The Breathwork Movement

View Original

Hypnobirthing: de kracht van de ademhaling tijdens de bevalling

Een manier om zonder stress of pijn te bevallen, bestaat dat? Nooit volledig natuurlijk, maar Hypnobirthing is in opmars, waarin mentale en ademhalingstechnieken worden ingezet die je helpen om ontspannen te blijven tijdens de bevalling.

De opmars van Hypnobirthing

Marije, ademhalings/hypnobirthing coach.

Hypnobirthing is ruim 30 jaar geleden ontwikkeld door de Amerikaanse Marie Mongan en inmiddels wordt de methode over de hele wereld gegeven. Hypnobirthing bestaat uit een reeks technieken die gebruik maken van hypnose, positieve affirmaties, ademhaling, visualisaties en meditatie om de pijn van de bevalling op natuurlijke wijze te verlichten.

Hypnobirthing is steeds bekender aan het worden, en onder meer Angelina Jolie, Kate Middleton en Doutzen Kroes zijn op deze manier bevallen. Wat maakt Hypnobirthing zo speciaal? Hoe werkt Hypnobirthing? En welke rol speelt de ademhaling hierin? Ik vroeg het ademtherapeut Marije van MindenFit Lifestyle en Mindset coaching, die is onderwezen in Hypnobirthing en hier ook trainingen in geeft.

Allereerste de vraag: wat is Hypnobirthing?

Marije: “Hypnobirthing is een combinatie van zelfhypnose, ademhaling en ontspanning. Doordat je - dankzij verschillende technieken - in een soort trance-staat komt, is het makkelijker om je volledig te focussen op jezelf en je te concentreren op wat je lichaam nodig heeft tijdens de bevalling. Hierdoor verloopt de bevalling relaxter en zijn de sensaties van pijn minder hevig.”

Welke rol speelt de ademhaling bij het bevallen?

“De ademhaling speelt een erg belangrijke rol tijdens de bevalling. Door een rustige en kalme manier van ademhalen, zul je meer ontspannen worden. Dit zorgt ervoor dat je weeën beter kunt opvangen en meer in jezelf kunt zijn om je lichaam haar werk te laten doen op een rustige, natuurlijke manier. Een bewuste, kalme ademhaling reduceert stress en angst.”

Op welke manier kan je het beste ademhalen tijdens je bevalling?

“Waar het bij Hypnobreathing (als onderdeel van Hypnobirthing) om gaat is dat je langzaam ademt door je neus. Veel mensen hebben de opvatting dat je door diep in te ademen lekker veel zuurstof binnenkrijgt en dat dat gezond is, en dat het koolzuurgas er juist uit moet. Toch is het tegendeel waar!

Juist door minder diep in te ademen wordt het zuurstofgehalte in je lichaam verhoogd en heeft dit een positief en ontspannend effect op je spieren, cellen, weefsels en organen. 

Veel mensen ademen door hun mond en dan ook vaak te snel en te diep. Dit zorgt er juist voor dat je (vaak ongemerkt) in een staat van hyperventilatie komt. Hierdoor zal de stress alleen maar toenemen, wat uiteraard niet bevorderlijk is voor een bevalling. 

Door een te snelle of te diepe ademhaling stoot je bovendien te veel koolzuurgas uit en wordt de zuurgraad van je bloed negatief beïnvloed. Dit wordt ook wel het Bohr-effect genoemd. In je luchtwegen, wanden van bloedvaten en het spijsverteringskanaal zit glad spierweefsel. Glad spierweefsel verkrampt als er te weinig koolzuurgas in het bloed zit.

Rustig in en uit ademen door je neus helpt om meer en meer te kunnen ontspannen. Door een meer ontspannen en minder diepe ademhaling kun je op elk moment je fysieke, mentale en emotionele staat veranderen. Wanneer je de kracht van je ademhaling gebruikt, kan dit een effectieve manier zijn om angstklachten te reguleren, iets wat natuurlijk heel fijn is als je moet bevallen. Door bewust te ademen heb je een krachtige tool in handen om door de bevalling te komen.

Dankzij de Hypnobreathing technieken kun je je ademhaling gebruiken om je lichaam te helpen, in plaats van te hinderen.”

Hoe zien de Hypnobreathing technieken eruit?

“Ik adviseer altijd - voor zover dat gaat - alleen door de neus te ademen. Het gaat om een rustige, diepe ademhaling waardoor je middenrif naar beneden gaat. Niet diep in de zin van meer zuurstof inhaleren, dat is niet nodig.

Ik laat de adem die het lichaam instroomt ook altijd visualiseren, zodat je als het ware voelt wat er gebeurt en je meer lichaamsbewustzijn krijgt, waardoor de bevalling ook makkelijker verloopt.”

Hypnobirthing ademhalingstechnieken die worden toegepast voor en tijdens de bevalling:

Welke verschillen zie je bij een kalme ten opzichte van een snellere ademhaling? 


”Door een algemeen verkeerde ademhaling kunnen allerlei klachten ontstaan, denk aan astma, allergieën, hyperventilatie, stress, slapeloosheid, koude handen en voeten, diarree, verstopping, of vaak moeten plassen. Ook bijvoorbeeld en verhoogde bloeddruk, hoofdpijn en migraine zijn gerelateerd aan een verkeerde manier van ademhalen. 

Met een natuurlijke ademhaling, waarbij zuurstof en koolzuurgas de juiste balans hebben in het bloed, kun je deze klachten verminderen, voorkomen of zelfs stoppen.

Hetzelfde geldt bij een bevalling. Door een juiste - kalme - manier van ademhalen zul je minder stress ervaren, kan je pijn- en angstklachten verminderen en zal je ontspannen de bevalling ingaan.”

Heb je een voorbeeld van een vrouw die met en zonder Hypnobirthing is bevallen, welk verschil heeft zij opgemerkt? 

“Een mooi voorbeeld van zo iemand is Anja. Haar eerste kindje heeft ze zonder hypnobirthing op de wereld gezet, en dat was nogal een proces met het gepuf en persen erbij.

Voor de tweede had ze bedacht dit anders te willen doen, en is aan de slag gegaan met haar ademhaling volgens de Hypnobirthing methode. Dat was voor haar een wereld van verschil. Ze ervaarde hoe haar lichaam meer kon ontspannen. Ze voelde alles wat gebeurde beter aan en kon met haar ademhaling in een diepe staat van ontspanning komen, dusdanig dat de bevalling eigenlijk best aangenaam was. Ook de geboorte liep hierdoor een stuk relaxter en vlotter en zelf was ze daarna ook een stuk energieker.”

Als je aan de slag wilt met Hypnobirthing, waar kan je beginnen?

“Ik wil in elk geval adviseren voorafgaand advies in te winnen bij iemand die er verstand van heeft, en niet zo maar iets te doen. Ook omdat ademhaling een krachtig instrument is en je de boel ook kunt ontregelen met je ademhaling. Zo kun je door het aanleren van een verkeerde, ongunstige ademhaling ook juist een minder relaxte bevalling krijgen, bijvoorbeeld wanneer je in de hyperventilatie schiet.”

Marije zit in Groningen en is te bereiken via natuurlijk-ademen.nl.

Je kunt het beste even Googlen op Hypnobirthing training om een gecertificeerde therapeut in jouw omgeving te vinden. Dat is zeker aan te raden voor een zo mooi mogelijke bevalling 🙏🏻


See this content in the original post