The Breathwork Movement

View Original

5 tips voor goede integratie na een ademsessie

Ervaringen met ademwerk kunnen tijdens een ademsessie erg krachtig zijn. Maar hoe krachtig zo’n moment ook kan voelen, uiteindelijk ligt de ware kracht in de manier waarop je de lessen en inzichten integreert in je dagelijks leven. Dat is het échte werk.

Hoe zorg je voor een goede integratie van je ervaringen na een breathwork sessie? In dit artikel vind je 5 essentiële tips en adviezen.

Waarom integratie na een ademsessie zo belangrijk is

Er kan veel worden aangeraakt tijdens een ademsessie. Vastgezette emoties, fysieke blokkades, stress, herinneringen, trauma… Het kan allemaal loskomen. En het is alleen maar prachtig wanneer dit gebeurt en je ermee kunt ademen, want op die manier kan het jou loslaten. Ademen maakt licht, ademen maakt vrij.

Integratie na een ademsessie is echter erg belangrijk, iets wat niet altijd de aandacht krijgt die het verdient. Zie het als een sneeuwbol: je schudt met breathwork je innerlijke wereld even alle kanten op zodat los kan komen wat los wil komen. Het vergt vervolgens wat tijd - en met name rust (niet blijven schudden!) - om alle rondvliegende sneeuwvlokjes weer zachtjes te laten neerdwarrelen. Precies op de plek waar ze moeten zijn.

5 Tips voor integratie na ademwerk

Hier vind je enkele goede en essentiële adviezen die je kunt opvolgen na het doen van een ademsessie. Ze helpen je om je breathwork ervaring effectief te integreren zodat je er ook echt de vruchten van kunt plukken in je leven. Het gaat uiteindelijk niet zozeer om de adem-ervaring zelf, maar om de transformatie die het kan bewerkstelligen.

1. Pak voldoende rust en tijd voor jezelf

Tijd met jezelf doorbrengen is het allerbelangrijkst. Alleen zijn. Alleen met je gevoelens, alleen met je gedachten. Niet doen, maar zijn. Neem ruimte om te observeren hoe jouw gedachten en gevoelens in- en uitstromen. Focus je volledig op jouw binnenwereld.

Probeer alle drukte en afleidingen zoveel mogelijk te elimineren op de dag en in de dagen na je ademsessie. Plan niet teveel afspraken met anderen in, vermijd drukke omgevingen, kijk geen heftige films, neem vrij van je werk als dat kan en goed voelt.

Ook al denk je misschien dat je ‘niets’ doet door niets te doen, tijd met jezelf doorbrengen en alleen maar ‘zijn’ is echt super belangrijk.

2. Ga de natuur in, liefst op blote voeten

Een ademsessie kan je zien als een tijdelijke vorm van ‘stress’: je geeft je lichaam voor een korte duur een stressprikkel zodat het uit de comfortzone komt en je door interne blokkades kunt breken, of dat nu fysiek, emotioneel of mentaal is. De natuur ingaan is nog altijd een van de beste manieren om bij jezelf te komen, je gedachten te ordenen en te herstellen van de wanorde en stress die je tijdelijk hebt ervaren.

Het ‘zijn’ tussen planten, bloemen en dieren helpt je om contact te maken met jouw innerlijke zelf. Het helpt je aarden, wanneer je gevoelsmatig alle kanten op bent gegaan. Voor een extra krachtig effect kan je met je blote voeten de natuur ingaan, slechts 15 minuten direct contact met de aarde heeft al een enorm krachtig en aardend effect. Je gedachten zullen kalmeren, je zintuigen openen en je energie zal weer vrij gaan stromen.

3. Journal: zet je gedachten en gevoelens op papier

Je gedachten en gevoelens op papier zetten is een krachtige manier om je te helpen vertragen, ordenen, duiden, loslaten en integreren. Door te schrijven ontstaat er rust en ruimte in je hoofd. Je kunt zo letterlijk dingen van je afschrijven.

Daarnaast helpt schrijven bij bewustwording, bewustwording van je gedachten, je gevoel, je gedrag, je overtuigingen. Schrijven geeft meer zelfinzicht en draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling. Zorg dus dat je pen en papier in de buurt hebt na je ademsessie en blijf schrijven in de dagen die volgen. Inzichten vallen soms pas later, blijf hier dan ook aandachtig voor en houd je pen in de buurt.

4. Lees een (relevant) boek

Lezen is altijd een fijne manier om tot rust en inzichten te komen. Kies tijdens je integratiefase bij voorkeur een boek dat helpt je gedachten en gevoelens te duiden, dat bijdraagt aan de integratie.

Er zijn veel goede boeken over persoonlijke ontwikkeling en bewustwording die je kunt lezen. Kies vooral die boeken uit die jou helpen tot inzichten te komen en bijdragen aan het thema waar je op dat moment mee bezig bent. Het is ook altijd fijn een van je favoriete ‘zelfhulp’ boeken te herlezen, kans is groot dat je er weer nieuwe inzichten en inspiratie uithaalt.

Dit zijn enkele boeken waar ik zelf altijd opnieuw naar terug kan grijpen:

See this content in the original post

5. Deel je ervaringen

Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Gedachten en gevoelens benoemen en delen met anderen kan helpen om tot rust en inzicht te komen. Onderzoek toont aan dat het delen van je verhaal spanning verlaagt, het lucht letterlijk op.

Het delen van jouw ervaringen - en het luisteren naar andermans ervaringen - kan je laten inzien dat je niet alleen bent, dat we allemaal met thema’s worstelen. Delen helpt om nieuw perspectief te vinden, het helpt je kijken door andermans ogen, van een afstand. En door te delen kan je ook steun vinden bij anderen, wanneer je dit nodig hebt.

Bonustips

Op Instagram kwamen er meer mooie tips binnen over dit onderwerp, die ik je niet wil onthouden.

Zo is het luisteren naar muziek (zie ook: Breathing Music) een hele fijne en helende manier om te integreren. Denk aan binaural beats, muziek in bepaalde helende frequenties (lees daarover ook dit artikel), of simpelweg muziek die jou raakt.

Daarnaast is voldoende water drinken ook erg belangrijk, diep ademwerk zorgt ook voor een fysiek opschoningsproces en voldoende water helpt je bij opnieuw hydrateren en alle toxines die door de adem zijn vrijgekomen kwijt te raken.

Je omringen met water is ook erg prettig: door te zwemmen of een warm bad of een warme douche te nemen. Het maakt kalm en rustig en je spoelt letterlijk je systeem schoon.

Eet verder voldoende gezonde en voedende maaltijden, slaap zoveel je kunt, slik extra mineralen, doe yoga, kalmerende ademhalingsoefeningen, mediteer… Kortom, eigenlijk komt het allemaal neer op zelfzorg, luisteren naar je gevoel, je terugtrekken en even nee zeggen tegen de rest van de wereld, want die wacht wel.

Starten met ademwerk: laat je goed begeleiden door een ademcoach

Zorg altijd dat je terecht komt bij een goede, gecertificeerde ademcoach als je met breathwork wilt starten. Hij of zij kan jou kundig begeleiden en je ook meenemen in het stuk nazorg - dat zoals je hier hebt kunnen lezen erg belangrijk is.

In de ademcoach finder op dit platform vind je een uitgebreid overzicht aan gecertificeerde ademcoaches, neem een kijkje:

Het kan ook fijn en krachtig zijn te ademen in een groep, wederom bij een goede ademcoach uiteraard. In de agenda op dit platform vind je een schatkist vol met mooie events, kijk daarvoor hier:

See this content in the original post

Bekijk ook:

See this gallery in the original post