The Breathwork Movement

View Original

Hoe ademwerk je helpt om te verbinden en leiderschap te nemen, in elke situatie - Het verhaal van Ex-militair & Breathwork Facilitator Koen Brinkgreve

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Dit is het verhaal van Koen Brinkgreve, ademcoach en leiderschapstrainer.

Ex-militair & Breathwork Facilitator Koen Brinkgreve

Ontmoet Breathwork Facilitator Koen Brinkgreve. Zijn pad leidde hem van het leger naar ademwerk, van verbinding vanuit een harde schil naar innerlijke verbinding en vervulling.

Ik ken Koen persoonlijk van een aantal 1-op-1 ademsessies die ik bij hem heb gedaan, weet zodoende uit ervaring hoe mooi en diepgaand zijn werk is. Zo ook zijn persoonlijke verhaal. Dit heeft hij ook gedeeld tijdens Het Adem Event, van KUKURU en The Breathwork Movement.

Koen is zestien jaar officier geweest bij de landmacht. Aan het front heeft hij ervaren wat het betekent om lichaam, geest en team tot optimale samenhang te brengen. Nu brengt hij deze ervaring samen in zijn werk als ademcoach en trainer. Je kunt bij Koen terecht voor individuele sessies maar hij geeft ook groepssessies en trainingen aan bedrijven. Daarnaast bouwt hij mee aan Tara Academy, een platform voor tantra, meditatie en ademwerk.

Koen, waarom koos je voor het leger?

“Mijn verhaal is er een van transformatie en een zoektocht naar authenticiteit. Op de middelbare school voelde ik me onbegrepen en alleen. Zonder dat ik daar destijds de woorden voor had, verlangde ik naar verbondenheid en broederschap. Ik zocht de beschutting van stoere vrienden, die als voornaamste goede eigenschap loyaliteit hadden.

Dit leidde me naar het bastion van loyaliteit: het leger. Ik deed toelating en werd aangenomen bij een van de meest veeleisende eenheden van het Nederlandse leger, de Luchtmobiele Brigade. Ik was achttien. Het leger bracht me alles waar ik in die tijd naar verlangde: we hadden allemaal hetzelfde doel, we knokten samen, niemand ging aan het einde van de dag alleen naar huis. Ook kreeg ik de mogelijkheid me te bewijzen als betrouwbare man. Blijkbaar was dit belangrijk voor me. Ik wilde gerespecteerd worden door de andere gasten in mijn battlegroup.

De vuurproef kwam tijdens een urenlang gevecht in de Balluchivallei. Terwijl de kogels rond mijn oren floten en er op 100 meter afstand granaten insloegen, bleef ik rustig, helder en duidelijk in mijn werken. Ik voelde dit en mijn maten zagen dit. Ik had laten zien dat ik een krijger ben die ook als het spannend wordt in controle blijft. Ik besefte dat ik hier op mijn plek was en thuis hoorde.”

Toch kwam er een keerpunt, je hebt het leger uiteindelijk vaarwel gezegd…

“Klopt. Twaalf jaar later, en weer een jaar op uitzending verder, begon dit gevoel weg te zakken. Ik was ondertussen zelf een van de mannen waar de andere gasten tegen opkeken, maar daar bleek ik geen voldoening meer uit te halen. Ik begon ook langzaam te voelen dat ik verslaafd was geraakt aan avontuur.

Zodra ik thuis kwam na een missie voelde ik me verloren. Ik vond mijn leven saai. Een tijdje wist ik dit te ontvluchten, er was drank, er waren vrouwen, er was afleiding. Toen kwam ik er tot mijn schrik achter dat ik niet durfde stil te staan. Want als ik stilstond, zou ik inzien dat ik eigenlijk fundamenteel ontevreden was met mijn échte leven.

Dit besef was een schok, maar het heeft me geopend voor het spirituele pad. Ik begon me te verdiepen in yoga, meditatie en ademwerk en begon te leren dat het gat van de onzekerheid en de leegte niet te vullen is met meer avontuur, drank of vrouwen.

In die periode werd ik steeds meer gegrepen door ademwerk. Ik deed opleidingen bij Stephen Monné en Max Strom en ontwikkelde de tools om mijn volle potentie te leven. Momenteel verdiep ik me verder bij Wim Hof waar ik eind 2020 certificeer als trainer.

Op welke manier combineer je jouw ervaringen en inzichten in je ademwerk?

“Mijn stijl kenmerkt zich als krachtig en best intens. Ik werk veel met klank, beweging en drukpunten. Ik gebruik graag sjamanistische muziek en benader mijn ademsessies als een journey in de diepere kanten van jezelf.

Dit ademwerk deel ik nu met individuen, groepen en ik word regelmatig gevraagd om trainingen te doen bij bedrijven, waar ik mijn ervaring als officier samenbreng met ademwerk en interventiekunde. Deze drie elementen samen vormen een sterke basis voor cultuurveranderingen en leiderschapstrajecten bij bedrijven. Ik geef deze trainingen bijvoorbeeld aan aspirant-officieren bij Defensie.

Daarnaast bouw ik mee aan Tara Academy, een platform voor tantra, meditatie en ademwerk. Ik draag het ademwerk op dit platform en tijdens de retraites en online courses. Ook beoefen ik zelfonderzoek en meditatie bij o.a. Jan Geurtz en het Centrum voor Tantra in Amsterdam.”

Wat heeft ademwerk jou als mens gebracht?

“Voor mij is de adem een brug tussen lichaam en alles wat daarbuiten ligt, het bewijs dat we intiem verbonden zijn met de wereld om ons heen. De adem brengt me iedere keer weer terug naar dit besef en geeft op een heel andere manier invulling aan de behoefte die me ooit naar de broederschap van het leger deed smachten: een gevoel van thuishoren, verbonden zijn met de wereld om me heen.

Mij helpt de adem elke dag te verbinden en leiderschap te nemen in elke situatie. Een ademsessie geeft mij ook enorme helderheid, puzzelstukjes vallen op hun plek en ik zie opeens duidelijk wat me te doen staat.

Adem speelt ook een belangrijke rol in mijn intieme leven. Het ademen activeert al mijn zintuigen en opent ook hele nieuwe ervaringen in je liefdesleven. Het stelt me eigenlijk in staat in alle situaties controle te nemen over mijn energiehuishouding.”

Wat doe je zelf aan ademwerk tijdens je dag?

“De ochtend begint zo rond halfzeven. Eerst neem ik een glas lauw water met citroen en een koude douche. Mijn partner en ik hebben een prachtige meditatiekamer waar we elke ochtend beginnen met wat korte oefeningen de ruggengraat op te warmen. Hierbij begin ik al diep te ademen. Hierna vaak een paar rondes kapalabhati pranayama of Wim Hof ademwerk om m’n systeem te activeren.

Vervolgens 24 minuten geleide Tantra yoga meditatie van Tantrika Institute. Overigens: bij Tantra denken veel mensen aan seksuele practices, maar de basis van mijn tantrische sadhana (dagelijkse spirituele beoefening, red.) is een bewuste ademhaling en visualisatie-oefeningen. Daarna ben ik klaar voor Kettlebell-werk of Yoga Asana's. Ruim een uur ben ik elke ochtend wel bezig.

Wekelijks wissel ik nog vaak een 1-op-1 ademsessie uit met collega ademcoaches, zo inspireren we elkaar en blijven we leren.”

Wat zou jouw advies zijn voor mensen die nieuw zijn met ademwerk?

“Creëer een vaste plek voor je meditatie en ademwerk. Door elke keer op dezelfde plek te zitten, maak je een routine voor jezelf. Zo wordt het steeds makkelijker te gaan zitten.

Daarnaast: begin klein. Al neem je drie bewuste inademingen en de volgende dag vier. Als deze basis in je systeem zit, kan je je plan gaan aanpassen per 21 dagen bijvoorbeeld. Kies een bepaalde methode en werk gedurende een periode met dezelfde oefening. Het liefst heb je die live geleerd en gedaan, met een leraar of coach - Youtube geeft nog steeds niet echt goede feedback.”


Wil je meer weten over Koens werk, of dat van de Tara Academy, zie: Koenbrinkgreve.nl of Tara.academy. Verder is Koen te volgen via Instagram, Facebook en Linkedin.

Op zoek naar een goede ademcoach bij jou in de buurt? Kijk in de Coach Finder.


See this gallery in the original post

Bekijk ook:

See this content in the original post