The Breathwork Movement

View Original

Ontdek de kracht van Trauma Release & Breathwork - Het verhaal van ademcoach Maaike Boere

Wat doen ‘professionele ademhalers’ als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Lees hier het verhaal van Maaike Boere, ademcoach, trauma- en kundalini facilitator uit Leiden.

Maaike Boere - Ademcoach, trauma- en kundalini facilitator

Maaike Boere is ademcoach, kundalini facilitator en reiki meester in Leiden. Je kunt bij haar terecht voor verbonden ademwerk, trauma release sessies (BRTT: Body Remembers Trauma Therapy), DMT breathwork sessies, Kundalini activatie sessies en reiki healings, 1-op-1, duo, in groepsverband, en in de vorm van retreats in zowel Nederland als Spanje.

Maaike biedt ook specifieke transformatietrajecten aan, gericht op burn-out (preventie en herstel), emotie-eten (grotendeels met lichaamsgerichte sessies zoals met BRTT en ademwerk), en (liefdes)verdriet Soms ook in combinatie met microdosing truffels.

Vanuit haar jarenlange ervaring (ook als diëtist, leefstijl- en slaapcoach), heeft ze gezien hoe lastig het is voor veel cliënten om blijvend gedrag te veranderen, als er niet ook naar de onderliggende oorzaken werd gekeken. Zodoende is ze zich gaan verdiepen in onder meer ademwerk in trauma release, om naar de diepere, onbewuste lagen te kunnen afdalen.

Het zijn stuk voor stuk krachtige, helende therapievormen waarin Maaike je kan begeleiden, niet alleen vanwege haar uitgebreide professionele kennis; ook door haar persoonlijke ervaringen. Hier deelt Maaike haar persoonlijke helingsreis, waaruit (wederom) blijkt hoe groot de kracht van ademwerk is bij traumaherstel en persoonlijke groei.

Hoe ben je voor het eerst met ademwerk in aanraking gekomen?

“Trauma release en ademwerk kwam op mijn pad nadat ik zelf een aantal traumatische gebeurtenissen had meegemaakt. Precies op het goede moment, want mijn wereld stond op instorten. Ik was op dat moment 37, mijn relatie was net uitgegaan en we hadden het jaar ervoor ook nog eens samen een miskraam meegemaakt na drie maanden zwangerschap. Ik viel in een zwart gat.

Op Instagram zag ik een advertentie voor een ‘trauma release en breathwork sessie’ voorbij komen die mijn aandacht trok, alsof het zo moest zijn. ‘Trauma release’, zo ontdekte ik, is een lichaamsgerichte methode waarbij je de iliopsoas heupbuigerspier - ook wel ‘de spier van de ziel’ - op spanning brengt om vervolgens alle opgeslagen stress, spanning en trauma uit je lichaam te trillen. Het is zeer effectief, omdat je al vrij snel naar je onderbewustzijn kunt gaan - als je ego dit toelaat. Zo’n lichaamsgerichte sessie in combinatie met ademwerk wordt ook wel ‘Body Remembers Trauma Therapy’ genoemd, oftewel BRTT.

Tijdens die bewuste eerste sessie kreeg ik direct het inzicht dat ik anderen hier mee zou gaan mogen helpen. Dat was erg mooi, aangezien ik al jaren het gevoel had dat ik niet tot mijn pensioen fulltime diëtiste zou blijven (ik ben al 16 jaar diëtist en leefstijlcoach met een eigen praktijk), maar dat er meer was om te onderzoeken en delen. Als ik nu terugkijk besef ik dat lichaamswerk veel krachtiger is dan psychotherapie. Het echt naar je gevoel gaan en je lichaam het werk laten doen is toch heel anders dan praten en cognitieve therapie. Je lichaam weet precies wat het op dat moment nodig heeft en mag loslaten. Geen negatief woord over andere therapievormen, maar persoonlijk voelde die ene sessie voor mij als úren psychotherapie! 

Ik voelde me zoveel lichter na mijn bewuste eerste sessie, dat ik vanuit deze ervaring direct drie opleidingen ben gaan volgen, waaronder een breathwork facilitator opleiding op Koh Phangan in Thailand. Dit was een magische ervaring, mede hierdoor ben ik veel meer in mijn kracht komen staan.”

Je bent inmiddels geen fulltime diëtiste meer?

“Ik begeleid ook nog steeds mensen als diëtist en leefstijlcoach, maar ik maak nu graag de combinatie met ademwerk, dit blijkt namelijk erg waardevol. Ik zie in de praktijk veel mensen met stress, slaapproblemen, een hoge bloeddruk, diabetes, etc. Er valt grote winst te behalen met de adem bij mensen die het chronisch verkeerd doen. Zodoende check ik nu altijd hoe vaak mensen per minuut ademen en of de adem hoog in de borst, of juist in de buik zit. Ik ben ervan overtuigd dat er veel minder medicatie nodig is als de focus éérst ligt op een holistische aanpak, en dus een goede, kalme ademhaling.”

Kan je uitleggen wat ademwerk voor jou zelf heeft gedaan?

“Ik ervaar dankzij ademwerk echt een transformatie in persoonlijke groei. Ik leef met veel meer zelfliefde en zelfvertrouwen, ik voel meer innerlijke rust, dankbaarheid en liefde voor mensen en dieren om me heen, en ik voel een sterker bewustzijn. Ik heb grotendeels afscheid kunnen nemen van mijn belemmerende overtuigingen en onzekerheden.”

Heb je jouw traumatische gebeurtenissen zo ook kunnen verwerken?

“Mijn helingsproces is geen quick fix geweest. Ik heb ervaren dat elke helingssessie die ik heb gedaan - trauma release, ademwerk, kundalini en reiki sessies - me steeds verder hielpen om stukken in mezelf te helen, mezelf beter te begrijpen, oude patronen en overtuigingen te kunnen loslaten en dus echt dichterbij mezelf te kunnen komen.

Als je écht graag iets wilt veranderen, dan is het altijd mogelijk. Dat weet ik inmiddels ook, want ik heb veel kunnen helen. Maar het is niet altijd een snelle of makkelijke weg. Het vergt een investering in jezelf, elke dag opnieuw. Als je bijvoorbeeld meer zelfliefde wilt ervaren, mag je daar dagelijks bewuste aandacht aan gaan schenken. Spreek liefdevol tegen jezelf, werk met affirmaties, mediteer, doe ademsessies - zelf of onder begeleiding. Je transformeert echt niet van de ene op de andere dag in een persoon die bruist van zelfliefde, was het maar zo. Ook ik heb nog steeds dagen waarop ik me realiseer dat ik best wat zachter en liever voor mezelf mag zijn, en mijn ego wat meer links mag laten liggen. Verandering begint altijd bij bewustwording. En de beste investering die je kunt maken is de investering in jezelf en in je eigen helingsproces.”

Doe je nu dagelijks aan ademwerk, heb je een vaste routine?

“Ik begin de dag altijd met een korte dankbaarheidsmediatie van zo’n 5 à 10 minuten. Daarna douche ik lauwwarm en altijd koud af. Gedurende de dag check ik minstens drie keer hoe mijn ademhaling is, en doe ik regelmatig box breathing of de 4-7-8 ademhaling.

In de avond heb ik een avondritueel, want mijn slaap is me heilig. Ik streef ernaar om altijd 8 tot 9 uur te slapen. Hiervoor leg ik mijn telefoon op tijd weg, dim ik de lampen en drink kamille- of slaapthee. Ik sluit de dag altijd af met een slaaphypnose of geleide slaapmeditatie. Hierdoor slaap ik dieper en droom ik ook meer. Ik heb overigens zelf ook twee slaapmeditaties opgenomen (zie Spotify: slaapmeditatie met visualisatie en box breathing en korte slaapmeditatie met ademoefeningen), naast de podcast die ik nu al heb over mijn persoonlijke helingsreis. 

Tijdens drukke periodes gun ik het mezelf om een korte verbonden ademsessie te doen, echter wat ik hierbij lastig vind is de weerstand die ik telkens tegenkom wanneer ik het alleen doe. Onder begeleiding vind ik het veel fijner om te doen, dus ik neem dan ook regelmatig deel aan ademcirkels van andere ademcoaches.”

Tip voor Box breathing en de 4-7-8 ademhaling: adem mee op Breathing Music, maakt het extra fijn en makkelijk!

Als mensen nieuw zijn met ademwerk, wat is dan jouw eerste advies?

“Tel allereerst eens het aantal keer dat je in ademt in één minuut: zet de timer en ga tellen. Als je ademhaling onder de 12 keer zit per minuut, is dat een goed teken. Zit je hoger, dan is er echt werk aan de winkel. Je lichaam maakt dan te veel cortisol aan waardoor je constant ‘aan’ staat.

Als je weet dat je te vaak - en 9 van de 10 keer is dat dan ook te hoog en verkeerd - ademt, neem dan contact op met een ademcoach of begin laagdrempelig met eenvoudige ademhalingsoefeningen. Bijvoorbeeld de 3-6 ademhaling: 3 seconden inademen naar je buik toe via je neus, en langzaam via je mond in 6 seconden weer uitademen.

Ik zou het ook zeker aanbevelen om een 1-op-1 ademsessie te doen als je verkeerd en te hoog ademt. Een ademcirkel - dus in een groep - kan ook, echter is er dan minder aandacht. Het is juist zo belangrijk om de adem in de buik te krijgen, hier is goede begeleiding en aandacht voor nodig zodat er veiligheid en vertrouwen wordt gecreëerd en er in overgave geademd kan worden. Verder raad ik het aan om meer te gaan verdiepen in ademwerk: lees boeken en check ook zeker thebreathworkmovement.nl!”

Tot slot, welke (adem)boeken hebben jou geïnspireerd?

Het nieuwe ademen van James Nestor, Ademhaling de grote genezer van Patrick McKeown en De Wim hof Methode, van Wim Hof. Alle drie echt enorm inspirerend! Dankzij Wim Hof douche ik al jaren koud af en zwem ik soms in natuurwater. Het helpt me enorm om mijn mindset positief te houden.”

Tip: luister deze en meer boeken op Storytel.

See this content in the original post

Maaike Boere - Passion for Healing

Meer weten over Maaike en haar werk? Kijk op www.passionforhealing.nl.
Volg Maaike via Instagram voor de laatste updates.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.


See this content in the original post

Bekijk ook:

See this content in the original post