The Breathwork Movement

View Original

Post Commotioneel Syndroom (PCS) overwinnen met behulp van ademwerk - Dit is hoe ademcoach Eelke Rutten dit heeft gedaan

Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches, breathwork facilitators, Wim Hof instructors etc, om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden. Een mooie beweging.

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Ademrituelen vertelt je de verhalen achter de mensen. Lees hier het persoonlijke verhaal van ademcoach & breathwork facilitator Eelke Rutten.

Eelke Rutten - ademcoach & breathwork facilitator

Midden in de natuur, in het buitengebied van St Agatha, 15 kilometer onder Nijmegen, ligt een fijne plek van rust en stilte. Hier vindt je Breathhouse, opgericht door Eelke Rutten, vanuit het idee een plek te creëren waar je de waan van de dag vergeet en nieuwe ideeën en energie opdoet. Waar alles stroomt en je de flow van het leven kunt ervaren. Dankzij ademwerk.

Het was een zware valpartij met de fiets die Eelke’s leven een aantal jaar terug volledig op z’n kop zette. Een langdurige hersenschudding (Post Commotioneel Syndroom, PCS) dwong haar op zoek te gaan naar manieren om haar fysieke en mentale gezondheid - die beiden een flinke klap hadden gehad - weer op de rit te krijgen. Welke rol ademwerk hierin heeft gespeeld en hoe het haar is gelukt PCS te overwinnen, lees je hier.

Eelke, waarvoor komen mensen bij jou?

“Ik faciliteer 1-op-1 ademsessies, coachingstrajecten en groepsademsessies. Ik maak gebruik van bewust verbonden ademwerk, waarbij ik me richt op mensen waarbij de ademhaling niet meer vrij en ontspannen verloopt.

In veel gevallen wordt dit veroorzaakt door (werk)stress, maar ook trauma (groot of klein) en ingesleten oude patronen liggen hier vaak aan ten grondslag. Het lichaam houdt spanning van opgeslagen, onverwerkte emoties vast, waardoor je uiteindelijk niet meer vrij en ontspannen kan ademen. Er kunnen dan klachten ontstaan als vermoeidheid, angst, pijn, slapeloosheid, en burn-out.

Daarnaast werk ik veel met mensen met langdurige onbegrepen klachten zoals bij Post Commotioneel Syndroom (PCS), als gevolg van een hersenschudding. Een groep die me nauw aan het hart ligt, omdat ik zelf jarenlang met dat bijltje gehakt heb.”

Post Commotioneel Syndroom, hoe heb je dat opgelopen?

“Een zware valpartij met downhill mountainbiken veranderde mijn leven in één klap. Ik had wel vaker iets gebroken, maar dan gaf ik het wat tijd en ging het vanzelf over. Na deze val merkte ik gelijk dat het serieus was. Mijn hele visuele systeem lag overhoop en mijn brein kon niet meer verwerken wat ik zag. Mijn spraak was onsamenhangend, evenals mijn cognitie. Maar ook deze keer dacht ik dat het vanzelf wel over ging. Dat ging het echter niet.

Mijn klachten bleven aanhouden en uiteindelijk kreeg ik het stempel Post Commotioneel Syndroom (PCS). Ik sleet mijn dagen binnenshuis, met de gordijnen dicht en de lampen uit. Ik kon geen enkel licht of bewegende beelden verdragen, lezen of tv kijken was onmogelijk en ik had continu hoofdpijn en migraines. Als artsen dan ook niet echt weten wat daarmee te doen, dan kan je je knap hulpeloos voelen. Ik leefde altijd groots, maar met een brein dat door de val niet meer werkte als voorheen, lag mijn leven in puin. Ik moest heel wat zekerheden inleveren.”

Hoe is het je gelukt jouw PCS te overwinnen?

“Een intens proces van revalidatie, acceptatie en groei volgde. Stapje voor stapje pakte ik mijn hardlopen en meditatie weer op, en ben ik gestart met yoga. Door me meer en meer op mijn ademhaling te richten, merkte ik dat mijn autonome zenuwstelsel tot rust kwam en dat er heel langzaam ruimte kwam voor herstel.

Mijn échte herstel kwam nadat ik een intensieve behandeling voor Niet-Aangeboren Hersenletsel in Amerika onderging en gerichte neurovisuele training kreeg. Om mijn lichaam, mijn brein en mijn mind echt weer in balans te krijgen startte ik tegelijkertijd met upregulating ademtechnieken en koudetraining. Door mijn lichaam in een veilige omgeving te laten wennen aan ‘stress’ - door koud water of door een andere verhouding van zuurstof en koolzuurgas middels ademtechnieken - kan ik ook in het dagelijks leven stress beter hanteren. Het werkt als een reset.

Nog steeds is mijn visuele systeem niet volledig wat was. Maar ik kan weer naar buiten, genieten van de zon en de dingen doen die ik leuk vind. Het belet me niet meer om voluit te leven. Met de inzichten die het me gegeven heeft en het ademwerk wat ik nu doe, kan ik nu zeggen dat ik niet eens meer terug zou willen naar mijn leven van voor het ongeluk. Er is veel meer balans gekomen en ik richt mijn energie op de dingen die er voor mij écht toe doen. De rust en het geluk die ik altijd buiten me zocht, vind ik nu binnen in me. M’n adem draag ik altijd bij me, een koude plas is zo gevonden.  

Vanuit deze ervaring help ik nu anderen om weer of meer ontspanning te vinden en het beste uit zichzelf te halen, zodat zij (weer) in hun kracht komen. Zeker voor mensen met PCS kan het door alle beperkingen en onbegrip een heel eenzaam proces zijn. Door handvatten te bieden op ademvlak, maar ook daarbuiten, komt het systeem weer tot rust en ontstaat de mogelijkheid om te helen.”

Kan je uitleggen welke impact bewust ademen heeft op jouw leven?

“Ik kende de kracht van ademhalen al voor het verbeteren van mijn sportprestaties en het omgaan met fysieke pijn. Het zorgde zelfs voor een vrijwel pijnloze bevalling waar ik met warme gevoelens op terugkijk. Maar de kracht van de ademhaling op emotioneel, mentaal en spiritueel vlak leerde ik pas echt kennen met bewust verbonden ademhalen.

Ik heb heel wat puin, waarvan ik vaak niet eens wist dat ik het bij me droeg, van me af kunnen ademen. Door een niet meer goed functionerend brein voelde ik me behoorlijk gevangen. Ik heb echt mijn 'nieuwe' zelf weer uit moeten vinden. Door m'n verdriet, angsten en frustraties niet meer weg te duwen, maar ermee te zijn en ermee te ademen, kreeg ik nieuwe inzichten. Zo ontstond er weer ruimte om m'n leven een nieuwe wending te geven.”

Heb je een vast dagelijks ademritueel?

“Voordat ik ga slapen doe ik altijd een ‘1000 breaths’ verbonden ademhaling. Hier ben ik 20 minuutjes mee bezig. Het helpt me om de dag af te sluiten en ik slaap er heerlijk van.

's Ochtends gaat om 6:30 uur mijn wekker. Als het me gegund is - ik heb twee kleine kinderen, zij zijn hierin bepalend - begin ik de dag met de Wim Hof Methode en daarna nog wat stretchen. Of ik doe de Briesende stier of Blaasbalg. Dit is een oefening waarbij je in drie rondes 30 keer stevig en in flink tempo in- en uitademt door de neus terwijl je je armen tijdens een inademing omhoog strekt en tijdens een uitademing naar beneden tegen je ribben trekt, waardoor je de lucht nog wat meer uitstoot.

Ik sla in elk geval nooit m'n koude douche over. Heerlijk vind ik het om zo mijn dag vol energie te kunnen beginnen. Overdag als ik een inkakmomentje heb, laad ik me met name op door lekker naar buiten te gaan. Ik ben een echt buitenmens. Als het even lukt trek ik m'n hardloopschoenen aan en ga ik een rondje hardlopen - met neusademhaling. In de winter altijd gevolgd door een plons in natuurwater. Daar kijk ik nu echt weer naar uit!”

Welk advies kan je geven aan mensen voor wie ademwerk nieuw is?

“Doe wat goed bij je voelt. Op internet zijn er honderden technieken te vinden die je kan doen. Probeer er wat van. En ben er niet continu mee bezig, dan maak je jezelf gek.

Wil je echt kijken hoe je je eigen adempatroon kan verbeteren en dieper gaan als het gaat om bepaalde patronen waar je tegenaan loopt, emoties die je wilt verwerken of klachten die aandacht nodig hebben? Kijk dan naar een ademcoach die je daarbij kan helpen.”

Welke boeken hebben jou geïnspireerd op je pad?

Ontdek de Kracht van Ademen van Mr. Breath - Rob Koning: een praktisch boek over ademhalen met fijne doe-het-zelf ademhalingsoefeningen. Het heeft ervoor gezorgd dat ik de opleiding tot Ademcoach bij Mr. Breath ben gaan doen.

The Body Keeps the Score (Traumasporen in het NL) van Bessel van der Kolk - psychiater en traumadeskundige: een heel goed boek over trauma. Het legt uit hoe je brein, je geest en lichaam omgaan met trauma en deze verwerken. Hoe trauma's letterlijk worden opgeslagen in je systeem en waarom je doet wat je doet na een trauma. Het boek geeft heel veel inzicht en ook handvatten voor goede (medische) zorg.

Het Nieuwe Ademen van James Nestor: een boek over ademen wat je niet opzij kan leggen. Op basis van medisch onderzoek en recente studies leer je alles over ademhalen - en hoe juist niet adem te halen. Vlot, verfrissend en met humor geschreven. Na het lezen van dit boek zal je nooit meer hetzelfde over ademhalen denken.”

See this content in the original post

Eelke Rutten - Breathhouse

Meer weten over Eelke en haar werk? Kijk op www.breathhouse.nl.
Volg Eelke via Instagram of Facebook voor de laatste updates.


PS. Ik ken zelf overigens de gevolgen van Post Commotioneel Syndroom (PCS) maar al te goed, en ook welke enorme kracht de adem heeft bij herstel. Lees hier meer over mij en mijn herstel, of lees mijn ebook What the Breath. Liefs, Nikki


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.


See this content in the original post