Last van snurken? Deze tips helpen jou (of je partner) te stoppen
Snurken is een veelvoorkomend probleem waar wereldwijd miljoenen mensen last van hebben. Zowel de persoon die snurkt, als de partner die ernaast ligt. Waardoor ontstaat snurken, wie heeft er last van en vooral: hoe kom je ervan af? In dit artikel krijg je antwoorden op deze vragen en praktische tips om snurken te verminderen of zelfs te stoppen.
Wat is snurken?
Snurken is het geluid dat ontstaat tijdens het slapen wanneer de luchtstroom door de mond of neus niet helemaal vrij is. Dit veroorzaakt een trilling van de weefsels in de keel, wat resulteert in het karakteristieke snurkgeluid. Snurken komt voor in verschillende gradaties, van een zacht gerommel tot een hard, verstorend geluid. Het komt voor bij mensen van alle leeftijden, hoewel het vaker voorkomt bij volwassenen en ouderen.
Snurken komt bij zowel mannen als vrouwen voor, maar vaker zie je het bij mannen. Ongeveer 40% van de volwassen mannen en 20% van de volwassen vrouwen snurken af en toe. De kans op snurken neemt toe met de leeftijd. Bij ouderen wordt het vaak ernstiger door het verlies van spierspanning in de keel. Bovendien heeft ongeveer 10% van de mensen last van ernstig snurken, wat kan wijzen op slaapapneu – een aandoening waarbij de ademhaling tijdelijk stopt tijdens de slaap.
Wat veroorzaakt snurken?
Als je op fysiologisch niveau kijkt, ligt de basis van snurken in de luchtwegen. Wanneer je slaapt, ontspant het spierweefsel in je keel en mond. Dit kan leiden tot een vernauwing van de luchtwegen. Omdat je tong ook een spier is, kan deze verslappen en een deel van de keel bedekken. Dit zorgt voor een vernauwing van de luchtweg tussen je neus en stembanden en turbulentie van de luchtstroom als je in- en uitademt, met als gevolg ronken, fluiten, grommen, zagen… oftewel: snurken.
Snurken kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn:
Verstopping van de luchtwegen
Wanneer de neus of keel verstopt is, bijvoorbeeld door een verkoudheid of allergieën, wordt de luchtstroom belemmerd, wat leidt tot snurken.Overgewicht
Mensen met overgewicht hebben vaak meer vet rondom de nek en keel, wat druk uitoefent op de luchtwegen en het snurken kan verergeren.Slaappositie
Slapen op de rug kan ervoor zorgen dat de tong naar achteren valt en de luchtwegen gedeeltelijk blokkeert, wat snurken kan veroorzaken en versterken.Spanning van de keelspieren
Als de spieren in de keel te ontspannen zijn, bijvoorbeeld door alcoholgebruik of slaapmiddelen, kan dit leiden tot snurken.Ouderdom
Naarmate we ouder worden, worden de spieren in de keel slapper en neemt de elasticiteit af, waardoor de kans op snurken toeneemt.Anatomische factoren
Bij sommige mensen kunnen bepaalde anatomische eigenschappen, zoals een vergrote huig of een afwijkend neustussenschot, het risico op snurken verhogen.
De gevolgen en risico’s van snurken
Wanneer je slecht slaapt naast een partner die snurkt, heeft dit uiteraard direct invloed op je mentale en fysieke gezondheid. Goed slapen is essentieel en heeft invloed op alle processen in je lichaam. Wanneer je zelf snurkt, is het ook belangrijk om naar oplossingen te gaan kijken. Ook al denk je hier verder zelf geen last van te hebben.
Hoewel snurken op zichzelf misschien niet direct schadelijk is, kan chronisch snurken duiden op onderliggende gezondheidsproblemen. Het kan bovendien verschillende nadelige gevolgen hebben, waaronder:
Slaapverstoring
Snurken kan de slaapkwaliteit beïnvloeden, zowel voor de persoon die snurkt als voor zijn of haar partner. Hierdoor kunnen slaaptekort en vermoeidheid ontstaan, wat het dagelijks functioneren bemoeilijkt.Relatieproblemen
Snurken kan leiden tot irritatie en conflicten tussen partners. Het kan een oorzaak zijn van slaapproblemen bij de partner van degene die snurkt.Gezondheidsrisico’s
Snurken kan gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals obesitas, vermoeidheid, concentratieproblemen en gedragsstoornissen. In sommige gevallen kan snurken een teken zijn van slaapapneu, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken, zoals verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten, en zelfs een verhoogd risico op beroertes.
Wat is de oplossing voor snurken?
Om dit verhaal persoonlijk te maken: ik heb een partner die snurkt. Iets wat soms voor frustratie zorgde, vanwege de gebroken nachten waar ik niet op zat te wachten. Dus zocht ik naar een oplossing. Ik besloot een hulpvraag uit te zetten op Instagram: “Wat helpt bij snurken?” Hier kwam een aantal tips en adviezen uit.
Allereerst som ik de ‘klassieke’ antwoorden op om snurken te verminderen of te stoppen. Afhankelijk van de oorzaak van het snurken, kunnen de volgende oplossingen helpen - al zorgden ze in mijn geval niet voor dé oplossing (daarover verderop meer):
Verander van slaappositie
Probeer op je zij te slapen in plaats van op je rug. Dit kan voorkomen dat je tong naar achteren valt en je luchtwegen blokkeert.Gewichtsverlies
Het verliezen van overtollig gewicht kan helpen om vetophopingen rond de nek en keel te verminderen, wat de luchtwegen vrijer maakt en het snurken kan verminderen.Alcohol en kalmerende middelen vermijden
Alcohol en kalmerende middelen kunnen de spieren in de keel ontspannen, wat het snurken verergert. Probeer het gebruik van deze stoffen te vermijden, vooral vlak voor het slapen.Behandel allergieën of verstopte neus
Als je snurkt vanwege een verstopte neus, probeer dan je luchtwegen te openen (bijvoorbeeld met neusstrips of door te neuriën).Gebruik een snurkbeugel
Voor mensen die ernstig snurken kan een anti-snurkbeugel helpen. Zie bijvoorbeeld de snurkbeugel van Purelygoods. Verderop meer daarover.Chirurgische ingrepen
In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om bijvoorbeeld een verstopte neus te verhelpen of de huig te verkleinen. Dit wordt echter meestal als laatste optie overwogen, wanneer andere methoden niet effectief zijn.Slaapapneu behandelen
Als je vermoedt dat je snurken gerelateerd is aan slaapapneu, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een diagnose en behandelingsopties.
Meer oplossingen bij snurken
In feite had ik uiteindelijk maar twee simpele dingen nodig om mijn partner minder/zachter te laten snurken en mijn nachtrust te verbeteren, namelijk: betere oordoppen (voor mij) en mondtape (voor hem).
Mondtape tegen snurken
Mondtape is een klein pleistertje dat je over je lippen plakt voordat je gaat slapen, dat ervoor zorgt dat je door je neus blijft ademen tijdens de nacht, in plaats van door de mond. Dit laatste heeft veel nadelige gevolgen, waaronder snurken. De poging waard om dit te proberen dus, het is immers laagdrempelig en makkelijk te implementeren.
Mondtape werkte niet a-la-minute, moet ik zeggen. Het had een ietwat lange adem nodig. Maar na ongeveer een week begon ik toch duidelijk verschil te merken. En hierna nog steeds meer en meer. Het snurken werd dankzij de mondtape minder en ook steeds een stukje minder luid. Heel fijn.
We gebruiken de mondtape van Zippit:
Oordoppen bij snurken (voor alle partners)
Naast mondtape voor de snurker zelf, ben ik op zoek gegaan naar betere oordoppen voor mezelf. Ik sliep altijd al met oordoppen in, maar had altijd simpele wegwerpoordopjes van de drogist. Maar toen vond ik op Bol.com deze oordoppen met 35db geluidsdemping. Voor maar €14,95 bovendien. Ze werken super, het is nu een stuk stiller in mijn hoofd.
Meer tips tegen snurken
Ik had als gezegd de vraag gesteld op Instagram, hier kwamen meer tips uit.
Onderstaande tips heb ik niet zelf getest, maar wie weet heb jij er (wel) wat aan.
Krachttraining
Krachttraining was een van de antwoorden. Een verklaring zou zijn dat door te sporten je spieren aanmaakt en ook je keelspieren strakker worden, wat snurken helpt tegengaan. Je algehele spierhuishouding wordt sterker dus, dankzij krachttraining.
Trainen van specifiek de mond en keelspieren
Het kan effectief zijn om je mond- en keelspieren en de spieren in het zachte gehemelte te trainen. Een belangrijke reden voor snurken is dat de spieren en het weefsel in de keelholte ontspannen. In extreme gevallen blokkeert de luchtweg volledig wat leidt tot een luchtwegobstructie: je kunt niet ademen tijdens je slaap.
Er zijn diverse oefeningen die je kan doen, bijvoorbeeld de ‘tongtrekker’. Hiervoor steek je je tong zo ver mogelijk recht naar voren uit, breng je vervolgens het puntje van je tong richting je neus, ga je met je tong omlaag richting je kin, dan naar je linkerwang, je rechterwang… En herhaal deze oefening dagelijks 10 keer op een hoog tempo.
Afvallen
Deze stond al bij de ‘klassieke tips’: overgewicht kan snurken veroorzaken. Voldoende beweging en een gezonde leefstijl zijn dus niet alleen van belang voor een goede gezondheid, maar kunnen ook snurken verhelpen. Een tip voor duurzaam afvallen is het SlimSlank programma van B-mind. Dit kijkt verder dan de vele ‘standaard’ afvalprogramma’s en helpt je op een gemakkelijke manier een gezond gewicht bereiken. Meer info, zie: SlimSlank.
Snurkbeugel
Een snurkbeugel is een bitje dat help snurken te verminderen/stoppen en dus helpt voor een betere gezondheid en een diepere nachtrust. Kijk bijvoorbeeld naar deze aanpasbare snurkbeugel van Purelygoods. Deze helpt ook bij tandenknarsen.
FaceFormer
FaceFormer therapie is uitgevonden door een Duitse patholinguïst, Dr. Berndsen, en het trainingapparaat (een mondstuk) dat hierbij hoort heet de FaceFormer. De training is zo ontworpen dat je met gedisciplineerde en regelmatige oefening met dit mondstuk uiteindelijk permanent kunt slapen zonder te snurken – en zonder hulpmiddelen.
Tot zover de tips van de community!
Hopelijk kan je hiermee vooruit. Want door de (voor jou) juiste maatregelen te nemen, kun je niet alleen het snurken verminderen, maar ook je slaapkwaliteit verbeteren, waardoor je weer beter uitgerust en energieker door het leven kunt gaan.
Bekijk ook: