Doorbreek je overlevingsstrategieën met behulp van ademwerk | Het verhaal van ademcoach en kickbokstrainer Bas van der Kroon
Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Lees hier het persoonlijke verhaal van ademcoach en kickbokstrainer Bas van der Kroon.
Bas van der Kroon - Ademcoach & Kickbokstrainer
Bas van der Kroon is naast ademcoach ook kickbokstrainer. Het mooie van deze combinatie is dat het kickboksen op een sportieve en doortastende manier veel onderliggende gedragspatronen blootlegt. Het ademwerk kan vervolgens de diepgang en de release geven waarmee deze patronen, en de emoties achter deze patronen, kunnen worden doorvoeld en doorbroken.
Uit eigen ervaring weet Bas hoe krachtig dit werkt. Dankzij ademwerk heeft hij in de afgelopen jaren vele egomaskers kunnen afwerpen en is hij steeds dichter bij zichzelf en zijn gevoel komen te staan. Het zelfrespect en de zelfcompassie die hij hierdoor heeft teruggewonnen, sterken hem nu om dit prachtige werk door te kunnen geven aan anderen. Je kunt bij Bas - naast kickbokstraining - terecht voor 1-op-1 ademsessies en ademcirkels. Zijn praktijk zit in Hoofddorp en de ademcirkels vinden plaats in Hoofddorp, Heemstede, Cruquius en Haarlem. Iedereen die de kracht van zijn of haar adem wil herontdekken is welkom bij Bas. Hier vertelt hij zijn persoonlijke verhaal. Opdat het je mag inspireren!
Hoe ben je voor het eerst in aanraking gekomen met ademwerk?
“Zo'n vier jaar geleden gaf ik een kickboksclinic aan een nieuw bedrijf. Een van de heren in deze groep was tijdens de training enorm heftig aan het ademen. Ik liep langs en zei voor de grap: "Wim Hof is er niks bij!". Hij moest lachen en hij zei: "Ik spreek je na de clinic nog wel even."
Het bleek dat hij (Oscar Bieleveld) samen met Wim Hof de Kilimanjaro had beklommen! Ik was op dat moment ‘toevallig’ al wat aan het experimenteren met de Wim Hof ademtechniek en vond het al reuze interessant wat het met mijn hoofd en mijn lijf deed. Via Oscar ben ik in contact gekomen met Karsten Kroon, een goede vriend van hem. Een paar weken later heb ik bij Karsten mijn eerste verbonden ademsessie gedaan en werd het meteen duidelijk. Eén: ik moet dit vaker doen, en twee: ik wil dit leren! Na nog een aantal 1-op-1 sessies met Karsten te hebben gedaan ben ik al begin 2020 begonnen met mijn opleiding tot ademcoach bij Stephen Monné.”
Wat heeft ademwerk met jou gedaan als persoon?
“Tijdens mijn eerste verbonden ademsessie kwam ik na 20 minuten uit bij een enorme bak verdriet. Er was geen ontsnappen meer aan, ik kon niet anders dan dit er allemaal te laten zijn. Bij Karsten heb ik ontzettend veel los mogen laten. Toen ik na de sessie weer opstond kon ik maar moeilijk bevatten wat er nu precies was gebeurd, maar ik voelde mij wel tien kilo lichter.
Ik heb tot uren na de ademsessie nog een enorme hoofdpijn gehad wat voor mij een teken was dat ik enorm diep was gegaan, want ik heb nooit last van hoofdpijn (klopt af). Na afloop realiseerde ik mij dat mijn lichaam had onthouden wat mijn brein wilde of was vergeten. Ik liep op dat moment al maanden, zo niet al jaren, in een overlevingsmodus en ging maar door op de automatische piloot. De verbonden adem bracht mij vrijwel direct en moeiteloos in verbinding met mijn lijf en liet mij zien én voelen wat ik allemaal weggestopt en onderdrukt had. Zoals Gabor Maté zegt: ‘You cannot seperate the body from the mind’. Ik kwam erachter dat ik van jongs af aan een overlevingsstrategie en persoonlijkheid ben gaan creëren. Dit had onder andere geresulteerd in gedragsverslavingen en een kwetsbaarheid voor depressie.
Tijdens de ademsessies en de ademopleiding, kwam ik steeds dieper in verbinding met mezelf, mijn lijf en mijn onderbewuste. Het heeft mijn leven in die zin veranderd dat ik in een veel betere connectie sta met mezelf. Zelfrespect en zelfcompassie hebben een steeds grotere focus gekregen. Ik ben daardoor ook spiritueel gaan groeien. Spiritualiteit is voor mij niets meer dan mezelf en de wereld om mij heen beter leren te begrijpen. Ik heb in de afgelopen jaren veel geleerd over het ego, gedragspatronen en mijn innerlijke criticus.”
Wat doe je zelf dagelijks aan ademwerk?
“Mijn wekker gaat elke dag, op het weekend na, om 7.00 uur. Ik drink dan gelijk een groot glas water en nu de zon weer eerder opkomt loop ik meteen bij mij achter het bos in. Ik ben ervan overtuigd geraakt hoe cruciaal ochtendlicht is op het circadiaans ritme. De biologische klok wordt voornamelijk aangestuurd via zonlicht.
In het bos doe ik een vaak een combinatie van grounding, stretching en kettlebell oefeningen. Soms wissel ik het af met hardlopen. Tijdens het trainen met de kettlebell begin ik al met focussen op alleen neusademhaling. Dit probeer ik ook zoveel mogelijk tijdens het hardlopen te doen. Aan het begin was dit echt wel pittig, maar daar moet je gewoon even doorheen!
Als ik thuiskom ligt het eraan waar ik zin in heb en wat goed voelt op dat moment qua ademwerk, meestal zijn dat korte en effectieve oefeningen. Ik heb laatst bijvoorbeeld een hele effectieve gezien van Andrew Huberman. Adem in door je neus voor 80%. Hou even vast en adem dan nog een keer krachtig in voor 20%. Zucht daarna lang en hoorbaar uit. Als ik dit vijf keer herhaal is dat al voldoende om het effect ervan te voelen.
Lees ook: De fysiologische zucht, volgens experts de krachtigste tool bij acute stress
Verder is mijn dag is vaak een mix tussen het geven van kickboks / thaibokslessen en ademsessies. Soms geef ik ook de combinatie van wat ik ‘Boxing & Breathing’ heb genoemd. Een kickboksles zorgt ervoor dat het lichaam al goed ‘aan’ staat. Het activeert de bloedsomloop en verhoogt de hartslag waardoor je vaak veel makkelijker in proces gaat tijdens de ademsessie. Soms werk ik ook met thema's en laat ik deze terugkomen in zowel het boksen als het ademen. Het leuke van pads training vind ik dat het op een sportieve en doortastende manier al veel onderliggende gedragspatronen blootlegt. Ik vind het geweldig dat ik deze combinatie mag geven. Ik zie het als een mix tussen yin en yang en dat houdt het altijd afwisselend.
In de avond ben ik (nu echt!) begonnen om vanaf een uur of 21.00 te gaan ‘downen’. Dat betekent voor mij geen schermpjes meer, geen blauw licht maar rood licht of kaarslicht, en vaak ben ik nog even wat aan het lezen.”
Als je nieuw bent met ademwerk, wat is dan jouw advies?
“Voel vooral waar je zelf behoefte aan hebt. Kijk ook goed welke ademtechniek past bij waar je naar op zoek bent. En soms is het ook gewoon een kwestie van proberen wat bij je past op welk moment. Persoonlijk vind ik het bewust verbonden ademen nog steeds wel een van de meest krachtige ademtechnieken.
Ik krijg vaak de vraag wat het verschil is tussen de Wim Hof ademhaling en het bewust verbonden ademen. Ik gebruik als metafoor dan vaak hardlopen. Wim Hof zie ik meer als korte en intensieve sprintjes trekken en stilstaan (retentie). Bewust verbonden ademen zie ik meer als een duurloop (langer maar langzamer en constanter ademen). Ik krijg als feedback dat mensen vaak dieper kunnen gaan tijdens de verbonden adem en soms gebruik ik de combinatie ook tussen verbonden ademen en de Wim Hof ademhaling. Iets wat Karsten ook al een tijd doet.
Als laatste tip: probeer te ademen met je lijf in plaats van met je hoofd. Ik bedoel hiermee te zeggen dat we vanuit het hoofd vaak graag verwachtingen en/of doelen hebben. Dit zorgt er soms voor dat je voorbij gaat met wat er echt in het lichaam gebeurt. Pas als je je echt kunt ‘overgeven’ aan je ademhaling, dat is vaak waar de wonderen gebeuren!”
Welke boeken hebben jou geïnspireerd op je pad?
“Hij is hier al veel genoemd, maar Het nieuwe ademen van James Nestor vond ik echt een heel boeiend en interessant boek!
Daarnaast Depressie de dwangmatige denkziekte van François de Waal. Dit boek heeft mij meer herkenning, inzicht en handvaten gegeven.
Als laatste tip: Kintsukuroi van Tomas Navarro. Kintsukuroi is de oude Japanse kunst om iets wat gebroken is te herstellen. Als een voorwerp van aardewerk is gebroken, herstellen de kintsukukuroi-meesters dit met goud, zonder de breukvlakken te verhullen. Voor hen staat een hersteld kunstwerk namelijk symbool voor kwetsbaarheid, kracht en schoonheid. Of het nu gaat om een gebroken schaal of een teleurgestelde ziel, het principe is hetzelfde.”
Tip: luister deze en meer boeken op Storytel.
Bas van der Kroon - Breathe to Heal
Meer weten over Bas en zijn werk? Kijk op www.combatconnect.nl en www.breathetoheal.nu. Volg Bas via Instagram voor de laatste updates, via @basvanderkroon @combatconnect @breathetoheal.nu.
Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.