Wat is een goede ademhalingsfrequentie tijdens je slaap?
Sinds de opkomst van smartwatches en andere wearables kunnen we veel ‘biofeedback’ meten. Denk aan je dagelijkse stappen, je hartslag, je mate van herstel én je ademhalingsfrequentie tijdens slaap. Wat zegt dit laatste getal en hoe moet je dit interpreteren?
Wat is een goede ademfrequentie tijdens je slaap?
De vraag rees, nadat ik op zowel mijn Fitbit als Oura-ring ontdekte dat er een functie is die je ademhalingsfrequentie meet tijdens je slaap. Mijn ademfrequentie bleek rond twaalf keer per minuut te liggen. Dit getal verbaasde me. Twaalf keer leek mij namelijk best veel, als je je bedenkt dat je ademhaling in rust niet meer dan 8 tot 10 keer per minuut hoeft te zijn. Tijdens je slaap - diepe rust, zou je denken - is dit getal dus meer dan ik zou verwachten. Hoe zit dit?
Gemiddelde ademfrequentie in slaap blijkt 12 - 20 keer per minuut
Wat zegt de wetenschap over dit topic? Laten we daarmee starten. In dit artikel van de Sleep Foundation is te lezen dat gezonde volwassenen (zonder ademhalingsstoornissen zoals slaapapneu) een ademfrequentie hebben tussen de 12 en 20 keer per minuut, waarbij het gemiddelde 15 to 16 keer per minuut is.
Dat is ook wat de artikelen in mijn Fitbit en Oura app zeggen:
“Ademsnelheid, ook wel ademhalingsfrequentie genoemd, is het aantal keer dat je per minuut ademhaalt. Gewoonlijk is je ademsnelheid 12-20 ademhalingen per minuut. Er zijn verschillende factoren die je ademsnelheid kunnen beïnvloeden, zoals leeftijd, geslacht, gewicht, long- en hartaandoeningen, angstgevoelens en koorts.”
Ik blijk dus zelfs aan de lage kant te zitten met mijn twaalf ademhalingen per minuut tijdens mijn slaap. Toch voelt dit voor mij als veel.
Kasper van der Meulen over de ademfrequentie tijdens slaap
Mijn boerenlogica zou dit kunnen verklaren door de verschillende slaapstadia, waarbij je bijvoorbeeld in je REM-slaap erg actief bent, waardoor je ademfrequentie ook omhoog gaat. Maar zeker weten doe ik het niet.
Ik krijg er ook regelmatig vragen over via de mail en op Instagram. Zodoende besluit ik Kasper van der Meulen (een groot ademhalingsexpert, zie ook zijn Breathwork Masterclass - aanrader!) te vragen om opheldering.
Waarom is mijn ademfrequentie tijdens slaap hoger dan ik zou verwachten?
Dit is zijn antwoord:
“Hi Nikki, goede vraag! Die krijg ik ook nog al eens en ik heb nog geen sluitend antwoord.
Volgens verschillende bronnen is de gemiddelde ademfrequentie in slaap zo’n 15-16 ademhalingen per minuut. In het boek van Matthew Walker (‘Why We Sleep’, of ‘Slaap’ in het Nederlands) las ik ook dat de ademfrequentie van nature hoger is in slaap. Echter vind ik ook andere bronnen die dat tegen spreken.
De ademfrequentie hangt samen met de stofwisseling dus je zou kunnen stellen dat verschillende fases van de slaap cyclus ook verschillende ademfrequenties hebben.
Zelf heb ik de afgelopen maanden mijn ademfrequentie van 15 naar 12 ademhalingen per minuut gebracht met hypoventilatie (ademoefeningen gericht op bewust veel minder en lichter ademen dan normaal) en ik merk absoluut dat mijn slaapkwaliteit en HRV zijn verbeterd.
Dat is even alles wat ik heb, mocht je nog wat moois tegen komen dan hoor ik het graag :)”
Conclusie:15 keer per minuut ademen tijdens je slaap is volkomen normaal
Dat is even alles wat we hebben dus. Mocht jij meer weten, hoe we ademen tijdens onze slaap en waarom het gemiddelde is zoals het is, laat het dan zeker weten! Forever students, toch? Slaap lekker!
Tools die helpen bij het verbeteren van je slaap
Als je jouw slaapkwaliteit (en ademhaling) wilt verbeteren, kijk dan zeker naar deze heilzame tools.
Somnox
Somnox is een fantastisch hulpmiddel als je beter wilt slapen! Zie het als soort ademend kussen, waar je tegenaan gaat liggen en in no-time kalmeert en in slaap valt. Dit hulpmiddel wordt ook in ziekenhuizen gebruikt, en word vergoed door diverse zorgverzekeringen.
Kijk voor meer info op Somnox.com.
Gebruik de code TBM2025 voor 1 maand korting! (geldig vanaf 6 maanden)
Pebbles
De Pebbles vind ik persoonlijk fantastisch. Het werkt als een ademcoach in je hand, die je op een zeer prettige manier begeleidt met het doen van ademhalingsoefeningen. Namelijk, met trillingen / vibraties die je voelt (heel fijn) in je handpalmen en heel makkelijk en intuïtief te volgen zijn.
Pebbles is ontwikkeld door Glimp, een ambitieuze start-up uit Delft met een missie: maatschappelijke impact maken door te innoveren binnen de geestelijke gezondheidszorg. Met hun Pebbles willen ze de hersteltijd van burn-outs halveren of liefst helemaal voorkomen.
Gebruik de kortingscode TBM voor €10 korting op Glimp.health.
Zippit mondtape
Je mond dichtplakken, het kan veel verschil maken voor jouw nachtrust! Het helpt namelijk om door je neus te blijven ademen, en dit levert veel gezondheidsvoordelen op. Een stukje tape plakken, zoals deze van Zippit (vind ik persoonlijk de fijnste), is voor mondademhalers (± 65%) een ideale en simpele oplossing voor een betere nachtrust - en dus ook voor een betere, fitte en energieke dag.
Je vindt alle info op Zippit.nl.
Bekijk ook: