart als gevolg van het tijdelijk veranderen van je ademhaling, zullen vanzelf verdwijnen wanneer jij je ademhaling weer normaliseert.

Dat gezegd hebbende: belangrijk is wél om te weten wat je doet. En ook dat je weet wanneer je verbonden ademwerk wel of niet zou moeten doen (of in welke vorm of intensiteit), in jouw specifieke situatie. Verbonden ademwerk is niet voor iedereen altijd geschikt, en als je niet goed weet wat je doet en hier niet goed in wordt begeleid (daarom is een goede ademcoach ook zo belangrijk) kán het dus in sommige gevallen geen goed idee zijn.

Er zijn een aantal contra-indicaties vastgesteld om ademwerk veilig te kunnen beoefenen. Het is belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent voordat je aan ademwerk begint en dat je je eigen veiligheid in acht neemt. Is ademwerk nieuw voor je, en specifiek: verbonden ademwerk? Ga dan altijd eerst naar een gecertificeerde ademcoach toe. Zij kunnen goed adviseren welk type ademwerk voor jou al dan niet geschikt is en in welke vorm, en je vervolgens op de voor jou juiste en persoonlijke manier in het proces begeleiden.

Meer over veiligheid en contra-indicaties bij verbonden ademwerk, lees je in dit artikel. En hoe je een goede ademcoach vind, lees je hier.

Starten met verbonden ademwerk?

Verbonden ademwerk kan ontzettend veel voor je doen, en je leven verrijken en veranderen, zoveel is zeker. En alleen jouw ervaring kan je vertellen wat het voor jou doet, dus je wilt het ervaren om er iets over te kunnen zeggen.

Zorg dus wel dat je een goede ademcoach in de hand neemt, een overzicht van goede ademcoaches vind je hier. Je wilt daarnaast goed ingelicht zijn van tevoren (bijvoorbeeld door het boek Jouw adem, jouw medicijn te lezen, hierin staat alles wat je moet weten) zodat je weet waar je rekening mee moet houden en verantwoordelijkheid kunt nemen voor jezelf.

Ontdek dan - in alle zorgvuldigheid - alle vormen en lagen van verbonden ademwerk. Dan wordt het hoe dan ook een bijzondere reis!

Meer tips:

Deze artikelen helpen je op weg:

Als ademwerk nieuw voor je is en je op een makkelijker manier wilt ontdekken wat het inhoud en hoe je ermee wilt starten, bekijk dan mijn Masterclass Ademwerk, die helpt je op weg met alles wat je moet weten.

Het recent verschenen boek Verbonden Ademen van Rob Koning (Mr. Breath) is geheel gewijd aan verbonden ademwerk, hierin heeft hij deze vorm van ademwerk op een heldere manier uitgelegd.

Liquid Breath, een van de methoden genoemd in dit artikel, thuis ervaren kan via de Relax More Academy. Met de codes TBMMAAND / TBMKWARTAAL / TBMJAAR ontvang je 15% korting (voor respectievelijk een maand/kwartaal/jaarabonnement). Meer info: Relax More Academy.

En lees uiteraard ook het boek Jouw adem, jouw medicijn, “de meest complete ademgids van dit moment”.


See this gallery in the original post

See this gallery in the original post

Bekijk ook:

See this gallery in the original post