The Breathwork Movement

View Original

Wat is Epiphora en waarom is het zo'n krachtige zelfhelingsmethode?

Een van de meest besproken artikelen van afgelopen jaar was het artikel over Epiphora, een zelfhulpmethode die in een antwoord kan geven bij klachten als whiplash, uitputting, chronische vermoeidheid, fibromyalgie, reuma, migraine met aura’s, slaapproblemen en aanhoudende en vaak atypische spanningsklachten.

In dit artikel legt Hans Timmerman, grondlegger van de methode, precies uit wat Epiphora inhoudt, hoe je het kunt toepassen en wat het voor jou kan doen.

Wat is de Epiphora methode?

Hans Timmerman.

Epiphora is een krachtige zelfhulpmethode, ontwikkeld door fysiotherapeut / haptonoom / ademtherapeut Hans Timmerman, in nauwe samenwerking met de reumatologen Ed en Hanneke Griep.

Hans houdt zich al meer dan tien jaar bezig met het onderzoeken en oplossen van chronische pijnklachten, fibromyalgie, SOLK (somatisch onvoldoende verklaarde klachten), PCS (post-commotioneel syndroom), CVS (chronisch vermoeidheidsyndroom), reumatische klachten, migraine met aura’s, slaapproblemen, verzuurde spieren en aanhoudende en vaak atypische spanningsklachten. Wanneer je met dit soort klachten kampt kun je in de medische wereld vaak niet (goed) geholpen kunnen worden. Het gaat in ons land - en ook daarbuiten - om heel veel mensen.

Ed Griep - met wie Hans intensief heeft samenwerkt - is in het jaar 2000 gepromoveerd met een onderzoek getiteld: Fibromyalgia Syndrome. Hij bewees met deze studie dat fibromyalgie niet thuishoort bij de auto-immuunziektes, maar dat het een neuro vegetatieve disbalans is.

Er is door beide heren niet alleen gekeken naar de oorzaken, maar ook hard gewerkt aan het ontwikkelen van een effectief antwoord op een complex syndroom als fibromyalgie. Met Epiphora is een zelfhulptechniek ontwikkeld met een grote kracht en helende werking. Het is bovendien gebleken dat de methode niet alleen goed werkt bij fibromyalgie, maar ook bij onder meer aura migraine, post-commotioneel syndroom, ME/ CVS, whiplash en algemeen uitblijvend herstel zoals nu ook bij long-Covid.

Epiphora heeft elementen in zich uit zowel fysio- / manuele therapie, haptonomie, ademwerk en transpersoonlijke psychologie. Het zijn allemaal disciplines die in Hans zijn ‘toolbox’ zitten en hij heeft hier die elementen uitgefilterd die tot optimaal resultaat leiden. Juist die combinatie blijkt voor veel mensen goud waard. Hans is de techniek immers al ruim tien jaar aan het doorontwikkelen en heeft er al veel mensen mee kunnen helpen.

Hoe werkt de Epiphora Methode?

Epiphora methode heeft positieve invloed op het autonome zenuwstelsel

Epiphora is een zelfgenezingsmethode die door middel van bepaalde houdingen, bewegingen en ademhaling een tekort aan bloedaanvoer in je hersenen opheft. Ook bevordert de techniek de afvoer van bloed en lymfe uit het brein. Zo worden je hersenen optimaal van zuurstofrijk bloed voorzien en kunnen ze afvalstoffen goed kwijtraken, wat een goede werking van alle delen bevordert.

Dankzij de Epiphora methode kun je zelf je autonome zenuwstelsel positief beïnvloeden, met als gevolg dat je langdurige blokkades en verkrampingen in de bloedvaten in het hele lichaam kunt beëindigen. Deze verkrampingen zijn vaak het gevolg van te lang in de alarmstand te staan, in constante staat van stress en alertheid, zonder dat je lichaam daar iets mee kan. Dat is velen wel bekend.

Hans Timmerman legt uit: “De Epiphora methode zorgt voor het openen van de doorstromingen van en naar het brein, waardoor alle delen van de hersenen van zuurstofrijk bloed worden voorzien. De ademhaling daarbij zorgt voor het doorbreken van de overleefstand van je zenuwstelsel, de zogenoemde sympathicus dominantie. Het openen van de ‘Epiphora’ poort is de sleutel, het ademen is de kracht van herstel”.

Epiphora Methode bevordert bloedaanvoer naar de hersenen

De Epiphora-ademtechniek gaat uit van een verstoring van de bloedaanvoer en -afvoer van en naar je hersenen. Bijvoorbeeld na een whiplash, bij hypermobiliteit of bij (overmatige) stress kan de bloedstroming door de twee slagaders in de nekwervelkolom flink afnemen.

Hans: “Van groot belang hierbij is de bouw van de cirkel van Willis. Dit is een vaatkring van slagaders midden in je brein, die het halsslagadersysteem verbindt met de nekslagaders en zo de hersenen optimaal van bloed probeert te voorzien. Als er in die cirkel van Willis een verstoring of afwijking is, wat bij flink wat mensen (65%) het geval blijkt, kan het zijn dat je bij een stremming in de nekslagaders bepaalde aandoeningen en klachten gaat ontwikkelen, of ze in stand zult houden. Je hele brein krijgt zo simpelweg niet genoeg bloed. Denk aan reumatische klachten, fibromyalgie, hypertensie, verzuurde spieren, spastische darmen, (aura) migraine en whiplash-gerelateerde klachten.”

Met de Epiphora ademtechniek in combinatie met bepaalde houdingen en bewegingen ben je zelf in staat de blokkades in de bloedstroom op te heffen en de ‘overleefkramp’ los te laten. Met als gevolg dat je lichaam in staat is om beter te functioneren en zichzelf te genezen.

Epiphora Methode: op weg naar wetenschappelijk onderzoek

Het zijn voorlopig nog aannames, waarbij Hans zich inzet voor de komst van wetenschappelijke onderbouwing van de methode. Deze aannames stoelt hij op 20.000 sessies die hem de afgelopen tien jaar ‘wonder’ na ‘wonder’ hebben doen laten zien, bij cliënten die in de medische wereld geen aansluiting vonden door hun uitblijvend herstel. Stuk voor stuk waren dit mensen met aandoeningen waarbij blokkades in de bloedstroom van en naar de hersenen en verkrampingen in het lichaam een rol speelden, denk aan reumatische klachten, fibromyalgie en aura migraines. De grote effectiviteit die Hans heeft gezien in de methode, doet vermoeden dat hij hier een belangrijke sleutel te pakken heeft.

Eerder wetenschappelijk onderzoek toonde al aan een verstoorde aderstructuur betrokken is bij het ontstaan van aura migraine. Onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania keken specifiek naar de cirkel van Willis. Bij patiënten die last hadden van migraine met aura bleek de cirkel veelal niet goed ontwikkeld. Een derde van alle vormen van migraine is aura migraine.

Hoe weet je of er iets mis is met de doorbloeding van en naar je brein?

In al zijn jaren onderzoek en observatie heeft Hans verschillende symptomen gezien als rode draad. “De meest specifieke symptomen bij een afwijking in de cirkel van Willis zijn: druk op je hoofd, een vreemd soort ‘trekgevoel’, huid/haarwortelpijn op je kruin, kou in je hele lichaam, overgevoeligheid voor licht, geluid en/of huidprikkels, concentratiestoornissen en wazig zien. Deze symptomen heb ik gezien bij 75% van alle mensen met de diagnose fibromyalgie syndroom.”

Stress ondermijnt de bloedaanvoer en het zelfgenezend vermogen van het lichaam

Als er ergens in je hersenen een gebrekkige bloedtoevoer is, gaat je systeem altijd reageren met een stressreactie. Je zenuwstelsel zal, zeker als zo’n beperkte bloedtoevoer lang aanhoudt, zó strak in de overleef-stand gaan staan, dat het niet automatisch weer terug kan komen in de normale, ontspannen stand.

Je komt dus in een continue fight-or-flight-modus terecht en het lukt je zelf niet hieruit te komen, je zit klem in je eigen verkramping. Als dit bij jou het geval is, heeft het zelfgenezend vermogen van jouw lichaam geen kans zijn werk goed te doen.

Hans: “Je komt terecht in een vicieuze cirkel, want de beperkte bloedaanvoer vanuit je nekslagaders richting je hersenen - bij een slecht aangelegde cirkel van Willis - zorgt voor een stressreactie en die stressreactie zorgt op haar beurt weer voor een verstoring van de bloedaanvoer. Het is dus zaak, wanneer jij in deze vicieuze cirkel zit, deze te doorbreken en jouw ‘Epiphora-poort’ open te zetten, zodat je lichaam zijn helende werk kan doen en jij kunt herstellen van jouw klachten.”

Openen van de Epiphora-poort stimuleert doorbloeding van het brein

Door een weer gezonde doorbloeding van je hersenen, kunnen allerlei spanningsgerelateerde klachten gaan oplossen, maar bijvoorbeeld ook je prikkelgevoeligheid. Hans legt dit effect uit: “De thalamus (belangrijke schakelkamer in je hersenen, simpel gezegd: je filter) krijgt weer genoeg bloed om de prikkels normaal door te geven aan de cortex, zodat de cortex weer neuroplastisch terug kan veren en prikkels normaal kan ontvangen. Dit zorgt voor een einde aan de overgevoeligheid voor prikkels”.

Wanneer je met de methode jouw ‘Epiphora-poort’ openzet en de bloedtoevoer weer goed op gang brengt, geeft jouw lichaam een signaal: je gaat gapen en tranen. Dit signaal vertelt je dat je van de stressmodus in de herstelmodus overgaat. Hier komt overigens ook de naam Epiphora vandaan. Hans: “Epiphora betekent letterlijk ‘tranenvloed’, het overmatig tranen van de ogen. Wanneer je met de techniek de poort van bloedaanvoer weer weet open te zetten, ga je flink gapen en open je hiermee dus ook de poort van het tranenvocht: Epiphora.”

Hoe kan je de Epiphora methode zelf toepassen?

Epiphora is een zelfhulpmethode, eenmaal aangeleerd kan je hem dus zelf thuis elke dag toepassen. Je zult dan al snel resultaat gaan opmerken. Let wel: de methode is alleen zo effectief bij dagelijkse toepassing en wanneer je dit ook volhoudt. Waarschijnlijk zijn je klachten ontwikkeld door een slecht aangelegde cirkel van Willis, en dit vergt dagelijkse aandacht om niet terug in de ‘problemen’ te komen.

Laat je in eerste instantie goed begeleiden, zodat je precies weet hoe de Epiphora methode werkt en je kan focussen op jouw persoonlijke situatie. Dat kan 1-op-1, of in groepsverband. Je vindt meer informatie over Epiphora op: Epiphoramethode.nl.

PS. Ik geef op aanvraag ook online Epiphora consults, kijk bij Ademconsult voor meer info of stuur een mail.

Lees ook: DE MISSENDE LINK BIJ ONVERKLAARD UITBLIJVEND HERSTEL: EEN GESPREK MET HANS TIMMERMAN OVER DE EPIPHORA METHODE


See this content in the original post

Bekijk ook:

See this gallery in the original post