The Breathwork Movement

View Original

Dit is waarom de Buteyko methode je gezondheid verbetert

De Buteyko methode is een ademhalingsmethode waarin je jezelf middels specifieke oefeningen traint om minder te ademen, waardoor je fitter en gezonder wordt. Hoe werkt dit precies? Lees hier alles over de Buteyko methode.

Wat houdt de Buteyko methode in?

Jerome Wehrens, ademtrainer / ademspecialist bij B-Mind.

Ademtrainer en Buteyko therapeut Jerome Wehrens noemt de Buteyko methode ‘een way of life’. “De methode bestaat uit een brede set van technieken die je door de dag heen kunt toepassen. Door de Buteyko-oefeningen te doen, verander je blijvend de fysiologie van je lichaam - daar waar andere technieken vaak kortdurend effect hebben. De methode brengt je gezondheid blijvend en bewezen naar een hoger niveau.”

De Buteyko methode heeft dus al voor veel mensen een betekenisvol verschil gemaakt, en ze geholpen naar beterschap wanneer hun gezondheid het liet afweten. ‘Simpelweg’ door te leren om anders, en dan vooral minder, te ademen. Veel mensen ademen namelijk - vaak onbewust - te veel. In feite noem je dit chronische hyperventilatie.

Chronische hyperventilatie is een veelvoorkomend probleem, dat voor vage en minder vage gezondheidsklachten kan zorgen. Denk aan (over)vermoeidheid, duizelingen, hoofdpijn, spierpijn, een droge huid, veel hoesten, snurken, spastische darmen, allergieën, benauwdheid, concentratieproblemen, een gevoel van opgejaagdheid, angstaanvallen en emotionele schommelingen.

Chronische hyperventilatie wordt het vaak over het hoofd gezien. Artsen vragen niet tot nauwelijks naar je adempatroon, terwijl het net zo belangrijk is als gezond eten en voldoende bewegen.

Waarom is goed (minder) ademen zo belangrijk?

Door chronisch teveel te ademen, zet je continu je lichaam onder hoogspanning, put je jezelf uit en ondermijn je de goede werking van al je vitale functies.

Buteyko specialist Jerome Wehrens legt uit: “De basis van Buteyko zit in het spaarzaam leren ademen door je neus in rust, maar ook tijdens beweging en sporten. De methode leert je om minder te ademen, waardoor je lichaam in rust komt: daar waar het optimaal kan functioneren en herstellen. Dit is essentieel voor een goede gezondheid. Je kunt nooit 100% gezond zijn wanneer je niet goed ademt. De methode is wetenschappelijk bewezen en onderbouwd. Bij 95% van de beoefenaars blijkt de methode effectief.”

See this content in the original post

Wie is Buteyko?

Konstantin Buteyko
Bron: Wikipedia

Konstantin Buteyko was een Oekraïense fysioloog en arts, geboren in 1923. Hij heeft zijn eigen Buteyko methode ontwikkeld, die erop is gericht de ademhaling te normaliseren wanneer deze om welke reden dan ook verstoord is geraakt. Want een verstoord, onnatuurlijk adempatroon, zorgt dus voor gezondheidsklachten, en de Buteyko methode kan helpen deze te verminderen en genezen.

Tijdens zijn studie geneeskundige ontwikkelde Buteyko een fascinatie voor de link tussen je ademhaling en je gezondheid. Hij bestudeerde jarenlang de ademhaling van gezonde, en van zieke mensen. Het viel hem al snel op dat zieke mensen vaak zwaar en diep ademden. In een door hem opgericht laboratorium is veel medisch en wetenschappelijk onderzoek gedaan naar ademhaling, waar ze hebben gezien dat te diep en te veel ademen een negatieve invloed heeft op een goede gezondheid. Dit feit vormt de basis van de Buteyko methode, die bestaat uit ademhalingsoefeningen die je minder laten ademen zodat je gezondheidsproblemen kan verhelpen.

Voor wie is de Buteyko Methode geschikt?

“De methode ondersteunt herstel en heling van astma, stressklachten, long-covid en minstens 300 anderen ziektebeelden”, geeft Jerome Wehrens aan. Dat is nogal wat.

Teveel ademen verstoort een goede gaswisseling (van zuurstof en co2) en de pH-waarde in je lichaam. Met als gevolg dat je stofwisseling verstoord raakt, je weerstand daalt, je immuunsysteem verzwakt en de neiging tot verkoudheid en allergie ontstaat. Eigenlijk is het voor iedereen die zich herkent in de eerder genoemde symptomen interessant om een licht te schijnen op zijn of haar ademhaling. De kans is groot dat hier winst te behalen valt.

Hoe kan je de Buteyko methode leren?

Buteyko heeft een speciaal programma ontworpen om je ademhaling weer ‘normaal’ te krijgen, dus hoe het natuurlijk bedoeld is. Door algemeen langzamer en altijd door de neus ademen, en hierbij korte adempauzes te nemen, ga je minder lucht ademen. Zeker wanneer je al langere tijd teveel ademt, lukt het je niet van de een op de andere dag. Sowieso kost het aanleren van een nieuw adempatroon tijd, je lichaam moet wennen aan een andere manier van ademen. Maar het kan wel degelijk.

“De methode vraagt toewijding, maar is erg effectief”, geeft Jerome Wehrens aan. “Het advies is om twee tot drie keer per dag twintig minuten te oefenen. 95% procent van de deelnemers heeft binnen acht weken al indrukwekkende resultaten. Eens je een beter, optimaal adempatroon hebt, is het strikte oefenen minder noodzakelijk. Je hebt dan door het oefenen je adempatroon een volledige reset gegeven.”

Buteyko kan je het beste leren door het doen van een Buteyko-cursus. Jerome Wehrens van B-Mind heeft een Buteyko training ontwikkeld die je online, in je eigen tijd en tempo kunt volgen. Hierbij ga je dagelijks een aantal keer oefeningen doen, waardoor je over tijd de voordelen voor je gezondheid gegarandeerd gaat opmerken. Minder ademen is weten :)

Meer ademtrainingen: ontdek de kracht van de adem

Je kunt bij B-Mind meer goede cursussen, trainingen en opleidingen volgen als het op ademhalen aankomt.

Zie de Release Methode, die je helpt je nervus vagus te activeren en je blijvend uit een chronische stress toestand helpt. Zeer effectief, The Breathwork Movement schreef al eerder een verslag van een workshop Release Methode.

De online training Master Your Breath leert je de geheime kracht van ademhaling kennen, zodat je effectiever kunt leren ademen, en dus je beter, fitter en gezonder kunt voelen.

De Yellow Belt ademopleiding leert je om ook anderen te kunnen helpen met ademwerk. Deze opleiding is zowel online als online te volgen. Meer info vind je op Bmind.nl.


See this gallery in the original post

Bekijk ook:

See this gallery in the original post