The Breathwork Movement

View Original

Hoe word je een goede ademcoach? Natasja de Lange, ademopleider bij Hartmissie, deelt haar visie

Als je ademcoach wilt worden, heb je veel opties om uit te kiezen. Zoveel smaken, zoveel opleiders, zoveel opleidingen. Maar welke is goed? En hoe weet je of een opleiding bij jou past?

Lees ook: Hoe kies je de juiste ademopleiding?

In dit artikel ontdek je alles over de 8-daagse Hartmissie Ademopleiding van Natasja de Lange, een gedegen opleiding tot ademcoach bestaande uit een persoonlijk transformatietraject van vijf maanden, waarna jij zelf veilig verbonden ademsessies en ademcirkels kunt gaan geven.

Q&A met Natasja de Lange over de 8-daagse Hartmissie Ademopleiding

Natasja de Lange is lichaamsgericht psychotherapeut, ademcoach en ademopleider, met een stevige achtergrond in onder meer Vipassana meditatie, NLP, traumaheling, schaduwwerk, lichaamswerk, karakterstructuren, transpersoonlijke coaching, yoga en (uiteraard) bewust verbonden ademwerk.

Haar jarenlange kennis en ervaringen heeft ze samengevoegd tot een eigen ademopleiding die je op diverse plekken in het land kunt volgen, en waarin je in relatief korte tijd door een diep transformatietraject gaat zodat je als coach of therapeut het ademwerk je eigen kunt maken.

Ik vroeg Natasja naar haar kijk op het vak van ademcoaching, over het ontstaan van de opleiding en wat jij kunt verwachten als je eraan wilt deelnemen.

Waar moet in jouw ogen een goede ademcoach aan voldoen?

“Een goede ademcoach is iemand die blijft onderzoeken, blijft leren, openstaat en zonder oordeel is. Iemand die zijn eigen pad loopt, oftewel zijn of haar hart volgt. Dit vergt continue aandacht, ook tijdens het faciliteren van een ademsessie. Een inspiratiebron hierbij is voor mij een les uit een Cursus in Wonderen: ‘Ik wil jou zien als mijn vriend zodat ik mij herinner dat jij deel bent van mij en ik mezelf leer kennen’.

In mijn opleidingsgroepen zie ik vaak mensen die al veel gedaan hebben aan opleidingen, trainingen en cursussen zelfontwikkeling. Vaak is er een intrinsieke motivatie waardoor de zoektocht naar zelfheling is gestart. Ze leven bijvoorbeeld veel in hun hoofd, voelen zich onrustig, voelen zich niet helemaal zichzelf, ervaren zwaarte of missen echte verbinding. Ze zijn het contact met wie ze echt zijn kwijt, met het gevoel van ‘heel’ zijn.

Niemand anders kan ons helen, dat kunnen we alleen zelf. Daarvoor is het nodig om te gaan voelen: feeling is healing. Dit klinkt simpel, maar het is erg lastig wanneer je (onbewust) verdedigingsmechanismen hebt ontwikkeld tegen het voelen, die ook zichtbaar en voelbaar zijn in de spierspanningspatronen van het lichaam. Een goede ademcoach herkent deze spierspanningspatronen, en dus de verdedigingsmechanismen die je kan hebben ontwikkeld tegen het voelen. Hij of zij heeft geleerd wat de betekenis is van die verschillende spierspanningspatronen en van de verschillende manieren van ademhalen die - als je een tijdje bewust verbonden ademt - als vanzelf naar boven komen.

Een goede ademcoach weet de adem op zo’n manier te faciliteren dat iemand bij het voelen uitkomt, waardoor het verdedigingspatroon kan verzachten. Zo kom je bij de kern, bij het voelen van wie je werkelijk bent. Wanneer je gaat ademen en dus gaat voelen, kom je als het ware uit bij die delen van jezelf die je (onbewust) afgescheiden hebt. Door het voelen kan je die delen weer integreren, en word je ‘heel’. In feite kan je dit alleen zelf doen, maar een goede ademcoach is nodig om dit proces optimaal te begeleiden. Deze weet precies wat hiervoor nodig is. Overigens is er telkens iets anders nodig, want ieder persoon is uniek, heeft een andere levensgeschiedenis en hierdoor ook unieke verdedigingsmechanismen ontwikkeld met de daarmee samenhangende spierspanningspatronen en adempatronen.”

Kan iedereen de gave ontwikkelen om een goede ademcoach te zijn?

“Ja, iedereen kan dat. Net zoals we allemaal het vermogen hebben om onszelf te helen, kunnen we ook leren de ander te helpen ‘helen’. Tijdens de ademopleiding leer ik deelnemers om tijdens het faciliteren van ademsessies ook vooral te letten op hun eigen ademhaling en gewaarwordingen, in resonantie met de ander. Alleen zo kan je een ander hierin optimaal begeleiden; door ook aanwezig te zijn bij je eigen proces en ademhaling. Tijdens elke opleidingsdag geef je een ademsessie, en onderga je er ook een. Hierdoor werk je zowel aan je eigen ontwikkeling als aan de ontwikkeling van jezelf als ademcoach.

Na elke ademsessie ga ik met de ademcoaches in spe zitten om te bespreken wat ze in zichzelf en de ander zagen tijdens de sessie. Hierin neem ik ook mee wat ik gezien heb. Om die reden zijn de groepen die begeleid bewust klein. Ik hoor weleens dat er ademopleidingen zijn waar 30 tot 50 mensen tegelijk zijn. Bij mijn manier van werken kan dit niet. Idealiter is de groepsgrootte twaalf, vaak ook kleiner. Ik bied ook stageplaatsen aan degenen die de opleiding hebben afgerond en willen assisteren tijdens de opleidingsdagen. Ik vind het ook erg belangrijk dat ik de deelnemers echt leer kennen en hun proces persoonlijk kan volgen. Dit staat immers niet los van mijn proces en dat vind ik ook het mooie aan dit werk: we groeien samen.

Door dit alles kan ik garanderen dat ik ademcoaches opleid die weten wat ze doen en het proces van de ander optimaal en veilig kunnen begeleiden. De acht opleidingsdagen verspreid over vijf maanden waarin je toepast, integreert en leert, bieden hiervoor een gezonde basis. Ik zeg ook altijd: de adem doet het werk. En dat is echt zo.”

Hoe is de ademopleiding opgebouwd?

“Tijdens de opleiding leg ik de nadruk op het (zelf)onderzoek met de adem - bij jezelf en bij de ander. Dit is ook waar we iedere opleidingsdag mee beginnen: thuiskomen bij jezelf, bij je eigen adem en bij de thema’s die bij je spelen. Wat zegt je adem je op dat moment, welke informatie krijg je? Van daaruit werk je met je eigen onbewuste patronen, middels ademoefeningen al dan niet gecombineerd met beweging. Het lichaam liegt niet, net als de adem. Je kunt hier veel informatie uit halen. Je hoofd wil je nog weleens voor de gek houden, daar kan je van in de war raken. Maar wanneer je je adem en je lichaam erbij betrekt, wordt het helder.

Aan de hand van je zelfonderzoek ga je elke opleidingsdag dieper de theorie in en leer je hoe je via je adem invloed uit kunt oefenen op je staat van zijn, oftewel je zenuwstelsel, en krijg je kennis van de fysiologie van de adem. Vervolgens draait het om het in de vingers te krijgen van het veilig en optimaal begeleiden van een bewust verbonden ademsessie. Je vers verworven kennis pas je direct toe door het geven van een verbonden ademsessie waarin je spelend en onderzoekend nieuwe interventies of hetgeen je net geleerd hebt integreert.

Deze spelende en onderzoekende houding vind ik erg belangrijk, dit is wat ik deelnemers ook wil laten voelen. Je mag spelen en uitproberen. Elk moment is nieuw, en zelfs ik als ervaren ademtherapeut weet niet altijd wat nodig is om de adem vrijer te maken bij de cliënt. Je observeert, doet kleine interventies en kijkt wat het effect is. Ieder persoon en ieder adempatroon is uniek, en vraagt dus om een unieke aanpak. Dat is ook het mooie aan dit vak. Je kunt niet op de automatische piloot gaan; je moet alert blijven en jezelf blijven ontwikkelen in ieder contact en in iedere sessie die je geeft.”

Het draait in de opleiding specifiek om het begeleiden van bewust verbonden ademwerk?

“Tijdens de opleiding krijg je kennis van de fysiologie en de anatomie van de adem. Ook komt de werking van het zenuwstelsel aan bod, met de polyvagaaltheorie en de werking van de nervus vagus. Daarnaast leer je de essentie van ademoefeningen, hoe ze in te zetten om je zenuwstelsel te beïnvloeden, zodat je invloed uit kunt oefenen op je staat van zijn. Maar de nadruk ligt op het bewust verbonden ademwerk, oftewel trauma release ademwerk of tranformationeel ademwerk.

Tijdens verbonden ademwerk leer ik je werken met de kern van het probleem. Want het mooie is: door naar de kern te gaan, lossen disfunctionele adempatronen ook op. Je leert tijdens de opleiding werken met verschillende doelgroepen en ontdekt aanpassingen die je kunt maken om verbonden ademwerk toch (in elke situatie veilig) in te kunnen zetten om iemand te faciliteren zichzelf via de adem vrij te maken.

De kern van de problemen die je kunt ervaren is afkomstig van de verdedigingsmechanismen, de spierspanningspatronen, die je beletten echt te voelen, en dus vrij te ademen. Deze hangen samen met imprints die al op jonge leeftijd, zelfs al in de baarmoeder zijn ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een moeder die rookt tijdens de zwangerschap: je kunt nog zo gewenst zijn, maar als je in de baarmoeder ‘aangevallen’ wordt door gifstoffen, dan zorgt dit voor een onbewuste imprint: ik ben niet welkom, ik mag er niet zijn. Hier ontstaan bij een foetus dus al de eerste spierspanningspatronen. Door verbonden te ademen komen dit soort onbewuste adem- en spierspanningspatronen naar de oppervlakte. En door daarmee te werken kan je ze verzachten en daarmee je adem én je levenshouding vrijer maken.”

Je zoomt in de opleiding ook in op karakterstructuren, hoe ziet dit eruit?

“Naast ademtherapeut ben ik als gezegd ook lichaamsgericht psychotherapeut, NLP-trainer en gespecialiseerd in de karakterstructuren (van Wilhelm Reich, red.) uit de lichaamsgerichte therapie. Deze zijn gekoppeld aan de ontwikkelingsfasen van onze vroege kindertijd, en corresponderen in ons volwassen leven met de spierspanningspatronen waar ik het over had. Karakterstructuren hangen samen met onze overtuigingen, onze lichaamshouding én onze levenshouding.

Voor de ademopleiding heb ik de kennis van de adem, het zenuwstelsel, de spierspanningspatronen en de betekenis hiervan in combinatie met adempatronen gecombineerd om zo het heelwordingsproces van de ander optimaal te kunnen faciliteren. Wanneer je de spierspanningspatronen en de betekenis in samenhang met de onvervulde behoeften vanuit de karakterstructuren kent, dan kan je daarop inspelen met interventies die je tijdens een ademsessie toepast. Je wilt namelijk dat iemand weer gaat voelen, en daardoor kan helen.

Dit proces kan je als ademcoach overigens nooit forceren, dit werkt averechts. Je wilt het verdedigingspatroon, de karakterstructuur, dat gepaard gaat met een bepaald spierspanningspatroon en daarmee samenhangende mentale overtuigingen, juist eren. Het heeft zijn doel gediend, het zijn de schaduwdelen van ons bestaan. Door ze lief te hebben, kunnen ze verzachten. Hiervoor is begrip en kennis van deze structuren noodzakelijk, samen met manieren om hier (voorzichtig) verandering in aan te brengen doormiddel van de adem, drukpunten en affirmaties. Dit alles leer je dus in de opleiding.”

Hoe is de Hartmissie Ademopleiding ontstaan?

“Zo’n twintig jaar geleden heb ik bewust voor mezelf besloten dat ik alleen nog maar opleidingen wilde doen die me dichter bij mijn hart zouden brengen, bij mijn kern. Dit begon met de opleiding Zingeving en Spiritualiteit, daarna een NLP opleiding en vervolgens ook Transpersoonlijke Coaching en Counseling. Ook deed ik al jaren aan yoga, healing tao, dans en tai chi. Dankzij mijn ervaringen met Vipassana meditatie heb ik de split tussen mijn hoofd en hart op kunnen lossen en ging de weg open om mijn hart te kunnen volgen.

Ik zegde mijn leuke, goed betaalde baan en huis op en vertrok samen met mijn partner voor onbepaalde tijd naar de Himalaya, vlakbij de Dalai Lama. Hier heb ik een diepgaande lichaamswerk en bewegingstherapie opleiding gevolgd (Butoh) waarin ik via beweging van het lichaam contact maakte met al mijn weggestopte delen, mijn schaduwkanten. Nadat we ook nog een tijd in New York en op Ibiza hebben gewoond, werd ik gevraagd om als lichaamswerktrainer voor Smara Opleidingen te komen werken. Dit leidde me terug naar Nederland met een rugzak vol ervaringen en kennis.

Bij Smara heb ik me verder ontwikkeld als NLP trainer, trainer Karakterstructuren en gaf ik les in de opleiding Transpersoonlijke Coaching en Counseling. Ook was ik toen al bezig om me te ontwikkelen als ademtherapeut, aangezien ik hier zelf de helende effecten van ervaarde in mijn eigen proces.

Ik leer iets het beste wanneer ik er zelf les in ga geven. Dus toen ik steeds meer uitgenodigd werd door de cursisten en trainers om me heen om iets met ademwerk te doen, ben ik ademworkshops gaan geven, wat uiteindelijk resulteerde in de start van de ademopleiding, nu zo’n vier jaar geleden.”

Als je je oriënteert op een ademopleiding, waar moet je dan rekening mee houden of op letten?

“Belangrijk is om in eerste instantie voor jezelf te onderzoeken waarom je een ademopleiding wilt doen. Is het om meer kennis van de fysiologie van de adem te vergaren, om zo controle te krijgen over je emoties en je staat van zijn, en hierin anderen te begeleiden doormiddel van ademoefeningen, dan zijn er opleidingen die zich hier specifiek op richten.

Is je motivatie om met de adem te leren werken voor je eigen helingsproces, en ben je bereid naar de kern van het probleem te gaan zodat je ook anderen kunt gaan begeleiden in dit helingsproces, dan kan je weer bij andere ademopleiders terecht - waaronder ikzelf. Ook binnen deze opleidingen zal je leren hoe de fysiologie van de adem werkt en met welke ademoefeningen je je zenuwstelsel, oftewel je staat van zijn, kunt beïnvloeden. Maar de meeste tijd zal je hier bezig zijn met het begeleiden en ondergaan van diepgaande verbonden ademsessies.

Heb je eenmaal deze keuze gemaakt, dan is het vooral persoonlijke voorkeur en de klik die je met een opleider voelt. Voel je je prettiger in een veilige, kleine setting met een kleine groep studenten en veel persoonlijke aandacht van de trainer? Of houd je meer van de veilige setting van grote groepen en de dynamiek die daarbij komt kijken? Neem altijd even contact op met de opleider, vraag een telefonisch gesprek aan of kom langs voor een ademsessie. Dit laatste is iets wat veel studenten bij mij hebben gedaan voordat ze de keuze voor de opleiding maakten. Zo zal je nooit teleurgesteld zijn, omdat je weet wat je kunt verwachten.”


8-daagse Hartmissie Ademopleiding

Alle informatie over de Hartmissie Ademopleiding van Natasja de Lange vind je op hartmissie.nl/ademopleiding.

Op 26 januari 2024 start de volgende groep in Haren, Oss, hiervoor kun je je nog aanmelden. Of meld je aan voor de groep die op 26 februari 2024 start, in Ouderkerk aan den IJssel, of 26 maart in Haren, Oss. Meer data vind je op hartmissie.nl.

Je kunt Natasja altijd bellen/mailen als je meer wilt weten. Of ga dus bij haar langs voor een ademsessie, dat kan ook. Zie voor alle info:


Lees ook: Hoe kies je de juiste ademopleiding?

See this gallery in the original post

Bekijk ook:

See this gallery in the original post