Hoe je met je ademhaling je emoties, stress en gezondheid kunt reguleren - Jerome Wehrens
Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches, breathwork facilitators, Wim Hof instructors etc, om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden. Een mooie beweging.
Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Ademrituelen vertelt je de verhalen achter de mensen. Lees hier het persoonlijke verhaal van Jerome Wehrens, ademtrainer en founder van B-mind in Eindhoven.
Jerome Wehrens - Ademtrainer B-Mind
Jerome Wehrens is een typisch geval van ‘what doesn’t kill you makes you stronger’. Op zijn 20ste brak hij zijn rug tijdens een ongeluk. Een zeer intense periode volgde, waarin hij één ding zeker wist: als ik hier uitkom, gaat mijn leven in het teken staan van balans houden in lichaam en geest.
Inmiddels heeft Jerome zijn eigen bedrijf, B-Mind, van waaruit hij workshops, trainingen en opleidingen geeft en anderen begeleidt op het pad naar vitaliteits- en ademcoach. Hoe heeft Jerome’s eigen reis eruit gezien en hoe is hij gekomen tot waar hij nu staat? Lees hier zijn verhaal.
Jerome, je brak je rug, wat is er gebeurd?
“Op mijn 20e kreeg ik een ongeluk. Tijdens het stoeien op school ben ik uit het raam gevallen vanaf de eerste etage. Mijn rug was gebroken en ik zat tot mijn benen verpakt in een gipskorset. In het ziekenhuis wilden ze mijn rug niet meteen opereren, de artsen stelden voor om alles eerst zes weken te laten helen. Na deze zes weken liggend op mijn rug te hebben doorgebracht, werd deze periode verlengd met nogmaals zes weken. Al die tijd lag ik in één en dezelfde houding.
Het waren eenzame weken, gekluisterd aan bed, gevuld met angst, wanhoop en verdriet. Er was in die tijd nog geen internet, geen televisie op zolder en ik mocht geen vrienden ontvangen. Het lastigste vond ik nog wel dat mijn moeder iedere dag huilend met eten binnenkwam, en mij teruggaf ‘of ik wel doorhad wat ik haar aandeed’. Doorligplekken, pijn, verdriet en een gebrek aan steun trokken een grote tol. En er zijn in die tijd zelfs momenten geweest dat ik niet meer verder wilde…
Maar ik deed mezelf een belofte: als ik hier goed uitkom zal ik alles doen om mijn lichaam en geest in balans te houden. Die belofte heb ik gehouden.”
Hoe ben je er uiteindelijk uitgekomen?
“Mijn herstel heeft nog vier jaar geduurd, een periode waarin de zaden zijn geplant voor waar ik nu sta. Vele boeken en trainingen heb ik verslonden, met name over hoe je lichamelijk in topconditie kunt komen en hoe je gezond oud kunt worden. Ik kwam er al snel achter dat de ademhaling hierbij een grote rol speelt.
Ik heb tijdens mijn zoektocht persoonlijke training gekregen van onder andere Dan Brulé, Wim Hof en Stans van der Poel. Mijn passie en interesse werden aangewakkerd en ik bestudeerde naast de ademhaling alles wat het verschil maakte in mijn energieniveau, mijn ervaring van geluk en de verbetering van mijn gezondheid.
Mijn lichaam heb ik gebruikt als laboratorium en onderzoeksobject, ik heb veel ervaren en geleerd. En nog steeds. Wat werkt stop ik in mijn ‘gereedschapskist’ en wat niet werkt, laat ik los. Inmiddels ben ik 34 technieken en methodes verder en heb mijn eigen boek geschreven.”
Welke methodes zijn zoal voorbij gekomen?
“Ik test alles eerst uit op mijn eigen lichaam, en dat is vaak best extreem. Zoals vasten: ik heb eens 20 dagen niet gegeten. Ook heb ik twee jaar lang, ongeacht de temperatuur, in alleen een T-shirt en korte broek gelopen. Ik heb eens een half uur in een ijsbad gezeten. Ik heb met een blote bast de Kilimanjaro beklommen. Ik heb ongetraind een dubbele marathon gerend.
Het doen van dit soort extreme dingen heeft me laten zien dat mijn lichaam mij volgt, als mijn mindset maar goed is. Door zelf alles te testen, kon ik ook ontdekken of mijn energie beter wordt, of ik beter kan focussen, of sneller kan herstellen. Wat niet werkt laat ik los, en wat wél werkt leer ik nu mijn klanten. Zo krijg ik ook weer feedback, dankzij hun proces en genezing. Inmiddels heeft dit geleid tot de B-Mind Methode, waarin ik ook coaches in opleid, om zo de kennis verder door te geven. Mijn overtuiging staat in elk geval als een huis: ik word gezond 120.”
In welk opzicht heeft dit alles je leven veranderd?
“Ik beheers inmiddels een waslijst aan technieken die iets voor je gezondheid kunnen betekenen. Kennis die ik graag inzet voor mezelf, maar ook voor anderen. Door op te groeien in een onveilige omgeving en door mijn ongeluk heb ik een lange weg afgelegd, om uiteindelijk terug te komen bij mijn eigen gevoel en intuïtie. Een hobbelig pad dat even intens was als leerzaam.
Door het besef dat ik dankbaar mocht zijn voor alles wat mij vormde, ben ik anders naar mijn verleden en toekomst gaan kijken. Deze verandering voltrok zich langzaam, door een lange weg van ontdekkingen, lezen, trainingen volgen, (werk)ervaringen opdoen en gecoacht worden.
Het veranderde mijn levensbestemming en leerde me wie ik ben en wat ik wil. Ik zag dat ik de architect van mijn eigen leven kan zijn, de regie kan pakken en mezelf niet meer als slachtoffer hoef te zien. En, niet in de laatste plaats, ontdekte ik dat mijn gezondheid een belangrijke koppeling heeft met een leven in balans.
Inmiddels heb ik B-mind opgericht om mijn kennis door te geven. Ik zoek naar wetenschappelijke verklaringen, naar de juiste en praktische vertalingen van oefeningen en naar het plezier in leren en ervaren. Ik predik laagdrempeligheid en eenvoud. Oefeningen moeten te allen tijde te combineren zijn tijdens het werk- en privéleven. Verder beperk ik me niet tot losse oefeningen, maar bied ik trainingen aan die volledig zijn en passend bij mijn cursisten. Goede begeleiding is belangrijk in het vinden van de juiste weg. De exacte weg is voor iedereen anders.”
Kan je uitleggen wat ademwerk voor jou heeft gedaan?
“In de periode nadat ik mijn rug had gebroken, las ik mijn eerste boek over de ademhaling. Dit opende mijn ogen, en het heeft ervoor gezorgd dat ik ieder jaar een nieuwe techniek leerde.
Inmiddels is het niet meer weg te denken uit mijn leven. De ademhaling is mijn kompas, ik navigeer ermee door het leven. Het is de regulator van mijn emoties, stress en gezondheid. Ik beoefen de hele dag door speels oefeningen, waardoor ik er ook niet per se tijd voor hoef vrij te maken. Informeel oefenen noem ik dat. Dit is ook wat ik leer aan anderen. Als je de ademhaling laagdrempelig maakt en leuk om te doen, dan kun je het verduurzamen.
Ik ervaar ademhalen als formule voor een beter leven. Het is de basis van mijn bedrijf en de kern van mijn community.”
Wat doe je zelf dagelijks aan ademwerk?
“Ik maak gebruik van mijn eigen methode, de B-Mind Methode. De ademhaling speelt hierin een belangrijke rol, maar ook andere elementen, zoals het soepel houden van de rug en nek en het lymfesysteem actief laten werken.
Mijn methode bestaat uit een korte set van oefeningen die je in de ochtend 15 minuten lang uitvoert. Tijdens de dag kun je allemaal korte informele oefeningen doen en drie keer per dag de B-Mind ademhaling. Hierbij is de inademing gelijk aan de uitademing, met een pauze tussen de ademhalingen.
Tevens maak je bij de B-Mind ademhaling een aantal bewegingen waardoor je belangrijke spiergroepen losmaakt die de ademhaling stimuleren. Bij het beoefenen van deze ademhaling nodig ik mensen altijd uit om te groeien naar één ademhaling per minuut. Als ze dit bereiken dan kom ik persoonlijk langs om ze een trofee te overhandigen. Natuurlijk is je gezondheid de echte grote winnaar, want je weet dan zeker dat je meer dan 300 ziektes kunt voorkomen.”
Wat is jouw advies als ademwerk nieuw voor je is?
“Zorg dat je het laagdrempelig houdt. En maak het leuk. De combinatie van laagdrempelig en leuk, zorgt ervoor dat je het volhoudt. Mijn basistraining helpt mensen om de ademhaling meteen goed aan te pakken. De valkuil is namelijk dat je alles maar een beetje doet.
Het begrijpen van je fysiologie helpt je om de juiste dingen te doen. Iedereen kan zich ademcoach noemen, maar dit wil niet altijd zeggen dat je ook goede adviezen van deze persoon krijgt. De wetenschap achter de ademhaling is nog nieuw, en ook ik leer hier nog iedere dag in.
Als je zelf aan de slag wilt, adviseer ik om eens wat minder te ademen. Om je middenrif soepel te maken met ademoefeningen, en je in- en uitademing gedurende de dag gelijk te houden. Door je ademhaling te vertragen gaan er ook automatisch pauzes ontstaan na de uitademing, en die zijn in ieder geval heilzaam. Over ademhaling kan ik nog heel lang doorgaan. Ik leer je uiteraard graag alle geheimen.”
Welke boeken over de adem kan je aanbevelen?
“Het eerste boek dat ik las over yoga en ademhaling, was zo’n 30 jaar geleden. Bij het doen van de oefeningen uit het boek kreeg ik weer energie, focus en besefte ik dat gezond 120 jaar oud worden mogelijk is. De titel weet ik helaas niet meer…
Een tip die ik wil meegeven is uiteraard mijn eigen eerste boek: HEELWEEK - in een week in balans. Hieruit is ook mijn academy ontstaan.”
Jerome Wehrens - B-mind
Meer weten over Jerome en zijn werk? Kijk op Bmind.nl.
Volg Jerome via Instagram, Facebook of Linkedin voor de laatste updates.
Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.