Waarom échte rust en welzijn begint met het nemen van adempauzes
Angela van den Eijnden is als ademcoach en stress- en burn-out coach gespecialiseerd in de kracht van vertragen. Vertragen in je handelen, je denken én je adem. Want hoe snel je ademt, bepaalt het tempo van je leven. Angela heeft zelf aan den lijve ondervonden welke kracht er in vertragen zit, en hoe noodzakelijk het is. Lees hier haar verhaal.
Angela van den Eijnden - Ademcoach bij SLOW Lifestyle
Aan de rand van natuurgebied de Deurnesche Peel zit Angela van den Eijnden met haar praktijk, SLOW lifestyle. Hier kan je via ademwerk, (klank)meditatie en dagretraites ervaren hoeveel positiefs vertragen voor je kan doen.
Angela’s focus ligt op de ademhaling en stressreductie, waarbij een functionele ademhaling belangrijk is, maar ook de verbonden ademhaling veel kan doen. Deze past ze dan ook allebei toe, net naar gelang wat in het moment het meest geschikt en nodig is.
Het zijn veelal mensen die moeilijk kunnen ontspannen, veel in hun hoofd leven of fysieke klachten ervaren, zoals een disfunctionele ademhaling of astma, die de weg naar Angela weten te vinden. Dankzij een bewuste ademhaling helpt ze je om fysiek sterker te worden, stress te verminderen, energie te verhogen en het algehele welzijn te verbeteren. Want dát is wat ademwerk voor je kan doen.
Hoe dit precies werkt, en wat een bewuste, functionele ademhaling voor Angela zelf heeft betekend, lees je hier. ‘Slow’ mag dan Angela’s middle name zijn, maar dit is niet altijd zo geweest.
De liefde voor ademwerk, waar is deze ontstaan?
Angela: “Mijn ontdekkingstocht in ademwerk begon nadat ik in 2019 terugkeerde naar mijn groene geboortedorp in Brabant, na ruim zes jaar in het drukke Berlijn te hebben gewoond. Ik werkte er als employee engagement/office manager, en voelde me steeds meer verantwoordelijk voor de gezondheid van onze medewerkers. Deze interesse leidde tot het doen van de opleiding tot stress- en burn-outcoach toen ik terugkeerde naar Nederland.
Door het doen van deze opleiding kwam ik tot het besef hoezeer ik zelf altijd op de rand van een klif had geleefd. In Berlijn werkte ik voor een blockchain start-up, waar work hard play hard het motto was. Als ik terugdenk aan de lovende feedback die ik ontving tijdens mijn beoordelingen, vraag ik me af hoelang ik wel niet over mijn grenzen ben gegaan. Werk stond op de eerste plaats. Naast heel veel sporten, en vol in het leven staan. Mijn hoofd stond altijd aan en bleef overuren maken, ook nadat ik Berlijn eenmaal had verlaten.
Het was een eye-opener, en daarmee het startpunt van mijn persoonlijke groeiproces. Ik ging meer opleidingen volgen op het gebied van welzijn en persoonlijke ontwikkeling, en dankzij die opleidingen raakte ik steeds meer geïnteresseerd in de kracht van de ademhaling. De adem kwam namelijk steeds terug, onder meer bij je fysieke gezondheid in relatie tot hormoonhuishouding, mindfulness en stressreductie.
Wat ik ontdekte vond ik enorm interessant: het vermogen om ons hele systeem te beïnvloeden door middel van ademhaling. Ademwerk brengt niet alleen fysieke kracht, maar ook mentale veerkracht en een diepere verbinding met onszelf. Met name het vertragen van mijn ademhaling, via de Buteyko Methode (waarin ik ook ben opgeleid), bracht me niet alleen meer rust in mijn lichaam, maar ook in mijn geest.”
Wat kan bewust ademen voor je doen?
“Ademwerk werkt op verschillende niveaus, en het heeft dan ook op meerdere manieren een positieve invloed gehad op mijn leven. Op fysiek vlak heeft functioneel ademen mij bijvoorbeeld geholpen bij het verminderen van mijn hooikoortsklachten. Ook tijdens het sporten heb ik gemerkt dat de focus op neusademhaling mijn prestaties op peil houdt.
Verder brengt een bewuste ademhaling mij vooral rust en helderheid. Voorheen draaide mijn hoofd vaak overuren, vooral door veel niet-helpende overtuigingen en gedachten. Door me te richten op mijn ademhaling, kan ik mijn gedachten tot rust brengen en mijn hoofd leegmaken. Voorheen kon ik ook echt geen woord uitbrengen voor een groep. Dit is echt door de ademhaling veranderd, dankzij de adem ervaar ik meer kracht en rust in mijn lijf en geef ik nu lezingen, workshops en cursussen voor groepen.”
“Ook heb ik ademwerk kunnen inzetten om meer in contact te komen met mijn lichaam en mijn gevoel. Via somatische oefeningen en verbonden ademwerk is er ruimte gekomen om emotionele bagage los te laten en trauma te verwerken. Ik heb het geluk dat ik geen grote gebeurtenissen heb meegemaakt die diepe littekens hebben achtergelaten, maar toch kwam ik er tijdens mijn ontwikkeling als stress- en burn-outcoach achter dat er stukken zijn die onbewust nog altijd grote invloed hadden op mijn denken en doen. Rationeel dacht ik deze onderzocht te hebben, maar ademwerk bewees me het tegendeel.
In eerste instantie vond ik dus met functioneel ademen rust in mijn lichaam, en verbonden ademwerk heeft hier nog extra kracht aan toegevoegd. Hierdoor heb ik oude bagage kunnen loslaten, en zo voelt het ook echt. Ik voel me fysiek lichter, maar wel met beide benen op de grond.
Het mooie van ademwerk vind ik dat het je altijd iets kan brengen, zowel op fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel vlak. Ik blijf zelf ook altijd groeien terwijl ik mijn cliënten ondersteun op stukken die ik zelf al heb doorlopen. Ademen lucht op, en geeft ruimte. Het is het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven.”
De kracht van bewust ademen én vertragen
“Slow down to breathe, breathe to slow down. Dit is mijn motto geworden. Deze zin vat prachtig samen hoe het vinden van rust en ontspanning begint met bewust ademen en het vertragen van je tempo.
Mijn streven is om deze boodschap te verspreiden en te bevorderen dat het algemeen geaccepteerd wordt om af en toe niets te doen, om bewust te vertragen en ruimte te creëren voor echte ontspanning. In een wereld die vaak wordt gedreven door constante activiteit en prestatiedruk, is het belangrijk om te erkennen dat echte rust en welzijn begint met het nemen van adempauzes.”
Hoe integreer je ademwerk in je dagelijks leven?
“Ik volg voornamelijk mijn intuïtie als het op mijn dagelijkse ademroutine aankomt, wat voor mij goed werkt. Mijn agenda is redelijk flexibel. Ik check gedurende de dag regelmatig mijn adempatroon. Tijdens activiteiten zoals fietsen, autorijden, sporten en naar behoefte, integreer ik informele ademhalingsoefeningen in mijn dagelijkse bezigheden. Zo neem ik regelmatig korte adempauzes van 5 seconden en herhaal ik deze. Bij het sporten ben ik echt een stugge neusademer, zelfs tijdens het zwemmen - behalve bij de borstcrawl. En wanneer ik mijn cliënten begeleid, adem ik ook ‘stiekem’ langzaam mee.
Momenteel focus ik mij enerzijds vooral op functionele ademhalingsoefeningen uit de Buteyko-methode en de B-Mind-methode om mijn ademhaling onder controle te houden, terwijl ik anderzijds aan mijn innerlijk proces werk met meer verbonden ademhalingstechnieken. Al jarenlang ligt mijn spijkermatje op mijn slaapkamer en plak ik 's nachts mijn mond af met mondtape. Waar ik voorheen terughoudend was om over mondtapen te delen, ben ik nu trots als mensen terugkomen met positieve ervaringen. Vaak word ik ook bedankt namens hun partners.”
Advies wanneer je wilt starten met ademwerk
“Een belangrijk advies voor nieuwkomers in ademwerk is om je eigen weg te vinden en te vertrouwen op je intuïtie. Er is geen one-size-fits-all benadering, dus neem de tijd om verschillende methoden te verkennen en te voelen wat voor jou werkt.
Ikzelf heb geleerd dat functioneel ademwerk aanvankelijk mijn prioriteit nummer één was. Ik begon 5 jaar geleden met dagelijks verbonden ademhalen zonder te beseffen hoe het mijn stresssysteem op dat moment beïnvloedde. Dit was eigenlijk niet zo verantwoord. Toen ik dit eenmaal doorkreeg, ontwikkelde ik steeds meer weerstand bij deze manier van ademen, en ontstond er meer behoefte aan functioneel ademwerk - hoewel dit nu weer verandert. Want wat vandaag voor je werkt of juist niet, betekent niet dat dit in de toekomst hetzelfde zal zijn.
Je kunt het beoefenen van ademwerk vergelijken met sporten: als je een tijd niet hebt gesport, doe je er verstandig aan om rustig te beginnen (functioneel ademwerk). Soms heb je echter een personal trainer nodig om je wakker te schudden en je een schop onder je kont te geven (verbonden ademwerk). Tussen deze twee uitersten in, heb je nog veel andere mogelijkheden.
Kortom, wees open voor verschillende benaderingen. Luister naar je innerlijke wijsheid en geef jezelf de ruimte om te groeien en te veranderen op jouw eigen tempo. Wat The Breathwork Movement bijvoorbeeld mooi doet, is precies wat er binnen ademwerk nodig is: kennis en ervaringen delen en het zo objectief mogelijk belichten.”
Boekentips van Angela
“Het boek Leven zonder astma liet me inzien hoe essentieel functioneel ademen is. Het boek is misschien klein, maar het heeft grote impact gehad op mijn ontdekkingsreis.
Een ander boek dat ik aanbeveel is Het nieuwe ademen van James Nestor. Dit boek is niet alleen een prachtig voorbeeld van de diversiteit van ademwerk, maar het leest ook nog eens heel prettig weg.
Ik raad ook Jouw adem, jouw medicijn aan om precies dezelfde reden waarom ik het boek van James Nestor aanraadt. Wat een prachtige manier om de kracht van ademhaling op papier te zetten. Zo vaak tijdens het lezen heb ik gedacht: Dit is precies wat ik bedoel, zo had ik het ook willen zeggen.”
PS. Als luisteren meer jouw ding is: via Storytel luister je de eerste 14 dagen gratis, en via Nextory 40 dagen.
Angela van den Eijnden - SLOW Lifestyle
Voor meer informatie over Angela, zie haar profiel op The Breathwork Movement, en haar website www.slowlifestyle.nl. Volg Angela ook via haar socials:
Tip!
Samen met een psycholoog organiseert Angela een tweetal mooie events waarvoor je je nog kunt aanmelden:
Voor het overzicht van alle ademcoaches:
Bekijk ook: