The Breathwork Movement

View Original

Waarom langzaam ademen je leven verandert - Het verhaal van ademinstructeur Tim van der Vliet

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Dit is het verhaal van ademcoach, -teacher, instructeur en youtuber Tim van der Vliet.

Ademcoach & Ademinstructeur Tim van der Vliet

Ademcoach en breathwork expert Tim van der Vliet woont in Amsterdam, waar hij coacht en diverse breathwork workshops verzorgt,. Daarnaast reist hij de hele wereld over om bijzondere retreats en trainingen te verzorgen. Ook is Tim schrijver, momenteel werkt hij aan zijn derde boek.

Wie is Tim van der Vliet?

Tim: “Ik ben ademcoach, ademinstructeur en youtuber. Ik kan mezelf toch wel een complete ‘nerd’ noemen als het aankomt op de wetenschap achter het ademen, het is zó interessant.

Ik doe wat ik doe, enerzijds om mensen te helpen, klinkt misschien wat cheesy maar zo simpel is het wel. Bewust met je adem bezig zijn stelt je in staat om op een hele simpele manier tot meer energie, meer happy hormonen, neurotransmitters en tot een vorm van reset komen. Het helpt je om veel rustiger te kunnen worden, in relatief weinig tijd.

Aan de andere kant ben ik hiermee bezig voor mezelf, omdat ik het waanzinnig interessante materie vind. Ik kan dan ook met veel enthousiasme erover vertellen. Als ik lesgeef, moet ik de nerd in mij soms een beetje in bedwang houden, ik kan helemaal losgaan over de fantastische bio-hacks die de adem met zich meebrengt.

Kortom, ik vind het ontzettend leuk wat ik doe en dat draag ik dan ook graag uit. Dankzij mijn werk reis ik de hele wereld over, heb ik de vrijheid om genoeg tijd met mijn vijf kinderen te kunnen doorbrengen, kan ik mijn youtubekanaal onderhouden, nieuwe online business ontwikkelen, een boek schrijven… Dat maakt dankbaar, ik ben blij waar ik nu sta.”

Hoe is ademwerk op jouw pad gekomen?

“Zo’n vijftien jaar geleden had ik mijn eerste yogales. Al vrij snel ging ik elke dag yoga-oefeningen doen, de vijf Tibetanen werden vast onderdeel van mijn dag. Op een dag kwam ik terecht in een yogales van een bijzondere, tikje gekke man, echt zo’n die-hard yogaleraar. In zijn lessen deden we veel breath of fire, lang achter elkaar. Die man was vreemd en zijn lessen intens, maar dat was de eerste keer dat ik me echt bewust werd van wat de adem voor je kan doen.

Na die lessen, op de fiets naar huis, voelde ik me altijd zo lekker, zo schoon, met zoveel happy hormonen. Zo fijn! Dit was het eerste begin, maar nog maar een fractie. In de lessen had ik de ervaring, maar thuis was ik er niet zo mee bezig, de adem zat nog niet direct dagelijks in mijn systeem.

Tim van der Vliet & Wim Hof.

Dat kwam later, een jaar of zes geleden. Ik was uitgenodigd in Engeland om een praatje te houden over het boek dat ik had geschreven (Open je Ogen, red.). Daar ontmoette ik Wim Hof. Hij moest daar ook een praatje houden, we waren door dezelfde organisatie uitgenodigd. Er was meteen een intuïtieve klik tussen ons, vanuit een gevoel van brotherhood. Zodoende dat Wim ook tijdens een koffie enthousiast (op z’n ‘Wims’) liet vallen: “Hey, maar wil jij niet mijn methode ook leren?!”.

Zo ben ik de intructor’s course gaan doen, in eerste instantie puur voor mijn eigen persoonlijke ontwikkeling. Maar de ademhaling greep me steeds meer. Aan de Wim Hof Academy leer je over hoe je met je adem je autonome zenuwstelsel kunt beïnvloeden en je cardiovasculaire systeem kunt trainen, hoe je happy hormonen en neurotransmitters kunt produceren, hoe je witte bloedcellen kunt aanmaken die je immuunsysteem versterken en ziektes te lijf gaan… Dit is slechts een fractie van de waslijst aan effecten en voordelen, het is geniaal.”

Voor je eigen persoonlijke ontwikkeling dus, maar je bent toch teacher geworden?

“Klopt. Ik ging de opleiding doen voor mezelf, maar werd zó enthousiast over de adem dat ik er toch ook graag les in wilde gaan geven. Je kunt er zoveel mensen mee helpen. Na de instructor’s course ben ik eerst ademhalings-/ijsbad workshops en trainingen gaan verzorgen met een vriendin van me, Simone Heijhoff, zij was een jaar daarvoor Wim Hof instructor geworden. Al snel wist ik dat deze techniek zó bijzonder was, dat er meer mensen mee geholpen konden worden en dat ik ermee de wereld rond moest gaan reizen. Ik heb toen een ferm besluit gemaakt en een intentie gezet voor mezelf: ‘ik ga dit doen’. En dat is ook zo gebeurd.

Ik blijf mezelf continu ontwikkelen op dit vlak, dat heeft het ook gebracht. Dit is ook te zien op mijn youtubekanaal. Ik ben een nerd die dingen uitzoekt en hierbij alles eerst op zichzelf toepast en test. Ik noem mezelf dan ook de ‘I know nothing teacher’: ik praat vanuit eigen ervaring maar laat me vooral weten als jij iets weet wat ik niet weet. Daarmee ben ik ook een informatiehub geworden, alle comments leveren ook weer interessante inzichten en kennis op om naar te kijken.”

Wat is jouw missie met alles wat je doet?

Tim en zijn oudste dochter op de Filipijnen.

“Mijn training redt levens. Dat klinkt als een bold statement, maar mijn training heeft mijn eigen leven gered. Ik was op reis op de Filipijnen met mijn kinderen en mijn oudste dochter wilde nog één keer ‘die haaienduik’ maken. Dat is een waanzinnig mooie duik, te gek om te doen. Je staat op om half 5, je gaat naar zo’n dertig meter diepte en dan komen er prachtige voshaaien voorbij.

Halverwege die duik naar beneden voelde ik dat er iets mis was, ik was aan het hyperventileren. Toch ging ik door, mijn papa-ego (‘met papa niks aan de hand hoor!’) was te groot. Eenmaal beneden was de stroming super heftig, ik werd duizelig en kreeg tunnelvisie. En dan krijg je zo’n gedachte: ik spuug mijn apparaat uit, ik adem water in, ik ga hier dood.

Gelukkig nam het overlevingsinstinct het van me over. Van mijn Wim Hof training en de ijsbaden heb ik geleerd hoe je rustig kan worden in extreem stressvolle omstandigheden: langzamer gaan ademen. Ik was compleet in paniek, maar ik wist wat ik moest doen. Adem langer uit, steeds langer uit… De duizeligheid verdween en ik was weer oké.

Kortom, mijn training heeft op dat moment mijn eigen leven gered. Ik wist daarna ook: wat ik doe is groter dan ikzelf. Ik sta in dienst van het verspreiden van die boodschap, je kunt me midden in de nacht wakker maken om een training te geven. Het geeft me ook zoveel energie. Het is ook echt zo: langzaam ademen verlengt je leven.”

Hoe begin jij je dag, een aantal rondjes Wim Hof breathing?

“Zo was het inderdaad wel, jarenlang heb ik iedere ochtend de Wim Hof Methode gedaan. Op een zekere dag dacht ik: dit duurt me een beetje te lang. Ik kan heel lang mijn adem inhouden, dus die sessies werden langer en langer. Ik heb een druk leven met vijf kinderen dus zocht naar een manier om het sneller en efficiënter te kunnen doen.

Zodoende heb ik mijn eigen ademtechniek ervan gemaakt, ik noem hem de TT-breath. De retenties zijn korter en zo ben ik in tien minuten ‘klaar’. Een supermooi bijkomstig voordeel hiervan is dat ik sindsdien gedurende de dag nooit meer op iets of iemand wacht. Als iemand wat later is, gebruik ik die tijd om mijn ademoefening te doen, hij kan namelijk altijd en overal tussendoor. Wel een beetje stilletjes trouwens, anders kunnen de mensen om je heen gaan denken dat je gek bent geworden. Doordat ik elk dood moment ben gaan gebruiken als een ademmoment, doe ik opgeteld zo wel een uur aan ademsessie op een dag.

Daarnaast pas ik specifiek technieken toe om te kalmeren wanneer ik me bijvoorbeeld gestrest voel, of om nieuwe energie te krijgen wanneer ik me verveel. Op dit moment ben ik veel bezig met de Tummo-techniek, daar ben ik fan van! Die kost me nu maar vijf minuten in de ochtend.”

Welke heb jij voor mensen die nieuw zijn met ademwerk?

“Een dagelijks ritueel, waarin je elke dag een korte oefening inbouwt, is iets wat op lange termijn enorme impact maakt. Die practice hoeft niet groot of lang te zijn, het advies is: maak hem klein. Denk aan het tandartsmodel. Je hebt schone tanden omdat je ze elke dag een paar minuten poetst, niet omdat je twee keer per jaar naar de tandarts gaat.

Ik zie veel mensen een workshop doen, helemaal enthousiast worden en roepen: ‘Ik ga dit elke dag thuis doen!’. Hierbij overschatten we vaak wat we kunnen doen op korte termijn. Een uur per dag ademen is fantastisch, maar houden de meesten niet langer dan een paar weken vol.

Kortom: begin klein, maak babysteps, pak vijf minuten in de ochtend. Op die manier word je ook tijdens je dag adembewuster en zal je eerder na gaan denken over de manier waarop je ademt. Zo kun je alle dode momenten ook leven in gaan blazen, letterlijk. Sta je te wachten op de bus, de trein, een vriend? Speel met je adem, maak er een korte oefening van. Al die kleine babystapjes zorgen ervoor dat je uiteindelijk een enorme stap vooruit hebt gemaakt, zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen. Vanuit de filosofie: ‘consistency over intensity’.

Mijn andere tip is: leer langzaam ademen. Als er twee woorden zijn die je leven gaan veranderen: ‘langzaam ademen’. Als wij stress hebben gaan we hoog in de borst en sneller ademen. Als je jezelf aanleert om langzamer te ademen, train je je parasympathische zenuwstelsel, verantwoordelijk voor de rust in ons systeem. Je wordt algemeen kalmer en gaat je beter voelen. En dat effect bereik je dus al met een paar minuten in de ochtend, en een groter adembewustzijn tijdens je dag.

Vergelijk het met hardlopen: van hardlopen gaat je hartslag omhoog. Maar mensen die regelmatig hardlopen hebben gemiddeld een lagere hartslag dan mensen die ongetraind zijn. Met een lagere hartslag leef je langer en zie je er jonger uit. Zo is dat ook met ademen: adem je minder vaak per minuut, leef je langer en zie je er ook jonger uit.”


Tim van der Vliet - Teaching & Coaching

Wil je meer weten over Tim en zijn werk, zie: Timvandervliet.com.
Voor Tim's ademopleiding zie: Timvandervliet.com/control-your-breath-control-your-life.
Volg Tim via Instagram en Facebook voor de laatste updates en uiteraard via zijn youtubekanaal: Tim van der Vliet. Daar vind je ook veel informatie, kennis en ademsessies om op mee te ademen.

See this content in the original post

Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.


See this gallery in the original post

Bekijk ook:

See this gallery in the original post