The Breathwork Movement

View Original

"Dankzij ademhalingsoefeningen heb ik mijn totale uitputting kunnen ombuigen naar veerkracht en energie" - Katrien Geeraerts

Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches, breathwork facilitators, Wim Hof instructors etc, om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden. Een mooie beweging.

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Ademrituelen vertelt je de verhalen achter de mensen. Deze keer spreken we met Katrien Geeraerts.

Katrien Geeraerts - Hartcoherentie & hyperventilatie trainer en schrijfster

Katrien is een bekende naam in het Belgische ademlandschap, en mede dankzij haar heldere boek Blijven Ademen is ze dat in Nederland inmiddels ook. Haar specialismen zijn hartcoherentie en hyperventilatie, onderwerpen waar Katrien vol passie haar dagen mee vult.

In haar praktijk in Zemst staat de ademhaling en rust centraal, alles vanuit een multidisciplinaire aanpak. Katrien combineert online hartcoherentietraining met leefstijl. Daarnaast geeft ze ook online trainingen om hyperventilatie aan te pakken. Samen met Louis Van Nieuland schreef Katrien het bestseller boek Blijven Ademen en samen met hyperventilatiecoach Nicole Smit het Werkboek Hyperventilatie, Angst en Paniek. Katrien organiseert ook lezingen en cursussen rond gezondheid en welzijn.

See this content in the original post

Katrien Geeraerts heeft ook een online Hartcoherentie Training die je stap voor stap meeneemt in de kracht van hartcoherentie. Na deze training weet je (eindelijk) weer hoe het voelt om fysieke, mentale en emotionele veerkracht te ervaren. Gebruik de code BWM op blijvenademen.be/hartcoherence voor €10 korting.

Hoe is Katrien in de ban van de adem geraakt, wat heeft het haar persoonlijk gebracht en welke tips heeft ze voor jou? Lees hier haar verhaal.

Waar is jouw fascinatie voor de ademhaling ontstaan?

Katrien: “Ik ben afgestudeerd aan de KUL als Licentiaat in de Biomedische wetenschappen en heb ook een opleiding in de medische laboratoriumtechnologie. Jarenlang was ik actief in het bedrijfsleven. Altijd ‘on the go’ en nooit stopte ik om gewoon even adem te halen.

Foto: David Legrève.

Ik ben uiteindelijk ten prooi gevallen aan een burn-out. Ik leefde voluit en had nooit leren doseren, met als gevolg dat het ‘burn-out beest’ mijn lichaam heeft overgenomen met zware vermoeidheid en volledige uitputting. Tijdens deze periode heb ik hartcoherentie leren kennen, dankzij een cardioloog die mij de techniek had aangeraden. Ik ben de sessies gaan volgen bij Louis Van Nieuland in de kliniek AZ Rivierenland in Bornem en was vanaf de eerste sessie gefascineerd. Vooral de eenvoud, het wetenschappelijke en het feit dat hartcoherentie meetbaar is, sprak mij enorm aan. Ik zag het ‘licht’ en kreeg de moed terug, omdat het goed aanvoelde. Het klopte.

Deze ademhalingstechniek heeft mij enorm veel geholpen in mijn leven. Met behulp van dagelijkse oefeningen heb ik de totale uitputting kunnen ombuigen naar meer veerkracht en energie. De machteloosheid verdween.

Door mijn eigen positieve ervaring met hartcoherentie, help ik inmiddels ook andere mensen in de begeleiding van deze ademhalingstechniek. Ik luister naar een verhaal en begeleid iemand in eenvoudige stappen naar innerlijke rust. Samen bewandelen we het pad naar genezing.”

Voor degenen die de term niet kennen: wat betekent hartcoherentie?

“Hartcoherentie is een zeer krachtig middel tegen stress, burn-out en hyperventilatie. Het is een wetenschappelijk gebaseerde methode waarbij je met een eenvoudige ademhalingstechniek je hart in een zodanige staat kunt brengen, zodat je hart en brein in balans komen.

Katrien met Louis Van Nieuland, co-auteurs van de inmiddels bestseller: Blijven Ademen - hartcoherentie als antwoord op burn-out, hyperventilatie en stress.

Met hartcoherentie kan je je hart op een gezondere manier laten kloppen. Je hebt er niet veel voor nodig om het te beoefenen: een mobiel, eventueel een sensor (biofeedbacktoestel) en eenvoudige ademhalingsoefeningen. Hartcoherentie betekent dat het versnellen en vertragen van je hartslag op elkaar zijn afgestemd. Als we inademen versnelt onze hartslag, en als we uitademen vertraagt hij. Als we die twee op een regelmatig tempo afwisselen, spreken we over hartcoherentie.

Gedachten, emoties én je ademhaling bepalen je hartslag

Onze hartslag wordt bepaald door gedachten, emoties én onze ademhaling. Bepaalde zorgen en stress laten je hartslag versnellen en zorgen voor disbalans tussen spanning en ontspanning. De coherentie is dan zoek. Anderzijds kunnen leuke, aangename herinneringen de hartcoherentie juist bevorderen. Via onze ademhaling en vooral de focus erop kunnen we niet alleen ons hartritme maar ook onszelf opnieuw in evenwicht brengen.

Om in een toestand van hartcoherentie te komen, adem je in zes volledige ademhalingen per minuut: je ademt vier seconden in en zes seconden uit. Dat herhaal je gedurende zes minuten, drie keer per dag. Belangrijk is om te blijven ademen in hetzelfde tempo, ook als je ervaart dat er bepaalde emoties naar boven komen.

Je hart klopt niet als een metronoom, er is altijd variatie in hartslag

Hartcoherentietraining maakt gebruik van een modern biofeedbacksysteem. Via een sensor op je oorlel verschijnt op een scherm je hartritmevariatie (HRV). Deze HRV is het verschil in intervallen tussen twee hartslagen. Je hart klopt niet als een metronoom, er zit telkens een kleine variatie tussen de hartslagen. Negatieve gevoelens als frustratie, angst en boosheid leiden tot een incoherent patroon, met grillige pieken. Positieve gevoelens als waardering, liefde en plezier leiden tot een coherent hartritme. Dit uit zich in een rustig golvend patroon, iets wat je duidelijk kunt zien op een scherm.

In deze korte video heb ik het zo simpel mogelijk geprobeerd uit te leggen.”

Wat heeft de adem jou persoonlijk gebracht?

“Ik heb dankzij de hartcoherentietechniek mijn eigen pauzeknop teruggevonden. Het is nu: stoppen en ademen. Even uit de mallemolen van het leven stappen en terug bewust leren voelen. Hoe ben ik aan het ademen? Oppervlakkig, met diepe ademteugen, met mijn mond open? Hoe is mijn spierspanning? Klem ik mijn kaken op elkaar en trek ik mijn schouders omhoog?

Wanneer ik dit opmerk, is het te reguleren met een simpele ademhalingsoefening. Ik kan nu meer vanuit een balans reageren, in plaats van een overprikkeld oersysteem. We spreken in het boek (Blijven Ademen, red.) over het ‘so-what’ verschijnsel.”

Hoe ziet jouw dagelijkse ademritueel eruit?

“Zelf ben ik groot fan van de hartcoherentietechniek. Ademen in een frequentie van zes ademhalingen per minuut: korter in (vier seconden) en langer uit (zes seconden). Ik start mijn dag altijd met een hartcoherentie-oefening, ik doe het ook tussen mijn dagdagelijkse bezigheden en taken door en bovendien op het einde van de dag, om in alle rust af te sluiten.

Dit telt op tot minstens twintig minuten per dag hartcoherentie, bij voorkeur met behulp van mijn Inner Balance of Kyto: een biofeedbacktoestel waarop ik zelf kan zien of mijn autonome zenuwstelsel in balans is of niet. Meten is weten. Dit geeft me een gevoel van geloof en vertrouwen: ‘Ik heb mijn oefening gedaan, ik was in een mooie coherentie (want dat kan ik aflezen op de app) en ik ben mij bewust van mijn ademhaling en spierspanning’.

Ik slaap ook elke nacht met Myotape, een professionele tape die ik rond mijn lippen plak om zo de neusademhaling te stimuleren. Soms gebruik ik deze tape ook overdag, als ik veel aan mijn computer moet werken, want in een concentratie ga ik ook soms subtiel lucht aanzuigen met mijn mond, wat niet de bedoeling is.

Ik doe niet alleen mijn hartcoherentie-oefeningen, ik combineer ze graag met meditatie, bijvoorbeeld met de de Meditation Moments App of de podcasts van Edel Maex, die gratis op zijn website ‘leven in de maalstroom’ staan. En sinds kort doe ik ook de Wim Hof oefeningen die ik heb aangeleerd gekregen door Steven Zwerink (Ademwinst), die ik heb leren kennen dankzij een artikel hier op The Breathwork Movement.”

Heb je advies voor mensen die nieuw zijn met ademwerk?

“Wat betreft ademen zijn er altijd een paar basisadviezen. Zorg in de eerste plaats dan je ademt via je neus, en niet via je mond. Probeer daarnaast je schouders laag te houden, adem via je buik, en niet via je borst.

Daarnaast is het fijn om bij te kunnen houden hoe het gaat en wat je vooruitgang is, meten is weten. Biofeedback apparatuur is top, het geeft je geloof en vertrouwen dat je de oefeningen goed aan het doen bent. Zie een ademhalingsoefening niet als een opdracht, maar als een pauzeknop die je op termijn meer innerlijke rust geeft. Wees dankbaar, ook tijdens je oefening, het kan je coherentie sterk verhogen.”

Tot slot deelt Katrien drie boeken die haar hebben geïnspireerd op haar pad

Adaptieve Intelligentie - Lichter Leven, Slimmer Werken van Tim Vermeire en Rudi Francken.
Het no-nonsense meditatieboek van Steven Laureys.
Hyperventilatie Ontkracht van Chris Lenaerts.

See this content in the original post

Lees uiteraard ook Jouw adem, jouw medicijn. En als luisteren meer jouw ding is: via Storytel luister je de eerste 14 dagen gratis, en via Nextory 40 dagen.


Katrien Geeraerts - Blijven Ademen

Voor meer informatie over Katrien en haar werk, kijk op Blijvenademen.be.

Katrien heeft ook een online Hartcoherentie Training die je stap voor stap meeneemt in de kracht van hartcoherentie. Na deze training weet je (eindelijk) weer hoe het voelt om fysieke, mentale en emotionele veerkracht te ervaren. Gebruik de code BWM op blijvenademen.be/hartcoherence voor €10 korting.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.


See this gallery in the original post